Film Review: The Contender

Bovenal is The Contender een film met zeer scherpe dialogen. Op een bijeenkomst van de Democratische top zint de president op wraak als de potentiële vice-president is zwartgemaakt. 'Kunnen we niks over hem vinden?', vraagt adviseur Kermit Newman aan de president. 'Ik bedoel: iets gênants. Iets met seks. Kleine jongens, dwergen, dat soort
dingen. Koeien! Het maakt geen zak uit wat!' Ook de scène waarin democraat Slater het een en ander wordt duidelijk gemaakt door president Bridges is een fenomenale dialoog.

Het is daarnaast een film vol subtiele rollen, met het aangedikte personage van de gluiperige Oldman als welkome uitzondering. Jeff Bridges zet een erg grappige president neer. Een privé-bowlingbaan noemt hij een van zijn mooiste privileges, net zoals hij er van geniet dat hij de meest bizarre gerechten kan bestellen. Als je een
broodje haaienbiefstuk daar onder wilt rekenen natuurlijk. Ook de Oscarnominatie van Joan Allen is zeer terecht. Ze komt volkomen geloofwaardig over in deze moeilijke rol.

De film zit ook qua verhaalopbouw erg goed in elkaar. Er zijn een aantal interessante en verrassende wendingen in verwerkt. Jammer alleen dat het einde van de film een beetje uit de toon valt. Een kleffe toespraak van de president vergezeld door heldenmuziek en vooral mensen die een lesje hebben geleerd, met de president voorop.
Jammer, maar we zullen Hollywood maar weer de schuld geven.

Conclusie:
The Contender een sterke politieke thriller met erg goede vertolkingen en scherpe dialogen. De laatste scène is een beetje jammer, maar dat belet mij niet de film een 8,5 te geven.