Saints Row

Volition heeft het niet gemakkelijk gehad. Na het geflopte Agents of Mayhem in 2015 volgden er ontslagen. En daarna werd het vrij stil rond de ontwikkelstudio. Well, guess who’s back?

Saint Row IV is alweer van 2013, maar daarna hebben we de Saints niet meer in nieuwe actie gezien. Nu kondigt Volition een reboot aan van de serie. Dus geen remake van een van de eerste twee delen in Stilwater en ook geen Johnny Gat in Steelport meer. Er zullen vast wat knipogen of cameo’s in de nieuwe game te vinden zijn, maar een nieuwe bende neemt het roer over.

Saints Row speelt zich af in het fictieve Santo Ileso. De inspiratie voor deze stad is te vinden in het Amerikaanse zuidwesten. Santo Ileso bestaat uit negen districten die elk een eigen uitstraling, thema’s en bewoners hebben. Zo is er Rancho Providencia: een ruigere, verweerde omgeving waar de Panteros-bende zich thuis voelt. De wijk El Dorado is de uitgaanswijk met kleurrijke en verlichte nachtelijke displays die strijden om aandacht. Het rijke Monte Vista biedt dan weer grote huizen, zwembaden en feesten. Elke omgeving biedt weer andere zaken om te doen. In het financiële district zijn er hoge gebouwen, waar je van af kunt met je wingsuit om zo ergens binnen te komen of gewoon om files te mijden. De stad is een grote sandbox waar je als Saint los in kunt gaan.

Saints Row - Buggy (Foto: Deep Silver)

In Saints Row speel jij The Boss, de leider van een groepje van vier die een nieuw crimineel imperium willen opbouwen. Jij kunt The Boss natuurlijk helemaal customizen. Looks, stem, kleding, je kunt zoals je verwacht van Saints Row weer helemaal los. Er zitten meer mogelijkheden in dan in voorgaande games. Eli is de planner van de groep. Hij is afgestudeerd en kwam naar San Ileso om als ondernemer een zaak op te zetten. We weten niet of hij er al op gerekend had dat het een crimineel bedrijf zou worden. Neenah is de monteur van het stelletje. Ze is gek op auto’s en kunst. Ze heeft kunst gestudeerd, maar kon niet aan de bak komen in de stad. Ze sloot zich aan bij een bende, als monteur, maar nu wil ze voor haarzelf beginnen, maar wel uit de bak blijven. Kevin is een DJ en een people-pleaser. Hij had zich aangesloten bij de Idols, een andere bende. Daar voelde hij zich niet thuis en sloot zich aan bij de Saints.

Helaas ben je niet de enige criminele bende in Santo Ileso. Er zijn drie andere facties bezig in een machtsstrijd en die willen er eigenlijk geen vierde bij. Los Panteros is een bende waar spieren en fysieke kracht tellen. De meeste leden van Los Panteros zijn oorspronkelijke inwoners van Santo Ileso die van de straat zijn geplukt. Ze zijn stoer en brutaal en geven de voorkeur aan melee-aanvallen en zware wapens. Marshall Defense Industries is een legermacht op zich met geavanceerde wapens. Het bedrijf is een particulier militair conglomeraat dat de stad onder controle wil houden. Dan zijn er The Idols, een bende gemotiveerd door roem. Ze lijken zichzelf als iconen in de nieuwe wereldorde te zien. De Idols zijn met velen en maken van hun anarchie een show.

Saints Row - Los Panteros (Foto: Deep Silver)

De Saints zullen van nul moeten beginnen om hun imperium op te bouwen. In de stad is er van alles te doen: drugsafval dumpen, overvallen, van alles wat er niet in de haak is. Natuurlijk kun je ook weer de verzekering oplichten door een potje fraude te spelen, waarbij je je zo vaak en lomp mogelijk laat raken in het verkeer. Door het vrijspelen van wijken krijg je meer jobs om je organisatie uit te breiden. Ook krijg je in elke wijk wat vrije kavels om gebouwen te plaatsen, zodat je daar een louche zaak naar jouw keuze kunt starten. Je kunt compleet Breaking Bad gaan en een drugskartel starten, inclusief de foodtrucks om het te vervoeren. Of wil je meer de mafia spelen en winkels in de buurt afzetten door ‘bescherming’ te bieden voor geld? Auto’s jatten of in wapens handelen behoort ook tot een van de vele mogelijkheden. De gebouwen kun je zelf neerzetten, deze geven je weer nieuwe soort gameplay bovenop de gameplay die er via de open-wereld en het verhaal al aanwezig is ....

Een Saints Row is natuurlijk niet compleet met co-op en een uitgebreide customization. Over co-op weten we nu alleen dat het verhaal met twee spelers gespeeld kan worden. Over de customization weten we ook nog niet veel: er zit nog meer kleding out in de game en je stem is aan te passen, maar niet door te pitchen zoals in Saints Row IV. Er zouden nog meer customization-opties bekend worden gemaakt, maar dat is voor later. De game komt ook naar next-gen consoles, maar net zoals bij de co-op en customization wilden ze er niet meer dan dat over kwijt. Kortom: richting release zullen we meer te horen en te zien krijgen. Die release staat voor nu gepland op 25 februari 2022 voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.