FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 augustus 2021

Random Pics van de Dag #398

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Eerste WK-podium rallycrosser Abbring

Ook voor de rallyliefhebbers werpen we nog even een korte blik op het afgelopen weekeinde, want er werd een bijzondere Nederlandse prestatie neergezet. Kevin Abbring is met Team Unkorrupted terug in het WK rallycross en dat ging niet verkeerd.

Na een zesde plek in Barcelona was het dit keer tijd voor de wedstrijd in het Zweedse Höljes. Daar schopte Abbring het met zijn Renault Megane opnieuw tot de finale en dit keer werd hij zowaar derde, nadat hij vroeg zijn jokerlap pakte en vervolgens aan kon sluiten.

De Zweedse broers Timmy en Kevin Hansen, rijdend in een Peugeot 208, domineerden de race: Timmy won, Kevin werd tweede, de omgekeerde volgorde vergeleken met Barcelona.

Death Stranding: Director's Cut toont zijn mogelijkheden

Eerder dit jaar werd Death Stranding: Director’s Cut aangekondigd en nu weten wij welke nieuwe features er toegevoegd gaan worden.

Naast de gebruikelijke PlayStation 5 upgrade komt er ook echt nieuwe features. Zo bevat de game een nieuwe schietgalerij om te oefenen met de verschillende wapens, een 'Fragile Circuit-racebaan' om te racen, nieuwe missies en gevechten.

Ook is er gedacht om je leven wat makkelijker te maken. Zo doet Buddy Bot zijn intreden. De Buddy Bot is een robot die je helpt om pakketjes te dragen, inclusief jezelf.

Death Stranding: Director's Cut komt op 24 september op PlayStation 5 uit.

Paralympische Spelen begonnen met goud en zilver voor Nederland

In Tokyo zijn de Paralympische Spelen van start gegaan. Dat leverde voor Nederland gelijk het nodige succes op: één keer goud en één keer zilver op de eerste dag met volle bak sport.

Baanwielrennen - Individuele achtervolging mannen B
Bij de mannen met een visuele beperking was er goud voor Tristan Bangma en piloot Patrick Bos, die in Rio nog brons won met Stephen de Vries. De 23-jarige Bangma leidt aan optische atrofie, waarbij de oogzenuw langzaam afsterft, en won in Rio met Teun Mulder als piloot goud op de kilometer.

In Tokyo noteerden Bangma en Bos een wereldrecord in de kwalificaties, waar ze als eersten onder de vier minuten doken over vier kilometer. In de finale werd regerend kampioen Stephen Bate met zijn Britse kompaan Adam Duggleby op een ronde gezet na ruim drie kilometer en daarmee was het goud binnen.

Zwemmen - 50m vrije slag vrouwen S10
Chantalle Zijderveld, geboren zonder rechterhand, zwom in de series naar de derde tijd. De wereldkampioene op drie afstanden - waaronder níet de 50m vrije slag - had lang de leiding, maar werd nét gepasseerd door de Russische Anastasiia Gontar. Die won in 27,38 seconden, voor Zijderveld's 27,42 seconden.

Zwemmen - 100m vlinderslag mannen S14
Marc Evers, een zwemmer met autisme, won in Rio de Janeiro paralympisch goud op de wisselslag en zilver en brons op de rug- en schoolslag. In Tokyo kwam hij op de 100 meter vlinderslag niet door de series heen, maar zijn betere afstanden moeten in principe nog komen.

Tafeltennis - Vrouwen
De groepsfase begon met een nederlaag voor de jonge Frederique van Hoof, die door een hersenbloeding bij haar geboorte spierkracht tekort komt en uitkomt in klasse 8. In haar openingsduel ging ze met 6-11, 6-11, 12-10, 2-11 onderuit tegen de 52-jarige Française Thu Kamkasomphou, goed voor paralympisch goud in 2000 en 2008.

Kelly van Zon, die vanwege lengteverschil een aangeboren bewegingsafwijking aan haar linkerheup- en been heeft, hoopt haar goud van 2012 en 2016 in klasse 9 te verdedigen. De 33-jarige Nederlandse begon in elk geval lekker: Claudia Perez Villalba uit Mexico werd met 11-6, 11-8, 11-5 verslagen.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
Nederland won in 2012 en 2016 brons en jaagt nu op meer. Het toernooi werd geopend met een groepswedstrijd tegen de VS, dat in 2004, 2008 en 2016 de titel pakte. Het ging lange tijd volledig gelijk op, maar in het vierde kwart rolde Nederland over de VS heen: Mariska Beijer en Bo Kramer, samen goed voor 48 punten, hielpen Nederland naar een knappe 68-58 zege.

Microsoft toont nieuwe gametrailer van Age of Empires IV

Age Of Empires is een culthit die iedereen wil spelen en vraagt om een hypetrain. Tijdens Gamescom Opening Night kregen we een nieuwe trailer te zien met wat nieuwe gameplay.

Dit keer stond de nieuwe campagne met de naam Rise of Moscow centraal. Hierin moet jij als speler Moscow zien te verdedigen tegen binnendringers.

Age of Empires IV verschijnt op 28 oktober voor de pc,

Vul je pamper in Park Beyond

Ontwikkelaar Limbic Entertainment en uitgever Bandai Namco hebben vandaag Park Beyond aangekondigd. En zoals de titel doet vermoeden, je kunt helemaal losgaan in deze game.

De game is een attractiepark simulator die zich richt op de eigen uitgevonden term ‘impossification’, aangezien je attracties kunt bouwen van absurde omvang. In de game kun je namelijk traditionele attracties neer te zetten en die naar een hoger niveau te tillen waardoor je snel de pamper van je opa wilt lenen. 

Zie het interview van Anton in Far Cry 6

In Far Cry 6 ga je de guerrillastrijd aan tegen een dictator Anton en zijn zoon Diego. Uiteraard staat Anton altijd centraal in de trailers, en in de nieuwe trailer is dat niet anders. In de verhalende trailer wordt Castillo geïnterviewd door een journalist over zijn verleden, de toekomst en waarom Yara zo rijk land is.

Vanaf 7 oktober 2021 verkrijgbaar voor Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5, Stadia, Epic Games en Ubisoft Connect.

Weer dinoparken bouwen in Jurassic World Evolution 2

Tijdens Gamescom heeft Frontier Developments een nieuwe trailer getoond voor Jurassic World Evolution 2. Ook is de release date inmiddels duidelijk: 9 november.

De game bevat 75 soorten dino's (in de lucht, op de grond en in het water) en bevat ook de nieuwe 'Chaos Theory Mode,' waarin je 'what if' scenario's speelt die zijn gebaseerd op de films.

De trailer kun je hieronder bekijken. De game is nu alvast te pre-orderen voor pc, PlayStation 4 & 5 en Xbox Series X | S.

Horizon Zero Dawn speelbaar in 60FPS op PlayStation 5

Guerilla Games heeft een update uitgebracht voor Horizon Zero Dawn. De update zorgt ervoor dat de game een unlocked framerate tot 60FPS heeft wanneer je de game speelt op PlayStation 5.

Genoeg reden voor een replay, om de schitterende wereld van Horizon Zero Dawn nog eens mee te maken. En natuurlijk al helemaal goed getimed met oog op de sequel, Forbidden West.

De update is nu te downloaden.

Horizon Zero Dawn - The Frozen Wilds review

April vecht mee in Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge heeft weer wat van zich laten zien. De spirituele sequel op TMNT: Turtles in Time (de SNES-game uit 1991) moet in 2022 uitkomen voor Nintendo Switch en pc. Vandaag maakt ontwikkelaar Tribute Games bekend dat journalist April O'Neil, een bekend personage uit de tekenfilm, dit keer ook meevecht.

Kop van duif trekken mag niet

Vele FOK!kers klagen over het nieuwe, 'vrijheids-van-meningsuiting-beperkende', user policy van ons favoriete weblog, maar in Nijmegen gaat men nog een stapje verder. Daar mag men blijkbaar absoluut geen kop van een duif trekken. Een 48-jarige duifkoptrekker is namelijk veroordeeld tot dertig uur taakstraf.

Op 23 juni jongsleden pakt de man een duif en trekt pardoes de kop van zijn romp. Hij gooit de twee delen daarna achteloos op de grond. Volgens een getuige spartelde het lijfje nog een tijdje door. De politie wordt gebeld en een aangifte is snel gedaan.

Lees ook: Willekeurig jonge vrouwen slaan mag niet

"Ik heb gewoon een enorme hekel aan duiven. Die duiven schijten alle monumenten onder en ook maken ze heel veel lawaai. Het is gewoon een plaag”, aldus de man die verder tegen de politie verklaarde de duif best humaan gedood te hebben.

Hij moest zich voor de politierechter verantwoorden. Alhoewel de man niet de moeite nam om op te komen dagen, werd hij veroordeeld tot dertig uur taakstraf. Vervult hij die straf niet, dan mag hij vijftien dagen in de cel zijn zonden overdenken.

Cult of the Lamb

Cult of the Lamb is een ietwat opmerkelijke indiegame waarin je je eigen cult moet kweken. Om je eigen loyale community te bouwen moet je structuren bouwen, duistere rituelen doen en preken geven. De game heeft verder ook veel actie-elementen en je gaat ook een wereld bestaande uit vijf regio's verkennen.

Cult of the Lamb wordt ontwikkeld door Massive Monster, die nog geen hele bekende games heeft gemaakt. Het moet begin 2022 uitkomen voor consoles en pc.

Check de trailer van WarioWare of Wario komt naar je toe

WarioWare: Get It Together is misschien wel de leukste game die op de Switch te krijgen is. In deze trailer is te zien welke minigames je kunt verwachten.

In de partygame kun je aan de slag met verschillende microgames: korte minigames die elkaar in hoog tempo opvolgen. Nieuw is de Megamix, een multiplayermodus waarbij je samen en tegen elkaar speelt.

WarioWare: Get It Together verschijnt op 10 september voor Nintendo Switch.

Morgana (Persona 5) maakt opwachting in Super Monkey Ball

SEGA heeft het nieuwste gastpersonage bekendgemaakt voor Super Monkey Ball: Banana Mania. Het betreft Morgana uit Persona 5.

Daarnaast is er een nieuwe trailer getoond, waarin een uitgebreide blik is geworpen op de twaalf Party Games die de game te bieden heeft. Deze kun je uiteraard hieronder bekijken.

Super Monkey Ball: Banana Mania komt alle consoles van last-gen, current-gen en pc.

Overvallers waardetransport zeggen 'alleen in de lucht te hebben geschoten'

Na de overval op het waardetransport aan de Meeuwenlaan in Amsterdam Noord hebben 31 politieagenten aangifte gedaan tegen de groep overvallers. Justitie stelt op basis van verklaringen van agenten dat er gericht is geschoten, maar de overvallers zelf ontkennen dat zo is te lezen op de site van AT5.

Op één na hebben alle opgepakte verdachten bekend op enigerlei wijze betrokken te zijn geweest bij de overval afgelopen mei. De overvallers sloegen met hun buit op de vlucht richting Broek in Waterland. Volgens justitie hebben de overvallers op verschillende plekken op agenten geschoten.

"Een deel van de verdachten verklaart alleen in de lucht te hebben geschoten, maar een heel groot deel van de agenten zegt dat er gericht is geschoten", vertelt Justine Asbroek van het Openbaar Ministerie (OM). Maar dat verhaal wordt op dit moment betwist door de verdediging.

Lees ook: 'Wildwest' overval Amsterdam

"We hebben nog geen resultaten van forensisch onderzoek. Waar zijn die kogels terecht gekomen? Dat is natuurlijk wel belangrijk voor de vraag: zijn die agenten daadwerkelijk beschoten? We weten in ieder geval wel dat die agenten niet geraakt zijn gelukkig", zegt advocaat Daniel Fontein, die één van de overvallers bijstaat.

Dat kan volgens hem ook tot een andere verdenking leiden. "Alle verdachten worden verdacht van poging tot doodslag, daarvoor is het wel van belang of je op iemand gericht schiet. Als je in de lucht schiet dan is de kans zodanig klein dat je iemand raakt dat het eigenlijk verwaarloosbaar is."

De in mei opgepakte verdachten blijven allemaal nog vastzitten. De zaak is nog volop in onderzoek. Daarin trekt het OM op met de Belgische en Franse autoriteiten. Nog zeker drie verdachten zijn voortvluchtig. De totale buit van de overval bedroeg zo'n veertien miljoen euro. Daarvan is zeker vier miljoen euro nog altijd spoorloos.

Halo Infinite komt uit op 8 december

Tijdens Gamescom heeft Microsoft de release date van Halo Infinite bekendgemaakt. Op 8 december gaat het feest beginnen, want dan komt het hele pakket beschikbaar: multiplayer en campaign.

Om het feest compleet te maken komt Microsoft ook met een speciale Halo-controller en speciale Xbox Series X-variant. Deze twee in het teken van het twintigjarig bestaan van de franchise. De Xbox Series X Special Edition is vanaf 15 november beschikbaar, maar pre-orders zijn nu al te plaatsen.

Xbox Series X Halo Infinite Limited Edition

Call of Duty: Vanguard gameplay in beeld

Tijdens de show van Gamescom Opening Night Live kan het natuurlijk niet ontbreken aan een Call of Duty: Vanguard  gameplay demootje. In de gameplay demo keer je terug naar Stalingrad als Polinka, een vrouw die voor de Russen iedereen met een snipergeweer uitschakelde.

De beelden toont de eerste missie waarschijnlijk, want je ziet alle basiscommando’s die je kunt doen als speler. Verder laat het de nieuwe gameplay zien, je kunt namelijk door zwakke muren heen schieten en doorlopen. De Blind Fire achter obstakels is ook een nieuwe toevoeging.

Call of Duty: Vanguard  is te spelen vanaf 5 november en verschijnt op Xbox Series, Xbox One, PlayStation 4/5 en uiteraard pc.

Marvel's Midnight Suns is nieuwe tactische RPG

2K Games, Firaxis en Marvel kondigen Marvel's Midnight Suns aan, een tactische RPG binnen het Marvel universum. De game is in ontwikkeling voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 & 5, Xbox One en Xbox Series X | S.

De game plaatst je tegen de meer demonische kant van het Marvel-universum, al ontbreken concrete details nog. Over een week vindt de gameplay-reveal plaats met ongetwijfeld meer details. De game zelf komt al in maart 2022 uit.

The Dark Pictures: House of Ashes heeft een nieuwe trailer

Tijdens de pre-show van Gamescom Opening Night Live werd een nieuwe trailer van The Dark Pictures: House of Ashes getoond. De game van Supermassive Games wordt een gloednieuw deel in de serie waarbij je dit keer als Amerikaanse soldaten op boze geestenjacht gaat in Irak.

The Dark Pictures: House of Ashes verschijnt op 22 oktober voor Xbox Series, PlayStation 4/5 en pc.

Nieuwe Saints Row aangekondigd

Tijdens Gamescom is een nieuwe Saints Row aangekondigd. Het betreft een reboot van de serie en lijkt qua feeling terug te gaan naar de roots van de serie.

De game komt al in februari uit, dus lang hoeven fans die uitkeken naar de serie niet meer te wachten. Hieronder kun je de aankondigingstrailer bekijken en ook een klein beetje gameplay. Later dit jaar wordt ongetwijfeld meer getoond van de game.

Saints Row is in ontwikkeling voor last-gen, current-gen en pc.

The King of Fighters XV krijgt release date

Voor Gamescom heeft SNK een nieuwe trailer in elkaar gezet voro The King of Fighters XV. Ook heeft de game een release date gekregen: 17 februari 2022.

Bij launch bevat de game 39 personages, een stapje terug ten opzichte van het vorige deel. Toen bevatte de game bij launch nog vijftig personages. De game bevat het terugkerende 3-v-3 team battle-systeem.

De game is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 & 5 en Xbox Series X | S.

Prins Bernhard vroeg Chef Special gratis te komen optreden bij GP

Chef Special werd onlangs verrast door een bijzondere uitnodiging zo vertelt zanger Joshua Nolet van de band in een filmpje op Instagram. In een mailtje namens Prins Bernhard werd de band gevraagd of ze wilden optreden tijdens de Grand Prix van Nederland. Die uitnodiging kon de band wel waarderen, de voorwaarden echter wat minder. De band zou gratis moeten komen spelen, nouja ze zouden een paar kaartjes voor het evenement in Zandvoort kunnen krijgen. Dat schoot bij Nolet in het verkeerde keelgat.

In een persoonlijke boodschap vertelt Nolet dat zijn teleurstelling niet gaat over de Formule 1 in Zandvoort maar vooral over hoe er tegen de muziekwereld wordt aangekeken. Achter elke band zitten mensen die hun geld moeten verdienen met hun werk in de muziekwereld. De zanger is teleurgesteld dat waar er weer grote getalen toeschouwers bij sportwedstrijden aanwezig mogen zijn de culturele sector nog gebukt gaat onder strenge beperkende coronamaatregelen. De zanger van Chef Special geeft daarbij uitdrukkelijk aan niet tegen de ruimte te zijn die de sportfans gegeven is maar hoopt op dezelfde mogelijkheden voor de muziekwereld.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Joshua (@joshnolet)

Hooggerechtshof: 'VS moet migrantenbeleid Trump volgen'

Het Amerikaanse hooggerechshof heeft in hun wijsheid besloten dat het migrantenbeleid van voormalig president Donald Trump in ere hersteld moet worden. De regering van de huidige president, Joe Biden, wilde juist af van dit beleid, maar overtrad hiermee federale wetten volgens zes van de negen rechters.


Amerikaanse migrantencrisis (Bron: YouTube/CBS)

Trump's beleid, in de volksmond 'Blijf in Mexico' genoemd, houdt in dat migranten die asiel in de Verenigde Staten willen aanvragen hun aanvraag in Mexico moeten afwachten. Mexico is immers een 'veilig land'. De regering van Biden moet nu hun best doen om dit beleid weer op te starten.

Het beleid van de regering Biden houdt in dat de grens open staat voor migranten/asielzoekers en dat zij in de VS hun aanvraag in vrijheid mogen afwachten. Dit beleid was voer voor de grensstaten om protest aan te tekenen, aangezien de tienduizenden migranten in hun steden in de anonimiteit verdwijnen wat uiteindelijk leidde tot de almaar voortdurende 'border crisis'.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) gaat schoorvoetend, maar onder protest, akkoord met deze uitspraak van het toprechters. In een verklaring melden zij dat ze al contact gezocht hebben met de Mexicaanse autoriteiten.

"DHS blijft zich inzetten voor het bouwen van een veilig, ordelijk en humaan immigratiesysteem dat onze wetten en waarden handhaaft. DHS blijft personen verwerken in overeenstemming met de Amerikaanse wetgeving en onze missie. In overeenstemming met de titel 42 van de CDC voor de volksgezondheid, blijft het DHS alleenstaanden en gezinnen uitzetten die aan de zuidwestgrens worden aangetroffen."

De rechtszaak, aangespannen door grensstaat Texas en Missouri, beweerde dat sommige van de vrijgelaten migranten misdaden zouden begaan in deze staten, dat het zou leiden tot een toename van mensenhandel en dat het zou leiden tot hogere kosten voor de staten op gebieden als onderwijs en gezondheidszorg.

De aantallen migranten die via de zuidelijke grens de VS binnenkomen is dit jaar al met tweehonderd procent gestegen. Alleen al in de maand juli zijn 200.000 migranten opgepakt, het hoogste aantal sinds het jaar 2000. Biden stelde vice-president Kamala Harris in april aan als coördinator om deze problematiek op te lossen. Zij kreeg direct veel kritiek, omdat zij het grensgebied drie maanden lang links liet liggen.


'Border czar' Kamala Harris (Foto: Justin Sullivan/Getty Images)

Roglic klopt Mas op steile slotklim en boekt tweede ritzege in Vuelta

Primoz Roglic heeft de elfde rit in de Vuelta gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma was op de steile slotklim naar Valdepeñas de Jaén de sterkste voor Enric Mas. Voor Roglic was het zijn tweede ritzege deze Vuelta. In het klassement blijft Odd Christian Eiking aan de leiding.

De elfde etappe ging over 133,6 kilometer over glooiende wegen door het binnenland van Andalusië, met de finish op de Muur van Valdepeñas de Jaén. Nadat een kopgroep van vijf weg was gereden in de beginfase van de etappe nam Jumbo-Visma de leiding in het peloton en was duidelijk dat de Nederlandse ploeg voor de overwinning wilde gaan met Roglic.

Ondanks dat de voorsprong van de kopgroep nooit groot werd had het peloton wel moeite met Magnus Cort bij te halen. Bij aanvang van de slotkilometer had de Deen nog een voorsprong van een halve minuut, maar op de steile slotklim werd hij bijgehaald door Mas en Roglic, waarna Roglic in de laatste meters afstand nam van Mas en zijn tweede ritzege in deze Vuelta boekte.

The Office-reboot krijgt groen licht van filmstudio

Een reboot van de populaire televisieshow The Office heeft groen licht gekregen van NBCUniversal, de studio die de rechten bezit. Al eerder dit jaar werd er door fans opgeroepen om de show nieuw leven in te blazen.

Wereldwijd kijken er nog steeds veel mensen naar de avonturen van het personeel van Dunder Mifflin Paper Company met de legendarische personages Michael Scott, Dwight Schrute en Jim & Pam. De sitcom liep van 2005 tot 2013 en heeft 9 seizoenen. 

Eerder deze week werd contentleidinggevende Susan Rovner tijdens het Edinburgh International TV Festival gevraagd naar de reboot en kon ze alleen zeggen dat die zou plaatsvinden als bedenker Greg Daniels daar open voor zou staan. Daniels heeft al eerder aangegeven dat hij er zeker klaar zou zijn.

De cast komt nog vaak bij elkaar tijdens talkshows en eerder dit jaar zorgde John Krasinski tijdens zijn Some Good News-show nog voor een reünie van bijna de volledige groep acteurs en actrices. Steve Carrell heeft overigens al eerder aangegeven dat hij niet geïnteresseerd is in een reboot. Hij verliet de show na 7 seizoenen.

In Nederland is The Office te bekijken via Amazon Prime Video.

Cijfers bevestigen: aantal incidenten tegen lhbtiq+'ers neemt toe

Het aantal incidenten dat gericht is op mensen uit de lhbtiq+-gemeenschap in de stad is toegenomen. Dat stelt het stadsbestuur van Amsterdam in antwoord op vragen van GroenLinks.

De partij vroeg eind mei om opheldering van het stadsbestuur over een aantal incidenten dat die maand had plaatsgevonden. "Het gaat bij deze incidenten onder andere om intimidatie op straat, herhaaldelijke dreigbrieven via de post waarin een relatie wordt gelegd met de seksualiteit van het slachtoffer en in één geval om mishandeling in het trappenhuis van diens eigen appartementencomplex", schreef GroenLinks-raadslid Tirza de Fockert.

Ze vermoedde dat er een toename was van het aantal incidenten en dat bevestigt het stadsbestuur vandaag dus. Zo is het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) omhoog gegaan. Ook kreeg de politie in 2020 iets minder dan 300 meldingen van discriminatie vanwege seksuele gerichtheid, een jaar eerder waren dat er nog 236.

De Fockert schreef in mei ook dat ze vond dat de zichtbaarheid van het speciale politieteam Roze in Blauw, waar oud-politiewoordvoerder Ellie Lust het boegbeeld van was, "aanzienlijk verminderd" is. Dat baart GroenLinks volgens haar 'grote zorgen'. "Ook ontvangen wij signalen dat het netwerk vanwege verminderde capaciteit binnen de gehele politie momenteel minder goed inzetbaar is dan voorheen."

Het stadsbestuur antwoordt dat de capaciteit en inzet van het Roze in Blauw-netwerk sinds maart van dit jaar 'geactualiseerd en verruimd' is. "De reden om dat te doen was de toename van de veiligheidsvraagstukken die zich bij de eenheid Amsterdam voordoen. Waardoor de inzet en vraag naar de interne netwerken toegenomen was."

Verder benadrukt het stadsbestuur dat er maatwerk voor elk incident tegen lhbtiq+'ers nodig is. "Dit maatwerk wordt zo goed als mogelijk geleverd door de politie, het OM en de gemeente. Daarbij is het kunnen volgen van het procesverloop voor slachtoffers vaak heel belangrijk. Tijdens dat proces kunnen er altijd knelpunten optreden en er is continue aandacht nodig."

Donderdagmiddag vindt er een demonstratie plaats vanwege het toenemende geweld tegen de LHBTIQ+-gemeenschap.

Corona-ontkenners bezorgen de ziekenhuizen veel extra werk

Door het hele land kampen Nederlandse ziekenhuizen met zeer zieke patiënten of familieleden die glashard beweren dat COVID-19 een hoax is. Het werk van de zorgverleners wordt onnodig moeilijk gemaakt doordat deze zogenoemde corona-ontkenners soms grof gaan schelden en hardnekkig weigeren een COVID-19 test af te laten nemen. Lees verder bij de Gelderlander.

Het naleven van door ziekenhuizen ingestelde maatregelen zoals afstand houden en/of het dragen van een mondkapje wordt door deze groep aan hun laars gelapt. 

Minsten vijftien Nederlandse ziekenhuizen hebben last van deze groep mensen. Een IC-verpleegkundige van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) Tanja Hak: "Van naasten die met ernstige coronaverschijnselen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, krijgen wij soms te horen: ‘Zeg maar wat hij echt heeft, want corona bestaat niet". Volgens Hak wordt het aantal corona-ontkenners waar de ziekenhuizen mee te maken krijgen ook steeds groter, in de eerste en tweede golf waren er ook wel corona-ontkenners, maar "de situatie is nu wranger". 

De verpleegkundige geeft aan dat de groep corona-ontkenners zeer koppig in hun ontkenning blijven hangen, hoe levensbedreigend de situatie soms is geworden. "Zelfs als je mensen omkeert op hun buik voor de beademing, blijven zij corona ontkennen’’, aldus Hak.

Verreweg de meeste in het ziekenhuis opgenomen COVID-19-patiënten zijn niet, of onvolledig, gevaccineerd. Verschillende ziekenhuizen, hebben te maken met patiënten die geen COVID-test af willen laten nemen. De behandelend arts moet dan op een andere wijze zien aan te tonen dat er sprake is van Covid. "Naast dat het logistiek meer vergt, leidt dit ook tot de nodige frustratie. Uiteraard nemen wij zonder toestemming van patiënten dergelijke testen niet af, hoe lastig ook", volgens een woordvoerder van het AMC.

Hoe lastig en omslachtig het zorgen voor corona-ontkenners en/of ongevaccineerden ook is, de ziekenhuizen verlenen aan iedereen hulp.

Supermarkten manipuleren kassa's om miljoenen aan belasting te ontduiken

De FIOD heeft van 11 augustus 2021 tot en met 25 augustus 2021 negen bestuurders van zes supermarkten aangehouden en verhoord. De verdachten komen uit de omgeving van Den Bosch, Den Haag en Rotterdam. Zij worden verdacht van het verstrekken van een valse administratie, onjuiste aangiften inkomstenbelasting en het niet voldoen aan de bewaarplicht.

De verdachte supermarkten hebben vermoedelijk gebruik gemaakt van een kassasysteem waarop afroomsoftware is geïnstalleerd waarmee omzetgegevens gemanipuleerd kunnen worden. Mogelijk heeft het afromen van de omzet tot gevolg gehad dat enkele miljoenen te weinig belasting is betaald.

De Belastingdienst ontvangt regelmatig informatie over niet betrouwbare kassasystemen die afroomsoftware bevat die het mogelijk maakt om op grote schaal omzet achteraf af te romen door verkochte producten binnen de bon te wissen.

In reactie daarop heeft de Belastingdienst inmiddels tientallen supermarkten bezocht en de gegevens uit de kassasystemen gekopieerd. Bij een groot deel van de bezochte supermarkten bleken de instellingen van de kassasystemen zodanig te zijn ingesteld dat de primaire kassabongegevens niet worden bewaard. Uit een eerste analyse volgden aanwijzingen dat in een aantal gevallen manipulatie van de kassabestanden heeft plaatsgevonden, waardoor omzet niet is aangegeven. De Belastingdienst zal de onderzoeken de komende maanden voortzetten.

Op grond van de informatie van de Belastingdienst is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de verdachte zes supermarkten. De negen verdachte bestuurders zullen nog dit jaar voor de politierechter verschijnen.

De onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.

Duizenden kwallen maken het zwemmen bij de Krim onmogelijk

Op dit strand bij Shcolkine aan de Krim werden afgelopen maandag duizenden kwallen gespot. Mensen op het strand zeiden dat ze vanwege de zwerm met kwallen werden gedwongen om elders te gaan zwemmen.

Volgens onderzoekers is de groeiende kwallenpopulatie te wijten aan het voortdurende warme en droge weer in het gebied.

 

Inrijden op drie agenten: eis dertig maanden cel

De 31-jarige Hagenaar stond al enige tijd onder de tap op verdenking van drugshandel. Maar toen het observatieteam op dinsdag 11 mei 2021 hem wilde aanhouden, beging hij een nog grotere fout. Hij reed met zijn auto in op drie politiemensen. Één raakte daarbij gewond aan zijn been. Vandaag eiste het OM dertig maanden cel tegen hem, onder meer voor poging doodslag.

Toen de leden van het observatieteam zich bekend maakten als politie, reed de verdachte keihard met slippende banden achteruit. De drie moesten opzij springen om niet geraakt te worden. Een van hen vreesde bekneld te raken tussen de aanstormende auto en een andere wagen. Hij raakte gewond aan zijn been. De verdachte reed mijn auto tegen het zijportier van de politiewagen en ging er vervolgens te voet vandoor. Niet veel later kon hij worden aangehouden.

In de woningen van de verdachte en zijn zus werd drugs aangetroffen. In de woning van de verdachte ging het om 94 pillen MDMA en in de woning van de zus om 84 gram cocaïne. De zus van verdachte stond ook op zitting, tegen haar eiste het OM een taakstraf vanwege (onder meer) medeplichtigheid aan de drugshandel van haar broer.

De officier van justitie nam het de verdachte op zitting zeer kwalijk dat hij is ingereden op de politiemensen: “De verdachte heeft in zijn dollemansrit bewust de kans aanvaard dat hij drie agenten zou aanrijden. Ik heb ze die avond nog aan de lijn gehad en ze hebben werkelijk doodsangsten uitgestaan. Een heeft zelfs zijn vuurwapen getrokken, maar heeft gelukkig niet hoeven schieten.” De uitspraak is over twee weken.

Onderzoek naar maker antisemitische muurschildering Steven Berghuis gestart

Dat de overstap van vleugelaanvaller Steven Berghuis van Feyenoord naar Ajax felle reacties zou oproepen, kwam niet als een verrassing. Maar met het spuiten van een zeer beledigende graffititekening midden in een Rotterdamse woonwijk is volgens het OM een grens overschreden. Een opsporingsonderzoek is gestart en er worden getuigen gezocht.

Op de door de gemeente Rotterdam inmiddels verwijderde muurschildering stond de oud-Feyenoorder afgebeeld als slachtoffer van de holocaust. Zo werd hij afgebeeld in gestreepte kampkleding met een gele Jodenster op zijn borst. Ook droeg hij een keppeltje op zijn achterhoofd, werd hij afgebeeld met een grote neus en stond bij de tekening de tekst ‘Joden lopen altijd weg’ geschreven.

Woede en verdriet
De tekening verscheen al snel op verschillende social mediakanalen en (nieuws)sites. Het zorgde voor woede, maar vooral voor diepe verontwaardiging en verdriet bij nog levende slachtoffers van de holocaust en nabestaanden van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Jodenvervolging te maken kregen.

Grens overschreden
De vrijheid van meningsuiting en meer specifiek de vrijheid van kunst is een groot goed in Nederland, maar met het plaatsen van een dergelijke schokkende tekening waarbij een grote groep mensen wordt beledigd is volgens het Openbaar Ministerie een duidelijke grens overschreden.

Getuigen
Het onderzoeksteam van de politie komt graag in contact met mensen die meer weten van de maker of makers van de bewuste tekening. Ook worden mensen die op de avond van de plaatsing van de tekening rondom de Schuttersweg iets hebben gezien nogmaals met klem opgeroepen zich te melden bij de politie. Dat kan via telefoonnummer 0900-8844. Informatie vertrouwelijk delen kan ook via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

De graffiti is waarschijnlijk in de nacht van vrijdag 23 juli op zaterdag 24 juli geplaatst. 

NASCAR-coureur Blaney wint spannende race in Michigan

Voor de NASCAR-liefhebber keren we ook nog even terug naar zondagavond, want op de grote Michigan International Speedway werd de voorlaatste race van het reguliere Cup Series-seizoen verreden. De eerste veertien playoffplaatsen zijn al vergeven, Kevin Harvick, Austin Dillon en Tyler Reddick vechten om de overige twee.

De race ging van start met polesitter Kyle Larson en Chase Elliott op de voorste rij, voor Ryan Blaney en Matt DiBenedetto. Tijdens de competition caution kwamen Elliott en Denny Hamlin voorbij Larson, tot Joey Gase hard de muur raakte: caution.

De rest van de stage kende voorin de nodige duels en uiteindelijk was het Elliott die de stage won, voor Larson, Dillon en Hamlin - Dillon lag daarmee op goede koers richting de playoffs, terwijl concurrent Tyler Reddick nog niet in het verhaal voor wist te komen.

In de tweede stage waren vooral Elliott en Larson dominant, maar in de slotfase ging Kyle Busch er via de pitstops langs: hij won de stage, ook Christopher Bell passeerde het sterke duo en werd tweede, voor Larson en Elliott. Dillon werd zesde, maar had een probleem: hij ramde hard de muur in na een duel met Brad Keselowski en kon de race verder vergeten.

Met Kurt Busch en Larson voorop begon het 75 ronden tellende laatste deel van de race, waarin William Byron naar voren kwam en rondenlang met Larson duelleerde om de leiding. Met twintig ronden te gaan kwam de volgende caution: het regende lichtjes en in de buurt hing een forsere bui.

Niet veel later konden we met Byron, Kurt Busch, Larson en Blaney voorop weer door voor veertien ronden. Na amper een halve ronde ging het al fout: onder meer Joey Logano en rookie Josh Berry gingen in de rondte na getouwtrek in het middenveld.

Byron, Blaney, Hamlin en Kyle Busch gingen Larson voor bij de herstart en het was Blaney die de leiding pakte - Byron volgde, Larson kwam er achteraan. Om elke positie in de top-6 werd hard geknokt, Larson reed naar plek twee en begon de aanval op Blaney te openen.

Byron kwam echter weer terug voorbij Larson en met twee ronden te gaan zat hij achter Blaney, terwijl Kurt Busch de aanval op Larson opende. Dat lukte niet en Byron wist ook nét niet voorbij Blaney te gaan: Blaney pakte dus de winst, voor Byron, Larson, Kurt Busch en Hamlin.

Medewerker ambulance randt patiŽnte aan tijdens massage: celstraf geŽist

Tegen een man uit Geldrop heeft het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) maandagmiddag zes maanden cel geëist, waarvan vier voorwaardelijk. Als masseur zou hij een vrouw, die hij vanuit zijn werk als ambulancemedewerker leerde kennen, meerdere keren hebben aangerand.

De vrouw werd in 2019 vanwege longproblemen met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De chauffeur van de ambulance bood haar na de rit zijn diensten aan als masseur. Mogelijk zou een deel van haar klachten door massages verholpen kunnen worden, zo werd haar voorgeschoteld. Drie maal ontving de man zijn patiënte bij hem thuis in Geldrop, waar op zolder een massagetafel stond opgesteld.

Intieme plekken
Tijdens meerdere sessies ging de man tijdens de behandelingen over de schreef, zo vindt het OM. De vrouw werd tijdens de massages op intieme plekken aangeraakt, waaronder haar billen: "De aanrakingen hadden niets van doen met de behandeling die de man had voorgesteld en zijn des te kwalijker omdat de vrouw van tevoren had aangegeven moeite te hebben met aanraking door anderen." De masseur ging nog veel verder door zijn stijve penis tegen het lichaam van de vrouw te drukken en daarbij hijgende geluiden te maken: "Als medewerker van de ambulance had hij het vertrouwen van de vrouw gewonnen en zijn patiënte werd tijdens de behandeling op de massagetafel dan ook totaal verrast door wat haar overkwam."

Excuses
Na de gebeurtenissen heeft de vrouw via WhatsApp aangegeven geen gebruik meer te willen maken van de diensten van de man: "In deze gesprekken geeft de verdachte toe veel te ver te zijn gegaan en biedt hij ook zijn excuses aan." Tijdens de zitting bleef hij ontkennen iets verkeerds te hebben gedaan en legde hij de berichten anders uit. Voor de officier van justitie is het duidelijk: "Naast de volstrekt consistente verklaringen van het slachtoffer vormen deze gesprekken belangrijk bewijs tegen de man." Ze vindt een gevangenisstraf dan ook passend en geboden: "Deze man heeft hevig misbruik gemaakt van het vertrouwen van de vrouw en zeker met zijn achtergrond beter moeten weten. Ik eis dan ook een gevangenisstraf van zes maanden tegen de man, waarvan vier voorwaardelijk."

Vrouwen beschoten met airsoftwapen

In de nacht van dinsdag 24 op woensdag 25 augustus zijn twee vrouwen in IJsselstein beschoten met een airsoftwapen. De politie start een onderzoek en zoekt getuigen.

Beide 20-jarige slachtoffers stonden rond 00.50 uur met elkaar te praten en werden plotseling uit een passerend voertuig beschoten met een airsoftwapen. De vrouwen werden hierbij geraakt en één van hen raakte licht gewond.

De verdachten kwamen uit de richting van de Zomerdijk en sloegen met hun auto rechtsaf op de Beneluxweg in de richting van de Baronieweg. Van de inzittenden in de auto is alleen bekend dat het om mannen ging. De auto waarin de verdachten reden betrof een klein model in de kleur grijs.

Aangifte
De politie heeft een aangifte opgenomen en stelt een onderzoek in naar de identiteit van de verdachten.

300 duizend werkende 65-plussers in 2020

Er zijn steeds meer mensen van 65 jaar of ouder met betaald werk. In 2020 waren het er 300 duizend, 3,3 procent van alle werkenden. De toename heeft twee oorzaken: door de vergrijzing neemt het aantal 65-plussers toe, maar ook is een groter percentage 65-plussers aan het werk. Vooral de arbeidsparticipatie van 65-jarigen is flink toegenomen. In 2003 was 1 op de 10 aan het werk (14 duizend), in 2020 waren dat er ruim 4 op de 10 (84 duizend). Dit blijkt uit cijfers uit de Enquête beroepsbevolking (EBB) van het CBS.

Sinds 2003 nam het aantal werkende 65-plussers toe van 75 duizend tot 300 duizend in 2020.

Werkende 65-plussers
Werkende 65-plussers (CBS)

Toegenomen arbeidsparticipatie
Die groei komt deels door de vergrijzing van de bevolking. Het totaal aantal 65-plussers nam in de periode 2003–2020 met ruim de helft toe, van 2,1 miljoen naar 3,3 miljoen. Dit weegt echter minder zwaar mee dan de toegenomen nettoarbeidsparticipatie van 65-plussers. Die is in dezelfde periode namelijk meer dan verdubbeld. De participatie van 65-jarigen is het meest gestegen, vooral na 2015. Dit heeft te maken met de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd tot 66 jaar en 4 maanden in 2020.

In 2020, het jaar waarin de coronapandemie uitbrak, bleef de arbeidsparticipatie van 65-plussers vrijwel gelijk. Hierdoor nam het aantal werkende 65-plussers minder sterk toe dan in de periode 2016–2019. In de eerste helft van 2021 groeide het percentage werkende 65-plussers weer.

Krasse knarren: steeds meer werkende 75-plussers
Van de 65-plussers met betaald werk is 1 op 10 een 75-plusser. Hun aantal nam toe van 9 duizend in 2003 naar 30 duizend in 2020. Daarmee verrichtte vorig jaar 2,2 procent van de bevolking van 75 jaar of ouder betaald werk. Het waren vooral mannen en bijna de helft van deze krasse knarren werkte minder dan twaalf uur per week.

Vaste baan komt vaker voor
Werkende 65-plussers hebben in toenemende mate een vaste baan. In de periode 2003–2020 nam het percentage werkenden van 65 jaar of ouder met een vaste arbeidsrelatie als werknemer toe van 16 naar 34. Deze toename deed zich vooral na 2014 voor. Het percentage flexwerknemers en ook het percentage zelfstandigen was in 2020 lager dan in 2003.

Onder 65- en 66-jarigen met betaald werk zijn werknemers in de meerderheid, veelal in een vaste baan. Daarentegen zijn de meeste 67-plussers met betaald werk aan de slag als zelfstandige, in verreweg de meeste gevallen zonder personeel. De werknemers in deze leeftijdsgroep hebben relatief vaak een flexibele arbeidsrelatie.

Soort arbeidsrelatie werkende 65 plussers
Soort arbeidsrelatie werkende 65 plussers (CBS)

Kwart van beeldende kunstenaars 65-plus
Tussen beroepsgroepen loopt het percentage werkende 65-plussers flink uiteen. Van alle beeldende kunstenaars was ruim een kwart een 65-plusser, het hoogste percentage van alle beroepsgroepen. Ook onder chauffeurs (15 procent) en meubelmakers, kleermakers en stoffeerders (14 procent) zijn nog relatief veel mensen op hoge leeftijd aan het werk.

65-plussers per beroepsgroep
65-plussers per beroepsgroep (CBS)

Gewenste pensioenleeftijd iets opgeschoven
Van het begin van deze eeuw tot en met 2006 lag de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers, de leeftijd waarop ze stoppen met werken, rond 61 jaar. Deze steeg vervolgens geleidelijk tot gemiddeld 65 jaar en 6 maanden in 2020. Werknemers van 55 tot 65 jaar denken gemiddeld genomen in staat te zijn om door te werken tot ruim 66 jaar. Toch willen ze liever iets eerder stoppen, gemiddeld met 65 jaar en 5 maanden. De leeftijd waarop werknemers willen stoppen met werken is in de afgelopen jaren licht toegenomen. Ook de uiterste leeftijd waarop ze denken nog te kunnen werken ligt hoger. Zelfstandig ondernemers willen tot op hogere leeftijd doorgaan dan werknemers en denken daartoe ook langer in staat te zijn.

COVID-19: 2.863 positief getesten en 7 doden, totaal 1.926.424 en 17.974

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.863 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.926.424 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 56 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 446 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 19 patiënten opgenomen, er liggen nu 228 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.974 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Michael Jackson-beeld wacht in Nuenense loods al twee jaar op nieuwe plek

Het was dé blikvanger van de McDonald's in Best: een tien meter hoog standbeeld van Michael Jackson. Tweeëneenhalf jaar nadat hij letterlijk van zijn sokkel werd gestoten, ligt het beeld van de voormalige ‘King of Pop’ nu nog steeds in een Nuenense loods te wachten op een nieuwe plek. Een nieuwe plek vinden, blijkt lastiger dan verwacht. Lees verder bij het Eindhovens Dagblad.

Segers (Christen-Unie) : waarom geen minderheidskabinet?

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft vanochtend bij informateur Mariëtte Hamer een goed woordje gedaan voor een minderheidskabinet. Voor zichzelf lijkt hij geen rol meer te zien in een nieuw kabinet. "De waarschijnlijkheid dat de ChristenUnie meedoet, is niet groter geworden". Lees verder bij het AD.

Segers noemt het ‘een tragische gang van zaken’ dat er vijf maanden na de verkiezingen nog steeds geen zicht is op een nieuw te vormen kabinet. "VVD, D66 en de informateur moeten nu knopen doorhakken". Segers geeft aan dat hij een minderheidskabinet vanuit de oppositie zou kunnen steunen. "Wij nemen een constructieve rol."

Informateur Hamer ontving gisteren afzonderlijk de onderhandelteams van VVD, D66, CDA en PvdA/GroenLinks. Segers was vanmorgen aan de beurt. Nu moet Hamer de balans op gaan maken in deze trage coalitieverkenning.

'Snelst accelererende achtbaan ter wereld' tijdelijk gesloten na klachten botbreuken

De Japanse Do-Dodonpa is stilgelegd nadat vier passagiers beweerden verwondingen te hebben opgelopen tijdens de rit. De achtbaan heeft een loop met een doorsnee van 39,7 m en haalt een snelheid van 180 kilometer per uur in 1,56 seconden, waardoor het de snelste accelererende rollercoaster ooit is. Lees verder bij het AD.

Het park Fuji-Q Highland meldt op hun website: 

"Bij onze attractie "Do Dodonpa" zijn in totaal vier verwondingen gemeld door passagiers die aan boord gingen in de periode tussen december 2020 en augustus 2021.

Momenteel is het oorzakelijk verband tussen verwondingen en speelautomaten nog niet bevestigd.
We willen ons diepste medeleven betuigen met de gewonde klanten die veel ongemak ervaren, maar we zullen ons inspannen om de oorzaak te onderzoeken onder leiding van de overheid."


Het nutteloze feitje van de dag: Unieke trilogie

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag werd de eerste Nederlandse gouden medaille van de Paralympische Spelen van Tokio op de wielerbaan gewonnen. Maar wist je dat de Paralympische wielerbaan onderdeel is van een bijzonder stukje Nederlandse sportgeschiedenis. Schaatser en baanwielrenner Jeroen Straathof deed in 1994 mee aan de Olympische Winterspelen in Lillehammer bij het langebaanschaatsen, was in 2000 piloot van de visueel gehandicapte Jan Mulder tijdens de Paralympische Spelen van 2000 in Sydney en kwam bij Olympische Zomerspelen in Athene in 2004 uit met de achtervolgingsploeg op de baan. Daarmee werd Straathof de allereerste sporter ter wereld die actief was op de Olympische Zomer- en Winterspelen en de Paralympics.

Marine 'pakt' 2.160 kilo cocaÔne in Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland is inmiddels volop bezig met hulpverlening op Haïti. Het patrouilleschip stoomde 20 augustus op naar het door een aardbeving getroffen eiland. Even daarvoor wist de marine in enkele dagen meer dan 2.160 kilo cocaïne van de markt te houden.

Dit gebeurde in een Amerikaans-geleid samenwerkingsverband dat zich richt op internationale drugsbestrijding. De vangst van de contrabande is pas vandaag bekend gemaakt.

Een van onderscheppingen was mogelijk na een tip van de Kustwacht Caribisch gebied. Die ontdekte een verdachte go-fast. De NH90 maritieme gevechtshelikopter, gestationeerd aan boord van de Holland, ging erop af.

Een scherpschutter van het Korps Mariniers schoot vervolgens de drie buitenboordmotoren kapot. Dat was noodzakelijk nadat stopsignalen en waarschuwingsschoten niet het gewenste effect hadden.

Eenmaal tot stoppen gebracht stapte een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers de go-fast op. Het team haalde de overboord gegooide drugsbalen uit zee. Het ging om meer dan duizend kilogram cocaïne.

Nog meer drugs
Hierna was Zr.Ms. Holland betrokken bij een vangst van ongeveer achthonderd kilogram cocaïne. Ook deze drugs waren aan boord van een go-fast. Na te zijn getipt voer de Holland erheen. Het aan boord aanwezige United States Legal Detachment maakte van deze interceptie een succes en nam de cocaïne in beslag.

Enkele dagen later was het weer raak. Opnieuw zette het marineschip de boordhelikopter in om een go-fast tot stoppen te dwingen. Dat lukte na stopsignalen en waarschuwingsschoten. Er is vervolgens zo’n 360 kilo overboord gegooide cocaïne uit het water gehaald. De verdachten zijn later overgedragen aan de US Coast Guard.

Alle verdachten en de drugs zijn uiteindelijk overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten. De drie vangsten zijn in één week gedaan. Er was nog een vierde van 1.325 kilo drugs, maar die is eerder al gemeld.

'Belgische 3x3 basketballers fraudeerden om op Spelen te komen'

De Belgische 3x3 basketbalploeg had mogelijk niet aan de Olympische Spelen deel mogen nemen. Volgens de Belgische krant De Standaard heeft de ploeg gefraudeerd om deel te kunnen nemen aan de olympische kwalificatietoernooien. Tijdens de Spelen miste Nederland directe plaatsing voor de halve finale door onder andere een in extra tijd verloren wedstrijd tegen de 'Lions', zoals de ploeg in België genoemd wordt.

Om zich te kunnen plaatsten voor de Spelen in Tokio moest de Belgische 3x3 basketbal flink stijgen op de wereldranglijst om tot de best geplaatste Europese landen te behoren. Aangezien de ploeg veel te laag stond bedachten ze een list. Tussen 31 augustus 2019 en 30 oktober 2019 'organiseerden' de Belgen fictieve toernooien om punten te sprokkelen. De truc werkte en ploeg plaatste zich via het olympisch kwalificatietoernooi in Debrecen voor Tokio.

De Standaard ging op zoek naar bewijs dat de 27 toernooien, die werden ingevoerd op de website van de internationale basketfederatie FIBA, ook daadwerkelijk gespeeld waren maar kon daar geen bewijsstukken van vinden. De krant zocht contact met spelers die tijdens een aantal van die 27 toernooien in actie zouden zijn gekomen, maar zij zeggen van niets te weten en nooit in die 'toernooien' gespeeld te hebben. Eén speler geeft aan dat Nick Celis, topbasketballer en drijvende kracht achter de Lions, hem wel had benaderd maar niet om te spelen. "Ik wist niet wat zijn bedoeling was, maar hij vroeg of hij mijn 3x3-account voor de FIBA mocht gebruiken", zo vertelde de speler die anoniem wil blijven. Celis ontkent de aantijgingen en zegt dat hij in een kwaad daglicht geplaatst wordt.

Zonder de extra toernooien hadden de Belgen zich onmogelijk voor de Spelen in Tokio kunnen plaatsen. Tijdens het olympisch toernooi zaten de Lions Nederland flink dwars. In een spannende wedstrijd dolf Oranje na extra tijd het onderspit in wat achteraf een cruciale wedstrijd bleek. België eindigde als tweede in de poule en plaatste zich zo direct voor de halve finale. Nederland werd vierde in de poule maar wel met evenveel gewonnen wedstrijden en verloor in de kwartfinale van de Russische ploeg. België werd uiteindelijk vierde.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zegt niets te weten van de fraude. "Het BOIC heeft op dit moment op geen enkele manier weet van frauduleuze praktijken. We bekijken deze zaak intern en wachten voorlopig af." De sportbond vindt dat de FIBA de eventuele fraude moet onderzoeken.

"Wat er ook mag zijn van het verhaal, en ik benadruk daarbij nogmaals dat we op dit moment geen weet hebben van mogelijke fraude, de basketmannen hebben een vierde plaats gehaald. Op sportieve gronden hadden ze dus hun plaats, dat is gebleken uit de resultaten", zo benadrukt Matthias Van Baelen namens het BOIC.

Verstappen: "Ik ben goed voorbereid en ik heb een goed gevoel"

Na een korte zomerstop staat komend weekend de Grand Prix van België op het programma op de legendarische baan van Spa-Francorchamps. Max Verstappen heeft zin om weer aan de bak te gaan. Er staat hem een zogenaamde 'triple header' te wachten van drie bijzondere circuits in drie weken want na Spa volgen Zandvoort en Monza.

"Mijn zomervakantie was lekker, het was fijn om een paar weken vrij te hebben om wat uit te rusten en het was natuurlijk gaaf om wat tijd door te brengen op jetski's. Het is altijd leuk om op het water te zijn! Het voelt goed om weer aan de slag te gaan. Een triple header is altijd druk, maar dat is voor iedereen hetzelfde en er komen veel mooie circuits aan om naar uit te kijken", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De wedstrijd in België zal de 50ste race zijn van Red Bull Racing met Honda. "Al deze 50 races met Honda zullen altijd speciaal blijven en mooie herinneringen opleveren. Maar ik denk dat de eerste overwinning met Honda natuurlijk altijd de meest emotionele herinnering zal zijn tijdens onze tijd samen en hopelijk kunnen we dit seizoen met een hoogtepunt met hen afsluiten, voordat ze de sport verlaten. Ik heb vanaf het begin met veel plezier met Honda samengewerkt. Ze zijn altijd eerlijk geweest en hebben geleverd wat we hadden verwacht. Ze besteden veel tijd om alles met het team en ons als coureurs te bespreken, wat erg belangrijk is geweest", zo blikt Verstappen terug.

Het circuit in de Ardennen is met zijn uitdagende bochten en hoogteverschillen één van de favoriete banen van vele coureurs, zo ook van de Nederlander. Daarnaast was Spa-Francorchamps jarenlang een soort van thuiswedstrijd voor Verstappen. "Ik kijk er natuurlijk naar uit om weer naar Spa te gaan. Het is mijn favoriete circuit en het is echt gaaf om er te rijden met zoveel snelle bochten en hoogteverschillen. Ik kijk er ook naar uit om alle fans te zien die ons komen steunen en het zal gaaf zijn om weer zoveel oranje op de tribunes te zien, aangezien ze er vorig jaar niet bij konden zijn. Ik denk ook dat het een goede plek is om ons kampioenschapsgevecht op te pakken. Ik ben goed voorbereid en ik heb een goed gevoel."

Verstappen: "Ik ben goed voorbereid en ik heb een goed gevoel" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Ik ben goed voorbereid en ik heb een goed gevoel" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Douane vindt 64 kilo cocaÔne†aan boord van schip

Tijdens een controle heeft de douane afgelopen donderdag 64 kilo cocaïne gevonden in een schip dat in het Westelijk Havengebied lag.

Het schip was afkomstig uit Brazilië en was geladen met soja en maïs. De drugs zat verstopt in rugzakken. Er zijn nog geen verdachten voor de drugsvondst opgepakt. Het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen FIOD en Douane, doet verder onderzoek naar de zaak.

Uit cijfers van de douane blijkt dat het aantal kilo's drugs dat in de Amsterdamse haven gevonden wordt vorig jaar flink toegenomen is ten opzichte van dat jaar daarvoor. Mede daarom bestaan er zorgen over het overplaatsen van een specialistisch politieteam.

SP: 'Marktwerking hoort niet thuis in zorg'

Als het aan de SP ligt, geeft wethouder Simone Kukenheim (Zorg) volgende week donderdag in de Amsterdamse Stopera uitleg over huisartsenketen Quin Dokters. Duizenden patiënten moesten weg bij de keten omdat er te weinig personeel was.

Begin dit jaar nam Quin Dokters verschillende praktijken in de hoofdstad over, maar toen waren er al grote problemen. Bronnen die AT5 sprak en documenten wezen erop dat veel zorgmedewerkers niet voor Quin Dokters willen werken, onder meer vanwege het voornemen van de huisartsenketen om huisartsenzorg vergaand digitaliseren. Verder bleken overgenomen dossiers nog niet op orde te zijn.

"De situatie rond Quin Dokters laat wat de SP-fractie betreft wederom zien waarom marktwerking niet thuis hoort in de zorg", stelt raadslid Tiers Bakker. "Commerciële 'snelle jongens' die huisartsenpraktijken opkopen, het vervolgens nalaten om goede zorg te leveren en vervolgens de deuren weer moeten sluiten met als gevolg dat duizenden Amsterdammers een nieuwe huisarts moeten zoeken."

Bakker wil weten of de wethouder gesprekken heeft met de Amsterdamse Huisartsen Alliantie, zorgverzekeraars en andere betrokken partijen. "Heeft de gemeente instrumenten in handen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt? Wat kunnen we doen om te voorkomen dat de huisartsenzorg ten prooi valt aan commercieel gehaaide partijen, die opkopen 'de boel leegeten als sprinkhanen om vervolgens weer te vertrekken'?"

The Gunk is uitgesteld naar december

The Gunk, de aankomende Xbox exclusive van ontwikkelaar Image & Form (bekend van de SteamWorld-games), gaat niet meer in september uitkomen. De game staat nu in de planning voor december, maar ondertussen is er ook tijdens Microsoft's gamescom-presentatie een nieuwe trailer getoond.

In The Gunk verken je een alien-planeet die geïnfecteerd is door giftige 'gunk'. Het hoofdpersonage kan met haar wapen deze gunk opzuigen en in haar voordeel gebruiken. Het doel is om uiteindelijk deze planeet te redden door de oorzaak van de gunk te achterhalen en te vernietigen. De game gaat dertig euro kosten, maar is ook op de dag van de release beschikbaar via Xbox Game Pass.

The Touryst komt in september naar PS4 en PS5

The Touryst komt op 9 september uit voor PS4 en PS5. Dat heeft ontwikkelaar Shin'en aangekondigd. De puzzelgame kwam al in 2019 uit voor Switch en kreeg later ook Xbox- en pc-versies. De PS5-versie van de game ondersteunt zelfs 8K met 60fps, maar je kunt ook voor 4K 120fps kiezen. De game kost twintig euro.

The Touryst bevat geen combat. Je verkent het eiland, doet klusjes voor andere mensen en lost puzzels op.

Vuelta: Etappe 11 - Monsterlijk steile straat richting de finish

Ook de tiende etappe van de Vuelta a España zit erop, Michael Storer won zijn tweede en Christian Odd Eiking heeft de rode leiderstrui overgenomen van Primoz Roglic - Jumbo-Visma hoeft dus niet op kop te rijden vandaag, ideaal, want het is geen makkelijke dag.

De renners vertrekken in Antequera voor een rit van slechts 133,6 kilometer. Daarin gaat het echter wel constant op en neer, zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien. De Puerto de Locubin in de slotfase is een eerste scherprechter, maar fungeert vooral als stevige warmup.

Na de korte afdaling volgt namelijk het slotklimmetje in Valdepeñas de Jaén. Die is niet lang, maar op sommige stukken monsterlijk steil: de zwaarste straat kent stijgingspercentages tot maar liefst 28 procent, daar worden de benen niet blij van.

Het is zwaar, maar relatief kort: om twee uur gaat de etappe dan ook pas van start, Eurosport is er zo'n drie kwartier later 'al' bij en Sporza wacht nog even tot het bijna vier uur is. De finish staat weer tussen grofweg kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Destiny 2: The Witch Queen gaat in februari van start

Uitgever en ontwikkelaar Bungie liet tijdens een digitaal event weten dat de nieuwe uitbreiding voor Destiny 2 genaamd 'The Witch Queen' op 22 februari 2022 uitgebracht gaat worden.

Bungie kondigde ook het "Bungie 30th Anniversary Pack" voor Destiny 2 aan, met een nieuwe dungeon, de terugkeer van de Gjallarhorn Exotic Rocket Launcher, nieuwe wapens, armor en meer. Deze gaat op 7 december van start. Vanaf nu is het seizoen 'Season of the Lost' van start gegaan. Naast nieuwe avonturen is er ook crossplay toegevoegd, waardoor je nu met spelers op andere platformen de nieuwe quest kunt tackelen.

Destiny 2 is uit voor pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Xbox Cloud Gaming en Stadia.

FOK! Wat een weer: de vrolijkheid gaat er wel weer uit

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hoi boeren-burgers en buitenlui!  

Vandaag was het gewoon prima weer. Wel wat te fris, maar verder niets mis mee lijkt me. De zon scheen volop en er waren maar een paar stapelwolkjes. Helaas gaat het het mooie er de komende dagen wel vanaf en schakelen we over naar onvervalst zacht winterweer. Inderdaad. 17 tot 19 graden is in de winter heel behoorlijk. Ideaals zelfs voor mij. Het weerbeeld echter zal niemand goed doen. De zon gaat verdwijnen en een grotendeels bewolkt weertype zal er voor in de plaats komen. Verregende dagen zitten er echter ook absoluut niet in.

We hebben gewoon pech dat de hogedrukgebieden op de totaal verkeerde plaats liggen. Steeds vlak ten westen van ons waardoor de wind uit noordelijke richtingen komt. Uit die richting hoeven we echt geen mooi of warm weer van te verwachten. In de winter zou dit wel eens sneeuwbuien kunnen geven, maar de Noordzee is koeler dan de laatste jaren. Dus heel heftig zal dat ook niet gaan worden in het najaar en winter.

Morgen lijkt nog heel aardig te worden. Maar op de satellietbeelden zien we al een groot pakket bewolking naderen en met die noordelijke stroming zal dat ons land ook gaan bereiken. Dit gaat morgen in de middag al gebeuren in het noorden van het land. Gestaag zal dat sombere weer zich naar het zuiden gaat uitbreiden. Het zuiden heeft dus het meeste geluk. De bewolking komt daar pas in de avond aan, waarschijnlijk rond zonsondergang.

Het gaat van kwaad tot erger want in het noorden kan er zelfs wat regen- of motregen gaan vallen. Niks spectaculairs, maar gewoon druilerig weer. 

En met temperaturen die van 20 tot 23 graden liggen zullen we het maar moeten doen. In het noorden gaat het kwik zelfs zakken als de bewolking arriveert. De uiteraard noordelijke wind is matig en neemt later zelfs iets toe.

De dagen erna? Daar maak ik geen woorden aan vuil. Zoek het zelf maar uit. Nee hoor. Ik zal op post zijn in goede en slechte tijden. Dus de kans dat ik morgen weer met vleesch noch visch weer kom is aanzienlijk.  

Fijne avond!

 
Alles staat er groen bij (Foto: Stephan5)
In het park. (Foto:Stephan5)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
review
Pokťmon Scarlet / Pokťmon Violet
special
AI Picture Gallery #52
©FOK.nl e.a.