South Park: The Fractured But Whole

Vorig jaar mochten we tijdens gamescom welgeteld twintig minuten van South Park: The Fractured But Whole spelen. Ubisoft kwam met de belofte dat het vechten meer diepgang had gekregen, Maar ja, met maar één daadwerkelijk gevecht is dat lastig te bepalen of er diepgang in zit, laat staan of de gameplay niet heel erg herhalend wordt. Dit jaar konden we een week na gamescom bij Ubisoft op kantoor een grotere build uit proberen. We kregen een ruime drie uur de tijd om de game te spelen, vanaf het begin. Dus het maken van je personage en hoe je deze een persoonlijkheid geeft konden we ruimschoots ervaren, maar natuurlijk ook het craften van items en het vechten zelf.

In South Park: The Fractured But Whole speel je een nieuwe inwoner van het stadje. Er is een probleem, er zijn steeds meer katten vermist en mensen zijn slachtoffer van vandalisme. Je maakt kennis met The Coon, Mosquito en andere superhelden, die dit tot de bodem willen uitzoeken. Zelf moet je ook een superheld worden en daar begint het spel dan ook. Je mag niet alleen kiezen hoe je er uit ziet, maar ook wat voor held je wil zijn. In de intro heb je nog niet zoveel keuze tussen de type superhelden. Speedster, Brutalist of Blaster, dat is het. De een is supersnel, de tweede ramt alles met zijn vuisten en de derde gebruikt vuurballen van een wat veiliger afstandje. Elke type heeft drie aanvallen en dan heb je nog een superaanval. Deze is te gebruiken als je supermeter vol is. Later in het spel krijg je een tweede klasse, om zo te kunnen afwisselen tussen speciale vaardigheden en de ultimate-finisher.

Als je eenmaal een uiterlijk hebt en je je eerste krachten gekozen hebt, krijg je een tutorial. Niet zo maar een, dit is ook de scene waarin jouw achtergrondverhaal als superheld wordt bekendgemaakt. Waarom ben je criminelen gaan bestrijden? Dat staat vast en dit kun je zien in bovenstaand filmpje, samen met hoe de character creation in elkaar steekt. Een ander evenement is er ook in te zien: pas veel later kies je je geslacht. En gelukkig zijn ze bij South Park altijd actueel en kun je ook kiezen voor 'other'. Alleen krijg je dan wel te maken met wat gevolgen.

Dat je meerdere superkrachten kunt kiezen maakt dat de speelstijl niet continue hetzelfde is. Een andere feature van South Park: The Fractured But Whole is dat je met maximaal drie andere superhelden in je team speelt. Deze kun je buiten de gevechten om verwisselen, zodat je een compleet team kunt omgooien. De moeilijkheidsgraad die je in het begin kiest is niet de enige. Je moet nog de gradatie in een gevecht verder specificeren. Bij het eerste echte gevecht krijg je de keuze of jouw team wel of geen voordelen krijgt. Of zelfs dat de tegenstanders in het voordeel zijn. Dit allemaal om de gevechten op een niveau te krijgen zodat je er moeite mee gaat hebben. Voor deze drie uur die ik had heb ik mezelf op moeilijkheidsgraad normal gezet, maar wel met mijn team in het nadeel. Verloren heb ik niet, maar af en toe lag er toch iemand van mijn team uitgeteld op de grond. In onderstaande video zie je een compleet gevecht waarin ik tegen de Raisin-girls vecht.

Gelukkig zijn er revive-drankjes. In het begin moet je ze vinden, maar als je eenmaal langs Morgan Freeman bent geweest leer je drankjes en dergelijke zelf craften met resources die je her en der vindt of verdient na gevechten te hebben gewonnen. Als je eenmaal levelt krijg je ook vrije slots om bonusmedailles in te doen. Deze geven je bonussen tijdens de gevechten. Denk aan extra schade, of je supermeter die sneller oploopt. Deze medailles kun je ook craften, al zullen de betere bonusmedailles gevonden moeten worden of moet je zeldzamere resources gebruiken.

Het vechten is turn-based, en natuurlijk moet je een aanval kiezen. Het verschil is dat je dit keer ook je positie op een grid in de gaten moet houden. Sommige aanvallen kunnen maar een vakje verder schade doen, maar bijvoorbeeld mijn superdash kan iedereen op een hele rij in een keer aanpakken. Er zijn aanvallen die de tegenstander een vak of wat naar achteren duwen, en als daar dan een tegenstander staat, pakt hij ook schade. Tijdens het vechten vult er een meter. Is die vol, dan kun je een superkrachtige aanval doen. Die zijn hi-la-risch over-the-top. Zeker die van Super Craig is er een die me niet zal gaan vervelen.

De serie South Park schuwt geen onderwerp en South Park: The Fractured But Whole heeft er ook geen moeite mee om priesters als pedofielen af te schilderen, bekenden Amerikanen erbij te halen of invalide mensen belachelijk te maken. Iedereen in de ruimte had een koptelefoon op en nog hoorde je vaak iemand hardop lachen, want de game weet exact de serie te benaderen. Niet alleen in humor, maar ook grafisch lijkt het allemaal op de serie. De stijl, hoe vloeiend het allemaal loopt: dit is een hele lange South Park-aflevering. In die drie uur heb ik me geen moment verveeld. De gevechten variëren, maar er is veel meer te doen. Bonus-resources halen met wc-minigames, mensen bevrienden door middel van Coonstragram, Japanse anime-posters zoeken, superhelden rekruteren, craften en een hoop lachen om de grappen en grollen. South Park: The Fractured But Whole wordt fantastisch als ze dit door het hele verhaal vol kunnen houden. Nog een maand geduld en dan komt de game op 17 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.