Street Fighter V

 

De dash van M. Bison verandert tijdens zijn V-Trigger in een teleport, waarmee hij door projectielen kan gaan, en zelfs enkele normale aanvallen kan ontwijken om hard terug te slaan. M. Bison verandert erdoor eigenlijk in een snelle vechter waar je bang van moet worden. Een paar van zijn speciale aanvallen doen of meer schade, of hebben een beter bereik. Het V-systeem zorgt voor veel meer actie dan het wachten tot je Ultra-meter is gevuld en dan los te gaan met een Ultra-beweging. De meerdere manieren van vullen, vooral door het gebruiken van V-Skills en door beloond te worden door een goede verdediging zorgt ervoor dat niet alleen de agressieve speler profijt van het V-systeem in Street Fighter V heeft.

Street Fighter V

Capcom is dit keer ook niet bang om personages een flinke verandering te laten ondergaan. Het beste voorbeeld is Ken Masters, voorheen de kloon van Ryu, maar dan met een rood pakje. Ditmaal laat Capcom al merken dat Ken veranderd is, want de modepolitie is langs geweest en heeft hem nu in een gedeeltelijk zwart tenue gehesen. Dat is niet alleen een cosmetische verandering want ken heeft nu ook een duidelijk andere move-set dan Ryu. Hij is van de Japanse stijl van karate af en heeft zich een Amerikaanse stijl aangemeten. Hij is ook veel van het vurige aanvallen, letterlijk en figuurlijk. Aanvallen moet hij van veel dichterbij, omdat zijn bewegingen niet meer het bereik hebben dat hij ooit eerder had, maar daarom is zijn V-Skill waarmee hij snel rent naar de tegenstander zo handig.

Niet alleen Ken krijgt een remake, maar ook Vega laat zijn oude klauw vrijwillig los in Street Fighter V. Dit keer verandert zijn movelist als hij eenmaal zijn klauw af heeft gedaan. Dan vertrouwt hij meer op zijn snelheid en zijn toch al harde vuisten. Maar een grotere verrassing: Vega is geen charger meer, dit keer kun je zijn bewegingen veel sneller uit je controller krijgen. Zijn V-Trigger is ook een eenmalige actie, waarin hij een roos gooit en als deze raakt komt er een flinke combo achteraan. Dan is er nog de enige echt geheel nieuw bedachte personage Necalli. Niemand weet hoe het precies met dit beest, alleen dat zijn naam Azteeks is. Hij gebruikt vooral dierlijke aanvallen als stomp en slam. Als hij zijn V-Trigger activeert, dan wordt hij Super Saiyan en verandert niet alleen zijn uiterlijk, maar ook zijn vechtstijl. Necalli gaat dan vooral over op bodyslams en rent met zijn aanvallen richting tegenstander, die meer schade aanrichten.

Street Fighter V

Capcom wil met Street Fighter V weer vernieuwen. En dan niet alleen cosmetisch door een andere grafische stijl, maar ook door bestaande systemen te vervangen en zelfs bestaande vechters zoals Ken eens flink onder handen te nemen. En misschien wel het belangrijkst: Capcom verandert ook het verdienmodel. Dit keer geen nieuwe versie van Street Fighter V om de zoveel jaar, maar zelfs het omgekeerde: DLC-personages zijn gratis als je de game maar vaak genoeg speelt. Door te blijven spelen verdien je namelijk ingame geld, waarmee je later uit te brengen personages kunt kopen. Natuurlijk is er ook een luie manier om een personage te krijgen door echt geld te spenderen, maar als je echt gedreven bent is dat dus niet nodig. Street Fighter V komt volgend jaar maart uit op PlayStation 4 en pc.