FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 augustus 2015

Overtuigende start Manchester City

Manchester City heeft maandag een overtuigende start gemaakt in de Premier League. De ploeg van manager Manuel Pellegrini won de eerste competitiewedstrijd bij West Bromwich Albion met 3-0. Yaya Touré knalde al in de eerste 25 minuten twee keer raak, aanvoerder Vincent Kompany maakte na een uur spelen de derde. Topaankoop Raheem Sterling, voor bijna 70 miljoen euro overgekomen van Liverpool, maakte zijn officiële debuut voor de Citizens.

Touré opende in de negende minuut de score met een schuiver in de verre hoek, die onderweg nog van richting werd veranderd. Een kwartier later krulde de Ivoriaanse middenvelder de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de kruising, op aangeven van Wilfried Bony die in de spits opvallend genoeg de voorkeur had gekregen boven Sergio Agüero. Kompany kopte na rust een hoekschop van David Silva achter doelman Boaz Myhill van West Bromwich.

Op basis van het doelsaldo nestelde Manchester City zich direct aan kop in de Premier League. De nummer twee van afgelopen seizoen wordt gevolgd door zes andere clubs die ook drie punten hebben. De sterrenploeg van Pellegrini ontvangt zondag landskampioen Chelsea, dat de competitie zaterdag begon met een gelijkspel tegen Swansea City (2-2). Doelman Thibaut Courtois werd in die wedstrijd met rood van het veld gestuurd. Chelsea heeft maandag beroep aangetekend, in de hoop dat Courtois dan zondag kan spelen tegen City. Als dat geen succes heeft, zal nieuweling Asmir Begovic in Manchester onder de lat staan bij de Blues.

Overtuigende start Manchester City
Overtuigende start Manchester City (Foto: ANP)

Nederlands meisje verongelukt in Spanje

Een Nederlands meisje van zeventien jaar oud is in Spanje overleden na een val van zo'n 40 meter. Dat meldden verschillende Spaanse media maandagavond. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het ongeval niet bevestigen.

Het meisje wilde een bungeejump maken van een viaduct in de plaats Cabezón de la Sal in de regio Cantabrië, toen zij om nog onbekende reden naar beneden viel.

Het slachtoffer maakte deel uit van een gezelschap.

Nederlands meisje verongelukt in Spanje
Nederlands meisje verongelukt in Spanje (Foto: ANP)

Verpleegster in auto bij ziekenhuis doodgeschoten

Een vrouw is maandagmiddag doodgeschoten op het parkeerterrein van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. Ze zat in een auto toen ze door een man onder vuur werd genomen. De dader is nog voortvluchtig, laat de politie weten.

Volgens de NOS heeft ambulancepersoneel nog tevergeefs geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren. De politie zoekt 'met man en macht' naar de dader, onder meer met een helicopter. In de ziekenhuisvijver wordt gedregd, in de hoop het vuurwapen te vinden.

Update, 23:36 uur
De doodgeschoten vrouw is een 28-jarige verpleegkundige uit Zevenberg die in het ziekenhuis werkte. Ze was net klaar met haar dienst.

"Iedereen is geschokt", aldus een zegsman van het ziekenhuis. "We hebben geprobeerd om de directe collega's zoveel mogelijk persoonlijk te informeren. De rest van de medewerkers wordt dinsdagochtend opgevangen en daar zijn professionele hulpverleners bij aanwezig."

Het ziekenhuis zal dinsdag wel geopend zijn voor de patiënten. De dader van de schietpartij is nog steeds voortvluchtig. De politie gaat ervan uit dat de hij doelbewust op haar geschoten heeft. "Het lijkt er wel op. Maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan", aldus een politiewoordvoerder.

Vrouw in auto bij ziekenhuis doodgeschoten
Verpleegster in auto bij ziekenhuis doodgeschoten (Foto: ANP)

Neergeschoten tiener Ferguson aangehouden

De man die zondagavond zwaargewond raakte bij de rellen na de demonstraties in de Amerikaanse stad Ferguson, is aangehouden en aangeklaagd. De achttienjarige zwarte man wordt ervan verdacht agenten te hebben beschoten. Hij raakte zwaargewond toen de agenten terug schoten en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het incident gebeurde zondagavond, toen actievoerders bij elkaar waren gekomen om Michael Brown te herdenken. De achttienjarige zwarte tiener werd zondag precies een jaar geleden doodgeschoten door een blanke agent. Herdenkingsbijeenkomsten overdag verliepen rustig, maar in de avond werd de sfeer grimmiger. Zo werd de oproerpolitie bekogeld met verschillende objecten.

Inwoners van de Amerikaanse stad willen maandagavond opnieuw de straat op om te protesteren.

Neergeschoten tiener Ferguson aangehouden
Neergeschoten tiener Ferguson aangehouden (Foto: ANP)

Waarschuwing voor arts die zwangerschap miste na sterilisatie

Een huisarts die heeft gemist dat een gesteriliseerde patiënte toch zwanger was, heeft een waarschuwing gekregen van de tuchtrechter. De huisarts merkte niet dat de vrouw zwanger was, ondanks signalen zoals het uitblijven van de menstruatie, dikker worden en een opgeblazen gevoel. Het baby'tje overleed drie maanden na de geboorte.

De tuchtrechter in Eindhoven is van mening dat de huisarts fout zat, maar hij lering zal trekken uit deze zaak. Daarom is er relatief mild geoordeeld, aldus de rechter.

Waarschuwing voor arts die zwangerschap miste
Waarschuwing voor arts die zwangerschap miste na sterilisatie (Foto: ANP)

Google gaat op in Alphabet

Internetreus Google gaat op in een nieuw te vormen conglomeraat van bedrijven, dat door het leven zal gaan als Alphabet. Dat maakte Google-topman Larry Page maandag bekend.

Alphabet wordt een verzameling van alle activiteiten en bedrijven die nu onder de paraplu van Google hangen. Het nieuwe bedrijf komt onder leiding te staan van Google-oprichters Page en Sergey Brin. Sundar Pichai wordt de nieuwe topman van Google. Hij is nu onder meer verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome.

In de nieuwe opzet komen nieuwe initiatieven binnen het concern los te staan van Google. Page wees in dat verband op de plannen die er zijn op het gebied van gezondheidszorg. Alle activiteiten kunnen in zijn visie zo beter tot hun recht komen.

Kwartaal
Aandelen Google worden één op één vervangen door aandelen Alphabet. Vanaf het vierde kwartaal worden de financiële resultaten van Google los gemeld van die van de andere onderdelen van het concern.

'We hebben veel dingen gedaan die op dat moment gek leken', schreef Page in zijn verklaring. 'Veel van die gekke dingen hebben nu meer dan een miljard gebruikers, zoals Google Maps, YouTube, Chrome en Android. En daar stoppen we niet. We proberen nog steeds dingen te doen die anderen gek vinden, maar waar wij enthousiast over zijn.'

Google gaat op in Alphabet
Google gaat op in Alphabet (Foto: ANP)

David Beckham is boos

David Beckham heeft het even helemaal gehad. Via Instagram heeft de oud-voetballer gereageerd op een stuk in Daily Mail waarin kritiek werd gegeven op David en zijn vrouw Victoria, omdat ze hun vierjarige dochter Harper met een speen rond lieten lopen.

"Waarom denken mensen soms dat ze het recht hebben om kritiek te geven op de kinderen van een ander zonder dat ze de situatie kennen?", schrijft David bij een afbeelding van het artikel. In het artikel kwamen deskundigen aan het woord die stelden dat Harper later last kon krijgen van haar gebit of haar spraak als ze op deze leeftijd nog regelmatig met een speen loopt.

"Iedereen die een kind heeft weet dat je ze iets geeft wat ze op hun gemak stelt als ze zich even niet lekker voelen, dat is dan vaak een speen. Iedereen die kritiek wil geven op de kinderen van een ander moet eerst eens even twee keer nadenken, want je hebt het recht niet om mij te bekritiseren als ouder", besluit David.

David Beckham is boos
David Beckham is boos (Foto: BuzzE)

Froome en Dumoulin van start in Vuelta

De Britse wielrenner Chris Froome gaat proberen na de Tour de France ook de Ronde van Spanje te winnen. De kopman van Team Sky maakte maandag via Twitter bekend dat hij op 22 augustus aan de start staat van de laatste grote ronde van dit jaar. Met Froome, Nairo Quintana en Alejandro Valverde doet de volledige top drie van de Tour mee aan de Vuelta. Ook Vincenzo Nibali, de Italiaan die vorig jaar de Tour won, is in Spanje van de partij.

Net als Froome maakte ook Tom Dumoulin maandag via Twitter bekend dat hij de Vuelta gaat rijden. De Limburger kwam in de Tour tijdens de derde etappe hard ten val en liep daarbij een breuk op in het gewricht van zijn linkerschouder. Dumoulin stond op dat moment derde in het klassement en had uitzicht op het geel.

Froome en Dumoulin van start in Vuelta
Froome en Dumoulin van start in Vuelta (Foto: ANP)

Kalou helpt Hertha naar volgende ronde, Sankt Pauli kan niet stunten tegen Gladbach

Maandag werden de laatste vier wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de DFB Pokal. Het duel tussen VfL Osnabrück en RB Leipzig werd gestaakt na het gooien van een aansteker naar de scheidsrechter. Hertha BSC, 1. FC Nürnberg en Borussia Mönchengladbach haalden de tweede ronde wel. 

De Ivoriaanse aanvaller Salomon Kalou heeft Hertha BSC maandag een plek bezorgd in de tweede ronde van het Duitse bekertoernooi. De oud-Feyenoorder scoorde in de uitwedstrijd tegen Arminia Bielefeld een kwartier voor tijd. Roy Beerens had een basisplaats in de Berlijnse ploeg. Hij maakte vlak na de treffer van Kalou plaats voor de Japanner Genki Haraguchi. Deze stelde de Tsjechische aanwinst Vladimir Darida in staat vlak voor tijd de eindstand op 0-2 te bepalen.

In de aanloop naar het bekerduel werd Hertha opgeschrikt door een bizar incident. De spelersbus werd zondag beschoten op weg naar het station van Bielefeld om de selectie, die de trein had genomen, op te halen. De chauffeur bleef ongedeerd.

1. FC Nürnberg (2. Bundesliga) ging door ten koste van Aalen (3. Liga). Daarvoor was een strafschoppenserie nodig. In 120 minuten werd niet gescoord. Van elf meter faalden vervolgens zeven van de tien uitverkoren spelers, vier van de thuisclub: 1-2. Verdediger Dave Bulthuis (ex-FC Utrecht), die de hele wedstrijd inclusief verlenging speelde, stond niet op het lijstje van Nürnberg-coach René Weiler.

FC Sankt Pauli leek in eigen huis even op weg naar een bekerstunt tegen Borussia Mönchengladbach, maar door toedoen van Ibrahima Touré en Lars Stindl kwam die er niet: 1-4. De thuisploeg kwam na dertig minuten nog wel op voorsprong. Marc Rzatkowski tekende kreeg de bal vlak buiten het strafschopgebied voor zijn linkervoet en schoot de bal prachtig in de kruising.

Na de rust was het snel gedaan met de voorsprong. Lars Stindl maakte in de 54e minuut de 1-2. Ibrahima Traoré zorgde na driekwart wedstrijd uiteindelijk voor de 1-3, waarna invaller Thorgan Hazard de eindstand bepaalde.

Danielle: geen spijt van scheiding van Frans

Danielle van Aalderen besloot een paar jaar terug dat het beter was als zij en haar man Lange Frans zouden gaan scheiden en daar heeft ze nog steeds geen spijt van. "Het is de beste beslissing die ik had kunnen nemen", vertelt ze aan RTL Boulevard.

"Als ik dat toen niet had gedaan, waren we nu niet alsnog zulke goede vrienden geweest", vervolgt Danielle. "Het heeft bij hem een knop omgezet. Ik ben heel blij dat ik mijn oude Frans nu weer terug heb." Rapper Lange Frans, die kampte met een verslaving, sluit zich daar bij aan. Hij heeft zijn leven in het afgelopen anderhalf jaar gebeterd. "Ik ben gezonder gaan leven, zowel van lichaam als van geest. Dan sta je sterker in je schoenen."

Frans heeft er in de afgelopen periode geen geheim van gemaakt dat hij Danielle weer terug wil. De twee zijn momenteel samen met hun kinderen op vakantie in Ibiza. "Sinds we 'probering' hebben, wonen we ook weer zo goed als samen, dat vinden de kinderen natuurlijk heel leuk", zegt Van Aalderen.

Danielle zegt dat ze geen haast heeft om weer definitief terug te komen bij Frans. "Als het zo nog een tijdje goed kan gaan, is het fijn. Je weet dan nooit waar het schip strandt."

Danielle: geen spijt van scheiding van Frans
Danielle: geen spijt van scheiding van Frans (Foto: BuzzE)

Politie tast in duister over gewonde jongen

De politie tast in het duister nadat dit weekeinde een 15-jarige jongen uit Voorschoten op schijnbaar mysterieuze manier zwaargewond is geraakt. De politie liet maandag weten op zoek te zijn naar mensen die mogelijk iets gezien hebben.

De jongen werd zaterdagochtend vroeg zwaargewond gevonden in zijn pyama in de achtertuin. Hij had wonden aan gezicht, arm en achterhoofd. Hij kan zich tot nu toe niet herinneren wat er gebeurd is, stelt de politie. Ook in de buurt is niets gevonden dat duidelijk kan maken wat er is gebeurd. Wel zijn in de tuin bloedsporen gevonden. De jongen had geen sporen van alcohol-, drugs- of medicijnen in zijn lichaam.

Politie tast in duister over gewonde jongen
Politie tast in duister over gewonde jongen (Foto: ANP)

Go Ahead Eagles begint met nederlaag

Degradant Go Ahead Eagles heeft zich maandagavond bij terugkeer in de Jupiler League laten verrassen. De club uit Deventer ging in het Philips Stadion in Eindhoven onderuit tegen Jong PSV: 1-0. De beloften van PSV benutten hun allereerste kans in de 25e minuut met een prachtige uithaal van de twintigjarige Belgische middenvelder Olivier Rommens.

Go Ahead Eagles kon in de eerste helft alleen met enkele kopkansen van Sander Duits iets terugdoen. Extra druk richting het doel van de tegenstander in de tweede helft leverde nauwelijks meer mogelijkheden op. De beste kans na rust was voor Elvio van Overbeek (voorheen Jong PSV), maar de debuterende PSV-keeper Luuk Koopmans redde. Spits Leon de Kogel kende een teleurstellend debuut bij Go Ahead. Hij was geen enkele keer gevaarlijk en werd aan het begin van de eerste helft gewisseld.

Telstar en RKC Waalwijk sloten af op 1-1. Invaller Kevin van Essen redde vlak voor tijd een punt voor de Velsenaren, die in de slotfase achterin één op één gingen spelen. RKC was voor rust op voorsprong gekomen door Arsenio Valpoort. De 0-2 van Jos Peltzer in de tweede helft werd afgekeurd, omdat er een overtreding aan vooraf zou zijn gegaan.

Go Ahead Eagles begint met nederlaag
Go Ahead Eagles begint met nederlaag (Foto: ANP)

'Nicki Minaj niet in verwachting'

Nicki Minaj is niet in verwachting van Meek Mill. Dat vertellen bronnen aan TMZ.

De geruchten dat zangeres Nicki zwanger zou zijn, begonnen afgelopen weekend door de artieste zelf. Tijdens een concert riep ze haar publiek op te juichen voor haar 'baby father' Meek Mill. Bronnen vertellen de website nu dat Minaj haar rappervriend wel vaker zo noemt en dat ze met deze term iets heel anders zou bedoelen. Volgens de insiders gebruikt Nicki 'baby father' als koosnaampje.

De website heeft overigens wel opgevangen dat Minaj en haar vriend Meek Mill wel een kinderwens hebben. Maar voordat ze daaraan beginnen, zouden ze eerst willen trouwen.

'Nicki Minaj niet in verwachting'
'Nicki Minaj niet in verwachting' (Foto: BuzzE)

Veerboten varen wel bij problemen Eurotunnel

De problemen bij de Kanaaltunnel zorgen voor vollere veerboten tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland. Dat blijkt uit cijfers die veerbootexploitant P&O Ferries maandag heeft gepubliceerd.

Volgens P&O is het aantal vrachtwagens op de boten tussen Engeland en het Belgische Zeebrugge vorige maand enorm gestegen. Zo voeren er in juli tussen Teesport en Zeebrugge 176 procent meer vrachtwagens mee, terwijl het aantal trucks op de routes van Hull en Tilbury naar de Belgische havenplaats met circa driekwart toenam

Het transport door de Kanaaltunnel wordt de afgelopen tijd bemoeilijkt door acties van stakend personeel en door het grote aantal vluchtelingen dat als verstekeling wil meereizen met vrachtwagens naar Groot-Brittannië. Exporteurs kiezen daarom steeds vaker voor de veerboot. Begin deze maand gaf Stena Line, die vaart tussen Hoek van Holland en het Britse Harwich, al aan dat het vrachtvervoer in de voorafgaande weken met zo'n 10 procent was gegroeid.

Veerboten varen wel bij problemen Eurotunnel
Veerboten varen wel bij problemen Eurotunnel (Foto: ANP)

Wall Street boekt stevige winst

De aandelenbeurzen in New York stonden maandag in het laatste handelsuur overtuigend op winst. Beleggers maakten in afwachting van de laatste stroom bedrijfsresultaten een einde aan de verliesreeks van vorige week. Ze vonden daarbij onder meer steun in het forse herstel van de Chinese beurzen.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,4 procent in de plus op 17.611 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,3 procent naar 2103 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,2 procent vooruit, naar 5101 punten.

Precision Castparts was een van de grootste winnaars van de dag, met een plus van 19 procent. De producent van onder meer vliegtuigonderdelen maakte bekend dat het voor 37 miljard dollar wordt overgenomen door Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger en multimiljardair Warren Buffett.

Aquinox
In de Nasdaq stond biotechnologiebedrijf Aquinox Pharmaceuticals bovenaan met een plus van 90 procent, nadat eerder op de dag zelfs een ruime vervijfvoudiging van de koers op de boerden werd gezet. Het aandeel piekte maandag op 55,75 dollar, terwijl het vorige week donderdag nog slechts 1,79 dollar waard was. Beleggers stappen massaal in het aandeel, nadat het bedrijf eind vorige week met positieve onderzoeksresultaten naar buiten was gekomen.

Op Coca-Cola (min 0,3 procent) na stonden alle dertig fondsen in de Dow Jones op winst. De lijst werd aangevoerd door machinebouwer Caterpillar en technologiebedrijf Apple, die beide bijna 4 procent meer waard werden. Apple herstelde daarmee enigszins van de flinke verliezen van vorige week.

Chevron
Oliebedrijven Chevron en ExxonMobil hoorde ook bij de grotere winnaars in de hoofdindex, met winsten van 2,5 à 3 procent. De olieprijs zat maandag ook in de lift en steeg met 2 procent naar 44,80 dollar per vat Amerikaanse olie.

De rally op Wall Street werd door handelaren mede toegeschreven aan opluchting over het herstel op de Chinese beurzen. Daar werden maandag de sterkste winsten in tijden geboekt, mede door de hoop op extra stimuleringsmaatregelen voor de Chinese economie.

De euro was maandagavond 1,1015 dollar waard, tegen 1,0990 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Wall Street boekt stevige winst
Wall Street boekt stevige winst (Foto: ANP)

Verstappen wil meer lawaai in Formule 1

Max Verstappen geniet van zijn eerste jaar in de Formule 1, maar toch heeft de zeventienjarige Nederlander ook wel iets te klagen. Net als veel autosportliefhebbers vindt Verstappen dat de Formule 1-bolides veel te stil zijn.

"Als je met mensen over de Formule 1 praat, gaat het normaal gesproken altijd over het geluid. Maar nu rijden we in auto's die bijna geen lawaai maken", zei de coureur van Toro Rosso maandag op de website van de koningsklasse van de autosport. "Wij moeten het meeste geluid maken, niet de GP2-auto's. Dat hoort namelijk bij de Formule 1."

Sinds vorig seizoen zijn de peperdure bolides in de belangrijkste raceklasse ter wereld voorzien van relatief goedkope en stille V6-turbomotoren, die echter weinig liefhebbers kunnen bekoren. De beleidsbepalers besloten eerder dit jaar dat de fabrikanten mogen toewerken naar een krachtiger motor van duizend pk, met beduidend meer vermogen én herrie dan de huidige versie. Die nieuwe krachtbronnen moeten over twee jaar hun intrede doen in de Formule 1.

Verstappen wil meer lawaai in Formule 1
Verstappen wil meer lawaai in Formule 1 (Foto: ANP)

Duitse scheidsrechter geraakt door aansteker

De bekerwedstrijd tussen VfL Osnabrück en RB Leipzig is maandag in de 71e minuut gestaakt nadat scheidsrechter Martin Petersen een aansteker op zijn hoofd had gekregen. Hij ging naar de kleedkamer en besloot na ampel beraad het duel niet te hervatten. De thuisclub, uitkomend in de derde divisie, leidde verrassend met 1-0. Halil Savran scoorde al na 21 seconden.

Negen jaar geleden maakte een vergelijkbaar incident een voortijdig einde aan de wedstrijd Stuttgarter Kickers - Hertha BSC. Toen werd een grensrechter in de nek geraakt door een gevulde beker van hard plastic. Uiteindelijk werd Hertha, dat met 2-0 voor stond, tot winnaar uitgeroepen.

Scheidsrechter Martin Petersen werd getroffen door een aansteker (Bron: YouTube)

Duitse scheidsrechter geraakt door vuurwerk
Duitse scheidsrechter geraakt door aansteker (Foto: ANP)

Geweldscrisis dreigt in Turkije na etmaal van aanslagen

Turkije heeft een uitzonderlijk gewelddadig etmaal achter de rug, meldt het NOS-journaal. Bij verscheidene aanslagen tot in Istanbul aan toe zijn negen politiemensen en militairen omgekomen. Drie daders werden gedood. De geweldsuitbraak volgt op de Turkse militaire campagne tegen de Koerdische PKK.

Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester stevent het land af op een geweldscrisis. Vooral twee aanslagen in Istanbul zouden uitzonderlijk te noemen zijn. Maar ook in het zuid-oosten wordt het geweld heviger. Daar bestookte de PKK een legerhelikopter waarbij een militair omkwam en reed een politiewagen op een bermbom met vier doden tot gevolg.

"Dat is zelfs voor die plek een zeer zware aanslag", zegt Waagmeester. "De aanslagen worden frequenter en ze worden zwaarder."

Istanbul
In de grootste stad van Turkije kwamen vier politiemensen om door een bomaanslag. Ook is er geschoten bij het Amerikaanse consulaat, dat in het Europese deel van de stad ligt. Die laatste aanslag lijkt het werk van een extreemlinkse groepering.

Van de andere aanslag is dit onduidelijk. "Hier in Istanbul kunnen de daders eigenlijk van alle kanten komen", aldus Waagmeester. Volgens hem worden door de antiterreurcampagne van de regering verschillende groepen in het nauw gedreven, en slaan deze terug.

Koerden
Die campagne is voornamelijk tegen de Koerdische PKK gericht. De start ervan viel samen met toestemming van Ankara voor de Amerikanen om de zogenaamde Islamitische Staat vanaf Turkse luchtmachtbases aan te vallen. Dat is onderdeel van een overeenkomst waarin ook staat dat de VS de Koerden in Syrië en Irak geen luchtsteun mag geven in hun strijd tegen IS.

Aanleiding voor de geweldsuitbraak was een aanslag, vermoedelijk door IS, tegen Koerdische jongeren die een hulpverleningsactie aan het voorbereiden waren, met tientallen doden tot gevolg. Radicale Koerden schoten daarop twee Turkse politieagenten dood, omdat ze meenden dat de regering achter de aanslag zat.

Erdogan
Volgens de Koerdische HDP-partij bedrijft de regering van president Recep Tayyip Erdogan een opportunistische 'bloedpolitiek' bedoeld om de Koerden te schaden. De partij wist onlangs de kiesdrempel van 10 procent te slechten en 80 zetels in het parlement te scoren.

Erdogans AK-partij zou momenteel de coalitieonderhandelingen torpederen om zo nieuwe verkiezingen af te dwingen. Daarmee zou Erdogan de absolute (tweederde) meerderheid terug willen winnen om de grondwet te kunnen wijzigen. Vredesbesprekingen met de Koerden zijn door de regering opgezegd.

Trump blijft het goed doen in peilingen

Donald Trump blijft het ondanks alle controverse prima doen in de peilingen voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De miljardair kan bij polls voor de voorverkiezingen van de Republikeinse partij nog altijd rekenen op de meeste steun van de Republikeinse kiezers, zo blijkt uit een peiling van Ipsos en persbureau Reuters maandag.

Trump mag rekenen op 24 procent van de stemmen. Jeb Bush is met 12 procent zijn naaste belager. De andere vijftien kandidaten staan onder de 8 procent. Trump ligt bij veel van zijn partijgenoten onder vuur omdat hij voor verdeeldheid zou zorgen. De uitgesproken miljardair werd donderdag bij een televisiedebat hard aangepakt door zijn tegenstrevers.

Trump kwam eerder negatief in het nieuws omdat hij zich minachtend uitliet over Mexicanen en vrouwen.

Trump blijft het goed doen in peilingen
Trump blijft het goed doen in peilingen (Foto: ANP)

PVV plaatst koranteksten in Utrecht

Sinds enige tijd zijn er in Utrecht posters van de Stichting Tasmim te vinden die een happy happy joy joy-boodschap van de profeet Mohammed moet overbrengen. De lokale PVV heeft nu billboards geplaatst waarop een andersoortig tekstje uit de Koran prijkt, die een stuk minder positief te noemen is.

"De beste zijn degene die het beste zijn naar hun vrouwen - Profeet Mohammed", is de leus die al een tijdje in de stad te lezen valt. De stichting Tasmim wil op deze manier een leuke en positieve islamitische boodschap overbrengen richting niet-moslims.

Sinds vandaag echter, is hier een Korantekstje bijgekomen. De Utrechtse PVV-fractie heeft gekozen om Koran 4.34 te verspreiden. Een stukje proza dat een stuk minder vrouwvriendelijk is: "Maar de vrouw van wie jullie ongehoorzaamheid vrezen, vermaant haar, laat haar alleen in haar rustplaatsen en slaat haar". Koran 4.34 is eigenlijk nog een stuk langer, maar daar was waarschijnlijk geen ruimte meer voor op de poster. In ieder geval laat deze tekst zien dat god van mening is dat de man de voogd is over de vrouw en haar mag meppen, indien de man dit nodig vindt.

Fractievoorzitter René Dercksen motiveert deze actie van zijn beweging: ”Toen er in de straten van Utrecht posters verschenen met een tekst alsof de vrouw in de islam níet minderwaardig en onderdanig wordt behandeld, leek het ons wenselijk om dan op dezelfde manier aandacht te vragen voor deze misstanden via het plaatsen van billboards”.

Via deze weg hoopt de PVV aandacht te vragen voor de zogenaamde 'verborgen vrouwen' van Nederland. Uit een onderzoek van het Verwey Jonker Instituut bleek dat zo'n 200 tot 250 vrouwen in isolatie leven in een stad als Den Haag.

”Het Verwey Jonker Instituut stelde vast dat een forse groep vrouwen in Den Haag elke vorm van mensenrechten wordt onthouden”, aldus Dercksen. ”Dat is in andere steden natuurlijk niet anders. Deze vrouwen zitten letterlijk gevangen in hun huizen, natuurlijk vooral als gevolg van de toenemende islamisering.”

Stichting Tasmim heeft nog niet officieel gereageerd op de posters van de PVV. Wel hebben ze op Facebook de actie een 'haatreactie' genoemd.

”Wij zullen negativiteit blijven bestrijden met positiviteit en wij hopen dat dankzij de aandacht die dit krijgt en zal krijgen, mensen geïnspireerd zullen worden om zelf onderzoek te doen naar het mooie en prachtige Islam met profeet Mohammed wiens leven als bewijs fungeert voor wie hij echt was. Zoals iedereen waarschijnlijk weet, is dat de Koranische teksten uit de context gerukt worden (een inmiddels bekende en heel erg cliché strategie van de PVV)”, vertellen ze erbij.

MaandagMetaal #5 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metalmadness! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Rage Against The Machine - Killing In The Name

---

Megadeth - Hangar 18

---

Anthrax - Madhouse

---

Unearth - Crow Killer

---

Succes deze week en tot de volgende!

De leukste sporttweets van week 32

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

De hockeydames gingen naar de ArenA om Ajax te steunen, het hielp niet echt:

De Oostenrijkers hadden het ook niet makkelijk in de ArenA. Ze moesten een optreden van Peter Beense doorstaan:

Bij terugkomst in Oostenrijk werden de spelers van Rapid groots onthaald:

Jeffrey Herlings is niet zo blij met de berichtgeving van het Brabants Dagblad:

Dordrecht is de basis voor en grote carrière:

PSV is op zoek en Jetro Willems weet precies de goede man hiervoor:

Een spoorlijn midden in het parcours van een tijdrit is niet zo handig:

Dit zou overal langs het veld bij het jeugdvoetbal moeten staan:

Het was niet helemaal de week van Femke Heemskerk. Maar wij bewonderen de openheid van Heemskerk! En we hopen dat ze volgend jaar in Rio revanche neemt:

Met deze 'medicijnen' is Laurens ten Dam zo weer boven jan:

Bij Arsenal haalden ze een grapje uit:

Het wielerbloed zit wel goed bij de kleine Mollema:

Ploegleider Jonathan Vaughters zit in de put na de positieve test van renner Tom Danielson. Maar Lance Armstrong is gelukkig in de buurt om zijn zegje ook nog even te doen:

Chris Hoy had zijn lolbroek aan:

Wielrenner Danny Pate heeft weinig medelijden met de op doping betrapte Tom Danielson. Vooral zijn smoesjes is hij helemaal klaar mee. Daarom maakte hij een top tien van smoesjes die Danielson kon gebruiken:

Ronnie O'Sullivan heeft een nieuwe hobby:

Maar die gebruikte hij meteen voor zijn snookertraining:

En we sluiten af met een wielrenner die het zwaar had afgelopen week. Ronan van Zandbeek reed mee in de Ronde van Portugal, een wedstrijd die berucht is om de buitenaardse prestaties van de winnaars daar. Zulke prestaties dat je als toeschouwer bijna wel zeker weet dat het geen zuivere koffie is. Van Zandbeek denkt er het zijne van:

Daarbij komt dan nog dat het ook nog eens een zware koers is:

En dan is dit helemaal zuur:

Goedele Liekens noemt Britse aandacht heftig

Goedele Liekens stond vorige week in veel verschillende Britse kranten na de eerste aflevering van haar programma Sex in Class. De reacties waren heel lovend. "Het voelt een beetje alsof ik een medaille heb gewonnen", vertelt ze blij aan RTL Boulevard.

"Het was wel heftig", zegt ze over de aandacht die ze kreeg na het programma. "Ik stond op de voorpagina van The Times en in The Guardian. Van alle kanten kwamen aanvragen voor interviews", zegt ze lachend.

In het programma is te zien hoe Goedele seksuele voorlichting geeft aan Britse tieners. Waarom ze hier zoveel lovende reacties op krijgt? "Het heeft denk ik te maken met openheid en direct zijn, zonder ook maar ergens ordinair te worden", zegt Liekens. "Dat vind ik heel belangrijk. Verder steken wij niks onder stoelen of banken, er zijn geen taboes, we praten over alles."

Liekens legt uit dat seksuele opvoeding heel erg belangrijk is. "Daar wist een op de acht meisjes van zestien jaar niet waar de clitoris zit", zegt ze. Goedele wil de jongeren graag van alles leren. "Anders doen ze het zelf via internet en dat wil je echt niet."

Of Goedele nu, met haar succes in Engeland, van plan is om België en Nederland te verlaten? "Nee, het zou kunnen dat ik uit Vlaanderen vertrek, maar in Nederland liggen mijn roots. Dus dat verlaten doe ik niet." De 52-jarige seksuologe zegt dat ze er wel over nadenkt om in Nederland te gaan wonen. "Ik moet toch een keer gaan kiezen", zegt ze.

Goedele Liekens noemt Britse aandacht heftig
Goedele Liekens noemt Britse aandacht heftig (Foto: BuzzE)

Blizzard zoekt nieuwe mensen voor onaangekondigd Diablo-project

Op de carrièrewebsite van Blizzard is een nieuwe vacature verschenen voor een onaangekondigd project in het Diablo-universum. Ze zijn op zoek naar een nieuwe art director die idealiter 'diepe kennis van de Diablo-franchise' heeft.

Op Gamescom vorige week had Blizzard allerlei nieuws te melden over verscheidene IP's: World of Warcraft, Heroes of the Storm, StarCraft II, Hearthstone en Overwatch passeerden allemaal de revue, behalve Diablo. Nu lijkt het er op dat er wederom aan de Diablo-weg getimmerd wordt.

Wat er precies op de planning staat is natuurlijk nog onbekend, maar wat wel duidelijk is is dat Blizzard niet bepaald kinderachtige eisen stelt. Zo moet de gegadigde kandidaat minimaal tien jaar ervaring hebben op een art/design-positie, over buitengewoon goede communicatieve vaardigheden beschikken en in staat zijn om een groot team te kunnen leiden. Bekijk de vacature hier

Zou het om een uitbreiding gaan of misschien zelfs een geheel nieuw deel in de serie? Reaper of Souls was de eerste uitbreiding voor Diablo III en kwam vorig jaar uit. Zowel Diablo als Diablo II kregen beide slechts één uitbreiding, respectievelijk Hellfire en Lord of Destruction.

Stier doodt Spanjaard bij stierenrennen

Tijdens de stierenrennen in Villaseca de la Sagra, in Spanje, is gisteren een man door een stier op de hoorns genomen. Dat meldt The Guardian.

De 32-jarige jongeman was de dieren aan het filmen toen het beest hem met zijn horens trof in de nek en hem daarna nog meerdere malen aan zijn horens reeg.

"We rillen van deze gebeurtenis", aldus Jesus Hijosa, de burgemeester van het dorp. "Deze evenementen organiseren we als een traditie, zodat mensen er lol aan kunnen beleven. Maar ongelukken gebeuren nu eenmaal."

Update

video gefixed

Willems in verband gebracht met Newcastle United

Jetro Willems is op dit moment geblesseerd en kan waarschijnlijk pas in september weer in actie komen voor PSV. Toch lijkt de verdediger aan een andere club gelinkt te worden, namelijk Newcastle United.

Afgelopen weekend was Willems op St. James' Park aanwezig voor zijn vriend en oud-ploeggenoot Georginio Wijnaldum. De voormalig middenvelder van PSV luisterde zijn debuut bij The Magpies op met een wonderschoon doelpunt.

De aanwezigheid van Willems heeft echter voor de nodige rumoer gezorgd. Verschillende fora suggereerden dat de linkspoot naar Engeland verkast. En ook zijn Instagram-account geeft reden tot speculatie. Bij een foto, waarop te zien is dat Willems in het vliegtuig naar Newcastle zit, heeft hij de volgende tekst geschreven: "Fly to the future."

Of het ook daadwerkelijk tot een transfer zal komen is de vraag, aangezien PSV niet van plan is nog spelers van de hand te doen. Mocht dat toch gebeuren, dan kan de recent aangetrokken Simon Poulsen in elk geval als voorlopige standin fungeren.


Jetro Willems in het vliegtuig richting Newcastle (Instagram)

The Punisher doet zijn ding in Daredevil-setfoto's

Seizoen 2 van Daredevil komt, naar verwachting, in april naar Netflix. Natuurlijk zal dit seizoen the Punisher introduceren in het Marvel Cinematic Universe, in de gedaante van Jon Bernthal. Een eerste blik op zijn verschijning is nu beschikbaar via gelekte setfoto's.

Bernthals betrokkenheid bij de serie werd in juni bekend gemaakt. Hij neemt de rol van Frank Castle op zich, een ex-militair die het uit wraak op zich neemt om mafioso te straffen voor hun daden. Nog weinig is gemeld over hoe de Punisher in het seizoen gaat passen, al heeft showrunner Marco Ramirez aangegeven dat een interne titel voor het seizoen "Daredevil vs. the Punisher" is.

In de setfoto's, gemaakt door de website Just Jared, is Bernthal niet gekleed in een shirt met een groot wit gestileerd doodshoofd erop, zoals het personage bekend staat. Gezien de terughoudendheid om Daredevil een rood duivelsoutfit - of zelfs een superheldennaam - te geven in het eerste seizoen, zou het zelfs kunnen dat die outfit helemaal niet verschijnt, of pas heel laat.

Jon Bernthal als de Punisher
Jon Bernthal als de Punisher

De foto's, dertig stuks in totaal, zijn te vinden bij de bron. Daredevil 2, waarin ook Elektra haar opwachting zal maken, is officieel aangekondigd voor 2016, maar de verwachting is dat de releasemaand gelijk zal zijn aan seizoen 1, wat betekent dat het seizoen in april verwacht zou kunnen worden.

Duitse trainers eensgezind: Bayern kampioen

De eerste bal moet nog worden getrapt in de Bundesliga, maar de trainers van de Duitse clubs in de hoogste afdeling zijn het volstrekt eens: Bayern München wordt opnieuw kampioen. Pep Guardiola, de Spaanse coach van de titelverdediger, was even duidelijk in zijn commentaar: "Dat is een prima doelstelling."

Het Duitse persbureau DPA hield een enquête onder het trainerskorps in de Bundesliga. Zestien van de achttien respondenten deden de minst risicovolle voorspelling over de afloop van de competitie: Bayern blijft nummer één.

"Normaal gesproken is Bayern München ook dit seizoen de maat aller dingen", reageerde Dieter Hecking van VfL Wolfsburg, uitgeroepen tot coach van 2015. "Qua mogelijkheden ligt Bayern gewoonweg te ver voor op de achtervolgers."

Slechts twee trainers zagen geen torenhoge favoriet. Martin Schmidt (Mainz 05) rekent op een driekamp met Borussia Dortmund en Wolfsburg. Peter Stöger (1. FC Köln) vindt Bayern ook zonder Bastian Schweinsteiger een kandidaat, maar gelooft dat een andere club voor een verrassing kan zorgen.

Duitse trainers eensgezind: Bayern kampioen
Duitse trainers eensgezind: Bayern kampioen (Foto: ANP)

Feyenoord niet akkoord met schikkingsvoorstel Karsdorp

Feyenoord heeft niet ingestemd met het schikkingsvoorstel dat Rick Karsdorp is gedaan. Scheidsrechter Kevin Blom gaf de verdediger tot diens verbijstering rood in de wedstrijd tegen FC Utrecht (3-2) . De aanklager betaald voetbal rekende de jonge Feyenoorder de overtreding zwaar aan stuurde de Rotterdamse club wegens "ernstig gemeen spel" een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden schorsing waarvan één voorwaardelijk.

Feyenoord ging daar niet op in en laat de zaak voorkomen bij de tuchtcommissie van de KNVB.

Denis Oliinik (Vitesse) werd zelfs voor vier duels uitgesloten, waarvan een voorwaardelijk. Scheidsrechter Jochem Kamphuis stuurde de Oekraïense doelpuntenmaker in de slotfase van de wedstrijd tegen Willem II (1-1) uit het veld wegens het uitdelen van een elleboogstoot. De Arnhemmers accepteerden de straf wel.

Jeffrey Ket (FC Oss) moet van de aanklager één wedstrijd toekijken omdat hij een tegenstander van FC Emmen een duidelijke scoringskans ontnam.

Feyenoord niet akkoord met schikkingsvoorstel
Feyenoord niet akkoord met schikkingsvoorstel (Foto: ANP)

Verdachte gepakt voor deur politiebureau

Een verdachte van beroving is maandag gepakt toen hij 'toevallig' langsliep voor de deur van het politiebureau in de Haagse Jan Hendrikstraat. Hij werd herkend door ooggetuigen van het voorval die in de hal van het politiebureau zaten te wachten om aangifte te kunnen doen. Agenten vatten de verdachte, een 29-jarige Hagenaar, meteen in de kraag.

Dit heeft een woordvoerster van de politie van de hofstad bevestigd na berichtgeving door Omroep West. Het slachtoffer, een 45-jarige Hagenaar, raakte gewond tijdens de beroving in de nacht van zondag op maandag op de Haagse Prinsegracht, vlak bij bureau Jan Hendrikstraat. Voorbijgangers zagen de gewonde man liggen op de Prinsegracht. Hij is meteen naar het ziekenhuis gebracht.

Verdachte gepakt voor deur politiebureau
Verdachte gepakt voor deur politiebureau (Foto: ANP)

Astronauten ISS eten zelfgekweekte sla

Op het menu van astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS staan normaal gesproken geen groenten, maar nu kunnen ze zelfgekweekte sla eten. De Amerikaanse astronaut Scott Kelly zaaide de sla op 8 juli en maandag was het oogsttijd, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Er zijn wel vaker groenten geteeld aan boord van het ruimtestation, maar die werden steeds voor onderzoek terug naar de aarde gebracht. Nu uit dat onderzoek is gebleken dat de groenten geschikt zijn voor consumptie, mogen de ruimtevaarders er de tanden inzetten.

Wellicht hebben de astronauten maandag extra honger, want ze begonnen hun dag met een ruimtewandeling van maar liefst zes uur. De twee Russische astronauten maakten op een hoogte van 320 kilometer boven de aarde de ramen van de ISS schoon en installeerden nieuwe apparatuur.

Astronauten ISS eten zelfgekweekte sla
Astronauten ISS eten zelfgekweekte sla (Foto: ANP)

Coalitie: snel om tafel over politie-cao

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en de politievakbonden moeten snel om de tafel om een einde te maken aan de impasse rond de politie-cao. Dat vinden de regeringspartijen VVD en PvdA.

Volgens PvdA-Kamerlid John Kerstens weerspiegelen de cao-onderhandelingen een breder gevoel van ontevredenheid bij politieagenten, onder meer over de vorming van de nationale politie en de reorganisatie die daarbij hoort. "Alle betrokkenen, inclusief de samenleving als geheel, hebben er belang bij dat de verhoudingen weer beter worden", aldus Kerstens tegenover het ANP.

Ook de VVD vindt dat er een einde moet komen aan de impasse. "Het moet niet veel langer duren", zei Kamerlid Ockje Tellegen bij BNR. VVD en PvdA willen niet zeggen of zij vinden dat het kabinet met meer geld op tafel moet komen, zoals de bonden eisen.

Oppositiepartijen als SP, D66, PVV en CU willen wel dat de minister een nieuw voorstel doet in de richting van de bonden.

Coalitie: snel om tafel over politiecao
Coalitie: snel om tafel over politie-cao (Foto: ANP)

Waarom de nieuwe Need for Speed 'always online' is

Ghost Games, de ontwikkelaar die tot EA behoort en de nieuwe Need for Speed-game ontwikkelt, heeft zich uitgesproken over het hoe en wat van de 'always online'-verplichting. Het heeft vooral te maken met Autolog en andere social features.

Hoofd productie bij Ghost Games, Marcus Nilsson, heeft tegenover Xbox Magazine bekendgemaakt dat de zware online focus van de nieuwe Need for Speed-game voornamelijk een aantal mooie en innovatieve features dient. Dit betreft onder andere een nieuwe evolutie van Autolog, het sociale platform dat zowel via een app als via een browser gebruikt kan worden en dingen als je voortgang bijhoudt, alsmede de mogelijkheid om zaken als screenshots en dergelijke te delen. 

"Dit keer wordt Autolog een stuk krachtiger. Het krijgt nu ook wat meer een menselijke gedaante; het zal de races van je vrienden beschouwen als deel van de totale game-ervaring. Daarnaast is er een nieuw in-game opnamesysteem ontwikkeld om de mooiste momenten vast te kunnen leggen. Deze kiekjes kun je vervolgens delen en anderen kunnen deze 'liken'. Deze 'likes' dienen vervolgens als een soort valuta, waarmee je verder kunt komen. Xbox One heeft een heel goed ingebouwd film- en streamsysteem, welke we ook zullen gebruiken", aldus Nilsson.

Op Gamescom werd nog laten zien hoe de nieuwe Need for Speed de grens laat vervagen tussen gameplay en live-action-beelden. Need for Speed komt op 3 november uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Viviani wint eerste rit Eneco Tour

De Italiaan Elia Viviani van Team Sky heeft maandag de eerste etappe van de Eneco Tour gewonnen. Het was een rit over Fries grondgebied met start en finish in Bolsward. Viviani hield in de massasprint de Nederlander Danny van Poppel en de Luxemburger Jean-Pierre Drucker achter zich.

Dinsdag volgt een etappe met start en aankomst in Breda. De rittenkoers uit de WorldTour duurt tot en met zondag.

Viviani wint eerste rit Eneco Tour
Viviani wint eerste rit Eneco Tour (Foto: ANP)

Russische economie gaat verder achteruit

De Russische economie is in het tweede kwartaal van dit jaar nog harder gekrompen dan in de eerste drie maanden. Dat maakte het Russische statistiekbureau maandag bekend.

In de maanden april tot en met juni werd de Russische economie 4,6 procent kleiner. Dat is de sterkste daling sinds 2009. In het eerste kwartaal kromp de economie al met 2,2 procent. Premier Dmitri Medvedev gaf bij de presentatie van die cijfers, eind april, nog aan tekenen van stabilisatie te zien.

Rusland is de grootste energie-exporteur ter wereld en heeft daardoor veel last van de daling van de olieprijzen. Bovendien is het land als gevolg van de economische sancties afgesneden van de financiële markten en zag het voor miljarden aan kapitaal het land uitstromen.

Russische economie gaat verder achteruit
Russische economie gaat verder achteruit (Foto: ANP)

Video: B-roll voor Fantastic Four

Altijd al eens achter de schermen willen kijken van een film die meedogenloos afgebrand en grandioos geflopt is? Van Fantastic Four is nu een B-roll verschenen, die een aantal korte impressies toont van het maken van deze film.

Een B-roll toont beelden die niet in de film te vinden zijn, omdat ze zijn opgenomen door achter-de-schermen camera's of alternatieve shots bevatten. Deze video toont wat blikken op de opnames, waaronder wat greenscreen-werk en camerahoeken die niet in de film getoond worden. Het is geen blooper reel, dus verwacht vooral droge, stille shots met weinig geluid.

Fantastic Four draait nog héél even in bioscopen. Mocht je deze na het lezen van onze review nog willen zien, wees dan gerust met de gedachte dat het tenminste geen 3D-film is.

Hotels Sardinië ontruimd vanwege bosbrand

Op het Italiaanse eiland Sardinië zijn maandag twee vakantieparken ontruimd vanwege een bosbrand in de omgeving. De brand woedt in de gemeente San Teodoro, in het noordoosten van het eiland. Vakantiegangers hebben zelf de autoriteiten gewaarschuwd, meldde persbureau ANSA.

De brandweer was in staat om het vuur met inzet van helikopters en een blusvliegtuig snel onder controle te krijgen, maar de brand was in de middag nog altijd niet geblust.

Hotels Sardinië ontruimd vanwege bosbrand
Hotels Sardinië ontruimd vanwege bosbrand (Foto: ANP)

Vijf relschoppers Santpoort nog vast

Vijf van de relschoppers die zich zaterdag in Santpoort hebben misdragen zitten nog altijd vast. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging, poging tot zware mishandeling en/of opruiing, maakte de politie maandag bekend. Twee personen zijn vrijgelaten.

De politie heeft iedereen opgeroepen die zich zaterdagavond heeft misdragen in Santpoort, om zich te melden. Op basis van videobeelden heeft de politie twintig tot vijfentwintig relschoppers in beeld die ze wil aanhouden. "Mensen die inmiddels weer bij zinnen zijn gekomen, of ouders die weten dat hun kinderen zich misdragen hebben, kunnen zich bij ons melden", aldus een woordvoerder op zondag. Maandagmiddag had niemand dat volgens de politie nog gedaan.

Vijf relschoppers Santpoort nog vast
Vijf relschoppers Santpoort nog vast (Foto: ANP)

Politiebond ANPV: geen hinder tijdens Sail

De honderdduizenden bezoekers van Sail Amsterdam hoeven niet bang te zijn voor hinderende politieacties. Dat verzekert Fred Driessen, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van politiebond ANPV maandag. "Het is een gezinsfeest waar soms wel vier generaties samen bootjes komen kijken. Dat gaan wij niet verstoren. Het moet een echt feest worden."

De vakbond gaat wel op een ludieke manier aandacht vragen voor het cao-conflict. Hoe ze dat precies gaan doen, is nog onderwerp van overleg. "Maar we zullen zichtbaar aanwezig zijn met onder meer spandoeken en flyers."

Het nautische evenement, dat eens in de vijf jaar plaatsvindt, begint volgende week woensdag met de traditionele Sail-In Parade en duurt tot en met zondag.

Politiebond ANPV: geen hinder tijdens Sail
Politiebond ANPV: geen hinder tijdens Sail (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner maakt zwempak-debuut

Caitlyn Jenner heeft één van haar angsten als vrouw overwonnen: het dragen van een zwempak. "Het is eng, omdat je jezelf laat zien", vertelde de realityshow in de nieuwste aflevering van I Am Cait die zondag werd uitgezonden.

Ondanks haar zenuwen maakt Caitlyn haar debuut in een zwempak, zo is te zien in een fragment dat E! News online heeft gedeeld. "Ik kan niet meer naar het zwembad of het strand tenzij ik er één aantrek", zegt Caitlyn.

Caitlyn heeft niet dezelfde smaak als Kim op het gebied van zwemkleding. Tijdens het uitzoeken van een geschikt exemplaar laat ze haar vriendin Jen Richards een zwart zwempak met een heel diep décolleté zien met de opmerking: "Ik hou heel veel van mijn dochter, maar dit is iets dat Kimberly zou dragen." Uiteindelijk kiest Caitlyn voor een asymetrisch wit zwempak.

In de aflevering was ook te zien hoe Caitlyn met een groep transseksuele vrouwen praat. Wanneer één van hen vertelt dat ze meerdere malen is geweigerd voor een verpleegstersopleiding omdat ze transseksueel is, besluit Caitlyn dat ze haar wil helpen met media-aandacht en een studiebeurs.

Extreem linkse groep claimt aanslag consulaat

Een Turkse extreem linkse groepering heeft maandag de aanslag op het Amerikaanse consulaat opgeëist. In een verklaring op de website van de groep stelt de DHKP-C dat de Verenigde Staten 'een vijand van de volkeren in het Midden-Oosten' zijn.

DHKP-C staat in de VS en Turkije te boek als een terreurorganisatie. De beweging heeft in het verleden vergelijkbare aanslagen opgeëist, waaronder een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara in 2013, waardoor een Turkse bewaker om het leven kwam.

Extreem linkse groep claimt aanslag consulaat
Extreem linkse groep claimt aanslag consulaat (Foto: ANP)

Groningers mogen na gaslek weer naar huis

De bewoners van zo'n veertig woningen in Groningen die maandagochtend uit voorzorg waren ontruimd wegens een gaslek, mogen weer naar huis. Wel blijven zes à acht huishoudens voorlopig zonder gas zitten totdat een definitieve reparatie is uitgevoerd. Dit heeft de brandweer maandagmiddag laten weten.

Het lek in een woning aan de Amkemaheerd werd ontdekt door een medewerker van netbeheerder Enexis die een 'flinke hoeveelheid' gas mat in de woning. De vrouw die in de woning was, is naar een ziekenhuis gebracht voor medisch onderzoek. Voor de bewoners van de ontruimde woningen werd een opvanglocatie geregeld.

'Zayn bij verjaardagsfeestje Kylie Jenner'

Zayn Malik was dit weekend bij het verjaardagsfeestje van Kylie Jenner. Daily Star schrijft dat het voormalig One Direction-lid door verschillende mensen op het feestje is gespot.

Het feestje voor de achttiende verjaardag van Kylie begon zondagavond bij de club The Nice Guy. Daarna zou de hele menigte voor een afterparty zijn vertrokken naar de club Bootsy Bellows. Zayn zou bij allebei de feestjes zijn gezien.

Kylie deelde zondagavond een foto van haar feestje, maar daar staat het halfzusje van Kim Kardashian alleen met haar vriendinnen op. Zayn liet zondag via Twitter weten dat hij het heerlijk heeft in Los Angeles. "Het was vandaag een geweldige dag. Ik ben gek op LA, hou van het weer en van jullie allemaal. Het leven is goed", aldus de zanger die onlangs zijn verloving met Perrie Edwards verbrak.

'Zayn bij verjaardagsfeestje Kylie Jenner'
'Zayn bij verjaardagsfeestje Kylie Jenner' (Foto: BuzzE)

Consumentenbond hekelt 'valse' etiketten

De Consumentenbond wil dat de voedsel- en warenautoriteit NVWA optreedt tegen misleidende claims van fabrikanten van voedingsproducten. Het gaat om claims op etiketten als 'rijk aan vezels', 'vetarm' of 'rijk aan vitamine C', die bij de consument onder meer de indruk moeten wekken dat hun product gezonder of beter is dan soortgelijke producten.

"De wet is helder: informatie op het etiket mag niet misleidend zijn. Etiketten mogen dus niet suggereren dat het levensmiddel beter is dan soortgelijke levensmiddelen die dezelfde kenmerken hebben", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

De organisatie stelde in de supermarkt vast dat fabrikanten proberen hun product onterecht beter of gezonder te laten lijken dan soortgelijke producten door bijvoorbeeld 'bron van vezels' op het etiket van ontbijtkoek te zetten, terwijl alle ontbijtkoek van nature een bron van vezels is.

Consumentenbond hekelt 'valse' etiketten
Consumentenbond hekelt 'valse' etiketten (Foto: ANP)

Nieuwe Elder Scrolls laat nog heel lang op zich wachten

In een interview met Dual Shockers heeft Pete Hines, VP Marketing bij Bethesda, laten weten dat we nog heel lang geen nieuwe Elder Scrolls te zien krijgen. Een nieuw singleplayeravontuur is dus nog ver weg.

De enige titels in het Elder Scrolls-universum waar we iets over te horen krijgen voorlopig zijn The Elder Scrolls Online en het tijdens E3 aangekondigde kaartspel The Elder Scrolls: Legends. Het team bij Bethesda is te druk bezig met de ontwikkeling van Fallout 4 en de daarop volgende mod-support en ongetwijfelde DLC-uitbreidingen. Het duurt dus, helaas, nog wel even voor de concentratie verplaatst naar The Elder Scrolls VI


Japan herstart eerste kerncentrale na ramp

Japan start dinsdag voor het eerst sinds de kernramp in Fukushima weer een kerncentrale op. De reactor in Satsumasendai voldoet aan de nieuwe eisen die Japan opstelde na de ramp in maart 2011, meldt The Japan Times.

Premier Shinzo Abe pleitte sterk voor de herstart, tot onvrede van milieuactivisten die hoopten dat Japan afscheid zou nemen van zijn afhankelijkheid van kernenergie.

Omwonenden van de kerncentrale in Satsumasendai wilden ook dat de centrale weer zou werken. Zij profiteren van allerlei subsidies door de nabijheid van een kerncentrale. Uit een opiniepeiling blijkt echter dat slechts 30 procent van de Japanners de reactivering steunt, terwijl 57 procent tegen is.

Japan herstart eerste kerncentrale na ramp
Japan herstart eerste kerncentrale na ramp (Foto: ANP)

Slachtoffers Alphen naar jeugdzorginstelling

De gemeente Alphen aan den Rijn streeft ernaar om alle mensen die door het ongeluk van afgelopen week met de Julianabrug dakloos zijn geworden, maandag nog een tijdelijke woonmogelijkheid aan te bieden. "Een aantal mensen heeft onderdak gevonden bij familie of vrienden. Tot afgelopen nacht hebben mensen nog in een hotel geslapen. Die hopen we tijdelijk onder te brengen bij Horizon", vertelt een gemeentewoordvoerster.

Horizon is een instelling voor residentiële jeugdzorg, waar jeugdigen van ongeveer dezelfde leeftijd wonen, samen met groepsleiders. Getroffen bewoners van het ongeluk met de Julianabrug kunnen er nu ook terecht. Ze hebben dan een eigen kamer, maar douches en keuken delen ze met anderen.

"Ze kunnen dan toch weer zelf koken. Dat kon in het hotel niet", aldus de woordvoerster. Ze benadrukt dat het gaat om een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen passende woonruimte vindt voor langere tijd.

Bij het ongeluk zijn veertien zogenoemde wooneenheden van de woningbouwvereniging onbewoonbaar geraakt. Het gaat dan niet alleen om huizen, maar ook om kamers die verhuurd werden. Twee huishoudens hebben al een nieuwe woning.

Behalve de huurhuizen, zijn ook vier koopwoningen onbewoonbaar verklaard. De gemeente heeft bij de huisvesting van deze bewoners geen rol. "Dat is werk voor de verzekering", stelt de woordvoerster.

Slachtoffers Alphen naar jeugdzorginstelling
Slachtoffers Alphen naar jeugdzorginstelling (Foto: ANP)

'Familie Marokkaanse crimineel kocht rechtbank om'

Er zijn sterke aanwijzingen dat de familie van Hamza B. de rechtbank in het Marokkaanse Tanger heeft omgekocht om een levenslange gevangenisstraf te voorkomen. De veroordeelde kreeg daardoor volgens Het Parool twintig jaar, terwijl zijn mede-criminelen in Nederland levenslang de cel in draaien.

De 27-jarige B. werd veroordeeld voor zijn aandeel in de geruchtmakende 'wildwest'-schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. Daar werden twee jonge Marokkanen met kalasjnikovs doodgeschoten, die niet eens het doelwit waren. Het betreft er een in een reeks 'prutsliquidaties' die de hoofdstad de laatste jaren teisteren. Daarbij lijkt het openlijke gebruik van grof geweld belangrijker dan het resultaat. Bij dergelijke schietpartijen verloren al meerdere onschuldigen het leven. Twee motoragenten overleefden de kogelregen ternauwernood.

De zaak tegen Hamza B., die naar Marokko vluchtte, werd meermaals vertraagd door personeelswisselingen bij de rechtbank. De voorzitter van destijds zou bij de omkoping hebben bemiddeld. Naar verluidt is er 180.000 euro betaald in ruil voor een mildere straf. Dat zou een blamage zijn voor het Nederlandse OM, dat juist deals met de Marokkaanse justitie sloot om te kunnen laten zien dat vluchten naar Marokko niet loont.

Wraking
De advocaat van de motoragenten probeert de zaak nu via een wrakingsverzoek te heropenen. Het doelwit gaf al eerder aan dat er sprake was van corruptie in de zaak, maar hij werd aanvankelijk niet geloofd omdat hij de beschuldigingen vanuit wrok zou hebben geuit. Deze Abdelkhaliq B. werd maar liefst zeventien keer geraakt maar overleefde de schietpartij desondanks. Hij legde vervolgens zeer gedetailleerde verklaringen af waarmee justitie verschillende veroordelingen rond kon krijgen.

De aantijgingen over corruptie zijn nu door verscheidene getuigen bevestigd. Onder meer door een Marokkaanse officier van justitie, die het smeergeld weigerde en daarom van de zaak werd gehaald. Volgens het ANP heeft het Nederlandse OM inmiddels documenten naar Marokko gestuurd en de autoriteiten om opheldering gevraagd.

Alle vechtersbazen Arnhem weer vrij

Alle zeventig vechtersbazen die de politie in Arnhem afgelopen donderdag oppakte zijn weer op vrije voeten. De zeventig mannen waren betrokken bij een enorme vechtpartij die uitbrak op de Arnhemse Korenmarkt, in de aanloop naar de voetbalwedstrijd tussen Vitesse en het Britse Southampton.

Voordat de massale vechtpartij uitbrak, arresteerde de politie al vier Britten wegens mishandeling. Twee Britten van 20 en 21 jaar moeten maandag voor de onderzoeksrechter verschijnen, die hen mogelijk nog langer vasthoudt. De andere twee zijn in het weekeinde heengezonden.

De politie verwacht volgens een woordvoerder nog weken bezig te zijn met het onderzoek naar wat er precies is gebeurd. De meeste vrijgelaten relschoppers moeten zich nog een keer melden voor een verhoor.

Alle vechtersbazen Arnhem weer vrij
Alle vechtersbazen Arnhem weer vrij (Foto: ANP)

Jackass-ster Steve-O opgepakt na protestactie SeaWorld

Steve-O is zondagavond opgepakt in Los Angeles nadat hij op een bouwkraan was geklommen. De 41-jarige Jackass-ster klom in Hollywood op de kraan om te protesteren tegen SeaWorld. Eenmaal boven blies Steve-O een orka op, is te zien in verschillende video's die hij op Facebook plaatste.

In de laatste video, die Steve-O ongeveer vijf uur geleden plaatste, is te zien hoe hij vanaf zo'n vijftig meter hoogte politie en brandweer aan ziet komen. "Ze zullen nog even moeten wachten, ik moet hier nog het een en ander doen." Bij het filmpje plaatste Steve-O de vraag wie hem uit de cel komt halen.

Meer dan tachtig brandweerlieden rukten uit naar aanleiding van de stunt, zei een woordvoerder tegen de Los Angeles Times. De brandweer, die reageerde op de melding dat iemand mogelijk zelfmoord wilde plegen, blies een enorm luchtkussen op voor het geval Steve-O uit de kraan zou vallen. Naast de ruim tachtig brandweerlieden hadden ook nog eens ruim dertig politieagenten hun handen vol aan Steve-O's stunt. "We hebben andere mensen die ons nodig hebben", reageerde een politiewoordvoerder. "Het is een puinhoop."

Steve-O protesteert al langer tegen SeaWorld, dat shows opvoert met orka's, dolfijnen en walrussen. Vorig jaar werd hij in San Diego opgepakt nadat hij op een verkeersbord achter SeaWorld 'sucks' had geschreven.

Jackass-ster Steve-O opgepakt na protestactie
Jackass-ster Steve-O opgepakt na protestactie SeaWorld (Foto: BuzzE)

Griekse onderhandelingen in eindfase

De onderhandelingen over een nieuwe miljardenleningenpakket voor het noodlijdende Griekenland zijn in een eindfase beland. De gesprekken tussen de Griekse onderhandelaars en experts van de geldschieters lopen voorspoedig en een zogeheten Memorandum of Understanding (een intentieovereenkomst, MoU) kan al dinsdag of woensdag rondkomen, stellen bronnen.

Griekenland heeft opnieuw steun gevraagd. Athene wil een driejarig leningenprogramma voor circa 86 miljard euro uit het Europees noodfonds ESM. Sinds half juli onderhandelt de Griekse regering met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM over de voorwaarden voor de steun.

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei maandag dat er 'dag en nacht' gewerkt wordt om de tekst van het MoU af te ronden. Ook komt er een lijst met acties die de Griekse regering op korte termijn moet uitvoeren wil Athene in aanmerking komen voor geld.

Als er een deze dagen overeenstemming komt tussen alle onderhandelaars, dan is het eerst aan het Griekse parlement om zich te buigen over het akkoord en de voorwaarden die gelden in ruil voor de financiële steun. Pas daarna komen de eurolanden bij elkaar om te praten over het MoU. Een vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) zou aan het einde van de week kunnen plaatshebben.

Begin volgende week is het dan de beurt aan de nationale parlementen van de andere achttien eurolanden, waaronder de Nederlandse Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag. De parlementen moeten instemmen voordat het akkoord van kracht gaat en Griekenland geld krijgt.

De Europese Commissie, die geen geldschieter is, maar namens de eurolanden onderhandelt, denkt dat het haalbaar is om in augustus een deal te sluiten. "En het liefst voor 20 augustus", zei een woordvoerster. Dan moet Griekenland een flinke afbetaling doen en het land zou dit graag doen uit het nieuwe leningenpakket. Als er echter nog geen akkoord is, dan zal het land een nieuw overbruggingskrediet moeten krijgen. Athene kreeg in juli al acute noodsteun van ruim 7,1 miljard euro om de bankensector draaiende te houden en om leningen af te betalen.

Griekse onderhandelingen in eindfase
Griekse onderhandelingen in eindfase (Foto: ANP)

Paus stelt gebedsdag in voor milieu

Paus Franciscus heeft een jaarlijkse gebedsdag ingesteld voor het milieu, die de aandacht moet vestigen op de bedreigingen voor de aarde. De paus heeft veel positieve reacties gekregen op zijn encycliek over ecologie.

De 1,2 miljard katholieken in de wereld kunnen elk jaar op 1 september meedoen aan de 'wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping'. "Als christenen willen we bijdragen aan een oplossing voor de ecologische crisis die de menselijkheid momenteel ervaart", schreef de kerkvorst in een brief aan twee kardinalen.

De orthodoxe christenen zagen 1 september al als dag voor de milieubescherming, waarmee Franciscus een gebaar maakt in de relaties tussen de Westerse en Oosterse kerken.

Paus stelt gebedsdag in voor milieu
Paus stelt gebedsdag in voor milieu (Foto: ANP)

Doden bij steekpartij in Zweedse Ikea-winkel

Bij een steekpartij in een vestiging van Ikea in Zweden zijn twee klanten om het leven gekomen. Dat heeft de politie gezegd tegen diverse Zweedse media. Een derde klant is ernstig gewond geraakt.

De aanval had plaats in de Ikea in de plaats Västerås in het midden van het Scandinavische land. Over de achtergrond van het geweld is nog niks bekend.

Doden bij steekpartij in Zweedse Ikea-winkel
Doden bij steekpartij in Zweedse Ikea-winkel (Foto: ANP)

Cocu hoopt nog steeds op Moreno

Trainer Phillip Cocu van PSV heeft de hoop op de komst van Héctor Moreno nog niet opgegeven. "Dat hij komt is niet zeker, maar er komt zeker een centrale verdediger", zei hij maandag na de laatste training voor het eerste competitieduel met ADO Den Haag.

PSV en Espanyol hebben de afgelopen dagen geen overeenstemming kunnen bereiken over een transfersom voor de oud-speler van AZ. "Maar ik denk dat de verschillen niet onoverbrugbaar zijn", stelde Cocu.

De 27-jarige Moreno moet bij PSV de opvolger worden van de naar Olympique Marseille vertrokken Karim Rekik.

Cocu hoopt nog steeds op Moreno
Cocu hoopt nog steeds op Moreno (Foto: ANP)

Di-Rect opent deuren eigen hotel

Pokeravonden, yogasessies en heel veel muziek. Op die manier viert Di-Rect zijn vijftienjarig jubileum. De Haagse rockband runt sinds zondag zijn eigen hotel in Scheveningen.

De eerste gasten arriveerden zondagmiddag. "Helemaal vanuit Rotterdam op de brommer", twitterde Di-Rect over zijn eerste gasten, de heren van The Kik. Ook Handsome Poets, Miss Montreal en DJ Billy The Kit checkten zondag in. Fatima Moreira de Melo verzorgde een pokeravond en natuurlijk werd er muziek gemaakt met de gasten.

Maandag stond een yogasessie op het strand in de agenda. Daarbij bleek niet iedereen even stevig op zijn benen te staan. Zo had gitarist Frans 'Spike' van Zoest zichtbaar moeite op een been te blijven staan. Dennis van der Geest en Julia Zahra kwamen maandag aan in Scheveningen. Ook 3FM-dj Giel Beelen is neergestreken in Hotel Di-Rect, hij maakt de hele week zijn ochtendshow vanuit het logement dat pal aan het strand ligt.

De belevenissen van Spike, Jamie Westland, Bas van Wageningen, Marcel Veenendaal en Vince van Reeken als horecaondernemers zijn te volgen in het tv-programma Hotel Di-Rect. Dat wordt vanaf maandag 17 augustus uitgezonden door AVROTROS op NPO 3. Di-Rect viert zijn jubileum op zaterdag 29 augustus groots met een concert op het Scheveningse strand.

Di-Rect opent deuren eigen hotel
Di-Rect opent deuren eigen hotel (Foto: BuzzE)

Politiebonden: Sail en Prinsjesdag op korrel

De politieacties voor een betere cao gaan zich verder verharden. De politiebonden denken aan acties rond Prinsjesdag en Sail Amsterdam. Dat hebben bronnen gemeld aan het ANP na overleg tussen de bonden.

De bonden overwegen ook een breed scala aan andere acties. Zo kan het zijn dat politiemedewerkers niet meer meewerken aan het uitzetten van asielzoekers en dat arrestantenverzorgers stoppen met het vastleggen van persoonlijke gegevens van arrestanten. Ook wordt gesproken over het stoppen van het overdragen van dossiers aan het Openbaar Ministerie en het afgeven van vergunningen voor de schietsport en jacht.

De politiebonden voeren al maanden actie voor een betere cao. Het overleg met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zit vast.

Politiebonden: Sail en Prinsjesdag op korrel
Politiebonden: Sail en Prinsjesdag op korrel (Foto: ANP)

Tweede album Common Linnets komt in september

De tweede plaat van The Common Linnets verschijnt volgende maand. Dat maakte de band rondom Ilse DeLange en JB Meijers maandag bekend via Twitter. II is vanaf 25 september verkrijgbaar.

DeLange liet weten uit te kijken naar de release van de plaat. "Ik ben hier zo blij mee." Uit de tracklist op iTunes is op te maken dat er dertien nummers op II staan. We Don't Make The Wind Blow, dat in mei verscheen, is de eerste single van en het eerste nummer op het album. Bij II verschijnen zes live-uitvoeringen als bonusmateriaal. Een van de liveopnamen is Calm After The Storm, het nummer waarmee The Common Linnets vorig jaar een internationale hit scoorden na de deelname aan het Eurovisiesongfestival.

II is de opvolger van het album The Common Linnets, dat vorig jaar mei verscheen. De plaat werd drie keer platina en was vorig jaar de bestverkochte cd in Nederland.

Tweede album Common Linnets komt in september
Tweede album Common Linnets komt in september (Foto: BuzzE)

Maleisië onderzoekt brokstukken op Malediven

Maleisië stuurt een team naar de Malediven om brokstukken te onderzoeken. Die zijn daar verzameld omdat ze mogelijk afkomstig zijn van rampvlucht MH370.

Het Maleisische ministerie van Vervoer liet echter weten dat het te voeg is om een verband met het verdwenen vliegtuig te leggen. "Eerst wordt onderzocht of het inderdaad om onderdelen van een vliegtuig gaat."

Op het eiland Réunion in de Indische Oceaan werd eind vorige maand een wrakstuk gevonden dat volgens Maleisië van de rechtervleugel van het ramptoestel komt. De eilandengroep de Malediven ligt enkele duizenden kilometers noordelijker.

Frankrijk is vrijdag bij Réunion begonnen met een grote zoektocht naar meer wrakstukken van het toestel, dat in maart 2014 verdween tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Aan boord waren 239 mensen.

Maleisië onderzoekt brokstukken op Malediven
Maleisië onderzoekt brokstukken op Malediven (Foto: ANP)

Ook FNV'er Meyer wil SP-voorzitter worden

SP-leden hebben in november wat te kiezen als zij bepalen wie vertrekkend partijvoorzitter Jan Marijnissen gaat opvolgen. Maandag maakte FNV-bestuurder Ron Meyer bekend dat hij zich kandidaat heeft gesteld, afgelopen week deed Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen dat ook al.

Jan Marijnissen is al sinds 1988 partijvoorzitter en hij kondigde eind mei aan dat hij stopt. Het SP-bestuur draagt de beste kandidaat om Marijnissen op te volgen voor aan het congres. Kandidaten kunnen zich nog tot 12 augustus melden. "Het zou een groot compliment zijn als ze mij als meest geschikte kandidaat zien om Marijnissen, die ik als een politiek monument beschouw, op te volgen", stelt Meyer maandag. Als hij de nieuwe partijvoorzitter wordt, neemt hij afscheid bij de FNV. Partijvoorzitterschap is een fulltime-taak, aldus Meyer.

Als partijvoorzitter wil Meyer het fundament van de SP, als grote partij op links met veel actieve leden, verder uitbouwen. De kracht en de ideeën van mensen in de buurt staan daarbij voorop. Bij vakbondsacties van schoonmakers en in Heerlen waar hij voor de SP in de gemeenteraad zit, heeft hij gezien dat dat werkt. "Wat gisteren nog onmogelijk leek, kan door activisme van mensen in buurten en op straat morgen gebeuren", stelt Meyer die in 2014 door minister Ronald Plasterk werd uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid.

Ook FNV'er Meyer wil SP-voorzitter worden
Ook FNV'er Meyer wil SP-voorzitter worden (Foto: ANP)

Politie lost waarschuwingsschot in Zeist

De politie heeft maandagochtend vroeg een waarschuwingsschot gelost in Zeist. Dat gebeurde nadat een verdachte probeerde te vluchten tijdens zijn arrestatie, aldus een woordvoerder.

Agenten zagen op de A12 bij Maarn een automobilist rijden die er snel vandoor ging toen hij de politieauto zag. De bestuurder zette de lichten uit en nam de afslag bij Driebergen. Ook werden er spullen uit de auto gegooid.

Na een achtervolging kon de auto in Zeist aan de kant worden gezet omdat de weg was geblokkeerd. Drie inzittenden probeerden te voet te ontkomen, waarna de politie een waarschuwingsschot loste. Twee mensen zijn aangehouden. Eén verdachte wist wel te benen te nemen.

Politie lost waarschuwingsschot in Zeist
Politie lost waarschuwingsschot in Zeist (Foto: ANP)

Werk aan Julianabrug hervat

De werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn maandag weer opgestart. Dat meldt de gemeente maandag. Het gaat om werkzaamheden waar het ongeval met de kranen geen invloed op heeft gehad, zoals het afbouwen van de leuningen en werk aan de pijlers van de brug op de wal aan weerszijden van de Rijn, waar uiteindelijk het brugdek op moet komen.

Wanneer begonnen wordt met het herstel- en opruimwerk, is nog niet duidelijk. Dat geldt ook voor het uiteindelijke klaren van de klus waar het allemaal mee begon: het vernieuwen van de brug.

Inmiddels hebben de betrokken aannemers hun excuses aangeboden aan de bewoners voor de "grote ravage en persoonlijke nood als gevolg van het dramatische hijskraanincident".

"De gevolgen van het ongeluk gaan ons, Mourik, BSB en Peinemann, zeer aan het hart. Namens alle medewerkers van de drie betrokken bedrijven spreken we ons medeleven uit aan iedereen die is geraakt door het ongeluk", schrijven ze op de site www.hersteljulianabrug.nl.

Werk aan Julianabrug hervat
Werk aan Julianabrug hervat (Foto: ANP)

Bijenkorf: dit jaar 'luxe' gouden klimpieten

Net als de rest van het spul in De Bijenkorf worden de bekende klimmende Pieten dit jaar ook onderdeel van de nieuwe 'premium experience' van het warenhuis. Ze zullen namelijk worden verguld, aldus Het Parool.

En zo'n gouden blingblingpiet is niet zwart, maar daar gaat het de winkel zogenaamd niet om. Er is de afgelopen tijd veel in het warenhuis geïnvesteerd, en vergulde klimpieten passen volgens een zegsman in de nieuwe luxere koers.

Maar het concern is zich uiteraard wel bewust van de gevoeligheden rondom de figuur Zwarte Piet. "We volgen de discussie in de samenleving met belangstelling en respect. We zien uit naar een feestelijke viering van Sinterklaas, zoals we dit al generaties lang vieren met onze klanten, hun kinderen en families." De klimpieten krijgen volgens De Bijenkorf sowieso om de zoveel tijd een make-over. 

Zwarte Pieten zijn overigens al enige tijd niet meer op afbeelding in de winkels van De Bijenkorf te vinden. Ook andere zaken zoals Albert Heijn, Hema en V&D mijden de traditionele beeltenis, die door tegenstanders als racistisch wordt ervaren.

IS zet 'herbezetting' delen Europa, Afrika en Azië uiteen

De zogenaamde Islamitische Staat wil binnen vijf jaar een belangrijk deel van de wereld overheersen. Uit kaarten blijkt dat de extremistische terreurorganisatie in 2020 delen van Europa, de helft van Afrika, het hele Midden-Oosten en Azië tot aan de Chinese grens in handen wil hebben.

De kaarten zijn gepubliceerd in het boek 'Empire of Fear: Inside the Islamic State' van BBC-verslaggever Andrew Hoskins. Het lijkt te gaan om een streven naar herbezetting van stukken land die ooit islamitisch zijn geweest.

In Europa zou het zelfbenoemde kalifaat zich moeten uitstrekken tot de Pyreneeën en de Balkan, meldden Britse media maandag. Landen als Spanje, Portugal, Griekenland en Oostenrijk zouden worden opgeslokt in de zwarte schaduw die Islamitische Staat over de wereldkaart wil werpen. Ook alle voormalige Joegoslavische landen, Cyprus en Turkije zouden volgens Hoskins ten prooi vallen aan expansiedrang van de wrede extremisten.

'IS wil delen Europa, Afrika en Azië'
IS zet 'herbezetting' delen Europa, Afrika en Azië uiteen (Foto: ANP)

Bomaanslag bij vliegveld Kabul

Bij het internationale vliegveld van Kabul is een bomaanslag gepleegd. Vluchten zijn opgeschort terwijl de politie de schade onderzoekt.

De explosie deed zich voor op een drukke plek waar veel Afghanen in voertuigen zaten te wachten voor een controlepost van de politie. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ontploffing doodde of verwondde burgers en politiemensen, zei hij, zonder bijzonderheden te geven. Op tv-beelden was een dikke rookpluim te zien.

De aanslag is niet opgeëist. Afghanistan heeft deze maand te kampen met een golf van geweld na het bekendworden van het overlijden van Taliban-leider Mullah Omar.

Bomaanslag bij vliegveld Kabul
Bomaanslag bij vliegveld Kabul (Foto: ANP)

Doden door noodweer in Chili

In het noorden van Chili zijn door noodweer zeker zes mensen om het leven gekomen. Dat meldde de rampenbestrijding. Er zijn twee vermisten. Het Zuid-Amerikaanse land wordt getroffen door storm en zware regenval.

In de regio's Tarapacá en Antofagasta ontstonden overstromingen en aardverschuivingen. In de havenstad Tocopilla kwamen drie mensen om, onder wie een meisje van vier.

Huizen raakten beschadigd en elektriciteit viel uit. Ongeveer duizend mensen moesten worden geëvacueerd. Het leger wordt ingezet om wegen vrij te maken.

Doden door noodweer in Chili
Doden door noodweer in Chili (Foto: ANP)

'Platendeals zijn als slavernij'

Prince raadt jonge artiesten aan geen contract te tekenen met een platenlabel. Tijdens een ontmoeting met een selecte groep media, waaronder de Amerikaanse publieke radiozender NPR, zei de zanger: "Platendeals zijn gewoon als... ik ga het woord gebruiken, slavernij."

Om deze reden zal Prince zijn nieuwe album lanceren via Tidal, de muziekdienst van Jay Z. Op deze manier heeft hij zelf controle over de opbrengsten van het online streamen van zijn muziek. Volgens hem worden artiesten door platendeals een soort loonslaven die nauwelijks invloed hebben over hoe hun muziek wordt gebruikt. De samenwerking met Jay Z gaf Prince de vrijheid om bijvoorbeeld nummers met andere artiesten op te nemen die misschien elders zullen verschijnen.

"We moeten artiesten steunen die proberen eigendom over hun eigen zaken te hebben", zei Prince over Jay Z, die een aanzienlijk deel van zijn eigen fortuin in de ontwikkeling van Tidal stak.

Prince vergelijkt platendeals met slavernij
Prince vergelijkt platendeals met slavernij (Foto: BuzzE)

Doden bij aanslag op politiebureau Istanbul

Drie mensen zijn in de nacht van zondag op maandag omgekomen bij een bomaanslag en een daaropvolgende aanval op een politiebureau in de Turkse stad Istanbul. Er zijn zeker tien gewonden. De doden zijn een politieagent en twee aanvallers, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu

De bom ging rond 01.00 uur 's nachts af. De explosie veroorzaakte een brand in het gebouw. Een deel van het politiebureau stortte in. In de vroege ochtend werd het bureau opnieuw aangevallen.

De aanslag is nog niet opgeëist. Volgens de zender CNN Türk wordt ervan uitgegaan dat de daders afkomstig zijn uit kringen van Islamitische Staat (IS).

In Istanbul had maandagochtend ook een schietpartij plaats bij het Amerikaanse consulaat. De twee daders, een man en een vrouw, sloegen op de vlucht toen de politie terugschoot. Een vrouw is later als verdachte door de politie opgepakt, liet omroep NTV weten. Er zijn geen meldingen over slachtoffers.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken paste afgelopen woensdag het reisadvies voor Turkije aan vanwege recente aanslagen. Reizigers werd aangeraden vooral voorzichtig te zijn in grote steden als Istanbul.

Doden bij aanslag op politiebureau Istanbul
Doden bij aanslag op politiebureau Istanbul (Foto: ANP)

Tv-presentator wacht straf om belediging Mao

Een Chinese tv-persoonlijkheid wacht een 'zware straf' omdat hij Mao Zedong, de voormalige Chinese partijleider en dictator, heeft beledigd.

In april verscheen een video online waarin Bi Fujian op weinig vleiende wijze over Mao zingt tijdens een privé-feest. De presentator van show-programma's verscheen daarna niet meer op het scherm. Nu hebben de autoriteiten staatszender CCTV opgedragen hem te straffen.

Bi noemde Mao in zijn liedje een 'klootzak, die veel leed heeft veroorzaakt'. Hij bood later excuses aan.

China erkent officieel dat Mao fouten heeft gemaakt. Maar beledigingen aan het adres van de leider van de Culturele revolutie, waarbij miljoenen het leven lieten, zijn nog steeds taboe.

Tv-presentator wacht straf om belediging Mao
Tv-presentator wacht straf om belediging Mao (Foto: ANP)

Duizenden studenten beginnen aan introductie

Vanaf maandag staan studentensteden in Nederland weer in het teken van de introductie van nieuwe studenten. Duizenden eerstejaars maken dan kennis met hun nieuwe stad, universiteit en medestudenten.

Van de universiteitssteden beginnen Utrecht, Leiden en Groningen maandag. Later in de week volgen Wageningen, Nijmegen en Delft. Daarna volgen onder meer Rotterdam, Amsterdam en Maastricht. In Utrecht worden er maandag 3800 eerstejaars verwacht, het grootste aantal deelnemers ooit. Naar Leiden komen zo'n 3300 jonge studenten, een lichte stijging vergeleken met vorig jaar. Ook in Rotterdam worden meer studenten ingewijd in het studentenleven van hun stad, in totaal ruim 2600. De Technische Universiteit Eindhoven verwacht ruim 2000 eerstejaars, iets meer dan in 2014.

Traditioneel wordt er veel gefeest en gedronken. Maar er is ook aandacht voor workshops, sport en cultuur. Zo kunnen Utrechtse studenten bodypainten en vuurspuwen. In Groningen luisteren ze naar klassieke muziek om bij te komen van de kroegentocht. En gaan Amsterdamse studenten speeddaten en allerlei kennismakingsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen.

Duizenden studenten beginnen aan introductie
Duizenden studenten beginnen aan introductie (Foto: ANP)

Internationaal overleg over OVV-rapport MH17

Internationale experts zijn maandag en dinsdag in Nederland bijeen om de concepteindrapporten te bespreken van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de ramp met vlucht MH17. Dat hebben Oekraïense bronnen maandag bevestigd aan het ANP na berichtgeving door de NOS.

De OVV heeft de rapporten over de oorzaak van de crash van vlucht MH17 op 2 juni gestuurd naar vertegenwoordigers van de onderzoeksraden van zes andere landen. De landen kregen zestig dagen de tijd om commentaar te leveren. Naast Nederland gaat het om Maleisië, Oekraïne, de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Australië.

Na beoordeling van de commentaren worden de definitieve eindrapporten opgesteld. Het is de verwachting dat de eindrapporten in de eerste helft van oktober worden gepubliceerd.

De OVV wil zelf niets zeggen over de bijeenkomst op maandag en dinsdag. Het is overigens niet de eerste keer dat de internationale experts in Nederland bijeen zijn. In februari bezochten ze de luchtmachtbasis Gilze Rijen, waar ze wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines onderzochten.

In september publiceerde de OVV al een rapport over de eerste bevindingen over de ramp op 17 juli vorig jaar in Oost-Oekraïne. Daarin stond dat het toestel waarschijnlijk tijdens de vlucht in stukken is gebroken, nadat het was doorboord door "een groot aantal objecten" die het vliegtuig met hoge snelheid van buitenaf hebben geraakt.

De OVV sprak niet over een raket. Het Openbaar Ministerie, dat de daders zoekt, noemt een BUK-raket het meest waarschijnlijke scenario. Er zijn volgens justitie nog geen officiële verdachten, maar er is wel zicht op een groep mogelijke betrokkenen.

Internationaal overleg over OVV-rapport MH17
Internationaal overleg over OVV-rapport MH17 (Foto: ANP)

Woningen ontruimd in Groningen om gaslek

In verband met een gaslek in een woning aan de Amkemaheerd in Groningen zijn maandag uit voorzorg tien woningen ontruimd. Dat meldt de brandweer.

Volgens een brandweerwoordvoerder heeft een medewerker van Enexis een 'flinke hoeveelheid' gas gemeten in de woning. De brandweer heeft dezelfde meting uitgevoerd en besloot daarna tot het ontruimen van vijf portiekflats, het gaat daarbij om tien tot twintig woningen.

Voor de mensen die hun woning moeten verlaten wordt opvang geregeld. Eén persoon was aanwezig in de woning waar het gas werd gemeten, daarvoor is een ambulance opgeroepen. Zijn toestand is niet bekend.

Een deel van de weg is afgezet.

Woningen ontruimd in Groningen om gaslek
Woningen ontruimd in Groningen om gaslek (Foto: ANP)

Politie Bangladesh schiet stropers dood

De politie in Bangladesh heeft zes vermoedelijke stropers doodgeschoten. Agenten openden de jacht nadat ze drie huiden van Bengaalse tijgers hadden gevonden, schrijft de BBC zondag.

De politie vond de stropers in de Sundarbans, het grootste mangrovebos ter wereld en een van de laatst overgebleven leefgebieden van de Bengaalse tijger. Volgens de lokale politie begonnen de stropers met schieten toen ze de agenten zagen. Lokale media melden echter dat de stropers eerst waren opgepakt voordat ze werden doodgeschoten.

De Bengaalse tijger wordt met uitsterven bedreigd. Onlangs werd bekend dat er nog slechts honderd Bengaalse tijgers leven in de Sundarbans. Tien jaar geleden waren dat er nog 440. In totaal leven er nog 2300 Bengaalse tijgers in het wild.

Politie Bangladesh schiet stropers dood
Politie Bangladesh schiet stropers dood (Foto: ANP)

'Soldaten gewond door landmijnen Noord-Korea'

Noord-Korea heeft vorige week dinsdag landmijnen laten ontploffen bij de grens met Zuid-Korea. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie maandag gezegd, aldus het staatspersbureau Yonhap. Door de explosies raakten twee Zuid-Koreaanse militairen zwaargewond.

De drie landmijnen lagen in de gedemilitariseerde zone tussen de twee Korea's. Volgens Defensie en waarnemers van de Verenigde Naties waren het 'overduidelijk mijnen die worden gebruikt door het Noord-Koreaanse leger'. Militairen zouden ze stiekem hebben neergelegd bij de poort van de Zuid-Koreanen. Zuid-Korea zal er naar eigen zeggen voor zorgen dat Noord-Korea 'een flinke prijs betaalt voor de provocatie'.

De explosies vonden enkele weken voor de jaarlijkse militaire oefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten plaats, die door Noord-Korea wordt gezien als provocatie.

Sinds Zuid- en Noord-Korea in 1953 een wapenstilstand sloten, worden de landen gescheiden door de gedemilitariseerde zone.

'Soldaten gewond door landmijnen Noord-Korea'
'Soldaten gewond door landmijnen Noord-Korea' (Foto: ANP)

Politie Rotterdam schiet man neer

De politie in Rotterdam heeft in de nacht van zondag op maandag een gewapende man neergeschoten. Agenten voelden zich genoodzaakt hun pistool te trekken nadat de man een vuurwapen op hen had gericht. Hij is geraakt in zijn been.

De schietpartij vond plaats nadat agenten een melding kregen over een beroving op de Bloemenlaan in Rotterdam-Zuid. Toen zij een kijkje gingen nemen, zagen ze een man wegrennen op de Vinkenbaan, om de hoek van de Bloemenlaan. Ze wilden hem aanhouden, maar op dat moment haalde hij het wapen tevoorschijn en richtte hij op de agenten.

De man is met een schotwond in zijn been naar het Maasstad Ziekenhuis gebracht. Het is onduidelijk hoe hij eraan toe is. Hij is aangehouden. Ook is er een tweede man gearresteerd. Hij zou betrokken zijn bij de beroving waarover de politie een melding kreeg. De Rijksrecherche onderzoekt, zoals gebruikelijk, de schietpartij.

Kort na de schietpartij in Rotterdam moesten agenten ook hun wapen trekken bij een aanhouding in Vlaardingen. Daarbij raakte niemand gewond. Agenten waren afgekomen op een melding over onenigheid aan de Floris de Vijfdelaan. Bij de ruzie zou ook zijn geschoten. De politie wilde één persoon aanhouden, maar omdat hij niet luisterde werd een waarschuwingsschot gelost.

Rotterdamse agenten moesten afgelopen tijd vaker hun pistool gebruiken. Ruim een week geleden schoot de politie een 25-jarige man neer op de Nieuwe Binnenweg, omdat hij agenten bedreigde met een vuurwapen. Twee dagen later werden waarschuwingsschoten gelost tijdens een aanhouding in het centrum van de stad.

Politie Rotterdam schiet man neer
Politie Rotterdam schiet man neer (Foto: ANP)

Lage olieprijs aan pomp nauwelijks zichtbaar

De lage olieprijs vertaalt zich niet in een lagere benzineprijs, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Een vat ruwe olie was in juli bijna de helft goedkoper dan in juli vorig jaar, maar benzine was de afgelopen maand slechts 5,1 procent goedkoper dan een jaar geleden. Dat komt vooral door de zwakke euro en doordat er een vast bedrag aan accijns in de prijs zit begrepen.

Een liter Euro95 benzine kostte in juli gemiddeld 1,66 euro. Daarvan was 77 cent accijns en een zogenoemde voorraadheffing. De btw bedroeg 29 cent, aldus het CBS. In de 'kale' benzineprijs van 60 cent per liter zitten behalve de kosten voor de ruwe olie ook productiekosten, distributiekosten en marges van marktpartijen.

Het effect van de zwakke euro zit hem in het feit dat benzine wordt ingekocht in Amerikaanse dollar. Omdat de euro minder waard is geworden ten opzichte van de dollar, moet de consument aan de pomp een hoger bedrag neertellen.

De cijfers van het statistiekbureau zijn gemiddelden. Benzine is niet overal even duur, blijkt uit de gegevens. Bij onbemande pompen waren automobilisten vorige maand gemiddeld 11 cent per liter goedkoper uit dan bij een bemand tankstation aan de snelweg. Bij een lokale bemande pomp was de prijs gemiddeld 7 cent per liter lager dan aan de snelweg.

Lage olieprijs aan pomp nauwelijks zichtbaar
Lage olieprijs aan pomp nauwelijks zichtbaar (Foto: ANP)

'Rotterdamse agenten geen cowboys'

Hoofdcommissaris Frank Paauw van de politie Rotterdam Rijnmond is verbolgen over de suggestie dat zijn agenten onvoorzichtig te werk zijn gegaan toen zij vorige week schoten op een verdachte. Daarbij werd een omstander in zijn been geraakt door een kogel. 'Het stoort mij dat er een eenzijdig beeld wordt neergezet dat mijn dienders als cowboys door Rotterdam trekken.' Paauw reageert maandag in AD en De Telegraaf op de kritiek.

De agenten achtervolgden vorige week vrijdag een gewapende man, die vluchtte naar een terras van een café. Daarbij schoot de politie een aantal keren. De omstander die werd geraakt, wil juridische stappen tegen de politie nemen, aldus het AD. 'Ik ben er absoluut van overtuigd dat terugtrekken geen optie was', aldus Paauw. 'Er was sprake van een zeer dreigende situatie, waarbij onmiddellijk ingrijpen vereist was. Ik heb beide agenten uitvoerig gesproken en steun hen volledig.'

'Rotterdamse agenten geen cowboys'
'Rotterdamse agenten geen cowboys' (Foto: ANP)

PKK-leider: Turkije beschermt IS

Turkije probeert terreurgroep Islamitische Staat (IS) te beschermen door de Koerden aan te vallen. Dat heeft Cemil Bayik, medeoprichter van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), tegen de BBC gezegd. Volgens hem wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat IS successen boekt om te voorkomen dat de Koerden dat doen.

De beschuldigingen zijn een reactie op de aanvallen die de Turkse luchtmacht uitvoert op stellingen van de PKK in Noord-Irak. De aanvallen vielen samen met de eerste Turkse luchtaanvallen op IS in Syrië.

'De Turken beweren dat ze vechten tegen IS, maar eigenlijk zijn ze aan het strijden tegen de PKK', aldus Bayik. 'Dat doen ze om de strijd van de Koerden van de PKK tegen IS te beperken. Turkije beschermt IS.' Volgens de medeoprichter van de PKK zijn onderhandelingen de enige oplossing om het conflict met de Koerden te stoppen.

Het geweld tussen de PKK en de Turkse regering is vorige maand na een jarenlange wapenstilstand weer opgelaaid. De Turkse luchtmacht heeft met aanvallen op de PKK-stellingen al 390 PKK-strijders gedood.

PKK-leider: Turkije beschermt IS
PKK-leider: Turkije beschermt IS (Foto: ANP)

'Britse koningin doelwit aanslag extremisten'

Islamistische terroristen willen een aanslag plegen op de Britse koningin Elizabeth, schrijft De Telegraaf. De Britse politie is het komende weekeinde in opperste staat van paraatheid vanwege een mogelijke aanslag tijdens de herdenking van de overgave van Japan.

De route van de herdenking wordt de komende dagen minutieus onderzocht op verdachte voorwerpen. Het gaat om plekken waar ook veel toeristen komen. Dit zeggen bronnen tegenover The Mail on Sunday.

Volgens deze krant zou de Britse veiligheidsdienst begin juli gewaarschuwd zijn voor een mogelijke aanslag op koningin Elizabeth. De waarschuwingen worden nog serieuzer genomen nadat op 14 juli in Frankrijk een aanslag op oud-president François Chirac werd verijdeld.

Het is voor het eerst dat duidelijk wordt dat de terroristen van IS het vizier richten op een symbolisch persoon als de Britse koningin. Eerder dit jaar werden de veiligheidsmaatregelen rondom de diverse paleizen al aangescherpt. Zo werden wachters van de koninklijke garde achter hekwerken geplaatst zodat ze niet fysiek konden worden aangevallen.

Queen Elisabeth mogelijk IS-doelwit
Queen Elizabeth mogelijk IS-doelwit

'Dijks kan Oranje-uitnodiging snel verwachten'

Mitchell Dijks staat sinds kort op het lijstje van bondscoach Danny Blind om genomineerd te worden voor het Nederlands elftal. Volgens De Telegraaf waren Blind en diens assistent Marco van Basten zondag naar Alkmaar afgereisd om de linksback van Ajax aan het werk te zien.

Dijks won zondag met zijn club met 0-3 van AZ en hij speelde opnieuw een degelijke partij. Ook tijdens de duels tegen Rapid Wien in de voorronde van de Champions League viel Dijks in positieve zin op. Hij kon echter niet voorkomen dat de Amsterdammers over twee duels werden uitgeschakeld.

Dijks wordt door Blind gezien als vervanger van Jetro Willems, die nog altijd geblesseerd is. Dijks zelf is er nuchter onder: "Ik denk totaal niet aan Oranje. Je hoort links en rechts natuurlijk geluiden, maar ik focus me op Ajax."

Ruud Geels, die naast Van Basten zat, denkt dat Dijks het wel gaat schoppen tot Oranje. "Er zijn weinig goede linksbacks beschikbaar, dus de wereld naar Oranje ligt voor hem open. Als hij zich bij Ajax gaat focussen, dan liggen er grote mogelijkheden voor hem om Oranje te halen", aldus de oud-international.

Tennisster Bertens nog niet in top honderd

Tennisster Kiki Bertens is deze week nog niet teruggekeerd in de top honderd van de wereldranglijst. De beste Nederlandse vindt zich terug op de 114e positie. Dit heeft twee oorzaken. 

Als eerste verliepen de dertig punten van WTA-toernooi van Montreal uit 2014. Tenslotte won ze zondag het toernooi in het Belgische Koksijde (ITF-25k) door in de finale af te rekenen met de Française Myrtille Georges: 3-6, 6-2 en 6-3. De vijftig punten die ze won in België zullen pas volgende week worden bijgeschreven. Bertens haalde vorige week ook nog de halve finale van het ITF-75k toernooi in het Poolse Rokietnica. 

Robin Haase blijft met de 77e plaats de best geklasseerde Nederlander bij de mannen. De Serviër Novak Djokovic blijft dat klassement aanvoeren. Bij de vrouwen staat de Amerikaanse Serena Williams nog steeds een straatlengte voor op de rest.

Tennisster Bertens nog niet in top honderd
Tennisster Bertens nog niet in top honderd (Foto: ANP)

Van Hooijdonk: "El Ghazi wordt de nieuwe Depay"

Ajax herpakte zich zondag - na de Europese blamage tegen Rapid Wien - met een zege op AZ (0-3). De blikvanger in Alkmaar was buitenspeler Anwar El Ghazi, die tweemaal scoorde.

Met een geweldig 'Cristiano Ronaldo-achtig' afstandsschot brak de 20-jarige Barendrechter de wedstrijd open. Nog voor de rust verdubbelde de aanvaller de score uit een vrije trap van Nemanja Gudelj. Pierre van Hooijdonk prijst de rechtsbuiten van Ajax. "Daar zit zo ontzettend veel potentie in", zegt de oud-spits aan tafel bij NOS-programma Studio Voetbal.

"Ik denk dat hij de nieuwe Memphis Depay gaat worden en straks voor heel veel geld gaat vertrekken", trekt Van Hooijdonk de vergelijking. Memphis maakte in 2012 zijn debuut, brak in seizoen 2013/14 écht door en wist het afgelopen jaar de Europese top van zijn kwaliteiten te overtuigen (22 competitiegoals). Deze zomer nam Manchester United hem voor €30 miljoen over.

Eenzelfde traject

El Ghazi werd in de zomer van 2013 bij Sparta Rotterdam weggehaald en brak medio 2014 door in de hoofdmacht van Ajax. In zijn eerste seizoen was de vleugelflitser meteen goed voor negen doelpunten en acht assists in 31 Eredivisie-wedstrijden. Mogelijk doorloopt El Ghazi eenzelfde traject als Memphis door dit seizoen ook zijn rendement te verdubbelen ten opzichte van het vorige.

Spirituele opvolger MegaMan vanaf 15 september in bèta

Terwijl de backers op Kickstarter nog aan het schuimbekken zijn over het uitstellen van Mighty No. 9, heeft BatteryStaple Games dankbaar gebruik gemaakt van het uitstel. Zij brengen op 15 september, de eigenlijke releasedatum van Mighty No. 9, hun eigen game 20XX naar Steam Early Access.

20XX is ook een spirituele opvolger van de MegaMan-games. In onderstaande trailer kun je de game bekijken. Op het moment is de game al beschikbaar via Steam Early Access, maar dat is nog de vroege alpha-versie. Op 15 september verschijnt de verbeterde bèta-versie voor het grote publiek.

Golfer Lowry verslaat favorieten op Firestone

De Ierse golfer Shane Lowry heeft zondag zijn eerste grote toernooizege geboekt. De 28-jarige Lowry schreef in Akron (Ohio) de WGC-Bridgestone Invitational op zijn naam. De nummer 48 van de wereldranglijst sloot af met een ronde van 66 slagen, goed voor een totaal van 269 waarmee hij alle favorieten achter zich hield. Joost Luiten moest zich na een tegenvallende slotronde van 73 slagen tevreden stellen met de gedeelde 45e plaats bij het lucratieve toernooi op de banen van golfclub Firestone.

De Engelsman Justin Rose en Jim Furyk uit de Verenigde Staten gingen na drie rondes nog samen aan kop, maar zakten beiden door een afsluitend rondje van 72 slagen naar de gedeelde derde plaats. De Amerikaan Bubba Watson werd tweede, met twee slagen achterstand op de verrassende winnaar Lowry.

Luiten speelde een redelijk constant toernooi met scores van 70, 72, 70 en 73. Op de slotdag noteerde hij twee birdies tegenover vijf bogeys en werd gedeeld 45e.

Lowry verslaat favorieten op Firestone
Lowry verslaat favorieten op Firestone (Foto: ANP)

Groot misbruikschandaal in Pakistan

In Pakistan is een groot misbruikschandaal aan het licht gekomen. Honderden kinderen zouden seksueel zijn misbruikt door een criminele bende. Zo'n vijftien mannen maakten video's van het misbruik en chanteerden daarna de ouders van de kinderen, schrijft de Pakistaanse krant The Nation.

Het misbruik vond plaats in drie dorpjes in de buurt van de stad Kasur, in de oostelijke provincie Punjab. Bijna driehonderd kinderen zijn het slachtoffer geworden, meldt de krant. De meesten zouden onder de veertien jaar zijn.

De bende zou tussen 2006 en 2014 honderden video's hebben opgenomen. Vervolgens stapten ze daarmee naar de ouders, die werden voorgehouden dat de beelden van hun kind zouden worden verwijderd als ze betaalden.

Volgens de kinderbescherming in Pakistan is dit het grootste kindermisbruikschandaal in de Pakistaanse geschiedenis. De autoriteiten zijn een groot onderzoek gestart naar het misbruik. Zeven mensen zijn tot nu toe opgepakt in het oosten van het land. Ze zijn tussen de zestien en 25 jaar oud.

De eerste misbruikzaken werden afgelopen maand bekend toen slachtoffers naar de politie stapten. Omdat die de aangiften niet serieus leek te nemen, gingen honderden Pakistanen afgelopen week de straat op. Ze denken dat de politie de bende de hand boven het hoofd houdt. De betogers gingen op de vuist met de politie. Tientallen mensen raakten gewond.

'Voetbal kan vaker zonder politie'

Dat bij voetbalwedstrijden politie wordt ingezet, is te vanzelfsprekend geworden. Dat vindt de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge. In Trouw van maandag zegt hij: "burgemeesters en politie schieten te vanzelfsprekend in de reflex dat ze risico's willen uitsluiten. Maar een risicoloze samenleving bestaat niet. Wie elk risico wil uitbannen zit op het verkeerde spoor".

Bruinooge zei dit na de wedstrijd AZ - Ajax van zondag, die rustig is verlopen zonder politie, want die staakte. Bruinooge besloot desondanks de wedstrijd door te laten gaan. De clubs zetten wel meer stewards en verkeersregelaars in.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt het positief dat wordt nagedacht over minder inzet van politie bij voetbalwedstrijden.

''Als dit de bijvangst is van de cao-acties, dan is dat goed. Bedenk wel dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Als het een keer misgaat, zijn we weer terug bij af.'' Volgens Van de Kamp besteedt de politie jaarlijks minstens 330.000 uur aan eredivisiewedstrijden.

Ook VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema denkt dat het goed zou zijn als er minder politie bij voetbalwedstrijden hoeft te worden ingezet en hij hoopt dat burgemeesters daar vaker toe beslissen.

'Voetbal kan vaker zonder politie'
'Voetbal kan vaker zonder politie' (Foto: ANP)

[eSports] Amerikaans team wint The International

Het grootste esportstoernooi van dit moment qua prijzengeld, The International, heeft een redelijk unieke winnaar gekregen. Het Dota 2-toernooi, dat over het algemeen wordt gedomineerd door Aziatische teams, is gewonnen door het Amerikaanse team Evil Geniuses.

De finale werd gisteren gespeeld tussen Evil Geniuses en het Chinese CDEC Gaming. Met een 3-1 eindstand kon Evil Geniuses de geldkoffers opengooien, want de winnaar van The International mag 6.630.109 dollar op de bankrekening bijschrijven.

Helemaal verrassend was de overwinning van Evil Geniuses niet. Het team heeft al een heel seizoen laten zien tot de absolute top te behoren. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan was de winst op de Dota 2 Asian Championships.

Eerste teaser voor HBO's Westworld

Westworld was ooit de eerste speelfilm die Michael Crichton, voornamelijk bekend als schrijver van Jurassic Park, regisseerde. Dat was in 1973. Nu, 42 jaar later, komt deze titel weer tot leven als serie op HBO.

Oorspronkelijk gepland voor 2015, maar volgens een vannacht verschenen teaser nu uitgesteld tot volgend jaar, waren de eerste beelden van de serie te zien tijdens de finale van True Detective op de Amerikaanse HBO. Deze beelden zijn ook online vrijgegeven.

Westworld wordt omschreven als een "duistere reis over het ontstaan van een kunstmatig bewustzijn en de toekomst van de zonde". Chrichtons film speelde zich af in een futuristisch attractiepark waarin door een storing de robots zich tegen de gasten keerden.

De serie, geleid door Jonathan Nolan (Person of Interest, schrijver voor de Dark Knight-trilogie), heeft rollen voor Anthony Hopkins, Ed Harris, James Marsden en anderen.

Scene uit Westworld
Scene uit Westworld

Bill Murray te zien in nieuwe Ghostbusters

Bill Murray, een van de sterren uit de twee oorspronkelijke Ghostbusters-films, zal een verschijning maken in Paul Feigs vervolg/reboot. Dat meldt de Hollywood Reporter.

De acteur is lange tijd een factor geweest in het tegenhouden van een derde Ghostbusters-film, omdat hij daar helemaal geen zin in had. Het idee van een Ghostbusters met vrouwelijke cast kreeg echter een positieve reactie van Murray, die toen zelfs Melissa McCarthy en Kristen Wiig tipte als geschikte namen.

Het is niet bekend wat voor rol Murray gaat spelen. Als het vergelijkbaar is met Dan Aykroyds bijdrage, die naar verluidt een taxichauffeur speelt, is het wellicht weinig meer dan een cameo of een kleine gastrol.

Ghostbusters, met Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon en Leslie Jones, draait volgend jaar juli in de bioscopen.

Bill Murray in Ghostbusters

Analyse: het onwaarschijnlijke succes van Donald Trump

Zonder twijfel is de razendsnelle opmars van vastgoedmagnaat Donald Trump het meest onverwachte politieke fenomeen van de afgelopen maanden. Er lijkt geen grens te zijn waar de Republikeinse presidentskandidaat niet overheen durft te gaan. Zijn supporters lijken hem onvoorwaardelijk te steunen. Hoe weet een op het oog absurde kandidaat het veld zo op zijn kop te zetten?  

De afgelopen weken hebben veel analisten en experts de koppositie van Trump in de polls gewijd aan zijn bekendheid, oftewel een high name recognition. In deze fase van de race hoef je verder maar een klein gedeelte van het electoraat achter je te krijgen om aan kop te gaan, omdat het veld zo gefragmenteerd is. Volgens deze theorie zal de positie van Trump afkalven zodra de kiezer meer wordt blootgesteld aan andere kandidaten en er heldere keuzes zichtbaar worden. De afgelopen verkiezingscycli hebben we vele kandidaten gezien die al deze fases hebben doorlopen. Michele Bachmann, Rick Perry en Herman Cain gooiden vier jaar geleden hoge ogen in de vroege peilingen, maar blusten uit voor of zodra de debatten begonnen.

Is Donald Trump simpelweg de volgende eendagsvlieg? Een Monmouth University-poll uit juni leek dat wel te impliceren. De poll geeft aan dat maar 20% van de Republikeinse kiezers in juni een positief beeld van Donald Trump had, terwijl 55% juist een negatief beeld had. Op basis van deze cijfers zou je kunnen concluderen dat het plafond van Trump te laag ligt om een serieuze kandidaat te zijn.

Vergelijk dit echter eens met de resultaten van eenzelfde Monmouth University-poll uit augustus. Nu geeft 52%(!) van de Republikeinen aan een positief beeld van hem te hebben, tegenover 35% die hem negatief bekijkt. Oftewel: hoe meer de kiezers met Trump in aanraking komen, hoe meer ze hem gaan waarderen. Dit is in strijd met de conventionele logica dat Trumps plafond zal dalen wanneer de kiezers een beter beeld van de race krijgen. 

Onvoorspelbaar
Trump zorgde afgelopen donderdag tijdens het eerste Republikeinse debat zoals verwacht weer voor veel oproer. Wie de nasleep van het debat heeft bestudeerd weet dat veel analisten Trump hebben neergesabeld. Hij zou nu eindelijk te ver zijn gegaan. Zijn ondergang zou nu alleen nog maar een kwestie van tijd zijn.

Klinkt dat je bekend in de oren? Dan is dat omdat het exact hetzelfde is dat voorspeld werd toen Trump zijn immigratieretoriek flink opvoerde. Het is hetzelfde wat we hoorden toen Trump weigerde om senator John McCain een oorlogsheld te noemen. Trump lijkt niet vatbaar voor de wetten van de politiek, maar dat mag geen verrassing heten voor wie hem al wat langer volgt.

Vijftien jaar geleden was Donald Trump namelijk op veel gebieden ronduit liberal. Hij was een voorstander van abortus en pleitte voor een strengere regulering van vuurwapens. Hij steunde single-payer health care, een vorm van universele zorgverzekering die verder gaat dan Obamacare. Hij had zelfs een plan ontwikkeld om de staatsschuld af te betalen door middel van een eenmalige belastingheffing van 14% op alle vermogens van meer dan $10 miljoen!

Dit zijn standpunten die je eerder met Bernie Sanders associeert, maar zeker niet met een Republikein. Trump heeft deze ideeën dan ook stuk voor stuk de afgelopen maanden ingetrokken. Elke andere Republikeinse kandidaat met zo’n verleden zou door de kiezers echter niet eens serieus genomen worden. Trumps populariteit, in weerwil van zijn achtergrond, illustreert dat kiezers misschien niet de rationele criteria hanteren die men verwacht. Veel van Trumps supporters steunen hem niet vanwege zijn inhoudelijke posities, maar omdat hij een appèl doet op de emoties van de gedesillusioneerde kiezer. Om dat sentiment wat beter te begrijpen moeten we het even in een historische context plaatsen.

Nativism
Amerika heeft een lange geschiedenis van nativism, wat zich al sinds de 19e eeuw bij vlagen uit in een irrationele angst voor immigranten. Veel mensen zagen nieuwe inwoners als een gevaar voor de heersende cultuur. Als reactie hierop zijn veel bevolkingsgroepen slachtoffer geworden van uitsluiting en intimidatie, van Duitsers tot Chinezen en van Joden tot katholieken. De toestroom van deze groepen zorgde bij de Amerikanen altijd weer voor een angst dat hun land van ze zou worden afgepakt. Om te voorkomen dat ze hun huizen en banen zouden verliezen, verenigden veel zich in organisaties als de Ku Klux Klan en politieke partijen als de American Party.

Een revival van dit nativism is inmiddels zichtbaar en daar is een eenvoudige reden voor. Veel leden van de working class hebben hun banen de afgelopen decennia naar lagelonenlanden verplaatst zien worden. Anderen hebben hun plaats op de arbeidsmarkt overgenomen zien worden door ongedocumenteerde immigranten. De productiviteit van Amerikaanse arbeiders is in deze tijd weliswaar sterk toegenomen, maar de lonen worden gedrukt door de continue influx van goedkope arbeidskrachten. Veel mensen voelen zich in de steek gelaten door de politieke elite. Ze denken dat beide partijen te weinig hebben gedaan om dit probleem tegen te gaan. Een groeiend anti-Washington D.C.-sentiment is het gevolg.

Onafhankelijk
Trump slaagt er als beste in om in te spelen op deze ontevredenheid. Hij doet dat door zijn rol als outsider optimaal te benutten. Zijn imago als een excentrieke en succesvolle zakenman gebruikt hij om te benadrukken dat de huidige politici tekortschieten en incompetent zijn. Trump roept dat alleen hij China en Mexico kan ‘verslaan’ aan de onderhandelingstafel, en veel mensen geloven hem omdat ze geen vertrouwen meer hebben in hun politici. Trump is niet exact een self-made man, maar hij heeft het imperium van zijn vader wel enorm uitgebouwd. De private sector staat bij de kiezers in hoger aanzien dan de publieke sector, en dus is dit een aansprekend beeld. De nood is zo hoog dat alleen de gewiekste zakenman de rommel van de carrièrepolitici kan opruimen..

Een ander voordeel van zijn positie is dat hij de illusie kan wekken dat hij van niemand afhankelijk is en aan niemand verantwoording hoeft af te leggen. Er bestaat onenigheid over de exacte omvang van zijn fortuin en het is niet duidelijk of hij een volledige campagne uit eigen zak kan betalen, maar voor de beeldvorming maakt het weinig uit. Toen vorige week zijn voornaamste concurrenten bij een grote bijeenkomst van rijke donoren aanwezig waren, maakte Trump via Twitter duidelijk dat hij niet for sale was.

Er zijn genoeg kandidaten die een anti-establishmentpositie ingenomen hebben, maar die zijn niet zo aantrekkelijk als Trump. Als je afgeeft op Washington D.C. en het politieke proces terwijl je er zelf deel van uitmaakt, ben je een stuk minder geloofwaardig dan als buitenstaander.

Framing
Deze gecultiveerde positie als buitenstaander maakt Trump minder vatbaar voor kritiek vanuit de media. Op het moment van schrijven is Trump weer eens in opspraak omdat hij een vrouwonvriendelijke opmerking over Megyn Kelly zou hebben gemaakt, een van de moderators van het Republikeinse debat. Kelly is een populaire conservatieve tv-persoonlijkheid van FOX News, en elke andere kandidaat zou in zo’n geval een groot probleem hebben. Trump is hier minder vatbaar voor omdat hij erin slaagt het te framen als het establishment dat hem in een politiek correct keurslijf probeert te dwingen.

Pas in 2016 beginnen de voorverkiezingen officieel, en er kan nog genoeg gebeuren waardoor The Donald niet eens op het stembiljet verschijnt. Dat zou dan echter het gevolg zijn van zijn eigen blunders, want de omstandigheden zijn in zijn voordeel. Hij is niet de favoriet voor de nominatie, maar wie hem nu nog probeert weg te zetten als een clown die geen serieuze rol speelt in deze verkiezingen houdt zichzelf voor de gek.

Nederlandse scouts vertraagd door tyfoon

Een aantal Nederlandse scoutinggroepen hebben moeite om na de wereldjamboree in Japan weer terug naar Nederland te komen. Ze ondervinden hinder van de tyfoon Soudelor die door Azië raast. Een vlucht die een deel van de scouts zouden nemen naar Taipei (Taiwan) is geannuleerd, waardoor ze de nacht moesten doorbrengen op de luchthaven van Osaka (Japan).

Anderen liepen vertraging op richting Taipei, waardoor ze hun aansluitende vlucht naar Nederland misten. Een aantal groepen is inmiddels onderweg naar huis, maar voor nog niet iedereen is duidelijk wanneer en waarheen ze zullen vertrekken. Dat blijkt uit berichten op de site van Scouting Nederland.

Aan de jamboree, het internationale Scoutingkamp dat georganiseerd werd van 28 juli tot 8 augustus, deden ruim duizend Nederlandse scouts mee.

Duizend scouts
De Nederlandse groep van ruim duizend scouts bestaat uit 684 jeugddeelnemers van elf tot en met zeventien jaar oud, 76 stafleden die de deelnemers begeleiden en meer dan tweehonderd volwassen scouts die meewerken in de organisatie.

Het internationale kamp wordt eens in de vier jaar telkens door een ander gastland georganiseerd. In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland gehouden.

Nederlandse scouts vertraagd door tyfoon
Nederlandse scouts vertraagd door tyfoon (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.