Plants vs Zombies 2

De meest epische strijd ooit gevoerd op smartphones en tablets is terug. De vete tussen planten en zombies heeft veel mensen beziggehouden. Voor al die mensen die inmiddels al twintig keer de adventure mode hebben uitgespeeld en alle achievements hebben gehaald is er nu Plants vs Zombies 2. Same shit, different day of toch anders dan deel één?


In Plants vs Zombies 2 ga je met Crazy Dave, je weet wel die met die pan op zijn hoofd, terug in de tijd. Er zijn in totaal drie werelden die je moet doorlopen. Het oude Egypte, de piratentijd en het wilde westen. Elke tijd wordt weergegeven als een topdownkaart. Hierbij ga je punt voor punt de verschillende levels af. Een hele verbetering voor de mensen die graag willen weten hoe ver ze al zijn. Tussendoor zijn er zijpaden vrij te spelen met een aantal minigames.

 

In de basis is de gameplay van Plants vs Zombies 2 gelijk gebleven aan het eerste deel. Er zijn een aantal nieuwe planten bijgekomen zoals een plant die boemerangen wegschiet en een plant die bliksemschichten produceert. Ook zijn de zombies uitgedost in de stijl van de wereld waarin je speelt. Elke wereld heeft ook een speciaal item gekregen. Zo is er in het oude Egypte een priesterzombie die probeert jouw zon af te pakken. In het wilde Westen zijn er rijen waar een mijnwagentje op staat. Op deze rijen kun je maar één plant planten, maar deze kun je dan wel naar eigen keuze heen en weer schuiven over de rij. In de piratenwereld komen de zombies af en toe via touwen jouw schip op geslingerd. 

Een heel nieuwe feature in het spel is het plantenvoer. Met deze upgrade kun je één van de planten voor een korte tijd vele malen sterker maken. Zo schiet de peashooter gedurende een seconde of vijf tientallen erwten naar voren. Je hebt een maximum van vier eenheden plantenvoer. Soms verschijnt er plantenvoer in het veld wanneer je een zombie hebt verslagen, vergelijkbaar met het verschijnen van munten. Soms verschijnen er ook zombies die een groene gloed hebben. Wanneer je deze neerschiet verschijnt er altijd een eenheid plantenvoer.

 

De eerste keer dat je speelt zul je level voor level moeten spelen. Tussendoor speel je nieuwe planten vrij die je kunt kiezen in de volgende levels. Zodra je een level hebt gespeeld kun je deze op elk gewenst moment nog een keer spelen. In Plants vs Zombies 2 hoef je dan niet zoals bij deel één naar een aparte speelmodus te gaan, maar je klikt simpelweg op het level op de topdownkaart.

Na een behoorlijke speelsessie durf ik zonder problemen te concluderen dat Electronic Arts met Plants vs Zombies 2 een absoluut waardig opvolger heeft neergezet. De basis waardoor het spel bekend is geworden is intact gebleven en er zijn een aantal subtiele, maar zeker leuke aanpassingen gemaakt. Ook de humor zit weer overal in het spel, zoals zombies die denken je te kunnen foppen door zich achter kartonnen platen voor te doen als kameel. Er is niet dat een succesvol tweede deel in de weg staat.

Plants vs Zombies 2 is vanaf 18 juli te downloaden in de App Store. Later deze zomer komt het spel ook uit voor Android.