Epic Mickey: Power of Illusion

Naast Epic Mickey 2: The Power of Two komt er nog een spel met de wereldberoemde muis uit. In Epic Mickey: Power of Illusion speel je een 2D-platformer met 3D-effecten.

Header

Vroeger,  toen Pheno nog achter zijn SEGA Megadrive te vinden was, kwam er een spel uit met de naam Castle of Illusion Starring Mickey Mouse. In dat spel moest je Minnie Mouse redden uit de klauwen van de heks Mizrabel, die Minnie in een kasteel had opgesloten en haar jeugd wilde stelen. Castle of Illusion wordt gezien als een van de betere platformers van die tijd op een SEGA-systeem.

Epic Mickey: Power of Illusion

Voor de jongere gamers die SEGA alleen kennen als uitgever van spellen is er binnenkort de kans om kennis te maken met het kasteel, want Dreamrift is bezig met een 3DS-spel met bovenstaande game in gedachte. Epic Mickey: Power of Illusion speelt zich af in dezelfde setting, alleen heb je andere wapens, enkele nieuwe personages te redden en natuurlijk flink opgepoetste graphics met 3D-effecten door de 3DS.

Mizrabel heeft nog niet vergeten Disney-helden naar Wasteland getoverd, om hun energie over te nemen en zelf terug te gaan naar het Disney-rijk. Ze zijn allen vastgezet in de Castle of Illusion. Mickey Mouse steekt hier samen met zijn raadgever Jiminy Cricket een stokje, uh, kwast, voor en gaat op zoek naar alle vastzittende personages om ze te bevrijden en Mizrabel te stoppen.

Epic Mickey: Power of Illusion

Inderdaad, in dit spel spelen we weer met verf en terpentijn om het avontuur tot een goed einde te brengen. Vijanden versla je door met een van deze twee te schieten. Verf en terpentijn kunnen opraken, dus er verschijnen af en toe kwastjes die je voorraad weer aanvullen. Heb je even geen verf of heb je zin om wat variatie aan te brengen, dan is het mogelijk op sommige vijanden te springen. Niet zomaar springen, maar een buttslam, dus je kunt niet per ongeluk iemand goed raken, je moet er wel de richtingsknop bij naar beneden houden. Als je het goed timet en nog eens de sprongknop indrukt houdt op het moment van raken, dan spring je extra hoog om zo bijvoorbeeld normaal onbereikbare platforms te halen.

Epic Mickey: Power of Illusion

Dan heb je een wervelstormaanval, waarmee je heel snel ronddraait en vijanden kunt verslaan. Genoeg variatie dus om de vijanden te verslaan, maar er zijn ook puzzels in de omgeving te vinden. Je ziet op het bovenste scherm het level, maar op je touchscreen een versimpelde variant waarin je speciale platforms en dergelijke ziet. Als je deze aantikt krijg je een teken- of gumopdracht. Het is dus zaak om genoeg verf en terpentijn over te hebben om dit te kunnen doen. Als de opdracht gelukt is, krijg je een cijfer, nou ja, letter, want het is Amerikaans, voor je poging en krijg je extra punten in je aanvalsmeter. Hoe voller deze meter is, hoe meer schade je toebrengt aan je vijanden, hoe sneller je loopt en hoe verder je springt.

Epic Mickey:Power of Illusion

Als laatste aanval heb je nog een tekenaanval. Deze tekeningen vind je in de levels en eenmaal gevonden kun je ze op je touchscreen natekenen om de specifieke aanval in het level uit te voeren. Het begint met het tekenen van een stompsteen die vijanden verplettert. Een leuke toevoeging om het touchscreen te gebruiken.

De levels van Epic Mickey: Power of Illusion komen de Disneyfans ook bekend voor. Zo spring je in Londen op zoek naar Wendy en co van Peter Pan.  Daarna ga je naar de jungle van Neverland en niet veel later ben je op het schip van Kapitein Haak. Onder anderen Belle en het Beest en Rapunzel zitten in het kasteel en ook personages uit Ducktales komen voorbij. Een groot feest der herkenning dus. Eenmaal gered zijn ze toegankelijk op het enige veilige gedeelte van het kasteel en geven ze je opdrachten. Dagobert zoekt bijvoorbeeld zijn geluksmuntje en heeft een winkeltje gestart waar je meer levenshartjes, betere verf en terpentijn en meer upgrades kunt kopen met gevonden geld in de levels.

Epic Mickey: Power of Illusion

Als de uitgever me uit het kantoor moet sleuren omdat het toch bijna einde werkdag is, is het duidelijk: ik kan niet wachten dat deze game uitkomt. De eenvoud van deze  platformer maakt het zo leuk. Het is simpel in besturing, het is een Disney-feest en het ziet er nog goed uit ook. Het slingerde mij weer naar de jaren negentig, en dat is in dit geval een goed gevoel. Houd je van platforms, schrijf dan 21 november in je agenda, want dan komt Epic Mickey: Power of Illusion uit op Nintendo 3DS.