Onze voorspelling: gietvloeren worden nog populairder in 2024

De wereld van interieurdesign is er een van voortdurende evolutie. Wat vandaag de dag in de mode is, kan morgen weer uit de gratie zijn. Maar soms verschijnt er een trend die de potentie heeft om langer te blijven dan slechts een seizoen. In 2024 lijkt het erop dat gietvloeren die blijvende impact gaan maken. 

Gietvloeren, zoals de naam al doet vermoeden, worden letterlijk op hun plaats gegoten. Het zijn naadloze vloeren die bestaan uit verschillende materialen zoals kunstharsen. Ze worden laag voor laag aangebracht om een solide, ononderbroken oppervlak te creëren. In tegenstelling tot traditionele vloeren die in stukken of tegels komen, biedt een gietvloer een continu, glad oppervlak zonder voegen of naden.

Het aanbrengen van een gietvloer is een kunst op zich. Het proces vereist een hoge mate van vakmanschap, omdat elke laag zorgvuldig moet worden aangebracht en uitgehard voordat de volgende kan worden toegevoegd. Het resultaat is een vloer die niet alleen duurzaam en sterk is, maar ook een esthetisch meesterwerk.

Waarom gietvloeren de design hit van 2024 zijn

Nu we een basisbegrip hebben van wat gietvloeren zijn, is de volgende vraag: waarom zijn ze zo populair geworden in 2024? Er zijn een paar factoren die bijdragen aan hun plotselinge opkomst in populariteit.

Ten eerste is er de pure esthetiek van gietvloeren. Wij hebben vloeren van Coatingvloer.nl gezien en die zijn echt een lust voor het oog. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen, van mat tot hoogglans. Dit betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan elke stijl of kleurenpalet. Of je nu gaat voor een industriële look met grijstinten of een warmere, huiselijke sfeer met aardetinten, er is een gietvloer die bij je past.

Daarnaast is er het praktische aspect. Gietvloeren zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Ze zijn waterdicht, wat betekent dat ze ideaal zijn voor ruimtes zoals keukens en badkamers waar morsen onvermijdelijk is. Ze zijn ook bestand tegen vlekken en krassen, waardoor ze perfect zijn voor huishoudens met kinderen of huisdieren. Het ontbreken van voegen of naden betekent ook dat er geen plekken zijn waar vuil en bacteriën zich kunnen ophopen. Een simpele veeg of dweil is vaak voldoende om een gietvloer er als nieuw uit te laten zien.

Lange levensduur van gietvloeren

Een veelgestelde vraag bij het overwegen van een gietvloer is natuurlijk: wat gaat het kosten? De prijs van een gietvloer kan variëren afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste speelt het type materiaal een grote rol. Een polyurethaan gietvloer, bijvoorbeeld, kan een andere prijs hebben dan een epoxy gietvloer. Daarnaast speelt de dikte van de vloer en de complexiteit van de installatie een rol in de totale kosten.

Bijkomende factoren zoals het voorbereiden van de ondergrond, speciale afwerkingen of patronen en de totale oppervlakte van de ruimte kunnen ook invloed hebben op de uiteindelijke prijs.

Maar misschien wel het meest overtuigende argument voor gietvloeren is hun duurzaamheid en daarom ook een te verantwoorden gietvloer prijs. Deze vloeren zijn gebouwd om lang mee te gaan. Ze kunnen de druk van zwaar voetverkeer weerstaan, vervagen niet in direct zonlicht en zijn bestand tegen de meeste chemische stoffen. Dit betekent dat een gietvloer, mits goed onderhouden, jarenlang mooi kan blijven.