Ontwikkelingen rondom digitale valuta

Het is ons natuurlijk allemaal niet ontgaan dat de digitale valuta, waaronder dus de bitcoin, in de afgelopen jaren enorm in populariteit en ook waarde is gestegen. Waar de Bitcoin koers tot enkele jaren geleden nog onder de duizend euro stond, zien we dat dit inmiddels een veelvoud is geworden. Uiteraard hebben we ook de nodige dieptepunten gekend en zijn we medio 2023 nog niet eens op de helft van de piek van 60.000 dollar die we in 2021/2022 hebben gezien. Maar hoe zit het eigenlijk precies met de ontwikkeling van deze digitale valuta en is er een kans dat we ooit afscheid zullen gaan nemen van het geld zoals we dit nu kennen? Dat we met z’n allen allemaal al een stuk meer pinnen, is natuurlijk geen verrassing, maar volledig afscheid nemen via contant geld en de manier waarop het huidige monetaire systeem is gebouwd?

De opkomst van blockchain technologie

Wanneer we het hebben over digitaal geld, dan hebben we het over de blockchain technologie die hierachter zit. Blockchain technologie vormt namelijk de basis voor veel digitale valuta's. Het is een gedecentraliseerd grootboeksysteem dat transparantie, veiligheid en efficiëntie bevordert. Met behulp van blockchain kunnen financiële transacties sneller en goedkoper worden uitgevoerd, zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen, zoals een bank. Deze technologie heeft de potentie om de manier waarop we waarde uitwisselen volledig te veranderen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het vastleggen van bepaalde zaken bij een notaris. Ook dit zal in theorie via deze technologie kunnen.

Ook een veelgekozen investering

Investeren in aandelen, vastgoed en ook obligaties is iets wat we al tientallen jaren doen. Waar dit tot jaren geleden vaak alleen was weggelegd voor oudere mannen in saaie grijze pakken, is dit in de huidige tijd absoluut niet meer het geval. Zo kun je namelijk met een eenvoudige app op je telefoon investeren in vrijwel alle grote bedrijven ter wereld en dus ook in crypto zoals we dit noemen. Veel mensen zijn namelijk getriggerd door het enorme rendement dat sommige cryptocurrencies hebben laten zien. Hoewel deze markt volatiel en risicovol kan zijn, biedt het investeren in cryptocurrencies de mogelijkheid tot aanzienlijke winsten. Steeds meer beleggers wenden zich dan ook tot digitale valuta als onderdeel van hun investeringsportefeuille. Wel is het goed te weten dat een cryptocurrency geen onderliggende waarde heeft en een aandeel zoals dit bij Apple of vele andere aandelen wel kan, niet op waarde kan worden geschat. In deze markt is het dus enkel en alleen het bekende ‘vraag en aanbod’.

Vooruitzichten en uitdagingen voor digitale valuta

De toekomst van digitale valuta ziet er veelbelovend uit, maar er zijn ook nog steeds uitdagingen te overwinnen. Regulering blijft een belangrijk vraagstuk, aangezien wetgevers proberen om een evenwicht te vinden tussen innovatie en bescherming van consumenten. Daarnaast is er ook behoefte aan verdere verbeteringen in schaalbaarheid, interoperabiliteit en gebruiksvriendelijkheid van digitale valuta's. Dat het iets is wat blijft dat is een ding dat zeker is, maar of het ook het huidige systeem zal overnemen, dat is iets wat alleen de toekomst zal kunnen uitwijzen.