Grote IT-storingen bij overheid en Eindhoven Airport

Sinds gisteravond kampen hulpdiensten en verschillende ministeries met een landelijke IT-storing, wat aanzienlijke problemen veroorzaakt in hun communicatie- en alarmeringssystemen. Ook Eindhoven Airport kampt met storingen, waardoor er voorlopig geen vliegverkeer mogelijk is.

112 is nog bereikbaar, maar hulpdiensten onderling hebben moeite om  te communiceren. De storing lijkt onder andere het P2000-alarmeringssysteem en het C2000-communicatienetwerk te treffen, waardoor agenten, de kustwacht, boa's en de Koninklijke Marechaussee problemen ervaren. Via C2000 staan deze diensten in contact met elkaar en met de meldkamers, terwijl P2000 gebruikt wordt om hulpverleners op te roepen. Hierdoor worden belangrijke processen verstoord.

De storing begon gisteravond rond half elf en sindsdien hebben hulpdiensten moeten overschakelen naar alternatieve communicatiemiddelen zoals telefoon en SMS. In de veiligheidsregio Utrecht heeft de storing vooralsnog geen grote problemen veroorzaakt, maar er is bezorgdheid over de gevolgen bij grootschalige incidenten. Volgens een woordvoerder zou een grote brand, bijvoorbeeld, extra moeilijkheden kunnen opleveren doordat de communicatie tussen hulpdiensten dan ernstig beperkt is.

Ook andere regio’s, zoals Rotterdam-Rijnmond, melden problemen. Daar is het contact met de meldkamer verstoord, maar men maakt gebruik van een noodsysteem om de impact te minimaliseren. Naast de hulpdiensten wordt ook DigiD getroffen door de storing, al is het nog onduidelijk of dit gerelateerd is aan de problemen bij de hulpdiensten.

Buiten de hulpdiensten heeft ook de luchtvaartsector te maken met ernstige verstoringen. Op Eindhoven Airport kunnen sinds vanochtend geen vluchten vertrekken of landen vanwege een netwerkstoring die vermoedelijk de verkeerstoren treft. De Koninklijke Luchtmacht bevestigde dat deze storing de afhandeling van vluchten onmogelijk maakt. De luchthaven heeft aangegeven dat er geen vliegverkeer mogelijk is totdat de oorzaak van de storing is vastgesteld en verholpen.

De precieze oorzaak van de storing blijft onduidelijk en het is nog onbekend hoelang de problemen zullen aanhouden.