Ruim veertig landen willen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Navalny

Na de dood van Kremlin-tegenstander Navalny in een Russisch gevangenkamp hebben ruim veertig landen opgeroepen tot een onafhankelijk internationaal onderzoek. Rusland moet een dergelijk onderzoek naar de plotselinge dood van Navalny toestaan, aldus EU-ambassadeur Knudsen namens 43 landen in de VN-Mensenrechtenraad.

De 47-jarige Navalny stierf op 16 februari in een Russisch gevangenkamp in het Noordpoolgebied, waar hij een lange gevangenisstraf uitzat. De politicus zou tijdens een wandeling over het gevangenisterrein zijn ingestort en ondanks pogingen om hem te reanimeren, zijn overleden. De exacte omstandigheden van zijn dood blijven onduidelijk. Zijn aanhangers en talrijke westerse politici geven de Russische leiders en president Poetin de schuld van de dood van de oppositieleider. Moskou wijst de beschuldigingen van de hand.

Na de dood van Navalny weigerden de autoriteiten acht dagen lang het lichaam aan zijn familieleden over te dragen. De familie vermoedt dat dit een poging was om de betrokkenheid van de autoriteiten bij zijn dood te verdoezelen. Navalny werd vrijdag begraven in Moskou. Ondanks waarschuwingen van de autoriteiten kwamen veel van zijn aanhangers naar de ceremonie.