Oekraïne herdenkt de Russische inval op 24 februari 2022

De littekens van de oorlog zijn duidelijk zichtbaar in de steden van Oekraïne. Niet alleen zijn hele woonwijken verwoest door de Russen, ook liggen er honderden culturele en historische bezienswaardigheden in puin. Volgens de Verenigde Naties worden de kosten van wederopbouw en herstel in Oekraïne voor de komende tien jaar geschat op 486 miljard dollar. Zo'n 17 % van Oekraïne is momenteel onder Russische controle.

Het Oekraïense staatshoofd Volodymyr Zelenskyy blijft overtuigd van de overwinning. “We zullen winnen”, zei hij tijdens een herdenkingsbijeenkomst op het militaire vliegveld in Hostomel bij Kiev. “We zijn nu 730 dagen aan het vechten voor ons land”, zei Zelenskyy.

In zijn toespraak prees Zelenski de moed van de Oekraïners en herdacht hij de slachtoffers van de oorlog. "Elk normaal mens wil dat de oorlog eindigt, maar niemand van ons zal toestaan dat ons Oekraïne eindigt", zei de president. Hij bedankte buitenlandse bondgenoten voor hun hulp in de strijd tegen Rusland.

De ceremonie werd ook bijgewoond door verschillende westerse leiders die naar Oekraïne reisden voor de herdenking. Zelenskyy ontving op de militaire luchtmachtbasis Hostomel de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de Canadese premier Justin Trudeau, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Belgische premier Alexander de Croo.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei: "Precies twee jaar geleden leek het alsof alles verloren was en binnen een paar dagen zou instorten." Maar dankzij de moed van de Oekraïners gebeurde dat niet. “Het dappere volk van Oekraïne blijft de wereld verbazen”, benadrukt Von der Leyen. Ze verzekerde dat de EU Oekraïne zou blijven steunen.

De Russische invasie begon op 24 februari 2022
Het Russische leger viel op 24 februari 2022 Oekraïne binnen op bevel van Vladimir Poetin. Hostomel werd in de eerste dagen van de oorlog door Russische eenheden veroverd, maar later door het Oekraïense leger heroverd. Na meer dan een jaar van vastgelopen gevechten gaat Moskou nu opnieuw in het offensief, vooral in Oost-Oekraïne. 

Ondertussen hebben Oekraïense soldaten steeds meer te lijden onder een gebrek aan munitie. Zelenskyy roept herhaaldelijk op tot versnelde leveringen van munitie en wapens. De sancties die het Westen vanwege de oorlog tegen Moskou heeft opgelegd, hebben nog niet het gewenste effect gehad.

In Moskou zijn verschillende mensen, waaronder journalisten, gearresteerd tijdens een protest door familieleden van Russische soldaten. In video's van de onafhankelijke media Sota en Sotavision op Telegram is te zien hoe politieagenten mensen wegvoerden. Sotavison zei dat twee van haar verslaggevers tot de arrestanten behoorden.

Eén protestdeelnemer vertelde Sota dat zelfs het leggen van bloemen tegenwoordig een arrestatie kan opleveren. De vrouwen en partners van soldaten die in Oekraïne aan het vechten zijn, demonstreren al enkele weken op het Rode Plein in Moskou als onderdeel van de vrouwenorganisatie "Put Domoi" ("Way Home") voor een veilige terugkeer van hun dierbaren.