Estafetteploeg niet in finale, maar gediskwalificeerd op WK zwemmen

De series op de vierde dag van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen hebben bij Nederland nogal gemengde gevoelens opgeleverd. Individueel ging het niet verkeerd voor de twee Nederlandse deelneemsters, maar de estafette leverde een grote domper op.

50m rugslag vrouwen
Kira Toussaint deed het prima en plaatste zich in 28,33 seconden als negende voor de halve finales, waarin ook Maaike de Waard in actie komt: zij noteerde in 28,39 seconden de veertiende tijd.

100m vrije slag mannen
Geen Nederlanders, maar met kersvers wereldrecordhouder Pan Zhanle wel iemand om in de gaten te houden. De jonge Chinees was in elk geval het snelst en tikte aan na 47,82 seconden, iets rapper dan de Italiaan Alessandro Miressi (47,94).

4x100m wisselslag gemengd
Maaike de Waard, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Kira Toussaint zwommen snel en Nederland leek prima medaillekansen te hebben voor de finale, maar dat feest ging niet door: de ploeg werd gediskwalificeerd. Toussaint had bij haar keerpunt op de rug gezwommen, wat tijdens de vrije stijl in een wisselslagestafette niet is toegestaan.