Bitcoinkoers $50.328, verdere stijging verwacht door ETF's
In de afgelopen weken is de Bitcoin flink in waarde gestegen. De cryptomunt bevindt zich nu weer boven de 50.000 dollar - en dat is mogelijk nog niet het einde. De vooruitzichten op ETF's stimuleren de koers. De vraag naar Bitcoin neemt al weken toe - op dinsdag doorbrak de cryptomunt voor het eerst sinds eind 2021 weer de grens van 50.000 dollar (46.445 euro). In de ochtend steeg de koers van Bitcoin naar 50.328 dollar, daalde daarna lichtjes naar 49.950 dollar.
Waarnemers verwachten verdere stijgingen. Een reden hiervoor is dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC op 10 januari de eerste Bitcoin-indexfondsen heeft goedgekeurd. Dergelijke Exchange Traded Funds (ETF's) volgen de koers van de cryptomunt. Beleggers kunnen zo in Bitcoin investeren zonder deze zelf direct te hoeven kopen.
Alleen al het vooruitzicht van de toelating van Bitcoin ETF's deed de prijs van de cryptomunt sterk stijgen. Begin januari brak de munt door de grens van 45.000 dollar, het hoogste niveau sinds april 2022. Alleen al in de periode sinds 22 januari is de prijs met 25 procent gestegen.
De aankomende "halvering" van Bitcoin zorgt er ook voor dat de prijs stijgt: Dit houdt in dat er minder nieuwe eenheden worden uitgegeven door de beloning voor het delven van Bitcoins te halveren. Dit gebeurt ongeveer elke vier jaar en heeft in het verleden tot sterke prijsstijgingen geleid. De laatste halvering vond plaats in mei 2020 en de volgende wordt verwacht in mei van dit jaar. De hoeveelheid Bitcoin is beperkt.
Nog steeds ver verwijderd van record
Bitcoin bereikte zijn hoogste punt van bijna 69.000 dollar in 2020. Vorig jaar ging 's werelds op één na grootste cryptocurrency platform FTX failliet en het hoofd ervan, Sam Bankman-Fried, hangt tot 110 jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor het verduisteren van klantenfondsen. In november werd de oprichter en voormalig hoofd van 's werelds grootste cryptocurrency platform Binance, Changpeng Zhao, gearresteerd in de VS op beschuldiging van het witwassen van geld. Zhao heeft al schuld bekend.
De voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond, Gary Gensler, waarschuwde bij de goedkeuring van de bitcoin-indexfondsen nadrukkelijk voor het beleggen in de cryptocurrency: het is "speculatief en sterk fluctuerend" en is al gebruikt voor witwassen en andere illegale activiteiten. Beleggers moeten voorzichtig zijn want er zijn "ontelbare" risico's. De SEC moest de indexfondsen na een gerechtelijke uitspraak toelaten.
With Bitcoin’s rally, derivatives market indicators signal changing tideshttps://t.co/AxXJqwGDNg
— John Morgan (@johnmorganFL) February 13, 2024
Bitcoin Schiet Weer Door $50.000: De Factoren die Deze Keer de Koers Bepalenhttps://t.co/PXlslsdwHg
— Bitcoin Magazine NL (@BitcoinMagNL) February 13, 2024