VVD-top al weken op de hoogte dat spreidingswet er door gaat komen

Gedurende weken leek het erop dat de VVD- en BBB-fracties mogelijk verdeeld zouden stemmen over de spreidingswet. Een ideaal scenario zou zijn dat: enkele senatoren van zowel de VVD als de BBB zouden vóór stemmen, maar de meerderheid van beide fracties zou tegen zijn. Op die manier zou de wet met een kleine meerderheid worden aangenomen en zou de formatie zo min mogelijk schade oplopen. Onderhandelaars Yesilgöz en Van der Plas zouden dan kunnen volhouden dat het slechts om enkele afwijkende senatoren ging.

Het probleem was dat de eigen VVD van Van der Burg zich tegen de wet heeft gekeerd. Nadat het kabinet viel over immigratiemaatregelen, trekt de partij haar steun in. Desondanks blijven het kabinet en Van der Burg zelf achter de wet staan, en stemt de Tweede Kamer vóór de wet voordat er verkiezingen plaatsvinden. 

Gedurende al die maanden blijft het onduidelijk of er een meerderheid voor de wet zal zijn. Wat wel duidelijk is, is dat 36 van de 75 Eerste Kamerleden de wet steunen. Er zijn echter 38 zetels nodig. Veel aandacht gaat uit naar 50PLUS en de Onafhankelijke Senaatsfractie, die de wet aan een meerderheid kunnen helpen. Uiteindelijk is het echter de VVD die afgelopen dinsdag beslissend blijkt te zijn.

PVV, BBB en NSC wisten niet dat de VVD-senatoren zouden instemmen, Yesilgöz heeft de drie andere partijen niet op de hoogte gebracht van een mogelijke ja-stem van de VVD. Dit is opmerkelijk, omdat de vier partijen hadden afgesproken elkaar niet te verrassen. Nu alle leden van de Eerste Kamerfractie van de VVD hebben aangekondigd voor te stemmen, beschouwt Wilders de gehele VVD als een mogelijke onbetrouwbare partner. Meer hierover bij RTL Nieuws.