FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 januari 2024

Tiener Noskova stunt met winst op wereldranglijstaanvoerster Swiatek op Australian Open

Voor tennisster Iga Swiatek zit de Australian Open er al na drie partijen op. De Poolse nummer één van de wereld ging in Melbourne in de derde ronde onderuit tegen de pas 19-jarige Tsjechische Linda Noskova, die haar met 3-6, 6-3, 6-4 de baas was.

Het is de eerste keer sinds 2009 dat een nummer één van de wereld bij de vrouwen op een Grand Slam-toernooi wordt verslagen door een tiener, en de vroegste uitschakeling voor een nummer één van de plaatsingslijst sinds 1979. Noskova staat voor het eerst bij de laatste zestien op een Grand Slam-toernooi en speelt daarin tegen de Oekraïnse Elina Svitolina, als negentiende geplaatst, die met 6-2, 6-3 van de Zwitserse Viktorija Golubic won.

De Wit-Russische Viktoria Azarenka, de winnares in Melbourne in 2012 en 2013, staat ook in de achtste finales. De nummer achttien van de plaatsingslijst klopte de Letse Jelena Ostapenko (11) met 6-1, 7-5. Azarenka mag het nu opnemen tegen de Oekraïnse qualifier Dayana Yastremska, die met 6-2, 2-6, 6-1 te sterk was voor de Amerikaanse Emma Navarro.

De Chinese Zheng Qinwen (12) had een lange vijfde set nodig om zich te ontdoen van landgenote Wang Yafan, maar deed dat met succes: 6-4, 2-6, 7-6 (8). Zheng's volgende opponente is de Française Océane Dodin, die haar landgenote Clara Burel met 6-2, 6-4 de baas was.

Voormalig halvefinaliste Sloane Stephens ging er met 6-7 (8), 6-1, 6-4 af tegen de Russische Anna Kalinskaya, die nooit eerder de laatste zestien bereikte op een Grand Slam-toernooi. Daarin mag ze nu spelen tegen de Italiaanse Jasmine Paolini, die met 7-6 (1), 6-4 te sterk was voor de Russische Anna Blinkova.

Alcaraz simpel naar achtste finales Australian Open, Medvedev en Zverev ook door

Tennisser Carlos Alcaraz heeft zich zeer eenvoudig geplaatst voor de achtste finales van de Australian Open. De als tweede geplaatste Spanjaard won de eerste twee sets simpel van de 18-jarige Chinese wildcardspeler Shang Juncheng, en zag zijn opponent vroeg in set drie geblesseerd opgeven: 6-1, 6-1, 1-0.

Alcaraz neemt het in de achtste finales op tegen Miomir Kecmanovic. De Serviër vocht zich in vijf sets langs de als veertiende geplaatste Amerikaan Tommy Paul, die hij in de vijfde set definitief op de knieeën kreeg: 6-4, 3-6, 2-6, 7-6 (7), 6-0.

De als derde geplaatste Rus Daniil Medvedev stond met Felix Auger-Aliassime (27) tegenover zijn sterkste opponent tot nu toe, maar boekte juist zijn meest overtuigende zege: 6-3, 6-4, 6-3. Medvedev neemt het op tegen de Portugees Nuno Borges, die nooit eerder zo ver kwam op een Grand Slam-toernooi. Borges rekende knap af met de Bulgaar Grigor Dimitrov (13), die er met 6-7 (3), 6-4, 6-2, 7-6 (6) aan moest geloven.

Alexander Zverev (6) uit Duitsland had aan drie sets genoeg om de Amerikaanse tiener Alex Michelsen te verslaan: 6-2, 7-6 (4), 6-2. Zverev heeft Cam Norrie (19) tegenover zich in de achtste finales, nadat de Brit met 6-4, 6-7 (7), 6-4, 6-3 knap afrekende met de als elfde geplaatste Noor Casper Ruud.

Tot slot staat ook de nummer negen van de plaatsingslijst in de achtste finales. Hubert Hurkacz was met 3-6, 6-1, 7-6 (4), 6-3 te sterk voor Ugo Humbert (21) uit Frankrijk. Hurkacz mag aantreden tegen de Franse wildcardspeler Arthur Cazaux, die de Nederlander Tallon Griekspoor klopte.

Uitslag Heracles - FC Volendam

Hercales Almelo en FC Volendam hebben de punten gedeeld. In Almelo werd het 1-1 tussen de beide ploegen.

FC Volendam kwam al na acht minuten op voorsprong in Almelo dankzij een rake kopbal van Lequincio Zeefuik uit een voorzet van Bilal Ould-Chikh. De bezoekers wisten hun voorsprong een klein uur vol te houden, maar na 65 minuten kwam Heracles Almelo langszij dankzij Jizz Hornkamp.

Daarbij zou het ook blijven in Almelo, waardoor FC Volendam na achttien wedstrijd nog altijd op de laatste plaats staat in de eredivisie. Heracles is in de stand terug te vinden op de veertiende plaats.

Uitslag NEC - FC Twente

NEC heeft thuis een knappe overwinning geboekt tegen FC Twente. In Nijmegen won de thuisploeg dankzij een geweldige vrije trap van Calvin Verdonk met 1-0.

Voor rust gebeurde er niet veel tussen de beide ploegen en was het na één helft ook 0-0. Direct na rust kwam NEC na een geweldige vrije trap Calvin Verdonk op voorsprong. De verdediger knalde een vrije trap van dertig meter in de kruising. Snel na het prachtige openingsdoelpunt moest FC Twente met tien man verder, doordat Max Bruns veel te hard doorging en na ingrijpen van de VAR van het veld moest.

Na de rode kaart was NEC duidelijk beter dan FC Twente, maar kon de score niet verder uitbouwen en zo bleef het 1-0 voor de thuisploeg. Door deze zege stijgt de ploeg van Rogier Meijer naar de zevende plaats, Twente blijft op de derde plaats staan.

Langlaufers Valnes en Karlsson sprinten naar massastartzege in zonnig Oberhof

De World Cup langlaufen is dit weekeinde aanwezig in het Duitse Oberhof. Na de sprints van vrijdag was het daar zaterdag tijd voor de massastart, twintig kilometer in de klassieke stijl in een voor Oberhof bijzonder ongebruikelijk zonnetje.

Mannen
De eerste negentien kilometer van de wedstrijd was vrij eenvoudig samen te vatten: af en toe voerde iemand het tempo een beetje op, waardoor er beetje bij beetje wat mannen af moesten haken, maar met een groep van ruim twintig mannen ging het peloton de slotkilometer in.

De Zweed William Poromää opende de eindsprint, maar werd overklast door onder meer vier Noren. De rapste van hen was zonder twijfel sprintkanon Erik Valnes, die met overmacht Martin Løwstrøm Nyenget naar plek twee verwees. Pål Golberg pakte de derde plek, voor Mattis Stenshagen, die zo de Noorse top-4 completeerde. De Nederlands-Oostenrijkse Mika Vermeulen zat er lange tijd heel goed bij, maar had de sprintbenen niet helemaal en zakte in de laatste kilometer terug naar plek twintig.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen bleef lange tijd een grote groep samen, hoewel die groep wel iets sneller uit zou dunnen dan bij de mannen. Een kilometer voor het einde waren er nog zo'n tien over, maar er was er maar één de sterkste: de Zweedse Frida Karlsson viel op de slotklim aan, kreeg Katharina Hennig en Kerttu Niskanen mee, maar sprintte de twee er overtuigend af voor de winst. Hennig werd tweede, Niskanen finishte als derde.

Zelenskyy nodigt opnieuw Trump uit om naar Kyiv te komen

In een interview met de Britse televisiezender Channel 4 nodigde het Oekraïense staatshoofd Zelenskyy opnieuw de voormalige Amerikaanse president Donald Trump uit om naar Kyiv te komen, zodat hij zijn plannen om de oorlog te beëindigen kon presenteren.

Zelenskyy legde uit dat hij van Trump zelf wil horen hoe hij denkt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne binnen 24 uur te bëindigen. Hij verwierp opnieuw het plan om Oekraïens grondgebied af te staan Rusland om vrede te bereiken. Zelenskyy heeft Trump al eerder zo'n uitnodiging gestuurd.

Trump streeft naar herverkiezing als president van de VS in november. Hij is momenteel de meest veelbelovende Republikeinse kandidaat om mee te doen aan de presidentsverkiezingen.


Zonnepanelen: ijskrabben of niet?

Hoewel ijs en sneeuw inmiddels smelten door de zon, toch een interessante vraag: moet je ijs en sneeuw van je zonnepanelen panelen krabben, of wacht je beter tot deze vanzelf ontdooien?

Sneeuw en ijs vormen een laagje op zonnepanelen dat het licht deels weerkaatst waardoor de opbrengst vermindert. Maar is het verstandig om dat eraf te gaan krabben? De VRT zocht het voor ons uit.

Een specialist van Soltech, producent van PV panelen op maat, geeft aan dat de panelen meestal onder een hellingshoek zijn geplaatst. Als gevolg daarvan zullen sneeuw en ijs al snel van de panelen afglijden. En ook op een plat dak zegt hij dat hij er niet aan zou beginnen voor de paar dagen dat je hier last van hebt in deze contreien. Sowieso zijn het toch dagen waarop de opbrengst al niet zo hoog is. Ook voor het gewicht is het niet noodzakelijk om de sneeuw te verwijderen. Ze zijn gemaakt om enkele tientallen centimeters sneeuw te kunnen dragen.

Mocht je je er toch aan wagen, wees dan voorzichtig. Het risico van een val is onder deze omstandigheden natuurlijk ook groter. En harde borstels en ijskrabbers zouden krassen kunnen maken in de panelen; een zachte borstel is beter.

Een klein voordeel van schone panelen terwijl de omgeving nog mooi wit is: het weerkaatste licht zorg voor een beetje extra opbrengst. Dat is echter minimaal, dus wachten op de natuurlijke dooi is een beter plan. Met de afglijdende sneeuw zou dan ook nog eens vuil van de panelen kunnen afglijden.

'Patiënten kunnen zorgkosten niet meer betalen’

Mensen kunnen zorgkosten niet betalen, gaan zorg mijden en stellen zelfs zorg uit. Daar krijgen Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MIND steeds meer signalen over vanuit hun achterban. De belangenbehartigers roepen de politiek op om maatregelen te treffen.

Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MIND trekken aan de bel over de stijgende zorgkosten voor patiënten in Nederland. Dit doen zij in aanloop naar het Kamerdebat volgende week over de begroting van het ministerie van VWS voor 2024. “In een rijk en beschaafd land als Nederland mag dat niet mogelijk zijn”, stelt Arthur Schellekens, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland. Meer hierover op Skipr

Handballers verliezen op EK van Noorwegen

De Nederlandse handballers hebben op het Europees kampioenschap in Duitsland ook hun tweede wedstrijd in de hoofdronde verloren. Na de ruime nederlaag tegen wereldkampioen Denemarken, waar het lange tijd nog gelijk op ging, was ook Noorwegen net te sterk.

De vicewereldkampioen van 2017 en 2019 had het in Hamburg zwaar met de Nederlandse ploeg van bondscoach Staffan Olsson, die vooral in de eerste helft constant een voorsprong had en zelfs met 18-16 de rust in ging. De Noren schoten in de tweede helft uit de startblokken en maakten snel gelijk, maar Nederland bleef prima mee komen.

Na een minuut of tien in de tweede helft ging het echter fout en liep Nederland in rap tempo tegen meerdere tegengoals op. De ploeg bleef knokken, maar het was niet meer genoeg om nog op gelijke hoogte te komen en met 35-32 was de tweede nederlaag in de hoofdronde een feit.

Nederland speelt nog tegen Slovenië (zondag) en Portugal (dinsdag), maar de kans op het bereiken van de halve finales lijkt inmiddels erg klein.

Rojer, Koolhof en Schuurs dubbelen zich naar achtste finales op Australian Open

Tennisser Jean-Julien Rojer en zijn Britse kompaan Lloyd Glasspool staan in de achtste finales op de Australian Open. Het als elfde geplaatste duo won met de nodige moeite van André Göransson uit Zweden en de Fransman Albano Olivetti: 7-6 (3), 4-6, 6-2.

Ook Wesley Koolhof en de Kroaat Nikola Mektic, als veertiende geplaatst, staan in de achtste finales. Zij hadden het minder moeilijk met de Fin Harri Heliövaara en John Peers uit Australië: 6-1, 6-4. Het toernooi eindigde na een tiller voor de nummers één van de plaatsingslijst, Ivan Dodig en Austin Krajicek. Het Kroatisch-Amerikaanse tweetal ging met 6-4, 6-7 (8), 7-6 (7) onderuit tegen de Serviër Nikola Cacic en de Oekraïner Denys Molchanov.

Bij de vrouwen is Demi Schuurs met de Braziliaanse Luisa Stefani als negende geplaatst, zij namen het op tegen het Amerikaanse duo Peyton Stearns/Caroline Dolehide en wonnen met 7-6 (6), 4-6, 7-5. Bibiane Schoofs en de Belgische Kimberley Zimmermann moesten hun eersterondepartij nog afwerken, wat na een goede start eindigde met een nederlaag tegen Guo Hanyu en Jiang Xinyu uit China: 7-6 (5), 4-6, 1-6.

Het toernooi bij de gemengde dubbels begon met een ware thriller voor de als achtste geplaatste Rojer en zijn Australische kompaan Ellen Perez: Heliövaara en de Noorse Ulrikke Eikeri moesten er na een lange strijd met 6-7 (6), 7-6 (4) [12-10] aan geloven. Schuurs en de Monegask Hugo Nys staan ook in de tweede ronde, nadat zij eveneens een lange wedstrijd wonnen: 6-7 (4), 6-2 [11-9] tegen Miyu Kato uit Japan en de Duitser Tim Pütz.

"De illegale injecties voor een dikkere kont moeten uit mijn achterwerk"

Blue, ook bekend als 'Barbie', is een voormalige danseres die reality-tv-persoonlijkheid is geworden. Blue wilde haar lichaam verbeteren, zodat ze er goed uit zou zien, meer geld zou verdienen en meer aandacht zou krijgen. Nu heeft haar lichaam haar meer dan 1 miljoen dollar opgeleverd.

Blue vertelt: "Ik hou ervan om elke dag mijn make-up op te doen, mijn haar te doen en het lichaam moet daarbij passen. Ik heb er altijd al uit willen zien als een Barbie-pop." En voegde eraan toe: "Ik ben geobsedeerd door plastische chirurgie. Ik heb al 200.000 dollar uitgegeven en ik ben niet van plan om te stoppen." Op haar lange lijst van ingrepen staan drie billenvergrotingen, een BBL, liposuctie en een buikwandcorrectie. Ze krijgt ook regelmatig fillers en botox. Sommige van haar ervaringen met plastische chirurgie waren echter niet zo positief.

Op 18-jarige leeftijd kreeg ze illegale injecties om een dikkere kont te krijgen, deze werden toegediend in een hotelkamer. Ze legde uit: "Toen ik voor het eerst de illegale injecties kreeg, was ik nerveus omdat dit niet was goedgekeurd door de FDA. Dit is geen dokter, ze vertellen ons dat het siliconen zijn, maar uiteindelijk weten we niet wat ze echt in onze kont spuiten. De bijwerkingen van mijn illegale injecties zijn dat er jaren later, een lichte verkleuring is ontstaan en dat ik pijn en tintelingen in mijn billen en bovenbenen voel. Ik ben bang dat als ik de injecties niet laat verwijderen, mijn billen en benen verder achteruit zullen gaan. Meer verkleuringen of ergere pijn." Blue wil jongeren nu voorlichten over de risico's van dit soort praktijken, "mijn boodschap aan meisjes die dezelfde procedure willen doen is: doe het niet, het is niet voor niets illegaal en het is het gewoon niet waard."

VS overweegt $300 miljard bevroren Russische tegoeden aan Oekraïne te schenken

De Verenigde Staten onderzoeken de mogelijkheid om beslag te leggen op zo'n 300 miljard dollar aan bevroren Russische tegoeden. De regering Biden overweegt dit nu de toekomstige Amerikaanse financiering voor Oekraïne blijft hangen in een binnenlands begrotingsconflict.

00:00 Intro en uitleg
02:30 DW spreekt met Anastassia Fedyk van de Haas School of Business
09:22 DW spreekt met Nigel Gould-Davies van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies

Iran beschuldigt Israël van luchtaanval op Syrië

Volgens Iraanse berichten zijn verschillende leden van de Revolutionaire Garde gedood bij een vermoedelijke Israëlische luchtaanval op een gebouw in de Syrische hoofdstad Damascus. Dit werd gemeld door de Iraanse staatsradio. Volgens verdere berichten in de media behoren het hoofd van de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde voor Syrië en zijn plaatsvervanger tot de doden. Twee andere mannen zouden ook gedood zijn.

Syrische media hadden eerder melding gemaakt van de aanval in de wijk Masseh, waar verschillende diplomatieke missies gevestigd zijn, waaronder de Iraanse ambassade.

Het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat ten minste vijf mensen zijn gedood bij de aanval, die vermoedelijk is uitgevoerd door Israël. Het gebouw van vier verdiepingen dat werd aangevallen, werd volledig verwoest. Volgens de activisten had daar een vergadering plaatsgevonden van functionarissen die loyaal waren aan Iran. De informatie die het waarnemingscentrum verstrekt is vaak moeilijk onafhankelijk te verifiëren.

Het Syrische staatspersbureau Sana meldde dat de aanval "het resultaat was van Israëlische agressie". Foto's op sociale media tonen een verwoest huis aan de kant van een weg.

Israël gaf geen commentaar op de berichtgeving.

Het land valt al jaren doelen in Syrië aan die vermoedelijk banden hebben met Iran. Sinds de aanval van de terreurorganisatie Hamas op 7 oktober en het begin van de Gaza-oorlog heeft Israël zijn aanvallen opgevoerd. In december werden drie leden van de Revolutionaire Garde gedood. Aan het begin van de maand beweerde Israël ook een vooraanstaand lid van Hamas in Syrië te hebben gedood bij een raketaanval.

RIVM: verminder de milieubelasting van pijnstillers in water

Er komen teveel medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Het RIVM heeft onderzocht in hoeverre 5 pijnstillers die zonder recept te koop zijn het oppervlaktewater belasten. Daaruit blijkt dat diclofenac, ibuprofen en naproxen een risico vormen voor het watermilieu. De voorgestelde Europese norm voor diclofenac wordt zelfs op de helft van de onderzochte plaatsen overschreden.

Dat kan schadelijk zijn voor het milieu. Het is daarom belangrijk om artsen en consumenten hierover te informeren en wanneer dit mogelijk is te kiezen voor de milieuvriendelijkste pijnstiller.

Milieubelasting 5 vrij verkrijgbare pijnstillers onderzocht
Medicijnresten in water kunnen schadelijk zijn voor dieren die er leven. Het RIVM heeft voor 5 vrij verkrijgbare pijnstillers bepaald hoeveel van de werkzame stof via het riool in het oppervlaktewater terechtkomt. Door deze gegevens te vergelijken met de risicogrenzen zijn de risico's bepaald. Ook is er gekeken wat het betekent voor de kwaliteit van het oppervlaktewater wanneer een andere pijnstiller gebruikt wordt.

De onderzochte pijnstillers zijn: paracetamol, aspirine, naproxen, ibuprofen en diclofenac. Vooral van diclofenac komt er teveel in het oppervlaktewater terecht. Dit komt omdat deze pijnstiller vaak als gel op de huid wordt gesmeerd. Het grootste deel daarvan spoelt weg via douchen of het wassen van kleding. Ook ibuprofen en naproxen vormen een risico voor het oppervlaktewater. Paracetamol en aspirine belasten het water minder.

Handelingsperspectief: kies bewust en gebruik gepast
Het is belangrijk pijnstillers niet onnodig te gebruiken. Dit heet gepast gebruik. Daarnaast is de keuze voor paracetamol of aspirine beter voor de waterkwaliteit dan de keuze voor diclofenac, naproxen of ibuprofen.

Bij de keuze voor een pijnstiller zijn de werkzaamheid en veiligheid voor de patiënt het belangrijkst. Hoe de milieubelasting van pijnstillers het best kan worden meegenomen in de verschillende behandelrichtlijnen moet nog uitgezocht worden. Op die manier kunnen zorgprofessionals bewust kiezen voor de minst milieubelastende pijnstiller.

Ook moet samen met andere instanties worden uitgezocht hoe consumenten voorlichting kunnen krijgen, zodat ze voor de minst milieubelastende pijnstiller kiezen.

Doel: minder medicijnresten in het oppervlaktewater
De waterkwaliteit staat in Nederland onder druk. Tegelijk gebruiken we steeds meer medicijnen. De mens vormt de belangrijkste route van medicijnresten naar het oppervlaktewater. Via het toilet, afspoeling van het lichaam, of via het wassen van kleding komen ze in het oppervlaktewater terecht.

De rioolwaterzuivering kan medicijnresten niet goed uit het water halen. Dit levert risico's op voor het watermilieu en maakt de bereiding van drinkwater moeilijker. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat medicijnresten in het oppervlaktewater terechtkomen.

De Ketenaanpak Medicijnresten uit Water richt zich op het terugdringen van de hoeveelheid medicijnresten die in het watermilieu terechtkomt. Deze aanpak richt zich op de hele keten: van de ontwikkeling, productie en toepassing van medicijnen, tot aan de zuivering van het water.

VVD-top al weken op de hoogte dat spreidingswet er door gaat komen

Gedurende weken leek het erop dat de VVD- en BBB-fracties mogelijk verdeeld zouden stemmen over de spreidingswet. Een ideaal scenario zou zijn dat: enkele senatoren van zowel de VVD als de BBB zouden vóór stemmen, maar de meerderheid van beide fracties zou tegen zijn. Op die manier zou de wet met een kleine meerderheid worden aangenomen en zou de formatie zo min mogelijk schade oplopen. Onderhandelaars Yesilgöz en Van der Plas zouden dan kunnen volhouden dat het slechts om enkele afwijkende senatoren ging.

Het probleem was dat de eigen VVD van Van der Burg zich tegen de wet heeft gekeerd. Nadat het kabinet viel over immigratiemaatregelen, trekt de partij haar steun in. Desondanks blijven het kabinet en Van der Burg zelf achter de wet staan, en stemt de Tweede Kamer vóór de wet voordat er verkiezingen plaatsvinden. 

Gedurende al die maanden blijft het onduidelijk of er een meerderheid voor de wet zal zijn. Wat wel duidelijk is, is dat 36 van de 75 Eerste Kamerleden de wet steunen. Er zijn echter 38 zetels nodig. Veel aandacht gaat uit naar 50PLUS en de Onafhankelijke Senaatsfractie, die de wet aan een meerderheid kunnen helpen. Uiteindelijk is het echter de VVD die afgelopen dinsdag beslissend blijkt te zijn.

PVV, BBB en NSC wisten niet dat de VVD-senatoren zouden instemmen, Yesilgöz heeft de drie andere partijen niet op de hoogte gebracht van een mogelijke ja-stem van de VVD. Dit is opmerkelijk, omdat de vier partijen hadden afgesproken elkaar niet te verrassen. Nu alle leden van de Eerste Kamerfractie van de VVD hebben aangekondigd voor te stemmen, beschouwt Wilders de gehele VVD als een mogelijke onbetrouwbare partner. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Spreidingswet: veel meer opvangplekken in Noord-Holland, Brabant en Zuid-Holland

Met name de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant zullen aanzienlijk meer opvangplekken voor asielzoekers moeten creëren wanneer de spreidingswet volgende maand van kracht wordt. In totaal gaat het om bijna 35.000 extra plekken, waarvan ruim 18.000 in Zuid-Holland moeten worden gerealiseerd. Volgens de spreidingswet worden de extra opvangplekken over alle gemeenten verdeeld, op basis van bevolkingsaantallen en welvaart.

Ongeveer een derde van de Nederlandse gemeenten heeft in de afgelopen twaalf jaar geen opvanglocatie voor asielzoekers gehad, waaronder bijvoorbeeld de gemeente Westland in Zuid-Holland. Volgens een schatting van de NOS zouden daar ongeveer 500 plekken voor asielzoekers moeten komen, gebaseerd op het inwonersaantal en welvaartsniveau, als de spreidingswet wordt gevolgd.

De gemeente Westland geeft echter aan dat er binnen de gemeenteraad geen steun is voor grootschalige opvang van asielzoekers volgens de voorschriften van het COA. Een woordvoerder benadrukt dat er in 2016 wel een opvanglocatie beschikbaar was, maar daar geen gebruik van werd gemaakt. Tevens wijst de woordvoerder erop dat Westland wel 1500 gevluchte Oekraïners opvangt, wat niet onder de spreidingswet valt, maar wel druk uitoefent op gemeenten die deze vluchtelingen opnemen. Meer hierover bij de NOS.

Littler gooit negendarter en wint Bahrain Masters bij World Series-debuut

Op het terrein van het Bahrain International Circuit is vrijdagavond de beslissende fase gespeeld van de Bahrain Darts Masters, het eerste toernooi in de niet voor de wereldranglijst tellende World Series of Darts. Volgende week komt dat circus naar de Maaspoort in Den Bosch, waar de Dutch Masters gespeeld wordt.

In Bahrein zorgde de eerste ronde niet voor verrassingen. Nathan Aspinall had het wel lastig met Lourence Ilagan uit de Filipijnen (6-5), wiens landgenoot Paolo Nebrida ook nét verloor van Michael Smith (6-5). Peter Wright had eveneens een beslissende leg nodig tegen Haruki Muramatsu, terwijl Luke Humphries juist met 6-0 won van local Abdulla Saeed. De andere Bahreinse speler, Hasan Haji, raakte bijna niks - zijn gemiddelde kwam nét boven de 60 punten uit - en werd aan de kant geschoven door een Michael van Gerwen die zelfs voor zijn doen sterk was.

In de kwartfinales won Gerwyn Price met 6-4 van wereldkampioen Humphries, terwijl vicewereldkampioen Luke Littler bij zijn World Series-debuut met 6-3 én een negendarter won van Aspinall. Van Gerwen speelde daarna ook een ijzersterke wedstrijd tegen Rob Cross en won met 6-4, terwijl Smith met 6-1 van Wright won.

In de halve finales moest Price er aan geloven tegen Littler, die met 7-3 te sterk was, terwijl Van Gerwen een fraaie strijd met 7-6 won van Smith. In de finale was de koek op voor Van Gerwen, die matig speelde en zag hoe Littler gelijk zijn eerste titel pakte met een 8-5 overwinning.

Griekspoor uitgeschakeld op Australian Open na kansloze nederlaag

Tallon Griekspoor is uitgeschakeld op de Australian Open. De Nederlandse tennisser kwam op geen moment in de wedstrijd en verloor in drie sets kansloos van de jonge Fransman Arthur Cazaux: 6-3, 6-3, 6-1.

Tallon Griekspoor kende geen beste start tegen Arthur Cazaux. De 21-jarige Fransman brak direct door de eerste opslagbeurt van de Nederlander, kwam op zijn eigen service geen moment in de problemen tegen Griekspoor en pakte met overtuiging de openingsset.

Ook in de tweede en derde set was Cazaux duidelijk beter dan Griekspoor. De Franse nummer 122 van de wereld nam halverwege set twee een break voorsprong, waarna het verzet van de Nederlander helemaal gebroken was. Cazaux pakte de set met 6-3 en stoomde vervolgens door in de volgende set die met 6-1 werd gewonnen.

Door de nederlaag van Griekspoor is er geen enkele Nederlander meer actief in het enkelspel op de Australian Open. 

Onley sterkste op Willunga Hill en boekt eerste profzege

Oscar Onley heeft zijn eerste profzege geboekt in de Tour Down Under. De Britse renner van dsm-firmenich PostNL was op de top van de beklimming Willunga Hill de sterkste. Stephan Williams kwam als tweede over de streep in Australië en nam daarbij de leiderstrui over. Bart Lemmen klom met de besten mee en zou als vijfde over de streep komen.

De eerste vier etappes waren over het algemeen vlakke ritten in de Tour Down Under en drie daarvan werden gewonnen door Sam Welsford. De snelle Australiër werd steeds keurig afgezet door zijn Nederlandse ploeggenoot Danny van Poppel, waarna Welsford het makkelijk afmaakte. De andere rit werd verrassend gewonnen door de jonge Mexicaan Isaac del Toro, die aan de start van de vijfde etappe aan de leiding stond van het algemeen klassement.

Vandaag stond de etappe naar Willunga Hill op het programma, een traditionele aankomst in de Tour Down Under. In de laatste dertig kilometer werd de beklimming van 3,4 kilometer twee keer aangedaan. Op de eerste beklimming van de Willunga Hill werd een strak tempo gereden, waarna op de slotbeklimming Jayco AlUla het tempo bepaalde. De Australische ploeg zorgde met Chris Harper voor de eerste aanval. De Australiër kreeg Oscar Onley mee in zijn wiel, waarna het tweetal weer werd ingerekend door de eerste van het peloton. Daarna was het Simon Yates die de aanval opende. De Britse kopman van Jayco AlUla trok eens stevig door, waarna klassementsleider Isaac del Toro moest afhaken. Na de versnelling waren nog zes renners over, waaronder Bart Lemmen.

Met nog 300 meter te gaan waagde Julian Alaphilippe zijn kans. De tweevoudig wereldkampioen viel met nog honderd meter te gaan stil. Onley nam over en sprintte naar de overwinning voor Stephan Williams, die wel de nieuwe leider is met nog één etappe te gaan. Bart Lemmen eindige op drie seconden van Onley en werd vijfde in de etappe.

Results powered by FirstCycling.com

FOK! Wat een weer: iets minder koud

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Tot en met halverwege de ochtend kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten en vastgereden sneeuw. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. Aan het eind van de ochtend verdwijnt de gladheid.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend zijn er perioden met zon en is het droog. Plaatselijk is het glad door bevriezing van natte weggedeelten of door vastgereden sneeuw. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, langs de kust af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag blijft het droog. Er zijn perioden met zon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C aan de noordwestkust tot 2°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, langs de kust af en toe krachtig, windkracht 6.

Vanavond is het droog. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig, langs de kust af en toe krachtig, windkracht 6.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 1°C aan de kust tot plaatselijk -4°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuiden en is matig, aan de kust krachtig, windkracht 6.

Tot morgen!

                   

  Even nagenieten nog van de sneeuw in het Drouwenerzand (Foto: bondage)
Even nagenieten nog van de sneeuw in het Drouwenerzand (Foto: bondage)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Eindelijk eerste World Cup-zege biatlete Häcki-Gross, Bø verslaat Bø in Antholz

De beste biatleten ter wereld zijn neergestreken in het altijd mooie Süd-Tirol in Italië, waar het traditionele januaridrieluik af wordt gesloten: na Oberhof en Ruhpolding in Duitsland is het de beurt aan het doorgaans zonnige Antholz, met ruim 1600 meter het hoogstgelegen biatlonstadion in de World Cup. De week begon met de korte individuele wedstrijden, met vier schietbeurten en 45 strafseconden per misser.

Mannen
De omstandigheden waren lastig in Antholz, waar het vooral in het begin van de wedstrijd behoorlijk mistig was. Dat zorgde hier en daar voor de nodige problemen op de schietbaan, maar niet bij Johannes Thingnes Bø: de Noor was één van slechts twee deelnemers - van de ruim honderd - die alle twintig schijven omver schoten, en met zijn altijd snelle langlaufen erbij betekende dat uiteraard een riante overwinning.

Een minuut na Johannes was oudere broer Tarjei Bø vertrokken en ook hij deed het goed. Met tien treffers bij het liggend schieten en twee keer één misser in staande positie werd hij op 1:36 minuten van zijn broer tweede. Even leek Johannes Dale-Skjevdal met zijn drie missers voor een volledig Noors podium te zorgen, maar de Duitser Johannes Kühn, jarenlang een van de matigste schutters in het veld, trof achttien keer doel en werd op 1:44 minuten derde, net voor Dale-Skjevdal. Een zeer eervolle vermelding was er voor Danilo Riethmüller uit Duitsland, die bij zijn World Cup-debuut fantastisch zevende werd.

Vrouwen
Na meer dan 250 World Cup-starts, waarin ze het vooral vaak volledig af liet weten op de schietbaan, was het vrijdag eindelijk de dag van Lena Häcki-Gross. De Zwitserse pakte eerder dit seizoen al haar tweede World Cup-podium ooit, maar met twintig treffers op de schietbaan was het vrijdag pas écht feest: de één na de ander haakte door missers bij het schieten af en Häcki-Gross mocht haar allereerste World Cup-zege vieren.

De Française Julia Simon leek goede kans te maken om Häcki-Gross van de troon te stoten, maar bij de laatste schietbeurt noteerde ze haar tweede misser en dat was er één teveel: tweede op 20,2 seconden. Haar landgenote Lou Jeanmonnot hield het bij één misser en werd op 31,4 seconden derde, voor de Duitse Vanessa Voigt - ook foutloos, maar met 37,2 seconden achterstand simpelweg niet snel genoeg op de langlaufski's.

Random Pics van de Dag #1164

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sabalenka met 'double bagel' naar achtste finales Australian Open

Tennisster Aryna Sabalenka is bijzonder hard op weg om haar Australian Open-titel te verdedigen. De als tweede geplaatste Wit-Russische rekende vrijdag in Melbourne met een heuse double bagel af met Lesia Tsurenko (28) uit Oekraïne: 6-0, 6-0.

In drie wedstrijden heeft Sabalenka tot nu toe welgeteld zes games verloren, maar Amanda Anisimova hoopt daar wel wat aan te veranderen. De Amerikaanse won met 7-5, 6-4 van de Spaanse Paula Badosa en mag het op gaan nemen tegen de Wit-Russische titelverdedigster.

Coco Gauff (4) won in haar tweede opeenvolgende Amerikaans onderonsje met speels gemak van Alycia Parks (6-0, 6-2) en krijgt nu een Poolse tegenstandster: Magdalena Frech rekende met 4-6, 7-5, 6-4 af met de Russische qualifier Anastasia Zakharova.

Barbora Krejcikova (9) uit Tsjechië kende een stroef begin tegen thuisqualifier Storm Hunter, maar versloeg de Australische uiteindelijk wel met 4-6, 7-5, 6-3. Krejcikova mag het opnemen tegen de nog altijd maar 16-jarige Russische Mirra Andreeva, die met 1-6, 6-1, 7-6 (5) afrekende met de Française Diane Parry.

Tot slot ging de als tiende geplaatste Braziliaanse Beatriz Haddad Maia met 7-6 (7), 6-3 onderuit tegen de Russische qualifier Maria Timofeeva. Die mag het voor een plek in de kwartfinales opnemen tegen een Oekraïnse: Marta Kostyuk was met 2-6, 6-4, 6-4 te sterk voor Timofeeva's landgenote Elina Avanesyan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.