Roest met prachtrace naar EK-goud op 5km, ook goud Rijpma-De Jong en Kok

In Heerenveen is zaterdag de tweede dag van het Europees kampioenschap afstanden verreden. De dag werd geopend met de teamsprint, daarna stonden er drie individuele afstanden op het programma, waarbij het publiek in Thialf met grote regelmaat op de banken kon staan.

Teamsprint mannen
Zoals gebruikelijk bij teamonderdelen werd de wedstrijd door Nederland amateuristisch aangepakt: Stefan Westenbroek, Jenning de Boo en Wesly Dijs reden nota bene op de wedstrijdochtend pas hun eerste gezamenlijke training, wat uiteindelijk wonderbaarlijk genoeg nog resulteerde in brons in 1:20,61 minuten. Het goud was voor de wel op elkaar ingespeelde Polen Marek Kania, Piotr Michalski en Damian Zurek in 1:18,32 minuten, voor de Noren Pål Kristensen, Bjørn Magnussen en Håvard Lorentzen (1:18,81).

500m vrouwen
Met een sterke 38,00 seconden deed Marrit Fledderus een gooi naar het eremetaal, maar een rit later dook de Oostenrijkse Vanessa Herzog er met 37,89 seconden onderdoor. Dat leek Fledderus naar plek vier te verwijzen en zo geschiedde, want in de slotrit tussen topfavorieten Femke Kok en Jutta Leerdam ging het harder: Kok maakte korte metten met de concurrentie en won in een indrukwekkende 37,28 seconden, voor Leerdam's 37,70.

5000m mannen
Chris Huizinga mocht in de derde rit al aantreden en maakte een ijzersterke indruk: met een mooi nieuw PR van 6:13,59 minuten kon hij misschien hopen op een medaille. Twee ritten later was de Noor Sander Eitrem nog een klap sneller met 6:09,28 minuten, maar écht hard ging het in de voorlaatste rit. Patrick Roest trof Davide Ghiotto en tegen de Italiaan reed hij weer een fantastische rit. Ghiotto startte heel snel, maar Roest bleef in de buurt en sloeg toe met een genadeloos eindschot en winst in 6:05,93 minuten, de derde tijd ooit in Thialf. Ghiotto pakte in 6:08,27 minuten zilver, voor Eitrem.

1500m vrouwen
Met 1:55,54 minuten was de Italiaanse Francesca Lollobrigida weer erg snel, maar Nederlands kampioene Joy Beune dook er met 1:55,02 onderdoor. Dat leverde brons op, want Beune's medefavorieten Marijke Groenewoud en Antoinette Rijpma-De Jong stuwden elkaar op naar een nog snellere tijd: Rijpma-De Jong pakte het goud in 1:53,48 minuten, net voor de 1:53,66 van Groenewoud, waardoor Beune wel het geheel Nederlandse podium completeerde.