Japan: 48 doden na aardbeving, vliegtuigbotsing op vliegveld Tokyo

Na de zware aardbevingen in Japan is het dodental opgelopen tot minstens 48. Ook het aantal gewonden stijgt. Het aantal gewonden stijgt ook. De havenstad Wajima op het schiereiland Noto is het zwaarst getroffen.

Het is een gevecht tegen de klok voor de reddingswerkers, maar voor minstens 48 mensen komt alle hulp te laat: volgens officiële rapporten konden ze pas dood uit het puin worden gered na de reeks aardbevingen in Japan. Aangenomen mag worden dat dit aantal zal blijven stijgen. Ten minste 137 mensen raakten gewond als gevolg van de eerste bijzonder zware beving op Nieuwjaarsdag, zoals het dagblad 'Mainichi Shimbun' meldde. De helft van de doden viel in de havenstad Wajima op het schiereiland Noto. Een enorme brand had daar talrijke huizen verwoest.

Vliegtuig met reddingswerkers botst met airbus op vliegveld
Een vliegtuig van de Japanse kustwacht met helpers aan boord is op Haneda Airport in Tokio in botsing zijn gekomen met een passagiersvliegtuig van Japan Airlines met 379 mensen aan boord. Op beelden is te zien hoe het vliegtuig landt voordat het in brand vliegt. Het kustwachtvliegtuig werd gebruikt om voorraden te vervoeren nadat Japan door meerdere verwoestende aardbevingen was getroffen. Vijf mensen aan boord van een kustwachtvliegtuig kwamen hierbij om het leven en de piloot raakte ernstig gewond. De passagiers en bemanning van het commerciële vliegtuig konden tijdig worden geëvacueerd.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. De Japanse premier Fumio Kishida heeft alle autoriteiten opgeroepen om het incident te onderzoeken en op te helderen hoe de botsing heeft kunnen plaatsvinden. Tokyo-Haneda Airport is een van de drukste luchthavens in Japan. Alle start- en landingsbanen werden na het incident gesloten.

Waarschuwing voor tsunami ingetrokken
Een tsunamiwaarschuwing die de dag ervoor was afgegeven voor de hele westkust van Japan is nu geannuleerd door de meteorologische autoriteit. De bevingen veroorzaakten aanzienlijke schade. Volgens het Japanse meteorologische agentschap had de zwaarste aardbeving een kracht van 7,6 - er werden in totaal meer dan 150 andere, minder zware bevingen geregistreerd. Ongeveer 100.000 mensen werden opgeroepen om zich op nieuwjaarsdag in veiligheid te brengen.

'Vechten tegen de klok'
De omvang van de schade is nog niet duidelijk. Hulpdiensten proberen de volledige omvang van de verwoesting vast te stellen en naar overlevenden te zoeken. "Het zoeken en redden van mensen die getroffen zijn door de beving is een gevecht tegen de klok", zei premier Fumio Kishida tijdens een bijeenkomst van het crisismanagementteam. "We moeten ze zo snel mogelijk redden, vooral degenen die vastzitten onder ingestorte gebouwen." Kishida sprak van "talloze slachtoffers" van de natuurramp.

Tal van treindiensten en vluchten naar het aardbevingsgebied zijn geannuleerd. Het vliegveld op het schiereiland Noto werd gesloten vanwege de grote schade en ongeveer 500 mensen zaten vast in voertuigen op de parkeerplaats, zoals staatszender NHK meldde. In het kleine kuststadje Suzu vlakbij het epicentrum zijn volgens burgemeester Masuhiro Izumiya mogelijk 1.000 van de 5.000 huizen verwoest. "De situatie is catastrofaal," zei hij.

Duizenden militairen, brandweerlieden en politieagenten uit het hele land zijn ingezet in het zwaarst getroffen gebied op het relatief afgelegen schiereiland Noto. Reddingspogingen werden echter bemoeilijkt door zwaar beschadigde en geblokkeerde wegen. Talloze huizen zijn ingestort of in brand gevlogen, wegen zijn verwoest en tienduizenden huishoudens hebben geen stroom meer.

Meer bevingen mogelijk
De meteorologische dienst heeft gewaarschuwd voor nog meer zware bevingen deze week, vooral in de eerste twee of drie dagen na de bijzonder zware bevingen op Nieuwjaarsdag.

Japan is een extreem aardbevingsgevoelig land. Het ligt op de zogenaamde 'Pacifische Ring van Vuur', waar tektonische platen tegen elkaar aan komen. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen komen regelmatig voor in dit gebied. In maart 2011 leidden een zware beving en tsunami tot kernsmeltingen in de kerncentrale van Fukushima. Tijdens de huidige beving werden geen onregelmatigheden gemeld bij de kerncentrale.