Langlaufer Klæbo sprint naar World Cup-winst, Diggins fenomenaal op 10km

De beste langlaufers ter wereld kwamen dit weekeinde in actie in het Zweedse Östersund. Daar werd zaterdag een sprint in de klassieke stijl afgewerkt, zondag was het tijd voor een individuele wedstrijd in de vrije stijl, met wat verrassende resultaten.

Sprint klassieke stijl, mannen
Het werd een Noors-Amerikaanse strijd: James Clinton Schoonmaker en Ben Ogden moesten het opnemen tegen het Noorse kwartet Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Håvard Solås Taugbøl en Even Northug. Op Klæbo stond zoals men wel gewend is geen enkele maat: hij opende de aanval, niemand kon hem volgen en met enorme overmacht pakte hij de overwinning. Valnes moest wat harder knokken, maar werkte zich na een stroeve start naar plek twee, terwijl Schoonmaker achter hem zijn eerste World Cup-podium pakte - tevens het eerste World Cup-podium voor een Amerikaanse man sinds Simeon Hamilton in januari 2017.

Sprint klassieke stijl, vrouwen
Met Emma Ribom, Moa Lundgren en Linn Svahn kon het thuispubliek voor de helft van de finalistes juichen, waarbij het Zweedse trio concurrentie kreeg van Kristine Stavås Skistad uit Noorwegen en het Amerikaanse duo Jessie Diggins en Rosie Brennan. Lundgren kon het niet bijbenen, Diggins kwam net tekort en ook Brennan had nét de pure snelheid niet. In de laatste meters sprintte Ribom weg en zij pakte de overwinning, terwijl Skistad de strijd om plek twee nipt won van Svahn.

10km vrije stijl, mannen
Niet geheel verrassend werd het een stevig Noors feestje: Didrik Tønseth had al relatief vroeg een snelle tijd neergezet, maar Harald Østberg Amundsen was een stuk sneller onderweg en dook aan de finish 14,3 seconden onder de tijd van zijn landgenoot door. Simen Hegstad Krüger deed lange tijd een aanval op Amundsen's tijd, maar kwam uiteindelijk 8,1 seconden tekort. Tønseth werd wel derde, voor landgenoten Iver Tildheim Andersen en Jan Thomas Jenssen.

10km vrije stijl, vrouwen
Van de vroege starters maakte Flora Dolci grote indruk: de Française had als beste resultaat een negende plek, vorig seizoen in eigen huis, maar zag de een na de ander nu niet aan haar tijd komen. De Amerikaanse Jessie Diggins deed dat wel en ruim ook: de specialiste knalde 32,3 seconden onder Dolci's tijd door. Kort daarop noteerde de Noorse Heidi Weng een 23,0 seconden langzamere tijd en niet veel later ging Dolci's podiumdroom er helemaal aan: de Duitse Victoria Carl was met 29,1 seconden achterstand op Diggins nét te snel en pakte haar eerste individuele World Cup-podium, terwijl Dolci wel een prachtige vierde plek mocht noteren.