F1: Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Max Verstappen heeft de Grand Prix van de Verengide Staten op zijn naam geschreven en boekte zo zijn vijftigste zege uit zijn Formule 1-loopbaan. De Nederlander bleef in een spannende race Lewis Hamilton en Lando Norris voor.

Charles Leclerc startte op het circuit van Austin vanaf poleposition in een veld van slechts zestien auto's omdat de bolides van Haas en Aston Martin na wijzigingen aan de bolides vanuit de pits moesten starten. Norris was goed vertrokken en greep de leiding voor Leclerc en Carlos Sainz. Verstappen won een plekje en lag in de eerste ronde vijfde, achter Hamilton. Grote verliezer was George Russell die terugzakte naar plek acht met Sergio Perez in zijn nek.

Zodra er DRS was wist Russell plek zeven van Esteban Ocon over te nemen, gevolgd door Perez. Ocon reed met schade aan de sidepods rond, had daarvoor weinig grip in de bolide en viel al snel buiten de punten. De volgende die iets terugviel was Sainz die eerst Hamilton en daarna Verstappen zag passeren. Hamilton passeerde daarna Leclerc voor plek twee, terwijl Verstappen iets meer tijd nam om de Monegask in te halen. Na een stevig duel wist de Nederlander na elf ronden de derde positie te pakken waarbij het gat met leider Norris al ruim zeven seconden was, met daar tussenin Hamilton die langzaam dichterbij kwam.

Verstappen was na zestien ronden de eerste van de toppers die naar binnen kwam voor nieuwe banden. De Nderlander kwam als negende terug op het asfalt achter de AlphaTauri van Yuki Tsunoda. De andere toppers volgden al snel, behalve Hamilton, Leclerc en Russell die voor een eenstopper leken te gaan, maar Hamilton kwam na 21 ronden al binnen en viel terug tot achter Verstappen die Norris langzaam binnenhengelde.

Leclerc ging even aan de leiding, maar maakte na 23 ronden zijn stop, waarbij hij terugviel tot plek zes, achter Perez die langzaam inliep op de voor hem rijdende Sainz. Vooraan reed Norris met in zijn kielzog Verstappen die bloed rook na een foutje van de Brit. Enkele ronden later was het zover en greep Verstappen de leiding, voor Norris en Hamilton.

Norris wist nog enkele ronden aan te haken, waarna Verstappen langzaam maar zeker het gat met de rest wist te vergroten. Norris ging na 34 ronden naar binnen voor zijn tweede stop waarbij de Brit achter Leclerc weer de baan op kwam. Ook Verstappen kwam na zijn stop achter de Monegask terecht, waarna hij enkele ronden de tijd nam om de banden op te warmen en opnieuw de leiding te grijpen. Ook Norris schoof mee voor plek twee.

Hamilton wist de met de banden worstelende Leclerc snel te passeren waarna hij jacht kon maken op Norris die op zijn beurt Verstappen weer langzaam maar zeker zag verdwijnen. Met nog ruim zes ronden te gaan had Hamilton het gat met Norris gedicht en zette de aanval in. Deze slaagde bij het uitkomen van bocht 1, waarna Hamilton te horen kreeg dat Verstappen remproblemen had en op jacht kon naar de Nederlander.

Na 56 ronden werd Verstappen als winnaar afgevlagd waarbij hij zijn vijftiende zege van het seizoen en de vijftigste totaal pakte. Hamilton eindigde op plek twee, voor Norris. Sainz pakte plek vier, voor Perez, Leclerc, Russell, Pierre Gasly, de uit de pits gestarte Lance Stroll en Tsunoda die in de slotronde nog de snelste ronde van het veld reed en zo een extra punt vergaarde.