Ruim tienduizend mensen lopen Pro-Palestina-mars, ook Pro-Israël demonstratie

Duizenden pro-Palestina-demonstranten liepen vanmiddag in een mars naar het Westerpark. Ze verzamelden zich rond 14.00 uur op de Dam en kwamen daar rond 16.30 uur aan. In Frankrijk en Duitsland werden soortgelijke demonstraties verboden, uit angst voor ongeregeldheden. Het Amsterdamse gemeentebestuur liet de demonstratie wel doorgaan.

Wel had de gemeente vooraf aangekondigd op te zullen treden als de wet zou worden overtreden. Oproepen tot geweld mag niet, en ook het meedragen van vlaggen van Hamas of Hezbollah is verboden. Een man die een groene vlag meedroeg, moest die bij de politie inleveren voor nadere inspectie, maar kon zonder problemen verder deelnemen aan de demonstratie.

Oorspronkelijk was het plan om de mars te laten eindigen op het Jonas Daniel Meijerplein, gelegen in het hart van de historische Joodse buurt. Na overleg met de politie en de gemeente is echter besloten om de mars uiteindelijk te laten eindigen in het Westerpark.

Veel demonstranten zijn uit solidariteit met Gaza naar de Dam gekomen om te demonstreren. Op het podium vertelde een Palestijns-Nederlandse vrouw met familie in Gaza geëmotioneerd haar verhaal. "Mijn vrienden en familie hebben niets te maken met Hamas."

Naast verdrietig en boos zijn enkele betogers ook blij om hun stem te laten horen. "Ik ben heel trots op al die mensen die hier zijn gekomen om op te komen voor de onderdrukten", vertelt een man. Een vader die met zijn zoontje op zijn schouders luistert naar de toespraken op de Dam, vertelt hoopvol te zijn. "Om hier te staan met mensen die ook hun woede willen uiten, dat voelt goed. Ik voel een verbondenheid, en een soort van opluchting dat we hier staan in zulke groten getale."

"We protesteren tegen het verachtelijke beleid van de extreemrechtse regering van Israël, maar dit betekent niet dat we tegen Joden zijn. Het uiten van antisemitische haat is een schending van de mensenrechten", verklaarde het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO). "Ons protest is gericht op het bevorderen van vrijheid en rechten voor de Palestijnse burgers."

Tijdens de mars voor Palestina vlogen drie reclamevliegtuigjes over het centrumn. Op de banners achter de vliegtuigjes stond geschreven: 'Kies voor Humus, niet voor Hamas', 'Shalom, Salaam' en 'Maak Falafel, geen oorlog'. Deze actie was bedoeld als een ludieke knipoog, en was georganiseerd door een groepje joodse jongens. "Met deze slogans willen ze een beetje vrolijkheid brengen in deze sombere tijden. Ze willen ook benadrukken dat Hamas het probleem is en niet het gehele Palestijnse volk. Het antisemitisme neemt ernstige vormen aan. Maar we zijn ook dol op hummus en falafel", aldus hun woordvoerder.

Pro-Israël tegendemonstratie
Aan het einde van de demonstratie, iets na vijf uur, zijn grote ongeregeldheden uitgebleven. Alleen bij het Beursplein, bij een pro-Israël-demonstratie, moest de ME ingrijpen. Pro-Palestinademonstranten waren te dicht bij het groepje pro-Israëldemonstranten gekomen en zijn daarom van het Beursplein gestuurd. Ook paarden en politiehonden werden ingezet om de pro-Palestinademonstranten op afstand te houden. De situatie was weer snel onder controle. 

De Stichting Assadaaka Community heeft de pro-Israël demonstratie georganiseerd. Deze stichting heeft gedurende de hele week inloopspreekuren gehouden voor mensen die zich zorgen maken over de situatie. "We worden geconfronteerd met beelden en verhalen via vrienden, bekenden, familie in het gebied en via de media. Deze crisis blijft voortduren, terwijl talloze burgers het slachtoffer worden van deze oorlog en dit onrecht, wat iedereen die er door geraakt wordt treft. In tijden van crisis staan we samen en laten we geen verdeeldheid bestaan", aldus de stichting. Meer hierover bij RTL Nieuws.