Unity bevestigt vertrek van CEO na ophef over nieuw verdienmodel

Game-enginemaker Unity heeft aangekondigt dat, John Riccitiello, CEO, president en raadbestuurslid van het bedrijf per direct vertrekt. Dat maakte het bedrijf onlangs bekend. De topman, die eerder ook al CEO en president van EA was, vertrekt kort nadat er massale kritiek werd geuit door de publieke ontwikkelaarsgemeenschap over een nieuw in te voeren prijzenmodel.

John Riccitiello
In het statement wordt er gesproken over een "transition of leadship". Oud-topman van IBM, James M. Whitehurst, gaat de werkzaamheden van John Riccitiello als interim-CEO en president waarnemen. Terwijl Roelof Botha, lead independent director, nu benoemd is tot nieuwe voorzitter. John Riccitiello zal Unity blijven adviseren om bij te dragen aan een soepele overgang.

"Het is een voorrecht geweest om bijna tien jaar leiding te geven aan Unity en onze medewerkers, klanten, ontwikkelaars en partners te dienen, die allemaal hebben bijgedragen aan de groei van het bedrijf", aldus Riccitiello. "Ik kijk ernaar uit om Unity door deze overgang heen te begeleiden en het toekomstige succes van het bedrijf te volgen."

Riccitiello was sinds 2013 in dienst bij Unity en sinds 2014 de CEO/president van het bedrijf. Unity noemt verder geen reden voor zijn vertrek. Zijn vertrek komt weken nadat het bedrijf een enorme stortvloed aan negatieve reacties kreeg uit de ontwikkelaarsgemeenschap door de controversiële plannen van het nieuwe verdienmodel aan te kondigen voor zijn populaire game-engine, die het gedeeltelijk terugdraaide na de verontwaardiging.

Roelof Botha had nog wel het volgende te zeggen over Riccitiello: "John heeft Unity de afgelopen 10 jaar door een ongelooflijke groei geleid. Hij heeft ons geholpen bij de overgang van een eeuwigdurende licentie naar een abonnementsmodel, heeft ontwikkelaars in staat gesteld geld te verdienen, heeft andere gamediensten ontwikkeld om onze community van ontwikkelaars te bedienen, heeft ons door een beursgang geloodst en ons gepositioneerd als pionier in de ontwikkelaarsgemeenschap. Unity zou niet zijn waar het nu is zonder de impact van zijn bijdragen. Ik blijf enthousiast over de toekomst van Unity."

In de tussentijd wordt door het raad van bestuur de zoektocht naar een nieuwe vaste CEO voor die rol vervolgd.