F1: Uitslag Grand Prix van Qatar

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Qatar op zijn naam geschreven. In het snikhete Losail bekroonde de Nederlander zijn derde wereldtitel met een zege. Naast de Red Bull-coureur gingen ook de McLaren-rijders Oscar Piastri en Lando Norris naar het podium.

Verstappen startte vanaf poleposition en was goed vertrokken. Achter hem streden de Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russell om plek twee waarbij het duo elkaar raakte en Hamilton uitvaller werd. De auto van Russell raakte beschadigd en moest naar de pits. Het zorgde ervoor dat Osscar Piastri naar plek twee doorschoof voor Fernando Alonso. Sergio Perez startte met dde Red Bull vanuit de pits en kon op plek zeventien aansluiten. Carlos Sainz kon vanwege een olielekkage niet aan de start verschijnen. Er volgde een safetycar omdat de auto van Hamilton in het grind stond. De Brit stuurde in de eerste bocht in, terwijl zijn teamgenoot nog aan de binnenkant zat.

Na vier ronden bracht Verstappen het veld weer op gang en trok direct een gat met Piastri. Omdat autosportfederatie FIA vanwege de bandenproblemen drie stops verplicht stelde kwamen veel coureurs al vroeg naar binnen, waarbij de banden maximaal achttien ronden mee mochten gaan. Verstappen was na zeventien ronden een van de laatsten die stopte en behield hierbij de leiding voor Piastri en Alonso. Daarachter snoepte Lando Norris de positie van Charles Leclerc af via een mooie inhaalactie.

Na 25 ronden volgden voor veel coureurs al weer hun tweede verplichte stop, waarbij Verstappen veel langer door kon dan de coureurs achter hem. Norris pakte door zijn stop de virtuele derde plaats van Alonso af. De Spanjaard worstelde met zijn Aston Martin en ging er zelfs even van af waarbij hij enkele posities verloor.

Verstappen maakte zijn tweede stop na 34 ronden waarbij hij een voorsprong van ruim zes seconden op Piastri behield die net als teamgenoot Norris aan het stampen was. In de slotfase gebeurde er vooraan weinig, maar onderaan de top tien ontspon zich een leuk duel tussen Lance Stroll, Pierre Gasly en Perez.

Na 57 vermakelijke ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd voor zijn veertiende zege van het seizoen, voor Piastri die op zaterdag de sprintrace won en Norris. Russell eindigde ondanks de botsing in de eerste bocht op de vierde positie, voor Charles Leclerc, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Guanyu Zhou en Perez. Stroll en Gasly eindigden weliswaar voor Perez, maar vielen vanwege straffen buiten de punten.