Turnsters naar WK-finale en Olympische Spelen, vijf individuele WK-finales

Op het wereldkampioenschap turnen in Antwerpen is maandagavond laat de kwalificatie bij de vrouwen afgerond. Nederland kwam een dag daarvoor al in actie, maar moest uiteraard tot het einde wachten om te zien wat de scores waard zouden zijn, en dat leverde een meer dan uitstekend resultaat op.

Team
Eythora Thorsdottir, Vera van Pol, Sanna Veerman, Naomi Visser en Sanne Wevers turnden een uitstekende wedstrijd. Het vijftal kwam tot een score van 161,197 punten en daarmee bezetten ze de zesde plek, achter de dominante Amerikaanse ploeg, de Britse dames, China, Brazilië en Italië. Het was ruimschoots voldoende voor een plek in de WK-finale en daarmee ook voor een olympisch startbewijs voor de voltallige ploeg.

Meerkamp
Veelvoudig wereldkampioene Simone Biles keerde terug op het internationale toneel en deed dat in stijl: met 58,865 punten kwalificeerde ze zich ruimschoots als beste voor de finale. Met 54,332 punten was er een prima twaalfde plek voor Visser, terwijl Thorsdottier zich met 52,199 punten en plek 24 ook bij de finale turnde. Van Pol werd met 50,598 punten 42e.

Brug
Twee Nederlandse finalisten: Veerman scoorde met 14,200 punten een uitstekende zesde plek, vlak achter Biles, terwijl Visser met 14,166 punten als zevende ook de WK-finale in mag. De Belgische ster Nina Derwael kon er niet bij zijn, zij raakte in aanloop naar het WK geblesseerd.

Balk
Wevers moet hopen dat iemand zich afmeldt voor de finale: met 13,733 punten sloot ze de kwalificatie als elfde af, maar doordat er maar liefst vier Chinese dames voor haar staan schuift ze twee plekken op - er mogen maar twee turnsters per land naar de finale - en is Wevers eerste reserve.

Vloer
Visser turnde 13,733 punten bij elkaar en dat leverde haar de zevende plek op, dus daarmee ook een plaats in de WK-finale.