Leeuwarders blowen meer dan Amsterdammers

Uit een onderzoek van het KWR Water Research Institute, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leeuwarden en het Wetterskip Fryslân, blijkt dat er relatief meer softdrugsafval in het rioolwater van Leeuwarden aanwezig is dan in Amsterdam. De gemeente beschouwt het percentage drugs in het rioolwater van de Friese stad als “opmerkelijk hoog”.

Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Leeuwarden had op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van drugs in het riool. Op maandagochtend werden de resultaten aan burgemeester Buma overhandigd. “Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van cocaïne in Leeuwarden op hetzelfde niveau ligt als in Amsterdam en zelfs hoger is dan in steden zoals Utrecht en Eindhoven. Daarnaast is het gebruik van cannabis hier hoger dan in Amsterdam”, bevestigt Buma.

Gedurende een week is het water in de rioolzuiveringsinstallatie onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat in Leeuwarden per 1000 inwoners ongeveer 3662 milligram THC wordt geconsumeerd, de werkzame stof in wiet en hasj. Dit komt neer op meer dan 21 gram wiet. Dit is 7 procentpunt hoger dan in Amsterdam en 46 procent hoger dan in Utrecht of Eindhoven. Het cocaïnegebruik per 1000 inwoners is gelijk in Leeuwarden en Amsterdam. Het gebruik van MDMA ligt echter lager in Leeuwarden dan in de grote steden, aldus Omrop Fryslân.