Nieuw-Zeelandse rugbyers vagen ItaliŽ weg, Fiji houdt ogen op kwartfinales gericht

In Frankrijk is de voorlaatste speelronde van de groepsfase in volle gang tijdens het wereldkampioenschap rugby. Een aantal favorieten kwam daarbij in actie, terwijl zondagavond de Zuid-Afrikaanse wereldkampioenen weer in actie komen.

Uruguay - Namibië (groep A)
Waarschijnlijk de minst belangrijke wedstrijd in groep A, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken. Gerswin Mouton zette Namibië met een try in minuut één al op voorsprong, die werd dankzij een fraaie try van Johan Corné Greyling zelfs verdubbeld. Vervolgens kwam Uruguay echter op dreef en tries van Baltazar Amaya, German Kessler, nog eens Amaya, Santiago Arata en Bautista Basso brachten de ploeg naar een ruime voorsprong. Met vier penalties en twee conversies van Tiaan Swanepoel kwam het uitgeschakelde Namibië tot 26 punten, hun hoogste productie ooit in een WK-wedstrijd, maar Uruguay won met 36-26.

Japan - Samoa (groep D)
Via een try van Lappies Labuschagné pakte Japan een vroege voorsprong, wat werd uitgebreid door een try van Michael Leitch. Via Seilala Lam kwam Samoa weer in de buurt, maar een try van Kazuki Himeno vergrootte de Japanse voorsprong weer. Duncan Paia'aua en Christian Leali'ifano hielpen Samoa terug in de wedstrijd met een try, maar met ook nog drie penalties van Rikiya Matsuda hield Japan toch stand: 28-22.

Nieuw-Zeeland - Italië (groep A)
In principe een zeer belangrijke wedstrijd voor de beslissende tweede plek in de groep, maar van spanning was geen sprake. Aaron Smith liet drie tries optekenen, allemaal in de eerste helft, terwijl Will Jordan, Ardie Savea en Dane Coles er allemaal twee maakten. Ook Mark Telea, Brodie Retallick, Dalton Papalii, Damian McKenzie en Anton Lienert-Brown kwamen tot scoren, aangevuld door negen conversies uit tien pogingen door Richard Mo'unga en vier penalties van McKenzie. Verdwaalde tries van Ange Capuozzo en Monty Ioane redden de Italiaanse eer nog een beetje, maar de All Blacks wonnen met 96-17 en lijken samen met Frankrijk naar de kwartfinales te gaan.

Argentinië - Chili (groep D)
Het was de eerste geheel Zuid-Amerikaanse WK-wedstrijd ooit, waarin Argentinië vanaf het begin de bovenliggende partij was. Jubilaris Nicolas Sanchez, het was zijn honderdste interland, opende met een vroege try en ook Juan Martin Gonzalez (twee keer), Agustin Creevy, Martin Bogado, Rodrigo Isgro, Ignacio Ruiz en Santiago Carreras drukten een try over de lijn, terwijl Sanchez zes conversies raakte - Carreras pakte de andere twee. Tomas Dussaillant deed iets terug voor het al uitgeschakelde Chili, maar dat zette geen zoden aan de dijk: 59-5.

Fiji - Georgië (groep C)
Fiji heeft een plek in de kwartfinales voor het grijpen na de eerdere winst op Australië, maar moest om te beginnen wel van het in theorie mindere Georgië winnen. Dat begon niet makkelijk, met penalties van Luka Matkava en twee keer Davit Niniashvili kwam Georgië op voorsprong. Pas in de tweede helft kwam Fiji er overheen met tries van Waisea Nayacalevu en Vinaya Habosi. Bij 17-12 voor Fiji kwam Georgië in de extra tijd nog bijzonder dicht bij een winnende try, maar Ilaisa Droasese trapte de bal nét weg voor Matkava hem op kon pikken voor een try en dus staat Fiji er met alleen het op papier mindere Portugal nog als tegenstander prima voor.

Schotland - Roemenië (groep B)
Roemenië was al uitgeschakeld en Schotland moest wel gewoon winnen om oog op de kwartfinales te houden, wat zonder enig probleem lukte. Darcy Graham noteerde vier tries, verder waren er ook nog tries voor Hamish Watson, Ali Price, Matt Fagerson, Chris Harris, Ollie Smith, Ben Healy, Johnny Matthews en Rory Darge, terwijl Healy alle elf conversies raakte. Schotland won zo met 84-0, een precieze verdubbeling van hun ruimste zege op Roemenië ooit (42-0 in 2007), terwijl de Schotten voor de zesde keer een WK-wedstrijd wonnen zonder tegenpunt - geen enkel ander land kreeg dat ooit voor elkaar.