Verdachte schietpartijen woning en Erasmus MC zwaar gestoord

Uit berichten op sociale media blijkt dat de 32-jarige Rotterdammer die verdacht wordt van de moord op drie mensen, ernstige psychische problemen had en een diepe haat koesterde jegens het Erasmus MC. Het oogt als een geplande, lange reeks van wraaknemingen tegen zijn opleiding en een buurvrouw die aangifte tegen hem zou hebben gedaan wegens dierenmishandeling. Hij voelde zich in de steek gelaten nadat de universiteit weigerde hem zijn diploma te geven, wat resulteerde in een gevoel van totale instorting van zijn leven.

Fouad L. wordt beschuldigd van het doden van zijn buurvrouw en haar dochter op 28 september op het Heiman Dullaertplein, gevolgd door de moord op een docent in het Erasmus MC. Een belangrijk element in dit tragische verhaal lijkt te zijn de herhaalde arrestaties voor dierenmishandeling waarvan hij verdacht wordt. Hij zit momenteel in voorarrest, en wordt na het weekend voorgeleid.

Op 23 juni 2018 heeft de verdachte een waarschuwing ontvangen van de politie nadat hij karpers met een kruisboog had beschoten. Drie jaar later, op 22 december 2021, is hem een taakstraf van 40 uur opgelegd voor het mishandelen van zijn konijn genaamd ‘Flopsie’. Volgens het verslag door het AD van de zitting, was de student dronken, heeft hij het dier geschopt en een baksteen op het konijn gelegd. Dit incident werd door een buurvrouw gefilmd. Ook zou hij met een kruisboog op een duif hebben geschoten, maar de rechter oordeelde dat daar niet voldoende bewijs voor was.

Op 17 januari van dit jaar moest hij opnieuw voor de rechter verschijnen voor dierenmishandeling, dit keer had hij zijn puppy geschopt. Ondanks de beschuldiging wordt hij door de rechter vrijgesproken. Echter, onderneemt het OM stappen en schrijft naar het Erasmus MC en geeft alle bevindingen uit het onderzoek naar dierenmishandeling door aan de examencommissie van het Erasmus MC. Als gevolg hiervan besluit de commissie om Fouad L. het diploma basisarts niet toe te kennen.

Op het internetforum 4chan publiceert de verdachte de brieven van het OM en de rapportages van de politie. Uit zijn posts op 4chan komt een beeld naar voren van een zeer gefrustreerde en eenzame student.

Fouad L. heeft er tien jaar over gedaan om zijn geneeskundestudie af te ronden. Het niveau van de studie vond hij niet te zwaar, hij haalde zijn bachelor in slechts twee jaar. Wat duidelijk in zijn posts te lezen is dat hij regelmatig aanvaringen met docenten, mede-studenten en medewerkers in het Erasmus MC had. Ze zouden volgens hem moeite hebben met zijn Asperger gedrag (stoornis Autistisch spectrum). ”Hij beschrijft zichzelf als een ‘visionair genie’ dat geen connectie heeft met 99,9 procent van de mensen omdat ze ‘te dom zijn". Hij beweert geen vrienden te hebben en nooit een relatie te hebben gehad. “Zij haten mensen met Asperger, omdat wij niet vallen voor hun manipulaties.” Ergens anders schrijft hij: “vrouwen zouden moeten worden vervangen door kunstmatige baarmoeders”.

Psychotisch
Uit het schrijven van het Openbaar Ministerie aan het Erasmus MC komt het beeld naar voren van een man die ernstige psychische problemen heeft. Zo zouden in zijn woning tijdens een huisbezoek overal dierlijke uitwerpselen zijn aangetroffen. Getuigen hebben verklaard dat de persoon verontrustend gedrag vertoont. Hij schreeuwt en ligt halfnaakt in de tuin op een hoop bladeren. Er is duidelijk sprake van psychotisch gedrag, waarbij hij hard lacht en schreeuwt. Op zijn telefoon zijn afbeeldingen en video’s gevonden waarop mensen worden neergestoken. Bovendien stonden er nazigerelateerde en rechtsextremistische afbeeldingen op. Op 4chan uit hij zich regelmatig racistisch naar zwarte mensen en zegt aanhanger van de kerk Promotheus te zijn. Ook zegt hij zelf van Arabische afkomst te zijn, wat hij het 'meesterras' noemt.

Zie ook: Wild West in Rotterdam, schietpartij in woning en in het Erasmus MC

Op het forum worden ook over de actualiteiten van dit drama gediscussieerd in NWS.