Zware slag voor Trump, door fraude geen zaken meer doen in New York

Net nu men ervan uitgaat dat Donald Trump niet dieper in de juridische problemen kan raken met vier strafrechtelijke aanklachten in drie rechtsgebieden, blijkt dat het nog erger kan. Een rechter heeft uitspraak gedaan in een civiele zaak die een dramatische bedreiging vormt voor de voormalige president, zijn bedrijf en zijn financiën.

De Associated Press berichtte over een belangrijke ontwikkeling in een nauwlettend in de gaten gehouden zaak in New York. 

Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump jarenlang fraude heeft gepleegd tijdens het opbouwen van het vastgoedimperium dat hem naar roem en het Witte Huis heeft gebracht. Rechter Arthur Engoron oordeelde dinsdag in een civiele rechtszaak die was aangespannen door de procureur-generaal van New York en oordeelde hierin dat de voormalige president en zijn bedrijf banken, verzekeraars en anderen hebben misleid door zijn bezittingen massaal te overwaarderen en zo zijn vermogen te overdrijven in geschrift dat wordt gebruikt bij het maken van deals en het verkrijgen van financiering. 

De volledige uitspraak van 35 pagina's is hier online beschikbaar.

Deze week was het precies een jaar geleden dat de New Yorkse procureur-generaal Letitia James een ingrijpende rechtszaak aankondigde tegen de voormalige president en de Trump-organisatie. De beschuldigingen waren heftig: het kantoor van de procureur-generaal, wees op meer dan 200 gevallen van fraude in de afgelopen tien jaar, en kondigde aan dat er ongeveer 250 miljoen dollar aan civielrechtelijke boetes zou worden geeist.

Volgens een bericht in New York Times, loopt deze zaak nog steeds, maar heeft het kantoor van James ‘een grote overwinning’ behaald nu een rechter heeft geconcludeerd dat Trump in feite op frauduleuze wijze de waarde van zijn bezittingen zwaar heeft overdreven "om zo gunstige leningen en verzekeringsovereenkomsten te kunnen afsluiten.”

Wat deze laatste uitspraak aangeeft, is dat het bewijsmateriaal zo duidelijk was dat een proces niet nodig is om de onderliggende bewering te bewijzen dat Trump zijn kredietverstrekkers heeft opgelicht. De rechter was het ermee eens dat het argument van James over het financiële wangedrag van Trump op waarheid berust, en dat aangevoerde 'bewijzen van het tegendeel' door de verdediging van de Trump ‘belachelijk’ waren.

Volgens AP eiste rechtert Engoron “dat sommige van de bedrijfslicenties van Trump als straf moesten worden ingetrokken, waardoor het voor hen moeilijk of onmogelijk werd om nog zaken te doen in New York, en zei dat Trump een onafhankelijke toezichthouder zou krijgen die toezicht zou blijven houden op de activiteiten van de Trump-organisatie.”

Joyce Vance, voormalig federaal aanklager en juridisch analist bij MSNBC, reageerde via sociale media: “Dit is de doodstraf voor bedrijven in New York, opgelegd aan Trump vanwege jarenlang wangedrag.”