Kipchoge domineert marathon Berlijn, Assefa verplettert wereldrecord

Eliud Kipchoge heeft zondag de marathon van Berlijn gewonnen. Voor de Keniaanse legende is het de vijfde keer dat hij de snelste marathon op aarde op zijn naam schrijft, waarmee hij nu één keer vaker heeft gewonnen dan de Ethiopische grootheid Haile Gebrselassie.

Kipchoge werd prima op gang geholpen, maar moest het na een ruime dertig kilometer alleen verder doen. Vorig jaar liep hij in de Duitse hoofdstad in 2:01.09 uur een dik nieuw wereldrecord, dat zat er nu niet in, maar hij was wel ongenaakbaar en won in 2:02.42 uur. Landgenoot en debutant Vincent Kipkemboi werd in een indrukwekkende 2:03.13 uur tweede, voor zijn Ethiopische mededebutant Tadese Takele (2:03.24).

Bij de vrouwen stond er geen maat op Tigist Assefa. De Ethiopische werd door haar mannelijke haas fantastisch geholpen en kon in zijn kielzog naar een bizarre tijd lopen: met 2:11.53 uur haalde ze meer dan twee minuten van Brigid Kosgei's 2:14.04 van Chicago 2019 af. Mary Keitany's 2:17.01 uur van Londen 2017 is wel nog altijd de snelste tijd ooit gelopen door een vrouw in een niet-gemengde wedstrijd.