FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 september 2023

Feyenoord begint Champions League met zege op Celtic

Feyenoord is de Champions League-campagne begonnen met een overwinning. In Rotterdam won de ploeg van Arne Slot dankzij doelpunten van Calvin Stengs en Alireza Jahanbakhsh.

In 2017 was Feyenoord het laatst actief in de Champions League en was dus na zes jaar weer terug. In de eerste helft speelde de ploeg van Arne Slot niet goed en leek met een 0-0 de rust in te gaan, maar vlak voor rust zorgde Calvin Stengs vanuit een vrije trap voor de 1-0, waarbij de doelman van Celtic niet vrijuit ging.

In de tweede helft had Feyenoord de wedstrijd onder controle. Celtic moest na 64 minuten met tien man verder na een overtreding van Gustaf Lagerbielke op Igor Paixão, die de strafschop miste. Snel daarna moest de Schotse ploeg met negen man verder na een directe rode kaart van Odin Thiago Holm na een harde tackle.

Vrij snel daarna leek Lutsharel Geertruida de 2-0 te maken, alleen werd dat doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. Een kwartier voor tijd zou dan toch de beslissing in de wedstrijd vallen na een doelpunt van invaller Alireza Jahanbakhsh. Enige smet op de wedstrijd was het uitvallen van Luka Ivanusec met een enkelblessure.

Simpele zege volleybalsters op OKT tegen Mexico

De Nederlandse volleybalsters hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Ningbo hun tweede zege in drie wedstrijden te pakken. Na de nederlaag tegen Canada en de overwinning op Tsjechië werd dinsdag, zoals verwacht, simpel gewonnen voor Mexico.

De ploeg van bondscoach Felix Koslowski had af en toe wat moeite om de sets af te maken, maar al met al kwam Nederland geen moment in de problemen. De eerste twee sets gingen met 25-18 naar Oranje, de derde en uiteindelijk laatste set werd met 25-17 ook probleemloos gewonnen.

Favorieten China en Servië wonnen met 3-0 van Tsjechië en Canada en staan met beiden drie 3-0 zeges bovenaan - China op één, want zij verloren 150 punten, Servië verloor er 167. Nederland volgt met twee zeges, net als de Dominicaanse Republiek, de top-2 van het toernooi plaatst zich voor de Spelen.

Nederland speelt woensdagochtend om 04.00 uur Nederlandse tijd tegen Oekraïne. Vrijdag, zaterdag en zondag volgen dan de cruciale duels tegen achtereenvolgens China, Servië en de Dominicaanse Republiek.

Nieuwe Xbox Series console gepland voor komend jaar

Na de eerdere lek uit de documenten in de rechtzaak tussen de Amerikaanse FTC vs. Microsoft over de mogelijke overnameplannen door Microsoft zijn er ook wat presentatie slides gelekt over de mogelijke toekomstige plannen van microsoft, met daarin een nieuwe "Digital Only" refresh van de Series X console. Deze heeft de codenaam Brooklin gekregen.

Xbox Series console "Brooklin"
Xbox Series console "Brooklin"

Het design heeft een cylindrische koker, met daarin een update voor wat technische componenten zoals nieuwe WiFI 6E antenne, 2 TB interne opslagruimte, USB-C poort aan de voorkant (met Power Delivery), een verkleining van de APU/CPU chip voor betere efficientie, Bluetooth 5.2 technologie en een betere zuinigere voeding. De laatste drie punten zouden allemaal moeten zorgen voor een lager stroomverbruik.

Opvallend aan deze midcycle refresh van deze nieuwe Xbox Series console is dat deze geen disc-drive bevat, maar enkel digitaal is net zoals de tegenhanger van Sony met de digital only PS5. Aankopen verlopen dus enkel via de Xbox Store of via Gamepass. De nieuwe console zou gepland staan voor november 2024 voor de adviesprijs van $499,-.

Nieuwe Xbox Controller "Sebile"
Nieuwe Xbox Controller "Sebile"

Naast de nieuwe console heeft Microsoft ook een vernieuwde controller getoond met de codenaam "Sebile". Deze zou gepland staan voor later dit jaar voor een adviesprijs van $69,99 en zou qua design een nieuwe two-tone kleurenschema krijgen en daarnaast qua nieuwe technische features een accelerometer (waarbij de controller aan zou gaan bij het oppakken van de controller), betere haptic feedback, direct cloud support (waarbij je ook zonder console connectie kan maken via xCloud compatible apparatuur), draadloze Bluetooth 5.2 en een nieuw Xbox Wireless 2 technologie, een oplaadbare- en vervangbare accu en modulair vervangbare thumbsticks. Of alles vervangbaar is niet helemaal bekend, maar het zou wel passen in lijn met hun pas opgezette reparatieprogramma voor Xbox-controllers en een mooie uitbreiding zijn voor hun Xbox Design Lab programma.

Van herfst naar nazomer

Welkom!  

Uw eigenste Primeurman is ook nog niet van de aardbodem verdwenen! 

Inmiddels erg druk met diverse bezigheden, dus méér dan wat gemopper was van mijn kant niet te vinden de laatste tijd. Een reactie plaatsen is wat eenvoudiger dan uitgebreid wat te typen. 

Maar uw Primeurman is er echt nog wel.  

We zagen het afgelopen seizoen een bijzonder wisselvallig weertype. Opvallend was daarbij wel dat de meeste buien zich langdurend concentreerde op het binnenland en de liefhebbers in de kustprovincies lang, heel erg lang moesten wachten... of toch niet... met name ten noorden van het Noordzeekanaal was het opvallend nat soms. Den Helder sprong er al helemaal uit met opvallende neerslag-cijfers de afgelopen maanden. 

Ik zie inmiddels wel een soort tendens dat de zwaardere buien zich langzaam noordelijker aan het verplaatsen zijn in situaties waarin de kustprovincies enige kans heeft op een leuke bui.

Dit roep ik uiteraard niet zomaar. Met name vanaf het Noordzeekanaal zijn er al aanmerkelijk veel plaatsen die soms veel natter zijn dan uw eigenste regenliefhebber. Wijk aan Zee, Beverwijk, Uitgeest, Landsmeer en Purmerend waren al een soort buien-route, maar ook Wormer/Wormerveer en ook Alkmaar en zelfs Amsterdam beginnen soms al met steeds hogere cijfers te komen dan te Haarlem. 

Klagen is beslist niet meer mijn hobby, maar dit jaar was opvallend slecht te Haarlem, en gewoon frustrerend soms. En niet alleen te Haarlem gelukkig, het geklaag uit de vrijwel gehele kuststreek was dit zomerseizoen niet van de lucht.  

Dat het onweerseizoen zo'n mooi einde zou krijgen had ik echt niet verwacht. Sowieso het zwaarste in 2 jaar en qua nacht-onweer kan ik mij niet eens meer heugen. Dat zal in 2012 zijn geweest. 

Ook vandaag viel er weer aanmerkelijk meer regen dan verwacht. De warme zee heeft duidelijk invloed. Dus waarom moeten we nog winter hebben? Dit bevalt mij uitstekend.  

Alleen de gebrekkige informatie op alle media is dermate slecht dat veel mensen worden verrast. 

Om mooi af te sluiten: Er zit nog een mooie periode aan te komen. Blijf het volgen.  

Weerman P. 

Bethesda werkt aan remasters van o.a. Oblivion en Fallout 3 blijkt uit uitgelekte documenten

Bethesda Game Studios werkt waarschijnlijk aan remasters van The Elder Scrolls 4: Oblivion en Fallout 3 Waarschijnlijk wordt er ook al aan Dishonored 3 Gewerkt. Dit blijkt uit uitgelekte documenten van ZeniMax uit 2020. De documenten zijn uitgelekt door de rechtzaak FTC v. Microsoft.

In de onderstaande tabel is te lezen dat bij de uitgever ZeniMax nog behoorlijk wat op de planken ligt. Houd er wel rekening mee dat dit document inmiddels uit 2020 komt en het schema naar alle waarschijnlijkheid behoorlijk verschoven is. zo had Starfield al in 2021 uit moeten komen en de Oblivion Remaster in 2022

Zenimax uitgave Tabel 2020
Zenimax uitgave Tabel uit 2020

Verder valt er te lezen dater onder andere wordt gewerkt aan een Indiana Jones game en een nieuwe Doom. Project Kestrel en Platinum zijn naar alle waarschijnlijkheid nieuwe IP's die nog niet zijn aangekondigd. Verder is het bekend dat er aan een aantal mobile games gewerkt wordt. Dit zijn Project Ubu en Project Wanderer.

Deze en nog een aantal andere documenten zijn uitgelekt via de FTC v. Microsoft rechtzaak. De documenten zijn per ongeluk als bewijsmateriaal geupload. Een Forumlid van ResetEra heeft de documenten gevonden en vanochtend verder verspreid.


Microsoft zet in op monopoliepositie blijkt uit uitgelekte e-mails FTC

Uit de rechtzaak Federal Trade Commision v. Microsoft. Over de overname van Activision Blizzard is uitgelekt welke overnames de Xbox CEO Phil Spencer nog graag zou willen zien. Het was eerder al bekend dat Xbox graag SEGA en Square Enix graag zou willen overnemen, maar nu blijkt dat ook Nintendo een beoogde overnamekandidaat is voor Microsoft. Phil Spencer zou dit zien als 'het moment dat zijn carrière definieert'. Dit alles was te lezen in een uitgelekte email uit augustus 2020 die per ongeluk is getoond aan het publiek.

Spencer Email leak
Screenshot door IGN. Bron: FTC uitgelekte mail FTC v. Microsoft rechtszaak

Spencer ziet zelf wat beren op de weg, zo is Nintendo niet bepaald geïnteresseerd in de verkoop van het bedrijf. Volgens Spencer zit Nintendo op een flinke berg geld (het bedrijf is gezond en genereert zo een 3 miljard winst per jaar) en is het lastig om op korte termijn een overname rond te krijgen. Dus spelen ze het op de lange termijn, aldus Spencer.

In de tijd dat de mail geschreven is, voerde Microsoft gesprekken met onder andere Warner Brothers en ZeniMax. Uiteindelijk is het Microsoft gelukt om ZeniMax waar onder andere Bethesda, ID Software en Arkane Studio's onder vallen over te nemen voor 7,5 Miljard Dollar. Microsoft had Warner Brothers graag over willen nemen om het intellectueel eigendom van onder andere DC Comics en de bijbehorende personages te bemachtigen.

Het ziet er dus naar uit dat Xbox druk bezig is met de acquisitie van verschillende studio's. Het is afwachten wat er in de toekomst gaat gebeuren met Microsoft en Xbox omdat er ook het risico bestaat dat het bedrijf te groot gaat worden en er weinig onafhankelijke studio's overblijven.

Dreigingen wereldwijd onderstrepen noodzaak van een sterke krijgsmacht

De toegenomen dreigingen wereldwijd maken een sterke krijgsmacht noodzakelijk. Volgend jaar heeft het kabinet 21,4 miljard euro begroot. Dat is voor de invulling van de grondwettelijke taken van Defensie en om de gereedheid en inzetbaarheid van eenheden te versterken. De versterking van de krijgsmacht gebeurt steeds meer in samenwerking met Europese- en NAVO-partners. Ook wordt de steun voor Oekraïne onverminderd voortgezet door materieel te blijven leveren en de Oekraïense krijgsmacht te trainen.

De versterking van de krijgsmacht begint bij het personeel. Defensie werkt hard om ondanks de krappe arbeidsmarkt personeel te werven en te behouden. Ook komen de middelen ten gunste van de versterking van de gereedheid en gevechtskracht. Deze versterking vindt plaats in nauwe samenwerking met EU-partners en NAVO-bondgenoten.

Versterken gereedheid en gevechtskracht
In 2024 wil Defensie de gereedheid en gevechtskracht op verschillende manieren versterken. Aankomend jaar wordt het Combat Support Ship geleverd zodat fregatten langer in staat zijn om op zee te blijven. Ook wordt er een contract ondertekend voor een extra vliegtuig, waardoor de tactische luchttransportcapaciteit wordt uitgebreid. Daarnaast wordt stapsgewijs de capaciteit van de Koninklijke Marechaussee, voor bijstand aan civiele autoriteiten, versterkt.

De munitievoorraad bij de krijgsmacht stijgt de komende jaren. Volgend jaar worden de Spike-antitankraketten voor de lange afstand geleverd. Dat geldt ook voor de van de schouder afvuurbare lichte antitankraketten, 155mm artilleriegranaten en mortiermunitie.

De aanschaf van lange afstandsraketten voor marine, land- en luchtmacht zijn voorbeelden van nieuwe capaciteiten. Deze dragen bij aan een grotere slagkracht en een geloofwaardige afschrikking.

Verder zet Defensie in op kansrijke kennis- en innovatiesystemen, zoals Brainport, Nederland Radarland en Brightlands.

Onder de noemer ‘Ruimte voor Defensie’ legt de organisatie vast hoeveel ruimte nodig is om te oefenen. Dat is belangrijk om de grondwettelijke taken goed uit te voeren en de gereedheid te verhogen. Het gaat hierbij om voldoende ruimte voor bijvoorbeeld het oefenen en trainen met nieuw materieel, helikopters en jachtvliegtuigen. Maar ook voor vastgoed en de opslag van munitie. Als eerste wordt in beeld gebracht over welke concrete mogelijke locatie(s) dit gaat en wat de milieueffecten daarvan zijn.

Oekraïne
Dankzij de brede internationale steun van Nederland en partnerlanden kan Oekraïne zich succesvol blijven verdedigen tegen de Russische agressie. Tot en met augustus van dit jaar was de totale waarde van de geleverde militaire steun aan Oekraïne ongeveer 1,9 miljard euro. In 2024 zal de steun worden voortgezet. Het is belangrijk om Oekraïne met onder andere munitie, luchtverdediging en andere goederen te blijven steunen.

Personeel
Er stromen meer militairen in, volgend jaar zelfs versneld. De organisatie maakt betere afspraken met werkgevers, om de positie en instroom van reservisten te verbeteren. Ook het aantal formatieplaatsen neemt toe, vooral bij het IT-bedrijf. Verder doet Defensie er alles aan om dit jaar een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord te sluiten. Het oude loopt 31 december af.

Veteranen verdienen waardering, respect en de zorg die ze nodig hebben. Het veteranenbeleid biedt hiervoor een belangrijke basis waarbij doorlopend wordt gekeken naar mogelijkheden tot verbetering. Zo komt er voor dakloze veteranen een noodopvang, die volgend jaar gereed is. Ook het initiatief ‘Veteraan voor de Klas’ wordt voortgezet.

Ook in 2024 gratis maaltijden voor kinderen op scholen

Voor leerlingen die dit het hardste nodig hebben, zijn er ook volgend jaar gratis schoolmaaltijden. Minister Paul van Primair en Voortgezet Onderwijs, minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport investeren hierin samen € 166 miljoen.

Afgelopen maart is gestart met het aanbieden van gratis ontbijt of lunch op basisscholen en middelbare scholen. In 2024 loopt het programma door voor de deelnemende scholen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap investeert € 102,5 miljoen, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid € 52,5 miljoen, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport € 10 miljoen, en vanuit de generale middelen is nog € 1 miljoen bestemd voor Caribisch Nederland.

Het gaat om scholen waarvan minimaal 30% of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen. Alle leerlingen in het speciaal basisonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs komen ervoor in aanmerking. Inmiddels doen meer dan 1.600 scholen mee met de gratis schoolmaaltijden, dankzij de inzet van het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis. Deze partijen pakken ook in 2024 de uitvoering op. Het programma van gratis schoolmaaltijden wordt in 2024 ook in Caribisch Nederland voortgezet.

Minister Mariëlle Paul (OCW): “Voor sommige gezinnen is het lastig de eindjes aan elkaar te knopen. Om te voorkomen dat geldzorgen doorwerken in het klaslokaal, zetten we de gratis schoolmaaltijden door, want een goede maaltijd maakt echt het verschil. Kinderen zitten energieker in de klas en letten veel beter op tijdens de les. Om scholen te ontzorgen kunnen schoolcontactpersonen van het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis meedenken over de organisatie van de schoolmaaltijden, zodat leraren gewoon voor de klas kunnen staan.”

Minister Carola Schouten (SZW): “Kinderen die met een lege maag de schooldag beginnen, hebben de hele dag moeite zich te concentreren. Schoolprestaties lijden daaronder, waardoor je al op hele jonge leeftijd met drie-nul achter staat. Gratis schoolmaaltijden helpen kinderen om beter mee te doen in de klas, en helpen ouders die moeite hebben om rond te komen. Juist in het onderwijs is het belangrijk om gelijkwaardige kansen te creëren, zodat kinderen een sterke basis hebben voor hun toekomst.”

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): “Goed en regelmatig eten is het fundament voor een gezonde schooldag waarin je als kind volop kunt leren, bewegen, spelen en groeien. Het is top dat we kinderen en ouders die het nodig hebben op deze manier een extra en gezond steuntje in de rug kunnen geven.”

Scholen kunnen kiezen voor een maaltijd op school of voor een maaltijd thuis. Ze hebben de vrijheid dit te organiseren op een manier die het beste past bij hun leerlingen. Mogelijkheden zijn werken met vrijwilligers die het eten klaarmaken en daarvoor een vrijwilligersvergoeding kunnen krijgen of cateraars inzetten. Scholen kunnen er ook voor kiezen om boodschappenkaarten te verstrekken waarmee een gezin zelf eten kan kopen in de supermarkt. Ouders kunnen zich hiervoor aanmelden bij de school. De kaarten zijn inwisselbaar in alle supermarkten.

Meer informatie is te vinden op de gezamenlijke website van het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds. Dit najaar volgt een evaluatie van het programma gratis schoolmaaltijden.

NFL: Cowboys blijven imponeren tegen New York, Chiefs geven Mahomes nieuwe megadeal

De tweede speelweek in de NFL is alweer achter de rug, met dit keer op maandagavond zelfs twee wedstrijden in plaats van één. De hoogste tijd om weer even een blik te werpen op een paar wedstrijden, waaronder de eerste zege van de kampioenen.

Jacksonville Jaguars - Kansas City Chiefs
De Chiefs begonnen het seizoen na hun Super Bowl-winst met een pijnlijke nederlaag tegen de Detroit Lions, dit keer gingen ze op bezoek bij de Jaguars. Dat werd wederom bepaald geen indrukwekkende vertoning, maar touchdown passes van Patrick Mahomes op Skyy Moore en Travis Kelce hielpen de Chiefs wel naar een 9-17 zege. Het grotere nieuws ging echter over Mahomes zelf: zijn contract werd opengebroken en opgehoogd, waardoor hij in de komende seizoen bij elkaar een ruime 210 miljoen dollar bij mag schrijven op de bankrekening.

Dallas Cowboys - New York Jets
De Cowboys openden hun seizoen met een 40-0 afslachting van de New York Giants, dit keer ontvingen ze de stadgenoten van de Giants, de New York Jets. De Cowboys namen al snel een voorsprong dankzij een touchdown pass van Dak Prescott op Jake Ferguson, maar een pass van Zach Wilson op Garrett Wilson voor een 68-yard touchdown bracht de Jets terug. Prescott stelde Luke Schoonmaker vervolgens in staat om met zijn eerste NFL-catch gelijk een touchdown te scoren, waarna Brandon Aubrey uiteindelijk vier field goals binnen trapte om de Cowboys zo naar een 30-10 overwinning te helpen.

Uitslagen NFL week 2
Philadelphia Eagles - Minnesota Vikings 34-28
Atlanta Falcons - Green Bay Packers 25-24
Buffalo Bills - Las Vegas Raiders 38-10
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens 24-27
Detroit Lions - Seattle Seahawks 31-37 OT
Tennessee Titans - Los Angeles Chargers 27-24 OT
Tampa Bay Buccaneers - Chicago Bears 27-17
Jacksonville Jaguars - Kansas City Chiefs 9-17
Houston Texans - Indianapolis Colts 20-31
Los Angeles Rams - San Francisco 49ers 23-30
Arizona Cardinals - New York Giants 28-31
Dallas Cowboys - New York Jets 30-10
Dnever Broncos - Washington Commanders 33-35
New England Patriots - Miami Dolphins 17-24
Carolina Panthers - New Orleans Saints 17-20
Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns 26-22

iOS 17 vanaf vandaag te downloaden

iOS 17 is vanaf vandaag voor iedereen te downloaden die een iPhone XR/XS of nieuwer heeft. Deze nieuwe update geeft geen grote vernieuwingen, maar meer nieuwe features die handig kunnen zijn. De nieuwe features zijn onder andere Contactposters, Stand-by modus, aanpassing in Widgets, muziek delen in de auto en Airtags delen.

Met contactposters kun je zelf aangeven wat andere iPhone gebruikers zien als jij hun belt. Je stuurt dan een plaatje of foto mee en je kunt deze naar harte lust aanpassen. Je kunt zelf kiezen welke achtergrondkleur, lettertype en de grote van je naam aanpassen. Uiteraard kun je dit ook uitzetten als je dit niet wilt.

In de nieuwe stand-by modus tover je je iPhone om tot meer dan een wekker. Als je je telefoon oplaad en je houdt de telefoon horizontaal, dan kun je verschillende widgets laten zien. Je kunt zelf bepalen wat je ziet: verschillende klokken, foto’s, live sportscores of je agenda. Deze functie werkt het beste op telefoons met een altijd-aan-scherm, zoals de iPhone 14 Pro of 15 Pro. Bij andere modellen blijft het scherm 20 seconden aan, en gaat pas weer aan als je op je telefoon tikt.

Niet nieuw, maar geüpdatet, zijn de widgets. Deze zijn niet interactief. Je kunt scrollen door een widget, of taken afvinken in een widget, zonder een app te hoeven openen.

Mocht je gebruik maken van Apple Music, dan kun je tijdens het rijden anderen in de auto de muziek laten kiezen. Hierdoor hoef je als bestuurder niet meer aan te horen dat een nummer stom is en dat je maar moet doorspoelen.

AirTags kunnen vanaf nu ook gedeeld worden. Dat kan handig zijn als ze aan je autosleutels hangen en iemand anders zoekt je sleutels. Of deel een AirTag zodat iemand anders in de buurt niet continu wordt lastig gevallen met de melding dat er een stalker in de buurt is omdat er toevallig eentje in de buggy zit.

Later dit jaar wordt het sideloaden van applicaties ook toegevoegd aan iOS 17.

Burgemeester Van Zanen is acties Extinction Rebellion in Den Haag zat

Vandaag viert Den Haag Prinsjesdag, maar er zijn zorgen dat demonstranten van Extinction Rebellion (XR) opnieuw de A12 gaan blokkeren. Burgemeester Jan van Zanen is de acties van de klimaatactivisten zat. “Iedereen moet zich aan de wet houden”, zegt Van Zanen vanmorgen bij WNL.

Al dagenlang voert XR actie tegen fossiele subsidies door de Utrechtse baan/A12 bij Den Haag te blokkeren. “Het vergt enorm veel inzet door de politie. Ik denk dat ik sinds juni vorig jaar al zeventien keer de openbare orde heb moeten herstellen door mensen daar weg te laten dragen. Dit is een extra belasting op de agenten in onze stad, die het al druk genoeg hebben," aldus Van Zanen.

De burgemeester van Den Haag roept XR op om te stoppen met de acties. “Er komt een einde aan, want het vergt eindeloos veel inzet. Elke politieagent die daar staat, kan geen criminelen vangen. Elke officier van justitie die hiermee bezig is, moet strafzaken laten liggen. De capaciteit is beperkt.”

“Politieagenten en officieren van justitie zijn professionals. Maar er is een grens”, benadrukt Van Zanen. “Agenten maken lange werkweken, ze komen uit het hele land en moeten iedereen van de A12 verwijderen. Ik vind het verschrikkelijk.”

Canada: Trudeau beschuldigt India van moordaanslag op Sikh-activist Nijjar

Canada en India zijn verwikkeld in een groeiende diplomatieke ruzie over de moord op een Sikh-activist. De twee landen hebben elkaars diplomaten het land uitgezet, nadat de Canadese premier Justin Trudeau Indiase overheidsagenten beschuldigde van betrokkenheid bij de dood van Hardeep Singh Nijjar.

Deze Canadese staatsburger werd in juni voor een cultureel centrum in British Columbia neergeschoten. Nijjar was een prominente campagnevoerder voor de oprichting van een Sikh-staat, die onafhankelijk zou zijn van India. Delhi heeft de beschuldigingen over hun betrokkenheid bij de moord afgewezen als 'absurd' en beschuldigde Canada ervan terroristen te huisvesten.

Maandag vertelde Trudeau aan het Canadese parlement dat er geloofwaardige aanwijzingen waren die Indiase agenten in verband brachten met de moord. 


Celstraf voor acht keer rijden zonder rijbewijs

Maar liefst acht keer werd een 50-jarige man uit Gelderland betrapt op het rijden met een ongeldig rijbewijs en tijdens een rijontzegging. De rechter legde de verkeersveelpleger hiervoor vanmorgen 10 maanden celstraf op, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Van de zes inbeslaggenomen voertuigen werden er vijf verbeurd verklaard.

De man verloor zijn rijbewijs in 2019 nadat de politie hem had betrapt op het rijden onder invloed. De hardleerse man bleef echter rijden. Tussen mei 2022 en juni 2023 werd de man acht keer betrapt. De man kocht nieuwe voertuigen nadat de politie ze in beslag nam. De rechter besloot dat een voertuig die hij leende van een kennis teruggegeven wordt. De voertuigen, auto’s, een bromfiets en een snorfiets, die hij zelf op zijn naam had staan zijn door de rechter verbeurd verklaard.

De politierechter in Arnhem boog zich maandagmorgen over in totaal 18 verkeersmisdrijven van de recidivist. Door acht keer op deze manier deel te nemen aan het verkeer, pleegde de verdachte tegelijkertijd meerdere strafbare feiten. Omdat zijn rijbewijs door het CBR ongeldig is verklaard, van rechtswege ongeldig is geworden én omdat de rechter de rijbevoegdheid had ontzegd. Ondanks dat de man op drie verschillende manieren te horen had gekregen dat hij niet mocht rijden, stapte hij steeds weer in of op een voertuig. De officier van justitie van Parket CVOM weerlegde de verweren van de man, die onder andere aangaf op de oprit te rijden en niet op de weg, en dat hij dacht dat hij van het CBR wel op een snorfiets mocht rijden.

De eis van het Openbaar Ministerie werd overgenomen door de politierechter. De man kreeg vijf maanden onvoorwaardelijke celstraf voor de misdrijven én een maand cel vanwege eerder voorwaardelijk opgelegde straffen. Vijf maanden celstraf hangt hem boven het hoofd als hij de komende drie jaar opnieuw wordt betrapt.

Piloten KLM dreigen met acties

In navolging van hun collega's op de grond, dreigen nu ook KLM-piloten in actie te komen als hun werkgever niet snel over de brug komt met betere arbeidsvoorwaarden. Dit is te lezen op de website van AT5.

De piloten willen niet alleen financiële compensatie, benadrukt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) - de vakbond voor burgerluchtvaartpiloten - vandaag in een persbericht. Het gaat ze ook om een lagere werkdruk en toekomstperspectief. Dat laatste niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun werkgever. 

Lees hier meer over op AT5.

FOK! Wat een weer: bewolking en neerslag, landinwaarts droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend schijnt de zon af en toe en komt er slechts plaatselijk een bui voor. De zuidwestenwind wordt matig tot vrij krachtig boven land. Aan zee en boven het IJsselmeer wordt de wind krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanmiddag wordt de bewolking dikker. In de kustprovincies gaat het af en toe regenen, met name in het noordwesten. Verder landinwaarts blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. De zuidwestenwind is vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer neemt de wind toe naar hard, mogelijk stormachtig, windkracht 7-8. In het noordwestelijke en noordelijk kustgebied zijn er windstoten mogelijk van 75-90 km/uur.

Vanavond is het bewolkt en regent het in het noorden en midden af en toe. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig, windkracht 7-8 met zware windstoten. In de loop van de avond neemt de wind iets in kracht af.

Komende nacht valt er in het noordwesten en noorden af en toe motregen, verder is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. De zuidwestelijke wind is boven land overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Tot morgen!

Dreigende lucht van een aantal jaar geleden, op deze dag (Foto: _UserName_)
Dreigende lucht van een aantal jaar geleden, op deze dag (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Waarom is tandenknarsen ook goed voor je?'

Zeker 12% van de Nederlanders knarst weleens de tanden op elkaar. Veel mensen denken dat het slecht voor je is, maar dat is niet helemaal waar. Ghizlane Aarab, tandarts van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (UvA/VUA) legt in deze video van Universiteit van Nederland uit waarom tandenknarsen ook goed voor je kan zijn.

0:00: Hoeveel procent van de Nederlanders doet aan tandenknarsen?
0:24: Wat is tandenknarsen eigenlijk?
1:37: Hoe klinkt tandenknarsen?
1:50: Wat zijn de negatieve gevolgen van knarsen?
2:26: Kan tandenknarsen goed voor je zijn?
3:49: Hoe kan ik knarsen tegengaan?

Camptosaurus skelet in uitzonderlijk goede staat wordt in Parijs geveild

Miljoenen jaren nadat dinosaurussen van de aardbodem verdwenen zijn, wordt het skelet van een Camptosaurus op 20 oktober in Parijs geveild, dit is voor het eerst sinds de ontdekking van het skelet in de jaren negentig.

De dinosaurus, genaamd Barry, werd ontdekt in het noordoosten van Wyoming op privéterrein. Het dier leefde aan het einde van het Jura-tijdperk, ongeveer 150 miljoen jaar geleden. Het skelet van de dinosaurus is 2,10 meter hoog en 5 meter lang. Het bestaat voor meer dan 80 procent uit origineel bot, wat een ongewoon hoog percentage is. Vooral de schedel van het dier, compleet met tanden, is uitzonderlijk goed bewaard gebleven, met meer dan 90 procent origineel bot. Het is een van de meest complete dinosaurus skeletten ooit gedocumenteerd. Het fossiel werd voor het eerst gerestaureerd in 2000 door paleontoloog Barry James, naar wie het skelet werd vernoemd. 

De veiling van Barry is op 20 oktober. Het Parijse veilinghuis verwacht een opbrengst tussen de 800.000 en 1, 2 miljoen euro.


Ook Trump wordt te oud: 'Biden begint de Tweede Wereldoorlog'

In een met blunders beladen toespraak op de ‘Pray Vote Stand’-top in Washington verwarde voormalig president Donald Trump huidig president Joe Biden met Barack Obama en beweerde dat als hij niet wordt herkozen, dit zou leiden tot een ‘Tweede Wereldoorlog’.

In zijn laatste toespraak beschuldigde Trump president Biden ervan Amerika de Tweede Wereldoorlog in te leiden, terwijl hij de mentale scherpte van president Biden aan de kaak wilde  stellen.

“We hebben een man die totaal corrupt is en de slechtste president in de geschiedenis van ons land, die cognitief gehandicapt is, niet in staat is om leiding te geven, en die nu de leiding heeft over de omgang met Rusland en een mogelijke nucleaire oorlog”, zei Trump tegen de menigte. 

"Denk er maar eens over na. Als we op deze man moeten vertrouwen, zouden we heel snel in de Tweede Wereldoorlog terechtkomen, en dat is veel verwoestender dan welke oorlog dan ook," vervolgde hij. "Er zal nooit een oorlog komen als dat gebeurt; er zal nooit een oorlog als deze zijn. Het zal alles vernietigen wat er is, iedereen, het zal elk land vernietigen."

Trump maakte ook een fout toen hij aangaf dat hij voormalig president Obama versloeg in de peilingen voor de verkiezingen van 2024 maar corrigeerde zichzelf. 

Hieronder een fragment uit de toespraak van Donald Trump waarin hij zijn blunders maakt: 

In 2020 beweerde Trump tijdens een persconferentie over de COVID-pandemie dat de pandemie van ‘1917’ ‘waarschijnlijk een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog’.

Gevangenenruil tussen Iran en de VS, na vrijgeven bevroren valuta

Zoals eerder aangekondigd, hebben de Verenigde Staten en Iran enkele gevangenen uitgewisseld. Dit is een zeldzaam moment van samenwerking tussen de twee elkaar vijandig gezinde landen. Voor de uitwisseling hebben langdurige en uitgebreide onderhandelingen plaatsgevonden.

Vijf personen met zowel de Amerikaanse als Iraanse nationaliteit, die gevangen zaten in Iran, zijn vanuit Teheran naar Qatar gereisd en zullen vervolgens doorreizen naar de Verenigde Staten. De groep wordt vergezeld door twee familieleden uit Teheran. De vijf Amerikanen zijn aan het einde van de middag in Qatar aangekomen.

De Verenigde Staten hebben vijf Iraniërs vrijgelaten, waarvan er twee naar Qatar zijn gereisd. Drie van hen willen niet terugkeren naar Iran.

Qatar heeft als bemiddelaar opgetreden in deze kwestie. Een belangrijke voorwaarde van Iran was dat de Verenigde Staten bevroren Iraanse tegoeden ter waarde van 6 miljard dollar zou vrijgeven. Dit geld stond geblokkeerd in Zuid-Korea, dat veel olie afneemt van Iran. De gevangenenruil kon doorgaan nadat het geld vanuit Seoul naar rekeningen in de Qatarese hoofdstad Doha was overgemaakt. Het vrijgegeven Iraanse tegoed moet volgens de afspraak worden besteed aan humanitaire hulp en mag niet worden gebruikt voor producten die op de Amerikaanse sanctielijst staan.

Iraanse staatsmedia beschouwen het vrijmaken van het geld door Washington als niet meer dan terecht, omdat de tegoeden naar hun mening illegaal waren bevroren. De Amerikaanse sancties waren opgelegd vanwege het Iraanse nucleaire programma en de mogelijke ontwikkeling van kernwapens.

Ook telefoonverbod op Amsterdamse school tijdens de pauze

Met je telefoon in de les is op heel veel Amsterdamse middelbare scholen al uit den boze. Vanaf 1 januari adviseert het Ministerie van Onderwijs dringend een telefoonverbod voor in de lessen, maar het Amsterdams Lyceum gaat nu al een stap verder. Vanaf vandaag stoppen eerste- en tweedeklassers hun telefoon gedurende de hele dag verplicht in een afsluitbare zak, dus ook tijdens de pauzes. Zo meldt AT5.

"Geen telefoon in de les, dat doen wij al zeker tien jaar", vertelt rector Tom van Veen. Maar vanaf vandaag zijn ook in de kantine minder telefoons te zien. Leerlingen uit klas 1 en 2 moeten aan een telefoonverbod geloven voor de hele schooldag: "Je moet je telefoon 's ochtends in je eigen telefoonzak doen en die dichtmaken. Dan kun je hem 's middags pas weer bij de conciërge opendoen als je naar huis gaat", laat een leerling zien.

Kletsen zonder prikkels
"Het is bewezen dat de prikkels van een telefoon heel afleidend kunnen werken", beargumenteert de rector. Dat is dan ook de reden van het verbod. Het Ministerie van Onderwijs adviseert scholen vanaf 1 januari om tijdens lessen een algeheel telefoonverbod in te voeren.

Na een rondgang van AT5 langs meerdere middelbare scholen in de stad blijkt dat bijna alle scholen al een soortgelijk verbod hanteren. Zo zijn bij het Ignatius Gymnasium, het Bindelmeercollege, het Spinozalyceum en het Hervormd Lyceum Zuid telefoons al verboden in de klas. Op het Cartesiuslyceum is het nagenoeg verboden, maar worden de telefoons er bijvoorbeeld nog bijgepakt wanneer er bijvoorbeeld een quiz wordt gedaan.

Maar het Amsterdams Lyceum neemt dus een nieuwe stap. "Ook als kinderen van lokaal naar lokaal lopen krijgen ze zoveel impulsen van dat apparaat." Op unanieme steun kan de rector zeker niet rekenen. "Ik vind het verschrikkelijk, al mijn vriendinnen van andere scholen mogen nog wel gewoon op hun telefoon."

Los van het ontbreken van TikTok, Instagram, Snapchat en alle andere sociale media die nu ontbreken tijdens de pauze, is er nog een praktisch probleem: "Nu moet je aan iedereen vragen naar welk lokaal we moeten." Het is de bedoeling dat leerlingen weer een papieren agenda krijgen, maar ze zijn gewend dat hun rooster en huiswerk allemaal online te vinden is. "En ik weet nu helemaal niet hoe laat het is in de pauze, er zijn hier veel te weinig klokken", zegt een tweedeklasser gefrustreerd.

Uitbreiden
Eén voordeel volgens een van de eersteklassers: "Als ik de hele pauze op mijn telefoon zit, dan vergeet ik te eten. Ik eet wel liever dan dat ik op mijn telefoon zit." Maar het is wel even wennen: "Nu moet ik net als mensen vroeger alles in een agenda opschrijven. Ik vind het maar moeilijk."

Waar de leerlingen het over eens zijn in de klas: "Het is oneerlijk dat wij wel worden aangepakt, maar de derde tot de zesde niet." Maar de rector ziet zeker kans dat dit nog wel gaat gebeuren: "Dit is een test met de vierhonderd leerlingen uit de eerste twee jaar. Maar ik denk dat we dit wel gaan uitrollen, en daarbij zullen we straks echt niet meer onderscheidend zijn ten opzichte van andere scholen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.