Jumbo-Visma voltooit unieke trilogie met eindwinst Kuss in Vuelta, Groves wint slotrit

Jumbo-Visma heeft historie geschreven door als eerste team ooit alle grote rondes in één jaar te winnen. Na de Giro d’Italia met Primoz Roglic en de Tour de France met Jonas Vingegaard voltooide Sepp Kuss in de Vuelta de trilogie. De slotrit in de Ronde van Spanje werd gewonnen door Kaden Groves.

De slotetappe met aankomst in Madrid was maar 100 kilometer lang. Na de verschillende fotomomenten en felicitaties werd er op de plaatselijke rondes in Madrid hard gekoerst. Remco Evenepoel ging op iets minder dan veertig kilometer in de aanval en kreeg Filippo Ganna en Kaden Groves met zich mee. Het drietal reed naar drie andere renners en samen maakte ze er een mooie finale van. De zes kregen nooit meer voorsprong dan 25 seconden en dankzij goed samenwerken leken ze uit handen van het peleton te blijven.

In de slotkilometer leek het toch samen te komen, maar op 500 meter van de finish ging Evenepoel aan en zorgde daarmee dat Groves zijn derde ritzege wist te pakken, voor Ganna.

In het eindklassement veranderde er niks. Jumbo-Visma bezet daarmee het volledige eindpodium van de 78ste Ronde van Spanje, met de Deense dubbele Tourwinnaar Vingegaard op plaats twee en de Sloveen Roglic, Vueltawinnaar in 2019, 2020 én 2021, als nummer drie. Kuss reed dit jaar alle grote rondes en ook bij de andere grote rondes die de Nederlandse ploeg won maakte Kuss daar deel van uit.

Results powered by FirstCycling.com