Beveiliging voor tientallen kamerleden na bedreigingen

Een aantal Tweede Kamerleden ontvangt beveiliging vanwege bedreigingen, zowel online als fysiek, of het risico daarop. Dit blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla, op basis van informatie van het Kadaster, het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Niet alle beveiligingsmaatregelen hebben betrekking op fysieke beveiliging. Bij 27 Kamerleden worden veiligheidsmaatregelen genomen om hun persoonlijke gegevens in het Kadaster af te schermen. Dit is volgens Zembla op verzoek van het OM en de NCTV gebeurd, vanwege concrete aanwijzingen dat deze politici risico op bedreiging lopen. Bovendien zijn er speciale veiligheidsmaatregelen genomen voor alle fractievoorzitters, zoals een noodknop, alarmsysteem of anti-inbraakdeur thuis.

D66-fractieleider Paternotte legt uit dat hij aan een oppas niet alleen hoeft uit te leggen waar de luiers liggen, maar ook waar de noodknop te vinden is. In totaal ontvangen minstens 41 van de 150 Kamerleden beveiliging, volgens het tv-programma. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid noemt dit in de uitzending een zorgwekkend hoog aantal. “Als je daarbij ook nog de journalisten, advocaten, rechters en officieren van justitie optelt, betekent dit dat onze democratie onder druk staat.”

De uitzending 'Online hufters' wordt op donderdag 31 augustus uitgezonden om 20.30 uur op NPO2.