Kiplangat wereldkampioen marathon, Nageeye finisht niet

In Boedapest is zondag de slotdag van de wereldkampioenschappen atletiek afgetrapt. In de ochtend werd de marathon bij de mannen gehouden en dat werd een mooie race, hoewel het voor Nederland minder lekker liep: Abdi Nageeye hield het na een kilometer of 25 voor gezien.

Een vrij forse groep bleef lang bij elkaar, maar richting de dertig kilometer vond Victor Kiplangat het welletjes geweest. De Oegandees voerde het tempo op en trok de groep stevig uit elkaar, hoewel het tempo even later weer wat inzakte en de groep weer bestond uit ruim tien man.

Kort daarna ontplofte de boel: Kiplangat's landgenoot Stephen Kissa viel na een aanvaring met de Keniaan Timothy Kiplagat, waardoor de groep doormidden werd gespleten. Kiplangat zat vooraan, net als de Ethiopiërs Leul Gebresilase en Tamirat Tola.

Met name de aanwezigheid van Tola was bijzonder: hij staat voor vrij veel geld geboekt voor de marathon in Sydney volgende maand, dus dat hij op het WK in actie kwam was wat Sydney betreft niet ideaal. Tola moest na 34 kilometer wel afhaken na een nieuwe versnelling van Kiplangat en na wat tegenstribbelen met de mannen achter hem hield Tola het dan toch voor gezien.

Ondertussen bleef Kiplangat over met Gebresilase, maar een paar kilometer voor het einde moest ook die er toch echt af. Kiplangat stoomde door en pakte de wereldtitel in 2:08.53 uur, waarmee hij in de voetsporen trad van Stephen Kiprotich, de wereldkampioen van 2013. Gebresilase werd in 2:09.19 nog derde, want de Israëliër Maru Teferi snelde hem in de laatste honderd meter nog voorbij voor zilver in 2:09.12 uur. Plek vier verdiende ook nog aandacht, die ging in 2:09.57 naar Tebello Ramakongoana uit Lesotho.