WK-zilver voor Hassan, Lyles pakt sprinttriple en LePage is atletiekkoning

In het Hongaarse Boedapest is zaterdag de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap atletiek afgewerkt. Het was weer een fraaie dag, met onder meer de afsluiting van de tienkamp en de strijd om de wereldtitels op de sprintestafettes, met nog een aantal andere fraaie finales tussendoor.

800m mannen, finale
Marco Arop wil nog wel eens hard op kop lopen en dan in de slotfase ingehaald worden, maar dat zou de Canadees nu niet overkomen. Hij nam wederom vroeg de kop, maar trok geweldig goed door en snelde overtuigend naar de wereldtitel in 1:44,24 minuten. Emmanuel Wanyonyi uit Kenia finishte in 1:44,53 als tweede, brons ging in 1:44,83 naar de verrassende Brit Ben Pattison.

5000m vrouwen, finale
Vooraf ging de strijd vooral tussen de Keniaanse Faith Kipyegon, haar landgenotes, de dames uit Ethiopië en uiteraard Sifan Hassan. Er werd weer lang gewacht tot de finale echt in werd gezet, maar Kipyegon voerde het tempo op en Hassan dook achter haar aan. Meer dan dat zat er zoals verwacht echter niet in: Kipyegon was simpelweg te rap en snelde naar het goud in 14:53,88 minuten, voor Hassan (14:54,11) en de tweede Keniaanse, Beatrice Chebet (14:54,33).

4x100m mannen, finale
Met Christian Coleman, Fred Kerley, Brandon Carnes en individueel dubbel wereldkampioen Noah Lyles waren de Amerikanen torenhoog favoriet en zij maakten die status waar: goud in 37,38 seconden. Het zilver ging in 37,62 naar Roberto Rigali, Lamont Marcell Jacobs, Lorenzo Patta en Filippo Tortu uit Italië, met brons voor de Jamaicanen Ackeem Blake, Oblique Seville, Ryiem Forde en Rohan Watson in 37,76 seconden.

4x100m vrouwen, finale
N'Ketia Seedo, Lieke Klaver en Nadine Visser begonnen uitstekend aan de race, maar met een bronzen medaille nog enigszins in zicht ging het fout bij de derde wissel: Tasa Jiya was véél te vroeg weg en Nederland finishte niet. Het goud ging met een fantastische race in 41,03 seconden naar de Amerikaanse ploeg van Tamari Davis, Twanisha Terry, Gabby Thomas en wereldkampioene Sha'Carri Richardson. Jamaica pakte in 41,21 zilver met Natasha Morrison, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shashalee Forbes en Shericka Jackson en het brons ging in 41,97 naar de Britse ploeg van Asha Philip, Imani Lansiquot, Bianca Williams en Daryll Neita.

Marathon vrouwen
Vrij lang bleef er een forse groep bij elkaar, maar beetje bij beetje werd die groep kleiner. Na een ruime dertig kilometer voerde het Ethiopische contingent van vier dames het tempo op, waarna de Israëlische Lonah Salpeter en Rosemary Wanjiru uit Kenia er af moesten. Kort daarop was het ook klaar voor Tsehay Gemechu, dus waren er nog drie over in de kopgroep, allemaal uit Ethiopië.

Verdedigend kampioene Gotytom Gebreslase bleef samen met Amane Shankule over nadat Yalemzerf Yehualaw ook af moest haken, maar na een versnelling van Shankule moest ook Gebreslase er toch echt af. Shankule liep indrukwekkend door en snelde naar de wereldtitel in 2:24.23 uur, elf tellen voor Gebreslase. Het brons ging zeer verrassend naar de Marokkaanse Fatima Gardadi, die eerder al af moest haken, maar haar race perfect indeelde Wanjiru, Yehualaw en Salpeter opraapte voor brons in 2:25.17 uur.

Polsstokhoogspringen mannen, finale
Armand Duplantis was vooraf de torenhoge favoriet en de Zweed maakte dat foutloos waar: na vier foutloze sprongen had hij de 6,00 meter al gehaald. Ernest John Obiena uit de Filipijnen had daar negen sprongen voor nodig, en kon vervolgens niet stunten op 6,05 en 6,10 meter - hoogtes die Duplantis in één keer haalde. Goud voor de Zweed dus, prachtig zilver voor Obiena en brons voor de Australiër Kurtisch Marschall én de Amerikaan Christopher Nilsen met 5,95 meter.

Kogelstoten vrouwen, finale
Met 20,35 meter stootte de Amerikaanse Chase Ealey de boel in poging één al min of meer op slot, in poging vijf deed ze er met 20,43 meter nog een klein schepje bovenop. Achter de gouden Ealey ging het zilver met 20,08 meter naar Sarah Mitton uit Canada, voor de 19,69 meter van de Chinese Gong Lijao, haar achtste opeenvolgende WK-medaille. Jessica Schilder werd met 19,26 meter achtste, één plek voor Jorinde van Klinken (19,05 meter). Alida van Daalen kwam 's ochtends niet door de kwalificaties.

4x400m mannen, series
Liemarvin Bonevacia opende degelijk voor Nederland, Terrence Agard en Ramsey Angela trokken goed door en Isaya Klein Ikkink wist het ondanks een zware laatste vijftig meter af te maken: vierde in 3:00,23 minuten, genoeg om op anderhalve tiende als tijdsnelste de finale te bereiken.

4x400m vrouwen, series
Eveline Saalberg opende goed voor Nederland, Cathelijn Peeters bracht de ploeg naar voren, Lisanne de Witte hield dat vast en gaf over op Femke Bol. Die moest voor plek drie afrekenen met de Poolse vicewereldkampioene Natalia Kaczmarek en deed dat uitstekend: Nederland werd in 3:23,75 minuten derde en was daarmee automatisch zeker van de finale.

Tienkamp mannen
De Dutiser Leo Neugebauer ging na dag één aan de leiding, maar hij opende dag twee met een uiterst moeizame hordenrace en kreeg het vervolgens moeilijk: hij werd uiteindelijk vijfde. De Canadees Pierce LePage kende juist een geweldige tweede dag, nadat hij dag één als tweede afsloot.

Met 13,77 seconden op de 110m horden nam LePage de leiding over en met 50,98 meter bij het discuswerpen, 5,20 meter bij het polsstokhoogspringen en 60,90 meter bij het speerwerpen hield hij die leiding vast. Op de 1500 meter leverde hij wat in, maar met een prima 4:39,88 minuten rondde hij de tienkamp af als kersverse en ietwat verrassende wereldkampioen met een geweldige 8909 punten.

LePage's landgenoot Damian Warner, zeker na het wegvallen van Kevin Mayer de favoriet, kon het LePage uiteindelijk niet écht moeilijk maken. Warner werkte wel een prima tweede dag af en ging van de derde plek naar het zilver met 8804 punten. Het brons was uiteindelijk voor Lindon Victor uit Grenada, die de meerkamp van zijn leven afwerkte en met een enorm persoonlijk record van 8756 punten het brons pakte.