FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 augustus 2023

Uitslag Excelsior - Fortuna Sittard

Excelsior en Fortuna Sittard kunnen ook na drie duels allebei zeggen dat ze nog ongeslagen zijn. Het onderlinge duel eindigde vanavond in 2-2.

In de eerste helft viel lang weinig tot niks te beleven totdat er na een half uur plotseling gescoord werd, Agrafiotis zorgde voor de 1-0 voor de thuisploeg. Na rust kwam Fortuna op gelijke hoogte toen Duarte raak schoot, 1-1. Excelsior kwam wederom op voorsprong toen Uddenäs na een kopbal van Omorowa het laatste zetje kon geven. Ook nu kon het de voorsprong niet vasthouden, Belkheir verraste Van Gassel met een leep schot en bepaalde zo de eindstand op 2-2.

Excelsior

2 - 2

Fortuna Sittard

 
 30' Agrafiotis
 73' Uddenäs 
  68' Duarte  
 78' Belkheir 
 Gele kaart: Baas (Excelsior), Dijks, Guth (Fortuna Sittard)
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.139
Arbiter: Hensgens
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Gassel
Horemans
Widell
Seymor (Nieuwpoort/54)
Zagre
Naujoks (Sandra/71)
El Yaakoubi
Baas
Sanches Fernandes (Parrott/86)
Agrafiotis (Omorowa/71)
Lamprou (Uddenäs/71)
  Pandur
Pinto
Guth
Siovas
Dijks (Vita/70)
Córdoba (Ferati/ 88)
Rosier
Halilovic (Sierhuis/88)
Duarte
özyakup (Belkheir/54)
Noslin

WK-zilver voor Hassan, Lyles pakt sprinttriple en LePage is atletiekkoning

In het Hongaarse Boedapest is zaterdag de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap atletiek afgewerkt. Het was weer een fraaie dag, met onder meer de afsluiting van de tienkamp en de strijd om de wereldtitels op de sprintestafettes, met nog een aantal andere fraaie finales tussendoor.

800m mannen, finale
Marco Arop wil nog wel eens hard op kop lopen en dan in de slotfase ingehaald worden, maar dat zou de Canadees nu niet overkomen. Hij nam wederom vroeg de kop, maar trok geweldig goed door en snelde overtuigend naar de wereldtitel in 1:44,24 minuten. Emmanuel Wanyonyi uit Kenia finishte in 1:44,53 als tweede, brons ging in 1:44,83 naar de verrassende Brit Ben Pattison.

5000m vrouwen, finale
Vooraf ging de strijd vooral tussen de Keniaanse Faith Kipyegon, haar landgenotes, de dames uit Ethiopië en uiteraard Sifan Hassan. Er werd weer lang gewacht tot de finale echt in werd gezet, maar Kipyegon voerde het tempo op en Hassan dook achter haar aan. Meer dan dat zat er zoals verwacht echter niet in: Kipyegon was simpelweg te rap en snelde naar het goud in 14:53,88 minuten, voor Hassan (14:54,11) en de tweede Keniaanse, Beatrice Chebet (14:54,33).

4x100m mannen, finale
Met Christian Coleman, Fred Kerley, Brandon Carnes en individueel dubbel wereldkampioen Noah Lyles waren de Amerikanen torenhoog favoriet en zij maakten die status waar: goud in 37,38 seconden. Het zilver ging in 37,62 naar Roberto Rigali, Lamont Marcell Jacobs, Lorenzo Patta en Filippo Tortu uit Italië, met brons voor de Jamaicanen Ackeem Blake, Oblique Seville, Ryiem Forde en Rohan Watson in 37,76 seconden.

4x100m vrouwen, finale
N'Ketia Seedo, Lieke Klaver en Nadine Visser begonnen uitstekend aan de race, maar met een bronzen medaille nog enigszins in zicht ging het fout bij de derde wissel: Tasa Jiya was véél te vroeg weg en Nederland finishte niet. Het goud ging met een fantastische race in 41,03 seconden naar de Amerikaanse ploeg van Tamari Davis, Twanisha Terry, Gabby Thomas en wereldkampioene Sha'Carri Richardson. Jamaica pakte in 41,21 zilver met Natasha Morrison, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shashalee Forbes en Shericka Jackson en het brons ging in 41,97 naar de Britse ploeg van Asha Philip, Imani Lansiquot, Bianca Williams en Daryll Neita.

Marathon vrouwen
Vrij lang bleef er een forse groep bij elkaar, maar beetje bij beetje werd die groep kleiner. Na een ruime dertig kilometer voerde het Ethiopische contingent van vier dames het tempo op, waarna de Israëlische Lonah Salpeter en Rosemary Wanjiru uit Kenia er af moesten. Kort daarop was het ook klaar voor Tsehay Gemechu, dus waren er nog drie over in de kopgroep, allemaal uit Ethiopië.

Verdedigend kampioene Gotytom Gebreslase bleef samen met Amane Shankule over nadat Yalemzerf Yehualaw ook af moest haken, maar na een versnelling van Shankule moest ook Gebreslase er toch echt af. Shankule liep indrukwekkend door en snelde naar de wereldtitel in 2:24.23 uur, elf tellen voor Gebreslase. Het brons ging zeer verrassend naar de Marokkaanse Fatima Gardadi, die eerder al af moest haken, maar haar race perfect indeelde Wanjiru, Yehualaw en Salpeter opraapte voor brons in 2:25.17 uur.

Polsstokhoogspringen mannen, finale
Armand Duplantis was vooraf de torenhoge favoriet en de Zweed maakte dat foutloos waar: na vier foutloze sprongen had hij de 6,00 meter al gehaald. Ernest John Obiena uit de Filipijnen had daar negen sprongen voor nodig, en kon vervolgens niet stunten op 6,05 en 6,10 meter - hoogtes die Duplantis in één keer haalde. Goud voor de Zweed dus, prachtig zilver voor Obiena en brons voor de Australiër Kurtisch Marschall én de Amerikaan Christopher Nilsen met 5,95 meter.

Kogelstoten vrouwen, finale
Met 20,35 meter stootte de Amerikaanse Chase Ealey de boel in poging één al min of meer op slot, in poging vijf deed ze er met 20,43 meter nog een klein schepje bovenop. Achter de gouden Ealey ging het zilver met 20,08 meter naar Sarah Mitton uit Canada, voor de 19,69 meter van de Chinese Gong Lijao, haar achtste opeenvolgende WK-medaille. Jessica Schilder werd met 19,26 meter achtste, één plek voor Jorinde van Klinken (19,05 meter). Alida van Daalen kwam 's ochtends niet door de kwalificaties.

4x400m mannen, series
Liemarvin Bonevacia opende degelijk voor Nederland, Terrence Agard en Ramsey Angela trokken goed door en Isaya Klein Ikkink wist het ondanks een zware laatste vijftig meter af te maken: vierde in 3:00,23 minuten, genoeg om op anderhalve tiende als tijdsnelste de finale te bereiken.

4x400m vrouwen, series
Eveline Saalberg opende goed voor Nederland, Cathelijn Peeters bracht de ploeg naar voren, Lisanne de Witte hield dat vast en gaf over op Femke Bol. Die moest voor plek drie afrekenen met de Poolse vicewereldkampioene Natalia Kaczmarek en deed dat uitstekend: Nederland werd in 3:23,75 minuten derde en was daarmee automatisch zeker van de finale.

Tienkamp mannen
De Dutiser Leo Neugebauer ging na dag één aan de leiding, maar hij opende dag twee met een uiterst moeizame hordenrace en kreeg het vervolgens moeilijk: hij werd uiteindelijk vijfde. De Canadees Pierce LePage kende juist een geweldige tweede dag, nadat hij dag één als tweede afsloot.

Met 13,77 seconden op de 110m horden nam LePage de leiding over en met 50,98 meter bij het discuswerpen, 5,20 meter bij het polsstokhoogspringen en 60,90 meter bij het speerwerpen hield hij die leiding vast. Op de 1500 meter leverde hij wat in, maar met een prima 4:39,88 minuten rondde hij de tienkamp af als kersverse en ietwat verrassende wereldkampioen met een geweldige 8909 punten.

LePage's landgenoot Damian Warner, zeker na het wegvallen van Kevin Mayer de favoriet, kon het LePage uiteindelijk niet écht moeilijk maken. Warner werkte wel een prima tweede dag af en ging van de derde plek naar het zilver met 8804 punten. Het brons was uiteindelijk voor Lindon Victor uit Grenada, die de meerkamp van zijn leven afwerkte en met een enorm persoonlijk record van 8756 punten het brons pakte.

Uitslag NEC - RKC

NEC heeft de eerste punten van het seizoen binnen. In de thuiswedstrijd wonnen de Nijmegenaren met 3-0 van RKC.

NEC begon goed aan de wedstrijd tegen RKC en halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Magnus Mattsson. Na de 1-0 kwamen de Waalwijkers wat beter in de wedstrijd en kregen in de eerste helft nog kansen op gelijkmaker.

Ook in de tweede helft ging RKC op zoek naar de 1-1 en was David Min met een kopbal daar dichtbij, maar zijn kopbal eindigde op de lat. In het slot van het duel besliste NEC de wedstrijd. Eerst maakte Mattsson zijn tweede van de avond, opnieuw via een rebound. En in de blessuretijd zorgde Rober González met een stiftje voor de eindstand.

DSM wint verrassend eerste etappe Vuelta, Milesi eerste winnaar

De Nederlandse ploeg DSM heeft in Barcelona de openingstijdrit van de Vuelta a España gewonnen. Lorenzo Milesi kwam voor de Nederlandse ploeg DSM als eerste over de finish en pakt de eerste rode leiderstrui in deze Vuelta.

De 78ste Vuelta a España begon met een ploegentijdrit van 14,8 kilometer in Barcelona. Vlak voor tijdrit begon het te regenen en de regen zou gedurende de ploegentijdrit blijven vallen. De eerste ploegen hadden nog het geluk dat ze op een wat droger parcours reden dan de laatste ploegen. DSM moest als tweede starten en kon dan ook profiteren van wat betere omstandigheden dan de ploegen erna.

DSM klokte de snelste tijd over 14,8 kilometer en niemand zou aan de tijd komen van de Nederlandse ploeg. Jumbo-Visma, een van de favorieten voor de ritzege, had onderweg te maken met een lekke band van Jonas Vingegaard, en bij Ineos kwam Laurens de Plus hard ten val, waardoor beide ploegen niet meededen voor de dagzege.

Als voorlaatste gestart kwam Movistar nog wel in de buurt van DSM. Bij het eerste tussenpunt had de Spaanse ploeg nog de snelste tijd, maar aan de finish kwam de ploeg van kopman Enric Mas een halve seconde te kort. Remco Evenepoel volgde met zijn ploeg op zes seconden van de winnaar.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Verstappen op poleposition in Zandvoort

Max Verstappen heeft poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Nederland. In eigen land ging de Red Bull-coureur op het circuit van Zandvoort onder lastige omstandigheden naar een tijd van 1.10,567 waarmee hij een ruime voorsprong had op Lando Norris en George Russell.

De sessie begon onder natte omstandigheden waardoor de coureurs snel naar buiten gingen om een tijd neer te zetten. De omstandigheden werden langzaam maar zeker beter en het asfalt begon op te drogen. Ook gingen een aantal coureurs even door de grindbak. Het was flink stuivertje wisselen en aan het einde bleek dat Guanyu Zhou, Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas en Liam Lawson uit konden stappen.

In het tweede deel werd het asfalt droger en droger, maar het was nog net nat genoeg om op intermediates te rijden. Het zorgde ervoor dat de rijders aan het einde een verse set moesten halen om door te kunnen gaan. De omstandigheden zorgden voor verrassingen, want Logan Sargeant ging door naar het laatste deel, ten koste van Lance Stroll, Pierre Gasly, Lewis Hamilton, Yuki Tsunoda en Nico Hülkenberg.

De coureurs konden in Q3 op slicks naar buiten, maar naast de ideale lijn was het nog wel nat. Dat verraste Sargeant die zijn Williams in de muur parkeerde door op het natte deel te komen. Even later ging ook Charles Leclerc in de fout en stuurde zijn Ferrari de bandenstapels in. Nadat alle rommel opgeruimd was kregen de coureurs één ronde om een snelle tijd neer te zetten. Verstappen klokte een 1.10,567 en zag iedereen zich stukbijten op deze tijd. Norris ging naar plek twee, voor Russell, de zeer verrassende Alexander Albon, Fernando Alonso, Carlos Sainz, Sergio Perez, Oscar Piastri, Leclerc en Sargeant.

Nederlandse hockeysters winnen van België in finale en zijn Europees kampioen

Voor de twaalfde keer in de geschiedenis is het Nederlands elftal Europees kampioen geworden. Door de 3-1 winst in de EK-finale tegen België heeft Nederland zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs. Oranje schoot als een raket uit de startblokken en kwam binnen vijf minuten met 2-0 voor tegen de Belgen, die hun spierballentaal van afgelopen week niet in daden wisten om te zetten.

De uitspraken die bondscoach Paul van Ass eerder in de week deed, zetten de EK-finale de afgelopen dagen onder hoogspanning. Hij rekende erop dat Duitsland de tegenstander in de finale zou worden in plaats van België. Hij zei dat de media België omhoog schrijven. ‘Hun spelbeeld tegen ons is telkens hetzelfde: heel lang tegenhouden. Meer doen ze niet.’ Van Ass zei ook dat hij na de 2-0 winst in de poulefase op België niet onder in de indruk was van de Red Panthers en dat hij niet bang voor ze was in de finale. ‘Als ze in de finale doen wat ze altijd tegen ons doen, dan wordt het weer 2-0 voor ons.’

Zijn eerlijkheid is in het vrouwenhockey ongebruikelijk. Van Ass stelt zich onafhankelijk op. Hij zegt wat hij vindt. Maar zijn uitspraken waren wel olie op het vuur in de Belgische selectie. International Alix Gerniers zei: ‘Hollanders zijn arrogante mensen.’ Aanvoerder Barbara Nelen: ‘Ik vind het spijtig dat hij zulke dingen zegt.’ Stéphanie Vanden Borre: ‘Het zijn zijn woorden. Woorden die wij als Belgen nooit zouden gebruiken. Ik zou nooit negatief of slecht spreken over mijn tegenstander.’

Er kan niet worden uitgesloten dat Van Ass met zijn uitspraken heeft geprobeerd om België uit de tent te lokken. Om de Red Panthers te verleiden om deze keer géén muur voor het doel te metselen, maar om aanvallender te spelen, waardoor er meer ruimte voor het Nederlands elftal komt. Maar de bondscoach van België, Raoul Ehren, begreep dat dat gelijk stond aan zelfmoord. Ehren – die zei dat hij blij was met een beetje reuring in de hockeywereld – weigerde om Oranje in de kaart te spelen. België ontwikkelt zich goed, maar is nog niet in staat om Nederland te domineren.

Binnen vijf minuten leidde Oranje al met 2-0
De verwachting was dat de Belgen zich opnieuw zouden ingraven in de hoop het achterin zestig minuten dicht te houden en uiteindelijk met shoot-outs te winnen. In de halve finale tegen Duitsland (1-0) bewezen ze al dat ze uitstekend kunnen verdedigen. Maar de EK-finale verliep anders dan de editie van de Derby der Lage Landen in de poulefase. Nederland was tot op het bot gemotiveerd en schoot als een raket uit de startblokken. Marijn Veen kreeg het op haar heupen en scoorde al na één minuut en tien seconden uit een tip-in: 1-0.

Een deel van de voorbereiding van Ehren op de EK-finale kon meteen de prullenbak in. Nederland kende geen genade en drukte de Belgische ambities vervolgens al snel nog verder de kop in. Aanvaller Freeke Moes speelde met een chopje tegenstander Emma Puvrez uit en passeerde keeper Elena Sotgiu, met een rollertje. Binnen vijf minuut leidde Oranje met 2-0. Dit was een droomstart voor het Nederlands elftal. Het was de eerste goal van Moes in veertien interlands. Een uitstekend moment om een einde te maken aan haar doelpuntendroogte. Nog voor het einde van het eerste kwart raakte Frédérique Matla de paal, waardoor België ontsnapte aan de 3-0.

De enige fase waarin het vervolgens nog spannend werd, was in het tweede kwart. De Red Panthers weigerden de handdoek in de ring te gooien, gingen hoger staan en haalden drie strafcorners achter elkaar. Die werden niet verzilverd, maar even later schoot Abi Raye alsnog de 2-1 binnen. Bijna vanaf de achterlijn pushte ze de bal langs Josine Koning, die een klein gaatje in de hoek openliet. Toen België vervolgens voor de vierde keer een corner haalde, was dat de uitgelezen kans om de 2-2 te scoren. Maar de sleeppush van Vanden Borre werd eruit gelopen door Margot van Geffen.

Joosje Burg scoort de 3-1
Oranje kreeg de controle over de wedstrijd al snel terug. Joosje Burg dribbelde door de Belgische verdediging heen en legde de bal op de stick van Justine Rasir, die ‘m zelf over de doellijn tikte: 3-1. De voorsprong van Nederland bestond weer uit een veilige marge van twee. Het was het eerste doelpunt van Burg op dit EK.

Ehren greep in de rust in een stuurde tweede keepster Aisling D’Hooghe het veld in. Oranje bleef domineren. Een backhandvoorzet van Marijn Veen schoot onder de stick van Pien Dicke door. Het derde kwart, waarin niet werd gescoord, was matig. België was niet in staat was om Nederland pijn te doen. Nederland creëerde weinig en liet het na om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

Vroeg in het vierde kwart versierde Oranje twee strafcorners, maar die werden niet verzilverd. België kreeg nog één kans op de 3-2, maar vrijgelaten voor het doel van Koning verzuimde Delphine Marien de bal aan te nemen. Een gemiste strafcorner van Matla was één van de laatste kansen van de wedstrijd, waarna na zestig minuten hockeyen het eindsignaal klonk en het Nederlandse feest losbarstte. Oranje heeft het EK nu voor de vierde keer op rij gewonnen. Een evenaring van het record dat werd gevestigd in 2005.

Vuelta: Etappe 1 - Ploegentijdrit als Gran Salida voor prachteditie

De derde en laatste grote ronde van het wielerjaar staat voor de deur, zaterdag gaat de Vuelta a España van start. Het belooft een prachtige editie te worden, met Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel, Primoz Roglic, João Almeida, Mikel Landa en Juan Ayuso gaat er hard geknokt worden om de podiumplaatsen.

Zoals we in de ook nu weer bijzonder uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien gaan we van start in Barcelona. Op het Catalaanse asfalt staat zaterdag een ploegentijdrit op het programma, waar Jumbo-Visma toch wel de topfavoriet zal zijn - de ploeg gaat proberen als eerste team ooit alle drie grote rondes in één jaar te winnen.

De ploegentijdrit is iets minder dan vijftien kilometer lang, helaas wel wat kort voor zo'n onderdeel. Onderweg komt men een stuk of twintig serieuze bochten tegen, bijna allemaal zijn dat bochten van negentig graden. Caja Rural bijt om 18.55 uur het spits af, Jumbo is om 20.07 uur aan de beurt en Soudal Quick-Step sluit de gelederen om 20.19 uur.

Er wordt regen verwacht, dat kan het extra interessant maken om te gaan kijken. Canvas is er vanaf het begin bij, Eurosport uiteraard ook, de NOS heeft er geen zin in.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Twintig maanden cel geëist voor babbeltrucs bankhelpdeskfraude

Een 21-jarige man uit Diemen moet, als het aan het OM ligt, twintig maanden celstraf opgelegd krijgen, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man wordt ervan verdacht zeker zeven (hoog)bejaarde mensen te hebben opgelicht. In de visie van het OM is bewezen dat de verdachte een essentiële rol had bij het plegen van bankhelpdeskfraude.

Uit het dossier blijkt, volgens het OM, wat de werkwijze van deze criminelen is. Iemand benadert de ouderen telefonisch en doet zich voor als medewerker van de bank. De slachtoffers wordt vertelt dat er fraude wordt gepleegd met hun bankrekening, waardoor ze snel actie moeten ondernemen. Een andere ‘medewerker’ komt vervolgens aan de deur om de pinpassen op te halen. Waar vervolgens zoveel mogelijk geld vanaf wordt gehaald.

Chauffeur
De 21-jarige verdachte zou in ieder geval zeven keer betrokken zijn geweest bij deze vorm van oplichting. Volgens het OM was hij telkens de chauffeur die naar de adressen van de slachtoffers toe reed om vervolgens de pinpassen weer af te geven, zodat er mee gepind kon worden. De adressen van de slachtoffers kreeg hij via een Snapchatgroep, waarin de criminelen informatie met elkaar deelden.

De verdachte liep tegen de lamp toen hij op 22 september 2022 een oudere uit Leusden wilde oplichten. Het slachtoffer kreeg op tijd argwaan en schakelde de politie in. De verdachte en zijn bijrijders konden worden aangehouden en in de auto werden verschillende pinpassen (niet op naam van de inzittenden), simkaarten, een ABN AMRO-reader, nette kleding en een bivakmuts gevonden.

Verklaringen
Naast de spullen in de auto bestaat het belangrijkste bewijs tegen de verdachte ook uit chatgesprekken, gegevens uit zijn telefoon en verklaringen van slachtoffers. Ook zijn eigen verklaring en de verklaring van één van zijn bijrijders behoren tot het bewijs. De verdachte bekent namelijk dat hij in de auto reed waarmee de pinpassen werden opgehaald, al zegt hij niet te hebben geweten dat de pinpassen gebruikt werden voor fraude.

Het OM is er echter van overtuigd dat de verdachte doelbewust heeft samengewerkt om ten koste van kwetsbare ouderen zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat blijkt ook uit het strafblad van de verdachte. De man werd al eerder werd veroordeeld voor diefstal en op 15 augustus 2022 ook al aangehouden voor vergelijkbare feiten. “In die zaak gaat het om precies dezelfde modus operandi”, aldus de officier van justitie. “De verdachte zou toen ook de bestuurder zijn geweest. Dat betekent dat hij dus dondersgoed wist waar hij mee bezig was.”

Makkelijke prooi
In dit onderzoek zijn uiteindelijk zeven feiten aan de verdachte gekoppeld. De slachtoffers komen uit Leusden, Harmelen, Baarn, Laren, Landsmeer en Culemborg. In vijf gevallen zijn bankpassen en pincodes afgegeven. In twee gevallen bleef het bij een poging omdat de aangevers argwaan kregen. In totaal is er meer dan 11.000 euro buitgemaakt.

Het Openbaar Ministerie neemt de verdachte zijn rol in deze bankhelpdeskfraude zeer kwalijk. “Op geen enkel moment heeft de verdachte zich bekommerd om het lot van de slachtoffers, die allen (hoog)bejaard zijn”, ligt de officier van justitie toe. “De jongste was 70 jaar en de oudste was 89 jaar oud. Dit zijn kwetsbare mensen die als een makkelijke prooi worden gezien.”

Stress en fysieke klachten
Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Strafverzwarend is het feit dat de slachtoffers doelbewust zijn uitgekozen op hun leeftijd. Er is mede daardoor niet alleen sprake van financiële schade, maar ook van zodanige stress dat dit fysieke klachten heeft gegeven.

Alles meewegende eist het Openbaar Ministerie twintig maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog onduidelijk. De andere strafzaak tegen de verdachte zal op 18 september behandeld worden bij de rechtbank in Breda. Een bijrijder die gelijktijdig werd gearresteerd, een 17-jarige jongen uit Almere, zal op 23 oktober op een OM-hoorzitting moeten verschijnen.

I&O zetelpeiling: NSC (Omtzigt) 31, PvdA/GL 28, VVD 22 , BBB en PVV 13

Met nog iets meer dan twaalf weken te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen, wijst een peiling van I&O Research op een opmerkelijke verschuiving in het politieke landschap. Volgens het onderzoeksbureau zou Pieter Omtzigt met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract in één klap de grootste kunnen worden, met 31 zetels. Meer hierover bij I&O Research.

De huidige coaltie-partijen hebben allemaal verlies geleden in de peiling, waarbij het CDA op een historisch dieptepunt staat met slechts 3 zetels. D66 zakt naar 7 zetels, terwijl de VVD, al jarenlang de grootste partij in de Kamer, zou genoegen moeten nemen met 22 zetels. De ChristenUnie peilt nu op 4 zetels.

De BBB, die bij de vorige verkiezingen nog als grote winnaar uit de bus kwam, zou nu op 13 zetels uitkomen, aanzienlijk minder dan de 21 zetels bij de vorige peiling op 17 juli.

De nieuwe samenwerking tussen GroenLinks en PvdA, onder leiding van Frans Timmermans, zou uitkomen op 28 zetels. Hoewel de nieuwe partij  NSC van Omtzigt momenteel de meeste zetels zou kunnen behalen, moet men in acht nemen dat de verkiezingen pas over drie maanden plaatsvinden. De partijprogramma's moeten nog bekend worden gemaakt en er zullen nog debatten volgen waar de kiezers hun stem van af kunnen laten hangen.

F2-sprintrace Zandvoort in het water gevallen

Op het circuit van Zandvoort zou zaterdagmiddag de sprintrace in de Formule 2 verreden worden, maar dat werd een flinke domper: het was uiteindelijk veel te nat in Zandvoort en na een crash gebeurde er dan ook weinig meer.

Kampioenschapsleider Theo Pourchaire had vanaf poleposition mogen starten, maar dat ging niet door: een probleem met de aandrijfas zorgde ervoor dat hij niet op tijd de grid op kwam. Isack Hadjar stond zo in feite vooraan, voor Victor Martins, Juan Manuel Correa, Oliver Bearman, Jack Doohan, Zane Maloney, Frederik Vesti, Dennis Hauger en Jak Crawford - Richard Verschoor moest door een straf vanaf de zeventiende plek starten.

Het circuit was nat en veel meer is er niet nodig om een staande start te annuleren, dus we kregen een start van achter de safety car. Hadjar behield daarbij de leiding, voor Martins, terwijl Bearman langs Correa reed. Al snel kregen we echter een rode vlag: Kush Maini tikte Crawford aan in de Slotemakerbocht, waarna Ralph Boschung er ook bij betrokken was en hij en teamgenoot Maini bovenop elkaar kwamen te staan - iedereen was in orde, dat wel.

Na een uitgebreide onderbreking, met name om de vangrails te repareren, kon er van achter de safety car weer gereden worden met nog een minuut of twintig op de klok. Dat was in elk geval de bedoeling, maar na krap een rondje achter de safety car werd de rode vlag opnieuw gezwaaid, het regende simpelweg te hard. Dit keer duurde het niet lang voor er duidelijkheid kwam: de race zou niet herstart worden en gezien het feit dat er überhaupt nauwelijks onder groen gereden werd kwam er geen uitslag.

Grootste zoektocht ooit gestart naar monster van Loch Ness

Het Loch Ness Centre lanceert op 26 en 27 augustus 'The Quest', de grootste zoektocht naar het ongrijpbare monster van Loch Ness in meer dan 50 jaar.

Het Loch Ness Centre en het vrijwillige onderzoeksteam Loch Ness Exploration wil met 200 vrijwilligers wil vaststellen of er echt een mysterieus dier leeft in dit Schotse meer. Daarvoor wordt geavanceerde apparatuur gebruikt zoals drones met thermische scanners, infrarood onderwatercamera's en een speciale onderwatermicrofoon.

De laatste grote zoekactie naar het monster vond plaats in 1972, uitgevoerd door het Loch Ness Investigation Centre. Dit centrum was in de jaren zestig opgericht om bewijs te vinden voor het bestaan van ‘Nessie’. Het onderzoeksteam werd echter in 1977 opgeheven vanwege een gebrek aan resultaten. Een jaar later werden er nogmaals 24 boten met echolood ingezet om het monster te vinden, maar ze kwamen alleen groot puin tegen.

Wetenschappers achten het onwaarschijnlijk dat er een gigantisch reptiel in het zoetwatermeer leeft. Tot nu toe zijn alle waarnemingen gebaseerd op getuigenverklaringen. De eerste vermelding van het monster dateert uit het jaar 565, toen een Ierse monnik beweerde het tegen te zijn gekomen in de Ness, een rivier die uitmondt in Loch Ness. In 1933 beweerde ook een hoteluitbaatster dat ze een ‘walvisachtig dier’ had gezien.

Het Monster van Loch Ness is goed voor de Schotse economie, het zorgt dankzij nieuwsgierige toeristen voor miljoeneninkomsten. 

 Kijk live mee:

" frameborder="0">

De strijd om de werelmacht, wat wil BRICS bereiken?'

BRICS is een acroniem gevormd uit de beginletters van de Engelstalige namen voor de vijf landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Deze landen bevinden zich in een met elkaar vergelijkbaar stadium van economische ontwikkeling en vertegenwoordigen in de huidige wereld een alsmaar belangrijker wordende politieke en economische organisatie.

Deze week was de BRICS-top in Zuid-Afrika en sloten nieuwe landen zich aan bij de club. Maar wat wil deze club precies en betekent dit het einde van de Westerse dominantie in de wereld?

Het nutteloze feitje van de dag: Vrouw in de F1

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Een vrouw in de het startveld van de Formule 1, de huidige eigenaren van de raceklasse zouden er mee in hun nopjes zijn en zeker als ze vooraan mee zou rijden. Maar vrouwen in de F1 zijn schaars. Slechts een hand vol vrouwen namen officieel deel aan een grand prix en maar eentje wist 'binnen de punten te finishen'. Lella Lombardi legde in 1975 beslag op de zesde plaats van de Grand Prix van Spanje. Aangezien de wedstrijd vroegtijdig werd afgevlagd vanwege ernstige ongelukken (bij één ongeluk vielen vier doden) werd slecht de helft van de punten toegekend. Lombardi schreef dus geschiedenis met een half punt.

Verstappen de snelste op nat Zandvoort

Op een nat circuit van Zandvoort is zaterdag de derde en laatste vrije training verreden voor de Grand Prix van Nederland. De al massaal aanwezige Nederlandse fans konden alvast juichen, want Max Verstappen noteerde de snelste tijd.

Verstappen was in training één ook al de snelste en noteerde in training twee de tweede tijd, zaterdag stond er geen maat op de Red Bull-coureur. George Russell wist in zijn Mercedes verrassend dicht in de buurt te blijven met 0,379 seconden achterstand, Verstappen's teamgenoot Sergio Perez stond al op exact één seconde.

Achter Perez was het wel spannend, zo stonden er nog zes binnen een halve seconde van de Mexicaan, aangevoerd door de op 0,003 seconden staande Fernando Alonso. Zaterdagmiddag om 15.00 uur wordt de kwalificatie verreden, dat is althans de bedoeling: een crash in de Formule 2 gooit mogelijk wat roet in het eten.

De volledige uitslag van de training is hier te vinden.

Poging bovenburen te vergiftigen leidt tot arrestatie

In Tampa, Florida is een man, doctoraalstudent chemie, gearresteerd nadat op videobeelden is te zien dat hij iets onder de deur van zijn bovenbuurman spuit. Waarschijnlijk betreft het een gevaarlijk chemisch goedje.

Met een verborgen camera werd Xuming Li betrapt toen hij een injectiespuit gebruikte om een chemische stof onder een deur te spuiten. Hij word hij beschuldigd van onder andere mishandeling en het bezit van gereguleerde chemische stoffen.

Aan deze arrestatie ging een jaar vooraf waarin Li klaagde over geluidsoverlast van zijn bovenbuurman Abdullah. Het zou gaan over het geluid van voetstappen, schuifladen en de robotstofzuiger. Vervolgens kregen Abdullah en zijn gezin last van stank, brandende ogen en zijn dochter moest er zelfs van overgeven. Op zoek naar de oorzaak werd de brandweer ingeschakeld, is de airconditioning nagekeken, en de waterboiler welke in een kast naast de voordeur is gemonteerd, vervangen, maar niets hielp.

In juni installeerde Abdullah de camera en legde Li op twee opeenvolgende dagen vast. Op de eerste video was niet duidelijk wat er gebeurde. De tweede keer, toen de spuit zichtbaar was, belde hij de politie.

FOK! Wat een weer: eerst zon, later buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend schijnt eerst de zon volop. Aan de westkust en in het noordwesten komen er geleidelijk enkele buien, mogelijk met onweer. De zuidwestenwind is matig, langs de westkust vrij krachtig.

Vanmiddag schijnt af en toe de zon, maar komen er ook buien voor. Vooral landinwaarts is er daarbij kans op onweer. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 19°C aan de kust en 23°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer eerst vrij krachtig.

Vanavond verdwijnen de buien geleidelijk en wordt het overwegend droog. De wind uit zuidelijke richtingen waait aan de kust matig, landinwaarts staat later weinig wind.

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen droog en ontstaat er vooral in het noorden en noordwesten plaatselijk mist. De minima liggen rond 11°C. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Mooie avondlucht bij de Neckermolen (Foto: Pukeko)
Mooie avondlucht bij de Neckermolen (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Huisarts in Brunssum moet werkzaamheden neerleggen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de heer S.B. van Peer, huisarts te Brunssum, een Last tot onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten (LOOB) opgelegd. Deze arts voldoet niet aan de voorwaarden om goede en veilige zorg te verlenen. De inspectie verplicht hem onmiddellijk te stoppen met zijn beroep in afwachting van het oordeel van de tuchtrechter.

De inspectie heeft meerdere meldingen ontvangen over de wijze waarop deze huisarts de zorg aan zijn patiënten heeft ingericht. In het onderzoek dat is uitgevoerd komt de inspectie tot de conclusie dat er sprake is van een risicovolle situatie en dat deze arts niet voldoet aan de voorwaarden om goede en veilige zorg te verlenen.  

Zijn gedragingen zorgen voor een grote kans op ernstige benadeling van de gezondheid van zijn patiënten. Enkele gedragingen van deze zorgverlener hebben hier al toe geleid. In het belang van de volksgezondheid is het nodig dat de zorgverlener stopt met zijn beroepsactiviteiten als arts, totdat het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg over dat handelen heeft geoordeeld.

Door het opleggen van deze LOOB verplicht de inspectie deze arts zijn beroepsactiviteiten met onmiddellijke ingang te staken. De inspectie is zich ervan bewust dat het een ingrijpende maatregel is, ook voor patiënten, maar gelet op de conclusie van het onderzoek acht de inspectie dit noodzakelijk.


Wereld Hondendag: jaarlijks duizenden honden slachtoffer van grasaren

Duizenden honden (maar ook katten) zijn deze zomer weer slachtoffer geworden van de zogeheten grasaren. Door het gewijzigde maaibeleid van veel gemeentes is dit aantal de afgelopen jaren flink toegenomen, merken ook veel dierenartspraktijken. De Koninklijke Hondenbescherming luidt daarom op Wereld Hondendag, 26 augustus, de noodklok en wil in gesprek met gemeentes voor een gezamenlijke oplossing. De organisatie heeft inmiddels steun van bijna 50.000 hondenliefhebbers. 

Ze lijken onschuldig, maar grasaren veroorzaken elk jaar enorm veel leed voor honden en hun baasjes. In de zomerperiode voeren dierenartsen wekelijks honderden grasaaroperaties uit. De Koninklijke Hondenbescherming roept gemeentes op Wereld Hondendag (26 augustus) op om in hun maaibeleid rekening te houden met honden. “Wij vermoeden dat veel beleidsmakers geen idee hebben van de omvang en de ernst van het probleem. Om maar te zwijgen over het financiële en emotionele leed bij baasjes en hun geliefde viervoeter. Daarom zijn wij een petitie gestart, die inmiddels al bijna 50.000 keer is getekend”, zegt directeur Daphne Groenendijk.

Levensgevaarlijk
De scherpe punten van grasaren, ook wel ‘kruipers’ genoemd, kunnen gemakkelijk in de neus, keel, oren, ogen en tussen de tenen van honden terechtkomen en daar binnendringen. Door de weerhaakjes die eraan zitten, kunnen grasaren maar één kant op: dieper het lichaam in. Zo kunnen ze lelijke ontstekingen veroorzaken. Soms komen ze in de longen of andere vitale organen terecht, wat tot ernstige complicaties kan leiden of zelfs tot overlijden. Na een oproep op Facebook ontving de Hondenbescherming honderden foto’s van hondeneigenaren die maar wat graag hun nare ervaringen met grasaren deelden om zich zo gehoord te voelen.

Sylvia Huisman uit Almere stuurde een foto van haar hond Woozle. Toen hij nog geen vier maanden oud was, kreeg de Irish Doodle tijdens het snuffelen een grasaar in zijn neus. De aar kroop richting zijn hersenen en moest onder narcose worden verwijderd. Gelukkig is het goed afgelopen.

Dierenarts bevestigt probleem
Sandra Stokvis, eigenaar van praktijk De Dierenarts in Wageningen, bevestigt de omvang van het grasarenprobleem. “Ik verwijder in mijn praktijk jaarlijks tientallen grasaren bij honden. Dit bezorgt de honden gigantisch veel pijn en ongemak. En voor de eigenaren is het een flinke kostenpost. Op de dierenartsen-Facebook komen de raarste plekken voorbij, zelfs tot diep in het lichaam, in de lever, de milt, vlak bij de ruggengraat. Met soms de dood tot gevolg.”

De Hondenbescherming adviseert hondeneigenaren de plekken waar grasaren groeien zoveel mogelijk te mijden en de honden na een wandeling altijd goed te controleren. En om de hondenpoep netjes op te ruimen, want grasaren doen het goed op hondenmest.

Petitie
Gemeentes geven vaak aan dat het onmogelijk is om de grasaren actief te bestrijden, omdat ze zo verspreid voorkomen. En dat ze niet te veel willen maaien om de biodiversiteit te bevorderen. Met haar petitie roept de Hondenbescherming gemeentes op om in ieder geval de grasaren langs looppaden in recreatie- en hondenlosloopgebieden te maaien. En het maaisel vooral ook goed op te ruimen. Dierenarts Stokvis steunt deze oproep. “Ik heb biodiversiteit hoog in het vaandel staan, maar dit dierenleed is niet nodig. Grasaren staan vaak in bermen met bijna alleen gras en niet in de bloemrijke velden waar bijen en andere insecten op afkomen.” De petitie staat nog steeds open.

Petitie-overhandiging
Op donderdag 7 september zal de Hondenbescherming de petitie overhandigen aan Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en tot afgelopen juni voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daphne Groenendijk: “We zijn heel blij dat burgemeester Van Zanen deze petitie in ontvangst wil nemen. De grasaren veroorzaken een probleem dat we samen met gemeentes en hondeneigenaren moeten aanpakken.”

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1270
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
©FOK.nl e.a.