WK-brons meerkampster Vetter, Lyles is 'snelste man op aarde' met 100m-goud

In het Hongaarse Boedapest is zondag de tweede dag van de wereldkampioenschappen atletiek afgewerkt. Er kwamen volop Nederlanders in actie, wat dit keer een stukje beter ging dan het drama van zaterdagavond, terwijl ook de in theorie 'snelste man op aarde' gekroond werd.

Zevenkamp vrouwen
Na de openingsdag was de leiding in handen van de Amerikaanse favoriete Anna Hall, van wie duidelijk was dat ze om het goud zou strijden met de Britse oud-wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson. Met 6,19 meter bij het verspringen verloor Hall de leiding aan de Britse, die tot 6,54 meter kwam, waarna het speerwerpen de Britse nog wat voorsprong opleverde: 46,14 tegen 44,88 meter.

Op de 800 meter is Hall in principe de betere, Johnson-Thompson moest binnen een seconde of drie blijven. Dat leek aanvankelijk niet te lukken, maar met een geweldig slot liep de Britse naar een dik persoonlijk record van 2:05,63 minuten, ruim voldoende om Hall (2:04,09) voor te blijven. Johnson-Thompson pakte het goud met 6740 punten, Hall eindigde met 6720 punten en zilver.

Anouk Vetter begon als zevende aan de slotdag, maar met vooral het speerwerpen in gedachten was brons bepaald niet onrealistisch. Dat bleek: 5,99 meter bij het verspringen werd gevolgd door een fantastische 59,57 meter bij het speerwerpen. Daarmee legde ze de basis om de achtervolgers voor te blijven en de 2:20,49 op de 800 meter was voldoende: brons met 6501 punten, tegen 6479 voor de Hongaarse Xenia Krizsan.

Emma Oosterwegel stond op de dertiende plek na de eerste dag, maar 6,19 en 54,88 meter en een 2:12,06 op de 800 meter brachten haar nog naar een uitstekende 6464 punten en de vijfde plek. Sofie Dokter stond op plek tien na één dag, met 6,09 en 44,46 meter en 2:17,98 minuten zakte ze naar de elfde plek.

100m mannen, finale
Verdedigend wereldkampioen Fred Kerley verkeek zich op de halve finales: met 10,02 seconden kwam hij één honderdste tekort voor een plek in de eindstrijd. Die finale werd een heerlijk spektakel, waarbij Christian Coleman zoals gebruikelijk de beste start kende. Zijn Amerikaanse landgenoot Noah Lyles vloog er echter overheen en snelde naar het goud in 9,83 seconden, achter hem was het nóg spannender: de Botswanees Letsile Tebogo pakte het zilver in 9,88 seconden, voor de Brit Zharnel Hughes en de Jamaicaan Oblique Seville, die óók 9,88 liepen - de drie werden door enkele duizendsten uit elkaar gehouden.

Verspringen vrouwen, finale
De Amerikaanse Tara Davis-Woodhall opende met een prima 6,91 meter, maar in ronde twee was ze de leiding al kwijt: Ivana Vuleta uit Servië sprong naar 7,05 meter. Die bleef daar lang mee aan de leiding, tot ze de boel in poging vijf met 7,14 meter echt op slot gooide. Davis-Woodhall bleef op zilver staan, het brons ging verrassend naar Alina Rotaru-Kottmann: de Roemeense sprong in haar laatste poging zowaar naar 6,88 meter en dus het brons.

Kogelslingeren mannen, finale
De sfeer in het stadion zat er goed in, want bij het enige onderdeel met serieuze medaillekansen voor Hongarije nam Bence Halasz met 80,82 meter de leiding in ronde één. Die hield hij even vast, tot de Pool Wojciech Nowicki in de vierde poging één centimeter verder kwam. In ronde vijf werd de boel echter op een hoop gegooid: de jonge Canadees Ethan Katzberg stuntte met 81,25 meter, waar niemand meer aan zou komen. Goud was voor Katzberg, Nowicki verbeterde zich nog naar 81,02 meter en Halasz hield het brons vast met zijn 80,82 meter.

10.000m mannen, finale
Lange tijd voerden de Ethiopiërs Berihu Aregawi en Selemon Barega het veld aan, maar tweevoudig verdedigend wereldkampioen Joshua Cheptegei zat te azen op zijn kans. Met anderhalve ronde te gaan was die kans er: Cheptegei ging aan en niemand kon serieus volgen, ook al deed Daniel Ebenyo nog een degelijke poging. De Keniaan kwam echter ook tekort tegen de pure snelheid van Cheptegei, die in 27:51,42 minuten zijn derde opeenvolgende wereldtitel pakte. Zilver was in 27:52,60 voor Ebenyo, met brons in 27:52,72 voor Barega.

1500m vrouwen, halve finales
Na haar domper op de tien kilometer moest Sifan Hassan weer in actie komen en dit keer ging het beter. Een plek bij de top-6 was nodig en met een derde plek lukte dat prima in een zeer sterke heat, waarin wereldrecordhoudster Faith Kipyegon in een geweldige 3:55,14 de winst pakte, voor de Ethiopische Diribe Welteji (3:55,18) en Hassan (3:55,48).

1500m mannen, halve finales
De pas 18-jarige Nederlandse sensatie Niels Laros liep een fantastische halve finale, waarin hij in de slotmeters ogenschijnlijk moeiteloos naar de derde plek liep. Dat deed hij en passant in 3:32,74 minuten, waarmee hij sneller was dan het Nederlands record van Gert-Jan Liefers uit 2001 en Laros zelf in juni dit jaar.

20km snelwandelen vrouwen
In de vroege Hongaarse ochtend bleef lange tijd een groep bijeen, met onder meer de Peruviaanse wereldkampioene Kimberly Garcia Leon. Zij kreeg het in de slotfase echter wat lastig, terwijl Maria Perez het tempo op kon voeren. De Spaanse ging er vandoor, hield stand en pakte in 1:26.51 uur het goud. Zilver was in 1:27.16 uur voor Jemima Montag uit Australië, voor de Italiaanse Antonella Palmisano (1:27.26).

Discuswerpen vrouwen, kwalificatie
Jorinde van Klinken kwam in haar tweede worp tot 63,20 meter, wat niet voldoende was voor automatische kwalificatie voor de finale - daar was 64 meter voor nodig. Het was echter wel goed voor een finaleplek, als nummer acht voegde ze zich keurig bij de beste twaalf.

400m vrouwen, series
Lieke Klaver kwam een dag na het drama van de gemengde estafette in actie en deed het uitstekend: ogenschijnlijk redelijk ontspannen liep ze naar de winst in haar serie in een meer dan uitstekende 50,52 seconden. De snelste van iedereen was Marileidy Paulino: de Dominicaanse liep al naar 49,90 seconden.

400m mannen, series
Liemarvin Bonevacia zat in dezelfde situatie als Klaver en ook hij leek het prima aan de kant te kunnen zetten: met 44,78 seconden liep hij met afstand zijn beste race van het seizoen, wat hem plek drie in zijn sterkbezette serie opleverde en daarmee een plekje in de halve finales.

Hoogspringen mannen, kwalificatie
Douwe Amels had serieuze hoop op een finaleplaats, maar dat kwam er niet van: 2,18 en 2,22 meter gingen in één keer goud, maar op 2,25 meter lukte het drie keer niet. Uiteindelijk was 2,28 meter nodig om de finale te bereiken en dus is Amels daar niet van de partij.

100m vrouwen, series
N'Ketia Seedo moest bij de eerste drie eindigen voor een plek in de halve finales en dat lukte: met een nieuw persoonlijk record van 11,11 seconden pakte ze de derde plek. De snelste tijd was voor de Amerikaanse Sha'Carri Richardson met 10,92 seconden, ook de Poolse Ewa Swoboda (10,98) en de Saint Luciaanse Julien Afred (10,99) doken onder de elf seconden.