Opnieuw grote Chinese vastgoedontwikkelaar in problemen

In China dreigt opnieuw een grote vastgoedontwikkelaar te imploderen. Met het China Evergrande debacle van ongeveer anderhalf jaar geleden nog helder in het geheugen, wordt de situatie door velen op de voet gevolgd.

Country Garden Holdings, gevestigd in Guangdong, is één van China's grootste projectontwikkelaars. Het miste deze week rentebetalingen van $22,5 miljoen op enkele leningen in dollars.

Het bedrijf verwacht voor het eerste halfjaar een record verlies van tot wel $7,6 miljard te rapporteren, wat de vrees voor een diepere crisis bij het bedrijf aanwakkert. Het verlies komt door een lagere brutomarge, afwaardering op projecten vanwege tegenvallende verkopen en wisselkoers verliezen, aldus het bedrijf. In 2022 boekte Country Garden voor het eerst sinds de beursgang in 2007 een verlies. De onderneming heeft 30 dagen om de gemiste rentebetalingen alsnog te voldoen en zo een officiële default te vermijden.

De CEO  van Country Garden, Yang Huiyan,  was niet lang geleden nog de rijkste vrouw van China. De vastgoedontwikkelaar is één van de weinige particuliere vastgoedontwikkelaars in China die nog niet eerder rente betalingen heeft gemist. De beurswaarde van het bedrijf is sinds de piek in 2018 met meer dan 90% afgenomen.