Jake Dennis wereldkampioen Formule E na chaotische race in Londen

In Londen staan dit weekeinde de laatste twee races op het programma in alweer het negende Formule E-seizoen. In de zaterdagrace kon de titel al beslist worden en zo geschiedde op het Britse asfalt.

Poleposition was voor Envision-coureur Nick Cassidy, de enige serieuze uitdager van de op plek twee startende kampioenschapsleider Jake Dennis van Andretti. Op rij twee stonden Sebastien Buemi van Envision en NIO-coureur Dan Ticktum, gevolgd door René Rast voor McLaren, Jaguar-coureur Mitch Evans, Pascal Wehrlein voor Porsche, Penske-rijder Stoffel Vandoorne, Sam Bird namens Jaguar en Norman Nato voor Nissan - Robin Frijns moest het proberen vanaf de 21e plek in de Abt Cupra.

Cassidy kende een prima start, teamgenoot Buemi ging langs Dennis naar plek twee. Zo bleef het enige tijd, tot Evans met succes de aanval op Dennis opende. Dennis verloor kort daarna nog een plek aan Rast, nadat hij de Attack Mode probeerde te activeren, zonder succes. Cassidy pakte de Attack Mode wel, waardoor Buemi en Evans hem in elk geval tijdelijk konden passeren.

Evans wist zijn Attack Mode perfect te timen, terwijl het voor Cassidy fout ging: zijn voorvleugel gaf nota bene na een tik van teamgenoot Buemi de geest en Cassidy kon inpakken, een perfecte kans voor de op plek vier rijdende Dennis in de titelstrijd en een bijzonder pijnlijke situatie binnen Envision. De safety car betrad de baan zodat de troep van Cassidy's voorvleugel opgeruimd kon worden, dus het hele veld kwam halverwege de race weer bij elkaar.

Met Evans, Buemi, Rast, Wehrlein en Dennis voorop konden we door, waarbij ze allemaal een ander aantal Attack Mode-minuten over hadden. Met acht ronden te gaan schoot Sasha Fenestraz verder achterin het veld stevig de baan af: safety car, Fenestraz was gewoon in orde. De rode vlag werd gezwaaid om een en ander te repareren, en met nog maar vier ronden te gaan kon de herstart gegeven worden.

Evans reed nog altijd voorop, voor Buemi en de ver naar voren gekomen Antonio Felix da Costa, met Dennis op de vierde plek - Rast was met schade teruggevallen. Buemi verloor twee plekken bij het activeren van zijn Attack Mode, terwijl Evans dat juist met behoud van de leiding wist te doen. De volgende rode vlag was al snel een feit: Buemi en Norman Nato, rijdend op vier en vijf, waren met elkaar in aanraking gekomen en blokkeerden de rest van het veld volledig, waardoor alleen de top-3 überhaupt nog kon rijden.

Na wat goochelen met posities konden we door voor een sprint naar de finish, met Evans, Da Costa en Dennis voorop. In de laatste ronde kreeg Da Costa een enorme tijdstraf van drie minuten wegens een overtreding van het technisch reglement. Evans pakte de overwinning, Dennis schoof op naar plek twee en werd zo gekroond tot de nieuwe wereldkampioen, met Buemi op de derde plek in de race.