Biden wil Nationaal Monument ter ere van Emmitt Till, slachtoffer racistisch geweld

De Amerikaanse president Biden heeft het initiatief genomen tot de oprichting van een nieuw nationaal monument ter ere van slachtoffers van racistisch geweld. Biden tekende een decreet voor de bouw van het "National Monument" ter nagedachtenis aan het lynchen van de zwarte tiener Emmett Till. Het monument moet op drie verschillende locaties in de staten Illinois en Mississippi geplaatst worden.

Emmett Till, een zwarte tiener uit Chicago, werd in 1955 in Mississippi ontvoerd, gemarteld en vermoord. Na deze racistische moord door blanke mannen sloten veel mensen zich aan bij de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten.

Onderdeel van de strijd tegen oplevend racisme in de VS
Het toekomstige rijksmonument maakt volgens het Witte Huis deel uit van de strijd tegen het oplevende racisme in de VS. Het moet daarom worden geplaatst op drie historische locaties. Dit zijn onder andere de kerk in Chicago waar de doodskist van de tiener stond, deze stond open zodat iedereen het gehavende gezicht van Till kon aanschouwen. Dit was op verzoek van zijn moeder Mamie Till-Mobley.

In de rechtbank werden de daders vrijgesproken door een geheel blanke jury.

Slavernij vormde de Verenigde Staten van Amerika van de 17e tot de 19e eeuw. Miljoenen mannen en vrouwen uit Afrika, werden vooral in de zuidelijke staten van de VS gedwongen om onder meer in de landbouw te werken, met name in de katoen- en tabaksproductie. Hoewel de slavernij in de Verenigde Staten officieel werd afgeschaft na de burgeroorlog, bleef systemisch racisme en discriminatie van zwarte mensen bestaan en is dit tot op zekere hoogte nog steeds merkbaar in de VS.