Klimmers strijden om World Cup-zeges richting WK

In de wereld van het sportklimmen komt het wereldkampioenschap in het Zwitserse Bern in rap tempo dichterbij. De afgelopen tijd zijn er in de omgeving drie World Cup-evenementen afgewerkt: in het Zwitserse Villars en in Chamonix en Briançon in Frankrijk.

Lead mannen
Bij het leadklimmen heeft men zes minuten de tijd om zo hoog mogelijk op de muur te komen, met als doel natuurlijk de top: wie het hoogst komt heeft gewonnen. In Villars was het de Oostenrijkse Jakob Schubert die de overwinning pakte, hij haalde de top niet maar kwam wel één greep verder dan de Tsjech Adam Ondra. Alexander Megos uit Duitsland moest nog één greep eerder afhaken en werd derde.

In Chamonix kon van die drie alleen Megos zich in de strijd mengen, maar hij moest het doen met plek vier. Eén man bereikte de top en dat leverde de Brit Toby Roberts zijn eerste leadoverwinning op in de World Cup. De Fransman kwam net tekort, plek drie ging naar het Japanse wonderkind Sorato Anraku, die twee grepen minder ver kwam.

Tot slot was het zaterdagavond feest in Briançon, maar dan vooral voor de Japanse fans: Hannes Puman was de enige niet-Japanse finalist, maar de Zweed werd zevende en voorlaatste. De 16-jarige Anraku klopte al zijn landgenoten en pakte zijn eerste leadzege, voor landgenoten Taisei Homma en Satone Yoshida, die één beweging verder kwamen dan Yoshiyuki Ogata.

Lead vrouwen
In Villars stond er geen maat op de Sloveense grootheid Janja Garnbret, die als enige de top bereikte. De Oostenrijkse Jessica Pilz kwam tot dezelfde greep als de Amerikaanse Brooke Raboutou en Seo Chae-hyun uit Zuid-Korea, maar wist ook nog een serieuze poging voor de volgende greep te doen en pakte zo plek twee, voor Raboutou en Seo.

In Chamonix was niet elke topper aanwezig, maar een heuse legende pakt er wel éindelijk weer een zege: de Zuid-Koreaanse veterane Kim Ja-in won tussen 2009 en 2019 bergen aan World Cup-wedstrijden en een wereldtitel, maar daar bleef het bij...tot Chamonix. Kim kwam beduidend verder dan wie dan ook en pakte een fraaie zege, voor de Japanse Nonoha Kume en Helene Janicot uit Frankrijk - die kwamen even ver, op basis van de halve finales was plek twee voor Kume.

Tot slot Briançon, waar nog wat meer toppers afwezig waren met het oog op het naderende WK. Dit gaf een kans aan de Sloveense Vita Lukan, die haar eerste World Cup-zege wist te boeken. Dat deed ze voor Eliska Adamovska uit Tsjechië en de Française Manon Hily, die plek twee en drie verdeelden op basis van hun resultaat in de halve finales - ze kwamen in de finale tot dezelfde greep.

Speed mannen
Bij het speedklimmen moet een 15 meter hoge muur zo snel mogelijk bedwongen worden, met een knockoutformat tot aan de finale. In Villars zat het de Chinees Zhang Liang niet tegen: wereldrecordhouder Veddriq Leonardo ging in de kwartfinales in de fout, de Amerikaan Samuel Watson maakte in de halve finales een valse start...maar in de finale viel Zhang zelf, waardoor landgenoot Long Jianguo de winst pakte. Watson ging in de kleine finale in de fout, wat Ryo Omasa uit Japan de derde plek opleverde.

In Chamonix maakte de Kazach Rishat Khaibullin de hele dag een sterke indruk, net als Rahmad Adi Mulyono uit Indonesië. Laatstgenoemde won in de halve finales van zijn landgenoot Raharjati Nursama met 4,97 tegen 4,98 seconden, mogelijk de snelste wedstrijd ooit wat totaaltijd betreft. Khaibullin plaatste zich met 5,12 seconden via Jun Yasukawa uit Japan, maar dolf het onderspit tegen Mulyono in een razendsnelle finale: 5,01 tegen 5,05 seconden. Plek drie was voor Nursamsa, die Yasukawa op één duizendste van een seconde klopte.

Speed vrouwen
In Villars won de Poolse Natalia Kalucka in een fantastische halve finale (6,45 tegen 6,47) van de Chinese Deng Lijuan, terwijl de Amerikaanse Emma Hunt simpel afrekende van de vallende Italiaanse Beatrice Colli. Hunt ging op haar beurt in de finale in de fout en dus pakte Kalucka simpel de winst, terwijl Deng plek drie pakte na winst op Colli.

In Chamonix sneuvelden Kalucka en Hunt tegen respectievelijk Zhang Shaoqin uit China en Rajiah Sallsabillah uit Indonesië in de kwartfinales. De onderlinge halve finale werd gewonnen door Sallsabillah, terwijl haar landgenote Nurul Iqamah van Victoire Andrier uit Frankrijk verloor. Andrier kon haar stuntdag in de finale niet afmaken na een bijna-val, maar plek twee achter Sallsabillah was alsnog een topprestatie. De derde plek ging op één honderdste van een seconde naar Iqamah, die Zhang klopte.