FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 juli 2023

Toptijd Klaver op 400m, Ingebrigtsen loopt Europees record op 1500m

In het Poolse Chorzow is zondagmiddag weer een Diamond League-wedstrijd afgewerkt. Het werd een bijzonder fraai middagje atletiek, met snelle tijden én ook een mooie Nederlandse prestatie.

400m vrouwen
Lieke Klaver ging bijzonder goed van start en vocht een fraai duel uit met de Poolse Natalia Kaczmarek. De thuisfavoriete was net even te sterk en snelde naar een toptijd van 49,48 seconden, maar Klaver werd tweede in 49,81 seconden, haar eerste keer onder de 50-secondengrens. De Dominicaanse Marileidy Paulino werd met 50,00 seconden derde.

Kogelstoten mannen
Een Amerikaans feestje, 'uiteraard' met winst voor Ryan Crouser: zijn zesde poging eindigde bij een uitstekende 22,55 meter. Landgenoot Payton Otterdahl werd met 21,88 meter tweede, voor de 21,78 meter van de Nieuw-Zeelander Tom Walsh.

1500m vrouwen
Het was geen Diamond League-wedstrijd, maar wel een bijzonder indrukwekkende race, met vooral Ethiopische dames die een heel hoog tempo nodig hadden met het oog op hun WK-deelname. De winst ging naar Hirut Meshesha in een zeer indrukwekkende 3:54,87 minuten, voor Birke Haylom (3:54,93) en Diribe Welteji (3:55,08) - uiteindelijk liep de hele top-9 een persoonlijk record.

100m mannen
Een van de spannendste sprints op topniveau van de laatste tijd, met uiteindelijk vijf mannen binnen een paar honderdsten van elkaar. De winst ging in 9,97 seconden naar de Zuid-Afrikaan Akani Simbine, voor de 9,98 van de Amerikaan Fred Kerley én de verrassende Emmanuel Eseme uit Kameroen - ook de Amerikaan Cravont Charleston (9,99) en de Jamaicaan Yohan Blake (10,01) waren rap.

Hoogspringen vrouwen
De Oekraïnse Iryna Gerashchenko sprong net als Nicola Olyslagers uit Australië en landgenote Yuliia Levchenko over 1,98 meter, maar alleen Gerashchenko deed dat in één keer en dus pakte zij de winst. Olyslagers werd op het aantal beurten tweede, voor Levchenko.

3000m vrouwen
Een fraai Ethiopisch-Keniaans duel richting de finish, waarbij Freweyni Hailu uit Ethiopië de sterkste was in een meetingrecord van 8:26,61 minuten. De Keniaanse Lilian Rengeruk werd in 8:27,80 tweede, voor Lemlem Hailu (8:29,43).

Hinkstapspringen vrouwen
De Venezolaanse Yulimar Rojas begon lekker, maar eindigde nog veel beter: met een beste wereldjaarprestatie van 15,18 meter pakte ze zeer overtuigend de winst, ver voor de 14,70 meter van de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk en de 14,67 meter van Leyanis Perez Hernandez uit Cuba.

100m horden vrouwen
De Nigeriaanse wereldrecordhoudster Tobi Amusan was weer lekker op dreef en snelde naar de winst in 12,34 seconden, hoewel de Amerikaanse toppers Kendra Harrison (12,35) en Nia Ali (12,38) bepaald niet ver weg waren.

3000m steeplechase mannen
Er stond weer geen maat op Soufiane El Bakkali uit Marokko, die richting de slotfase een gat sloeg en wiens zege niet meer in gevaar kwam: 8:03,16 minuten. De Keniaan Abraham Kibiwot werd in 8:08,03 minuten tweede, voor landgenoot Leonard Kipkemoi Bett (8:09,45).

400m mannen
De enige man die dit jaar onder de 44 seconden liep, de jonge Zambiaan Muzala Samukonga, haakte na een paar meter al ogenschijnlijk geblesseerd af. Buiten die domper was het vooral een mooie race voor de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk, die naar een meetingrecord van 44,08 seconden snelde. De Botswanees Bayapo Ndori werd in 44,61 seconden tweede, voor de 44,73 van de Braziliaanse hordenspecialist Alison dos Santos.

800m vrouwen
De Keniaanse Mary Moraa moest flink doorlopen, maar hield de Oegandese Halimah Nakaayi wel van zich af: 1:56,85 tegen 1:57,78 minuten, net als de Jamaicaanse Natoya Goule-Toppin (1:57,90) én de Amerikaanse Sage Hurta-Klecker (1:58,09) was dat sneller dan het oude meetingrecord.

Speerwerpen vrouwen
Het niveau is de laatste jaren al niet bepaald fantastisch, maar er was dit keer één prima uitzondering: Haruka Kitaguchi sloot haar serie af met een beste wereldjaarprestatie én meetingrecord van 67,04 meter. De Australische Mackenzie Little werd met 64,50 meter tweede, voor de 62,73 meter van de Nieuw-Zeelandse Tori Peeters.

1500m mannen
Vooraf leek het al een van dé klapstukken van de maand te worden en dat was niet gelogen: Jakob Ingebrigtsen werd goed op gang gebracht en gooide er weer een fenomenaal slotstuk uit. De Noor snelde naar een fantastische 3:27,14 minuten, een verbetering van zijn eigen Europees record en de achtste tijd ooit gelopen, slechts drie mannen waren ooit sneller. De Kenianen Abel Kipsang (3:29,11) en Reynold Cheruiyot (3:30,30) completeerden de top-3.

100m vrouwen
Het werd een prachtige strijd tussen dé vrouw van het Amerikaanse sprinten, Sha'Carri Richardson, en dé vrouw van het Jamaicaanse sprinten, Shericka Jackson. Die strijd ging door tot in de laatste meters en werd gewonnen door Richardson in een indrukwekkende 10,76 seconden, vlak voor de 10,78 van Jackson. De Poolse Ewa Swoboda werd derde en dook met 10,94 voor het eerst onder de elf seconden.

Hoogspringen mannen
Voor het eerst in lange tijd liet de legendarische Qatarees Mutaz Essa Barshim zijn fantastische sprongkunst weer eens zien: 2,36 meter leverde hem een fraaie zege op. Mede-olympisch kampioen Gianmarco Tamberi werd met 2,34 meter tweede en naast de Italiaan kwam ook de Duitser Tobias Potye over 2,34 meter, maar wel met wat meer foutsprongen.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis deed mee, dus de winst was voor Armand Duplantis: de Zweed sprong als enige over 6,01 meter. Plek twee was met 5,91 meter voor de Amerikaan Sam Kendricks, die zich een week eerder niet voor het WK wist te plaatsen, met 5,81 meter voor zijn landgenoot Christopher Nilsen op plek drie. Menno Vloon had zijn dag niet en bleef steken op 5,41 meter en plek negen.

Alcaraz pakt Wimbledontitel na fantastische finale tegen Djokovic

Tennisser Carlos Alcaraz heeft zich voor het eerst in zijn carrière laten kronen tot kampioen op Wimbledon. De pas 20-jarige Spaanse nummer één van de wereld rekende op het heilige gras in Londen in de finale af met zevenvoudig winnaar Novak Djokovic uit Servië, de nummer twee van de wereld.

Djokovic schoot uit de startblokken en had in no-time de eerste set te pakken, maar Alcaraz herstelde zich in set twee. Een vroege break werd ook snel tenietgedaan, maar in de tiebreak wist hij op fenomenale wijze alsnog de set te pakken, waarin de twee - en dan vooral Alcaraz - bij vlagen weer fantastisch tennis lieten zien.

In set drie was Alcaraz de baas, hoewel de set alsnog een uur duurde: de vijfde game, op de opslag van Djokovic, ging maar liefst dertien keer naar deuce, waarna Alcaraz hem alsnog pakte. Een break op 2-2 in set vier hielp Djokovic op weg naar de winst in de vierde set, waardoor een vijfde en beslissende set nodig was.

In die vijfde set plaatste Alcaraz bij 1-1 al een break, waarna hij Djokovic nauwelijks nog echt in de buurt liet komen. Op 5-4 was het heel even wat moeilijker, maar met wederom een fraai punt maakte de jonge Spanjaard het af: 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4.

Poels boekt eerste Nederlandse ritzege in Tour de France

Wout Poels heeft voor de eerste Nederlandse etappeoverwinning in de Tour de France 2023 gezorgd. De 35-jarige klimmer van Bahrain-Victorious reed op de voorlaatste klim Wout van Aert uit zijn wiel en won met meer dan twee minuten voorsprong.

Wout Poels maakte deel uit van een grote kopgroep van maar liefst 35 renners, met onder mee zijn ploeggenoot Mikel Landa, Thibaut Pinot, Marc Soler en Wout van Aert. De kopgroep kreeg de ruimte van het peloton nadat voorin in het peloton een grote valpartij was. Jonas Vingegaard kon net ontsnappen aan de valpartij.

Na de valpartij kreeg de kopgroep meer dan acht minuten en was duidelijk dat de winnaar in de grote kopgroep zat. Op meer dan vijftig kilometer van het einde versnelde Soler bergop. De Catalaan reed enige tijd alleen vooruit, maar na een versnelling van Van Aert zou hij samen met Poels en Krists Neilands. Laatstgenoemde viel in de afdaling weg en ook Soler had het in de afdaling lastig en begon met een kleine achterstand op Van Aert en Poels aan de voorlaatste klim.

Op de steile klim toonde Poels zijn klimmersbenen. Hij reed Van Aert direct uit het wiel en ook Soler kon niet aansluiten, waardoor de Limburger onbedreigd naar de ritzege reed. Hij won met meer dan twee minuten verschil op de nummer twee Van Aert.

In de strijd om het klassement voerde UAE in dienst van Tadej Pogacar het tempo op, waarna Pogacar in de laatste kilometer met een aanval zelf probeerde. Vingegaard gaf in vergelijking met de eerdere bergritten geen krimp en zat direct op het wiel van zijn rivaal en kwamen gezamenlijk over de finishstreep, waardoor Vingegaard nog altijd in het geel staat. Hij heeft tien seconden voorsprong op Pogacar.

Results powered by FirstCycling.com

Klimmers strijden om World Cup-zeges richting WK

In de wereld van het sportklimmen komt het wereldkampioenschap in het Zwitserse Bern in rap tempo dichterbij. De afgelopen tijd zijn er in de omgeving drie World Cup-evenementen afgewerkt: in het Zwitserse Villars en in Chamonix en Briançon in Frankrijk.

Lead mannen
Bij het leadklimmen heeft men zes minuten de tijd om zo hoog mogelijk op de muur te komen, met als doel natuurlijk de top: wie het hoogst komt heeft gewonnen. In Villars was het de Oostenrijkse Jakob Schubert die de overwinning pakte, hij haalde de top niet maar kwam wel één greep verder dan de Tsjech Adam Ondra. Alexander Megos uit Duitsland moest nog één greep eerder afhaken en werd derde.

In Chamonix kon van die drie alleen Megos zich in de strijd mengen, maar hij moest het doen met plek vier. Eén man bereikte de top en dat leverde de Brit Toby Roberts zijn eerste leadoverwinning op in de World Cup. De Fransman kwam net tekort, plek drie ging naar het Japanse wonderkind Sorato Anraku, die twee grepen minder ver kwam.

Tot slot was het zaterdagavond feest in Briançon, maar dan vooral voor de Japanse fans: Hannes Puman was de enige niet-Japanse finalist, maar de Zweed werd zevende en voorlaatste. De 16-jarige Anraku klopte al zijn landgenoten en pakte zijn eerste leadzege, voor landgenoten Taisei Homma en Satone Yoshida, die één beweging verder kwamen dan Yoshiyuki Ogata.

Lead vrouwen
In Villars stond er geen maat op de Sloveense grootheid Janja Garnbret, die als enige de top bereikte. De Oostenrijkse Jessica Pilz kwam tot dezelfde greep als de Amerikaanse Brooke Raboutou en Seo Chae-hyun uit Zuid-Korea, maar wist ook nog een serieuze poging voor de volgende greep te doen en pakte zo plek twee, voor Raboutou en Seo.

In Chamonix was niet elke topper aanwezig, maar een heuse legende pakt er wel éindelijk weer een zege: de Zuid-Koreaanse veterane Kim Ja-in won tussen 2009 en 2019 bergen aan World Cup-wedstrijden en een wereldtitel, maar daar bleef het bij...tot Chamonix. Kim kwam beduidend verder dan wie dan ook en pakte een fraaie zege, voor de Japanse Nonoha Kume en Helene Janicot uit Frankrijk - die kwamen even ver, op basis van de halve finales was plek twee voor Kume.

Tot slot Briançon, waar nog wat meer toppers afwezig waren met het oog op het naderende WK. Dit gaf een kans aan de Sloveense Vita Lukan, die haar eerste World Cup-zege wist te boeken. Dat deed ze voor Eliska Adamovska uit Tsjechië en de Française Manon Hily, die plek twee en drie verdeelden op basis van hun resultaat in de halve finales - ze kwamen in de finale tot dezelfde greep.

Speed mannen
Bij het speedklimmen moet een 15 meter hoge muur zo snel mogelijk bedwongen worden, met een knockoutformat tot aan de finale. In Villars zat het de Chinees Zhang Liang niet tegen: wereldrecordhouder Veddriq Leonardo ging in de kwartfinales in de fout, de Amerikaan Samuel Watson maakte in de halve finales een valse start...maar in de finale viel Zhang zelf, waardoor landgenoot Long Jianguo de winst pakte. Watson ging in de kleine finale in de fout, wat Ryo Omasa uit Japan de derde plek opleverde.

In Chamonix maakte de Kazach Rishat Khaibullin de hele dag een sterke indruk, net als Rahmad Adi Mulyono uit Indonesië. Laatstgenoemde won in de halve finales van zijn landgenoot Raharjati Nursama met 4,97 tegen 4,98 seconden, mogelijk de snelste wedstrijd ooit wat totaaltijd betreft. Khaibullin plaatste zich met 5,12 seconden via Jun Yasukawa uit Japan, maar dolf het onderspit tegen Mulyono in een razendsnelle finale: 5,01 tegen 5,05 seconden. Plek drie was voor Nursamsa, die Yasukawa op één duizendste van een seconde klopte.

Speed vrouwen
In Villars won de Poolse Natalia Kalucka in een fantastische halve finale (6,45 tegen 6,47) van de Chinese Deng Lijuan, terwijl de Amerikaanse Emma Hunt simpel afrekende van de vallende Italiaanse Beatrice Colli. Hunt ging op haar beurt in de finale in de fout en dus pakte Kalucka simpel de winst, terwijl Deng plek drie pakte na winst op Colli.

In Chamonix sneuvelden Kalucka en Hunt tegen respectievelijk Zhang Shaoqin uit China en Rajiah Sallsabillah uit Indonesië in de kwartfinales. De onderlinge halve finale werd gewonnen door Sallsabillah, terwijl haar landgenote Nurul Iqamah van Victoire Andrier uit Frankrijk verloor. Andrier kon haar stuntdag in de finale niet afmaken na een bijna-val, maar plek twee achter Sallsabillah was alsnog een topprestatie. De derde plek ging op één honderdste van een seconde naar Iqamah, die Zhang klopte.

Nederlandse toeriste (21) bij overval in Zuid-Afrika beschoten

Een 21-jarige Nederlandse vrouw is, samen met een Britse en Amerikaanse studente, bruut overvallen nabij het Zuid-Afrikaanse Kruger Nationaal Park. Ze werd, net als de Britse vrouw, door kogels geraakt.

Volgens de Afrikaanse nieuwssite SAPeople werden de drie vrouwen in een auto belaagd door een bende. De bendeleden hebben minstens vier keer geschoten en twee van de studentes, die op weg waren naar een accommodatie om de nacht door te brengen, zijn geraakt. Het incident vond plaats op 30 juni, maar de details zijn nu pas naar buiten gebracht. Volgens lokale media zijn de twee inmiddels teruggekeerd naar Nederland en Engeland.

De slachtoffers zijn geraakt in hun been. De gemaskerde bende opende de deur van hun Suzuki Chery en stal hun bagage, camera’s en laptops. De daders zijn nog niet gearresteerd. Het incident wordt behandeld als een poging tot moord. 

Man met hond gered na 3 maanden op zee

Een Australische man die na een maand zeilen pech kreeg is 2 maanden later gered.

De zeezeiler vertrok vanuit La Paz, Mexico op weg naar Frans Polynesië, maar kwam na ongeveer een maand in slecht weer terecht. In de storm raakte zijn catamaran dusdanig beschadigd dat zijn boordsystemen uitvielen. De man en zijn hond leefden vervolgens van rauwe vis en regenwater. Ze werden uiteindelijk gespot door een vistrawler die hen heeft gered.

Actrice en zangeres Jane Birkin (76) overleden

Jane Birkin is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat melden Franse media. Birkin werd wereldberoemd door haar duetten met Serge Gainsbourg. De artieste is ook bekend van de Birkin bag, de tas van Hermès die naar haar vernoemd is. De zangeres werd volgens Franse media thuis gevonden door haar verzorger.

Birkin werd wereldberoemd met 'Je ‘t aime, moi non plus', dat ze samen met Serge Gainsbourg opnam. Het nummer werd aanvankelijk voor de bekende actrice Brigitte Bardot geschreven, maar die vond het te gewaagd door al het gekreun en gehijg in het nummer.

Birkin werd in 1946 in Londen geboren, maar heeft het grootste deel van haar leven in Frankrijk gewoond en het Franse staatsburgerschap aangenomen. In de jaren 60 en 70 werd ze wereldberoemd – in 1967 brak ze door met de film 'Blow Up'. Deze werd bekroond met een Palme d'Or op het Filmfestival van Cannes. In 1968 speelde ze samen met Alain Delon en Romy Schneider in de film 'La Piscine' ('Het zwembad'), die nu als een klassieker wordt beschouwd.

Met haar minnaar, chansonzanger Serge Gainsbourg, nam Birkin het nummer 'Je t'aime... moi non plus' op. Veel radiostations draaiden het nummer niet vanwege het gekreun in het nummer - maar het verkocht in een paar maanden tijd meer dan een miljoen exemplaren en maakte het paar wereldberoemd. In de jaren zeventig trok Birkin de aandacht met naaktfoto's in het Franse mannenblad 'Lui'.

Het Franse luxe modemerk Hermès ontwierp in 1984 een handtas en noemde deze naar Birkin. De Birkin Bag blijft tot op de dag van vandaag een van de meest begeerde luxe handtassen van het bedrijf.

Eind mei had Jane Birkin verschillende optredens in Parijs afgezegd vanwege een gebroken schouderblad.

Kapsalon-bedenker Nataniël Gomes (47) overleden

Kapper Nataniël Gomes, de bedenker van het gerecht kapsalon, is op 47-jarige leeftijd overleden. Dat meldt cabaretier Jandino Asporaat, die bevriend was met Gomes.

De van oorsprong Kaapverdiaanse Gomes bedacht het inmiddels beroemde gerecht in 2003. Hij bestelde altijd patat met shoarma of kebab, tomaat, gesmolten kaas, sla, sambal en knoflooksaus bij een nabijgelegen shoarmazaak. Voor het gemak werd dat op een gegeven moment aangeduid als 'kapsalon', omdat de bedenker een kapperszaak had.

Begin dit jaar vierde shoarmazaak El Aviva de twintigste verjaardag van de kapsalon. Twintig jaar later is het gerecht in vrijwel elke shoarmazaak te vinden en is de kapsalon zelfs in het buitenland verkrijgbaar.

"Journalisten uit New York, China, Rusland kwamen je interviewen, omdat ze jouw verhaal zo bijzonder vonden. Maar jij bleef rustig en bescheiden zoals je altijd was. Nooit kapsones, altijd vriendelijk tegen iedereen", schrijft Jandino Asporaat op Instagram. Het is niet bekend waaraan Gomes is overleden.

Xavi Simons vertrekt bij PSV

Xavi Simons vertrekt bij PSV, de international heeft vanmorgen het trainingskamp van de Eindhovense club verlaten.

Simons had nog een contract bij PSV maar daar stond een clausule in dat zijn vorige club Paris Saint-Germain hem voor zes miljoen euro terug kon kopen. Dit gebeurt nu, maar de kans is groot dat PSG hem meteen weer zal uitlenen, waarbij RB Leipzig de beste papieren heeft.

Simons tekent in Parijs een contract voor vier jaar.

Peiling: VVD, BBB en PvdA/GroenLinks op kop (deelname Omtzigt verdringt BBB)

De eerste peiling na de val van het kabinet laat zien dat VVD, BBB en PvdA/GroenLinks erg dicht bij elkaar staan. De deelname van Pieter Omtzigt aan de verkiezingen zal echter een grote impact hebben op de uitkomst. Mocht Frans Timmermans lijsttrekker worden voor PvdA/ GroenLinks, haalt deze combinatie drie stemmen meer binnen. Met veel nieuwe gezichten en politici die uit de politiek stappen kan er tijdens de campagne nog veel gebeuren. Meer hierover op Peil.nl.

De verkregen uitslagen hebben echter een beperkte voorspellende waarde voor de uitslag van 22 november. Dit komt door de volgende redenen:

  • Het is nog onduidelijk of Pieter Omtzigt aan de verkiezingen meedoet en wie de lijsttrekkers zullen zijn voor partijen als PvdA/GroenLinks, D66 en het CDA.
  • Er moet nog een verkiezingscampagne plaatsvinden. Uit ervaring blijkt dat tijdens deze periode veel kiezers nog van mening veranderen. Met het aantal nieuwe partijleiders en de zekerheid van een nieuwe premier kan dit effect mogelijk sterker zijn dan voorheen.

Twitter verliest de helft van advertentie-inkomsten

De inkomsten bij Twitter zijn slechter dan verwacht. Elon Musk schreef op Twitter dat de cashflow negatief blijft door bijna 50 procent minder advertentie-inkomsten en een hoge schuldenlast. Musk had in maart gezegd dat hij verwachtte dat Twitter tegen juni een positieve cashflow zou kunnen realiseren.

Het nieuws van Musk is het bewijs dat de agressieve kostenbesparingen die de miljardair heeft doorgevoerd sinds de overname van Twitter in de herfst van 2022 niet voldoende zijn om de inkomsten op te krikken. Daarnaast lijken de advertentie-inkomsten zich niet zo snel te hebben hersteld als Musk in april dacht. In een interview met de BBC destijds zei hij dat de meeste adverteerders al waren teruggekeerd naar Twitter.

Twitter werd ervan beschuldigd niet genoeg te hebben gemodereerd op de tweets. Het gevolg was dat veel adverteerders zich afwendden omdat ze niet wilden dat hun advertenties naast ongepaste inhoud werden weergegeven.

Twitter zou drie miljard omzet maken
Musk schreef zaterdag dat Twitter een positieve cashflow moet hebben "voordat we ons iets anders kunnen veroorloven". Hij reageerde op een tweet over voorstellen om geld in het bedrijf te steken. Het was aanvankelijk onduidelijk op welke periode Musk doelde op zijn uitspraak over een daling van de advertentie-inkomsten met 50 procent. Hij heeft eerder gezegd dat Twitter op schema ligt om tegen 2023 $ 3 miljard aan inkomsten te behalen, tegen $ 5,1 miljard in 2021.

Musk nam Twitter in oktober 2022 over voor zo'n 44 miljard dollar, en nam toen zelf het roer over, bracht het bedrijf naar de beurs en ontsloeg duizenden werknemers - een groot deel van het personeelsbestand.

Rusland ontslaat opnieuw generaal, Seliverstov mag vertrekken

Na het ontslag van generaal-majoor Ivan Popov zou  nu een andere Russische commandant uit zijn functie zijn ontheven. Verschillende Russische oorlogsbloggers melden dat het opperbevel zaterdag generaal-majoor Vladimir Seliverstov heeft teruggeroepen als commandant van de 106th Guards Airborne Division. De reden van het ontslag is onduidelijk. De Russische bronnen speculeren echter dat dit te maken kan hebben met de reputatie van Seliverstow om voor zijn mankrachten op te komen.

Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) opereert de 106th Guards Airborne Division uit de Tula-regio in Rusland sinds januari in het Bakhmut-gebied. Daar stelt de divisie de noordelijke flank van de stad in de regio Donetsk veilig. Militairen van het 137th Guards Airborne Regiment van de divisie deden in april een beroep op de Russische president Vladimir Poetin en klaagden over de gouverneur van de Tula-regio, Alexei Dyumin en minister van Defensie Sergei Shoigu over het gebrek aan voorraden van de eenheid. De onvrede van de soldaten over de omstandigheden in het oorlogsgebied kan Seliverstow ertoe hebben aangezet contact op te nemen met het Russische opperbevel, schrijft de ISW.

Volgens Amerikaanse experts zou het ontslag van Seliverstow onderdeel kunnen zijn van een zuivering door het opperbevel van de Russische strijdkrachten. Slechts een paar dagen geleden moest generaal-majoor Ivan Popov , commandant van het 58e leger, aftreden. In een vrijgegeven audiobericht zei Popov dat hij van zijn post was ontheven vanwege zijn kritiek op  de inefficiënte oorlogsvoering door Rusland.

Het 58th Army en de 106th Guards Airborne Division behoren tot de grootste Russische formaties in Oekraïne en hebben tot nu toe het tegenoffensief van Kyiv relatief goed kunnen weerstaan in hun respectievelijke frontsectoren, vervolgt de ISW. De defensieve successen zijn waarschijnlijk ook te danken aan Popov en Seliverstow, die hun superieuren vroegen om de capaciteiten van hun troepen op peil te houden. "Seliverstow heeft mogelijk het voorbeeld van Popov gevolgd, of de Russische militaire leiding heeft Seliverstow mogelijk ontslagen uit angst voor soortgelijk gedrag", aldus de analisten.

Seliverstov werd geboren in 1973 in de regio Vladimir. In 1992 trad hij toe tot het leger en eind 2014 was hij plaatsvervangend brigadecommandant van de 45th Guards Special Reconnaissance Brigade. Vijf jaar later werd hij benoemd tot plaatsvervangend commandant van de 106th Guards Airborne Division. Sinds juli 2021 leidde hij de eenheid als commandant.

Deze divisie nam deel aan de mislukte opmars naar Kyiv in het voorjaar van 2022. Volgens Oekraïense bronnen hebben soldaten van de eenheid burgers afgeslacht in de steden Bucha, Hostomel en Irpin. Eind maart trok de vereniging zich terug in Wit-Rusland en werd later verplaatst naar Oost-Oekraïne. Seliverstow werd vorige maand gepromoveerd tot generaal-majoor.


Kabinet verbiedt ontkenning Holocaust

Het wordt expliciet verboden om in het openbaar de verschrikkingen van de Holocaust te vergoelijken, te ontkennen of te bagatelliseren. Dat heeft het kabinet besloten op voorstel van minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. Discriminatie en racisme zijn al verboden. Met dit verbod worden straks slachtoffers en nabestaanden van genocide en andere oorlogsmisdaden ook specifiek beschermd tegen bijzonder kwetsende uitlatingen die dit soort internationale misdrijven ontkennen en bagatelliseren.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: “Ontkenning van dit soort gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid is helaas aan de orde van de dag. Zo zien we regelmatig dat het monster van het antisemitisme weer de kop opsteekt. Dit baart mij ontzettend veel zorgen en mogen wij niet onbeantwoord laten, want de les van de Holocaust is geen geschiedenisles. Dit gaat ook over het hier en nu. Het gaat over discriminatie, uitsluiting en uiteindelijk: vernietiging. Het gaat over menselijkheid en medemenselijkheid. Het gaat over goed en kwaad, en je stem verheffen als je het ene in het andere ziet veranderen. Laten wij deze verhalen blijven vertellen, nu de slachtoffers van deze misdaden steeds minder vaak hier zelf toe in staat zijn. Niet timide en fluisterend, maar zelfverzekerd en vol overtuiging.”

Met dit specifieke strafrechtelijke verbod geeft het kabinet uitvoering aan de Europese verplichtingen om bepaalde vormen van het publiekelijk vergoelijken, ontkennen of verregaand bagatelliseren van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden expliciet strafbaar te stellen. Op beledigende vormen van vergoelijking, ontkenning of bagatellisering van deze internationale misdrijven komt een maximum gevangenisstraf van 1 jaar te staan. Het verbod is onderdeel van het Wetsvoorstel herimplementatie Europees strafrecht.

Verbod op misleiding in cryptowetgeving

Kopers van crypto’s mogen straks niet meer bewust verkeerd geadviseerd worden. Ook wordt misleidende reclame verboden. Dit gebeurt nu vaak door reclame-uitingen van zogenaamde influencers. Straks moet duidelijk zijn wie de afzender van de reclame-uiting is.

Dit staat in een internetconsultatie voor de nationale uitvoeringswet van de Europese Markten in crypto-activa verordening (MiCA) die vandaag start voor de duur van zes weken. Na de zomer worden de reacties verwerkt en het wetsvoorstel voor advies aangeboden aan de Raad van State. Daarna volgt de parlementaire behandeling.

Nieuwe cryptowet in internetconsultatie
De Europese Commissie heeft op 30 juni dit jaar een nieuw wettenpakket in laten gaan om de cryptomarkt te reguleren, getiteld MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation). Voor de uitvoering van deze Europese regelgeving is nationale wetgeving nodig, die vandaag in consultatie gaat.

Aanbieders van crypto’s mogen straks geen te gevaarlijke of ingewikkelde producten verkopen, of kopers bewust verkeerd adviseren. Mocht een platform gehackt worden en crypto’s gestolen worden, dan moeten aanbieders hun klanten compenseren. Ook mogen cryptodienstverleners niet de tegoeden van hun klanten inzetten voor handel voor eigen rekening.

De Europese en nationale cryptowetgeving zorgt voor meer regulering, maar dekt niet alle risico’s af. De cryptohandel blijft een instabiele en risicovolle markt, ook na de invoering van MiCA. Het ministerie van Financiën drukt kopers op het hart zich goed te informeren over de aanschaf van crypto’s en bekend te zijn met de risico’s die handel in crypto’s met zich meebrengt. Meer informatie over de risico’s van crypto’s en hoe je als koper verstandig kunt omgaan met crypto’s is te vinden op slimincrypto.nl.

Meer bescherming voor consumenten
De Europese crypto-wetgeving MiCA moet consumenten meer bescherming bieden. Op dit moment is de cryptowereld niet gereguleerd. Als je nu in crypto’s stapt en je verliest je geld, of je wordt slachtoffer van fraude en oplichting, dan kun je nergens heen en ben je je geld kwijt. In de nieuwe Europese MiCA-verordening komt er meer toezicht en moeten cryptobedrijven zich aan meer voorwaarden houden. In Nederland zal dit toezicht worden uitgevoerd door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten.

Toezicht door AFM en DNB
Crypto’s en cryptobedrijven vallen straks onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Toezichthouders van de AFM kijken voortaan mee om te zien of de handel in crypto’s volgens de regels gebeurt en of kopers van crypto’s netjes worden behandeld door crypto-exchanges of aanbieders van wallets of dat er mogelijk sprake is van fraude of oplichting.

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat toezicht houden op partijen die stablecoins uitgeven. DNB controleert of stablecoins ook echt ‘stable’ zijn, stabiel dus, en daadwerkelijk gedekt worden door dollars of euro’s.

Mogelijke verdubbeling explosies in dit jaar

De politie voorziet voor 2023 een mogelijke verdubbeling van het aantal incidenten met explosies ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Forensisch Coördinatie Team (LFCT). Voor de - vaak jonge - daders heeft de politie een waarschuwing; de pakkans is behoorlijk hoog. Net als de straffen.

Het LFCT houdt het aantal incidenten met explosieven bij en legde tot begin juli al 303 van dit soort incidenten vast. In heel 2022 waren dat er in heel Nederland 325. Het merendeel van de explosies is gericht tegen woningen en bedrijven. Analyse van het fenomeen laat zien dat vaak een drugsgerelateerd crimineel conflict de achterliggende oorzaak is.

Het aantal incidenten met explosies is in bijna heel Nederland gestegen, maar vooral in de eenheid Rotterdam zag de politie een enorme toename. Volgens landelijke cijfers zat de eenheid Rotterdam begin juli op 96 explosies, meer dan vorig jaar in een heel jaar. Dat waren er toen 65.

Flitspoeder
"In 2021 vonden in de eenheid Rotterdam nog maar 12 van dit soort incidenten plaats", zegt Wim Hoek, portefeuillehouder excessief geweld en districtschef politie Rotterdam-Zuid. Hij ziet de afgelopen jaren een duidelijke verschuiving van schietincidenten richting explosies. En dat is een trend die geldt voor bijna heel Nederland.

Opvallend is ook de toename van het aantal incidenten met zelfgemaakte explosieven; er worden steeds zwaardere explosieven of brandbommen gebruikt. "Bij een groot deel van deze zelfgemaakte explosieven bestaat de lading uit flitspoeder", zegt Hoek. "Dit poeder wordt bijvoorbeeld gebruikt in zogenoemde Cobra’s, die relatief eenvoudig verkrijgbaar zijn en in Europa zelfs legaal geproduceerd worden. Dit flitspoeder heeft een enorme explosieve kracht en wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld geldautomaten mee op te blazen. Soms worden ijzeren brievenbussen door de explosie letterlijk aan flarden gescheurd", zegt Hoek. "De ijzeren, vlijmscherpe flarden vliegen gewoon door deuren heen. Als iemand door zoiets geraakt wordt, kan dat catastrofaal aflopen. Het is een wonder dat er nog weinig gewonden of, erger nog, doden zijn gevallen."

Pakkans
In Rotterdam heeft de politie volgens Hoek de afgelopen tijd volop ingezet op het aanhouden van verdachten. "Tot 4 juli van dit jaar hebben we 72 aanhoudingen verricht voor schietincidenten en explosies", vertelt hij.

Ook elders in het land werden explosie-verdachten opgepakt. Zo werd afgelopen week nog een verdachte aangehouden in het onderzoek naar een hele reeks explosies in Amsterdam Noord, begin juni. Eerder werden in deze zaak ook al twee mannen opgepakt. De pakkans is behoorlijk hoog, waarschuwt Hoek. "We werken met man en macht om verdachten aan te houden bij dit soort excessief geweldsincidenten. En met succes. De vraag is niet ‘of’ maar wanneer we je aanhouden."

Jonge verdachten
Van de in de eenheid Rotterdam aangehouden verdachten is meer dan de helft 23 jaar of jonger. In een kwart van de aanhoudingen gaat het om minderjarigen. De jongste verdachte is 14 jaar. Ook dit komt redelijk overeen met het landelijke beeld. Hoek: "Dit soort jonge uitvoerders krijgen de opdracht vaak via een tussenpersoon of via social media zoals snapchat of telegram. Zij weten vaak niet waarom en op wie zij de aanslag moeten plegen. Zij krijgen summiere informatie. Daardoor is het lastig om bij de opdrachtgevers te komen. Toch draaien we ook daarop onderzoeken en weten we met enige regelmaat tot aanhouding over te gaan."

Om te voorkomen dat jongeren in de fout gaan en eventueel doorgroeien naar nog zwaardere criminaliteit pleit de politie voor een integrale aanpak, met ook investeringen in problematische wijken om nieuwe aanwas te voorkomen. Eind mei maakte het kabinet bekend dat deze gebiedsgerichte preventieve aanpak wordt uitgebreid van 15 naar 27 gemeenten. Korpschef Henk van Essen pleitte recent voor betere ‘vroegsignalering’ van risicojongeren. Onder meer door intensievere samenwerking met scholen en andere zorgpartners zoals de jeugdzorg en de ggz.

Strafmaat
Eenmaal gepakt komen daders er niet mals vanaf; het OM neemt deze zaken uiterst serieus en eist hoge straffen. Onlangs werd nog 2 jaar jeugddetentie geëist voor een minderjarige die verdacht wordt van het plaatsen en laten ontploffen van een explosief. Dat is de maximale straf die het OM kan eisen bij een minderjarige. Daarnaast kreeg een volwassen man kortgeleden nog 3 jaar cel opgelegd voor het plaatsen en laten ontploffen van een explosief.

Melden helpt
Om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. "Jij kent jouw wijk het beste", zegt Hoek. "Als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt jou dat als eerste op. Zie jij verdachte situaties, meld het dan!"

Landelijke cijfers incidenten met explosies (tot 4 juli 2023)

Soort explosief incident- over heel 2022/tot 4 juli 2023

  • (poging) Aanslag bedrijf     40 / 64
  • (poging) Aanslag infra       2 / 0
  • (poging) Aanslag overige  2 / 7
  • (poging) Aanslag voertuig   12 / 13
  • (poging) Aanslag woning   159 / 162
  • (poging) Plofkraak ATM    13 / 5
  • (poging) Plofkraak Juwelier    8 / 3
  • (poging) Plofkraak overige  3 / 3
  • Aantreffen niet ontplofte explosieven garagebox  3 / 3
  • Aantreffen niet ontplofte explosieven in voertuig  11 / 4
  • Aantreffen niet ontplofte explosieven overige  6 / 18
  • Aantreffen niet ontplofte explosieven woning  14 / 8
  • Aantreffen explosieven bij doorzoekingen  46 / 10
  • Anders  6 / 3

Eindtotaal: in 2022 325 explosies, in 2023 tot 4 juli 303 explosies

Deze landelijke cijfers wijken soms licht af van de eenheids-cijfers, vooral door (onderzoeks-) duiding achteraf.

Cijfers incidenten met explosies per Politie Eenheid

Politie Eenheid- heel 2022 / 2023 (tot 4 juli)

  • Noord-Nederland 9 / 7
  • Oost-Nederland 27 / 15
  • Midden Nederland  31 / 33
  • Noord-Holland  13 / 16
  • Amsterdam  127 / 91
  • Den Haag  15 / 26
  • Rotterdam 65 / 96
  • Zeeland West-Brabant 12 / 3
  • Oost-Brabant  17 / 8
  • Limburg 9 / 8
  • Landelijke Eenheid  0 / 0

Eindtotaal  325 / 303

Amsterdam officieel 40 jaar hoofdstad

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Dat is zo klaar als een klontje. Maar volgens de grondwet is Amsterdam dat officieel pas veertig jaar. Historicus Hannah Bakx legt ons uit hoe dat zo gekomen is.

"Formeel is Amsterdam pas 40 jaar de hoofdstad, maar eigenlijk rekenen we sinds 1808", vertelt Bakx. De historicus refereert aan het jaar dat Lodewijk Napoleon de eerste bewoner van het Paleis op de Dam ooit werd.

Eeuwenlang was Den Haag de regeringsstad. Totdat Napoleon Bonaparte in 1806 zijn jongere broertje Lodewijk tot koning van Nederland benoemt. Lodewijk Napoleon verkiest Amsterdam boven Den Haag als standplaats. "Hij hield niet van de zeelucht en Utrecht vond hij te klein. Toen heeft hij zijn oog op Amsterdam laten vallen", vertelt Bakx. Om precies te zijn het stadhuis, dat sindsdien het Paleis op de Dam wordt genoemd.

Na het Franse tijdperk is Koning Willem I aan de macht in het Koninkrijk der Nederlanden. In 1814 legt hij dat volgens Bakx ook wettelijk vast. Maar een jaar later behoort ook België tot het Koninkrijk. "Om België niet voor het hoofd te stoten, schrapte hij het uit de grondwet. Hij verbleef in Brussel en in Amsterdam zodat er niet één hoofdstad zou zijn", vertelt Bakx.

Als de wegen tussen Nederland en België in 1830 weer scheiden wordt dit niet herzien. Tot 1983 dus. "Hier worden verschillende dingen over gezegd. Het kan gewoon een foutje zijn, of gewoon over het hoofd gezien. Maar pas in 1983 is het pas weer formeel vastgelegd", zegt Bakx.

Balkon
Als Lodewijk Napoleon het Paleis op de Dam betrekt verandert hij er een hoop: "Hij zette er allemaal nieuwe meubels neer en hij plakte er een balkon op. Hij vond namelijk dat hij naar zijn volk moest kunnen zwaaien." Ook de leden van het Koninklijk Huis hebben daar baat bij gehad: "Het is regelmatig gebruikt voor balkonscènes. Zoals natuurlijk De kus van Willem-Alexander en Máxima."

Waarom Amsterdam nog steeds de hoofdstad is terwijl de koning hier niet meer huist en ook de regering in Den Haag zit, is voor Bakx een raadsel: "Het komt maar in een paar landen voor dat de regering niet in de hoofdstad zetelt, dus in die zin is dat best uniek". Ook voorbijlopende toeristen vinden dat een interessant gegeven. "Wat is een hoofdstad, zonder regering. Dat is toch de definitie van een hoofdstad?", vraagt iemand zich af.

Of Amsterdam ooit weer z'n koninklijke randje terug zal winnen betwijfelt Bakx. Wie weet zegt ze: "Amalia wilde ook in Amsterdam studeren, misschien als ze aan de macht komt en Amsterdam nog steeds leuk vindt, gaat ze hier wel weer wonen."

Tour: Etappe 15 - De strijd gaat door in de Alpen

De veertiende etappe van de Tour de France kende een bijzonder interessant einde, met een mooi duel tussen geletruidrager Jonas Vingegaard en concurrent Tadej Pogacar - hoewel Carlos Rodriguez er uiteindelijk met de etappe vandoor ging.

Het verschil tussen de twee kemphanen is tien seconden, vandaag kunnen we weer een duel verwachten. De heren gaan van start in Les Gets, vooral bekend als walhalla voor mountainbikers, en beginnen dan aan een bijna 180 kilometer lange tocht door de Alpen.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we een heuvelachtig begin, waarna we twee bergen van de eerste categorie en één van de derde en tweede categorie krijgen - die laatste is kort, maar het stijgt wel aan bijna elf procent gemiddeld en kent een stukje van zeventien procent.

Na een heel klein stukje dalen zetten we koers naar de finish, Saint-Gervais Mont-Blanc. Een slotklim van zeven kilometer aan bijna acht procent, met vooral een lastige laatste paar kilometer. Even na één uur begint deze exercitie, alle zenders zijn er nagenoeg gelijk live bij, de finish staat tussen zes en half zeven op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Waterpolosters beginnen WK met nipte zege tegen Europees Kampioen Spanje

De Nederlandse waterpolosters zijn goed begonnen aan het WK waterpolo. In het Japanse Fukuoka begon de Nederlandse ploeg met een overwinning tegen Europees kampioen Spanje: 7-6.

Bij rust keek Oranje tegen een 2-3 achterstand aan en in het begin van de derde periode liep Spanje uit naar een voorsprong van twee goals, maar nog in dezelfde periode herstelde Nederland zich goed. Eerst maakte Sabrina van der Sloot de aansluitingstreffer, waarna vlak voor het einde van de derde periode Simone van de Kraats de gelijkmaker maakte.

In de laatste periode nam Oranje de overhand tegen de Spaanse waterpolosters. Brigitte Sleeking zorgde met twee doelpunten in de laatste deel van de wedstrijd voor het verschil. Alleen vanuit een penalty wist Spanje nog te scoren, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar.

Door de overwinning lijkt Nederland al bijna zeker van de eerste plaats in de groepsfase wat recht geeft op een directe plek in de kwartfinales op het WK. Oranje speelt nog wel tegen Kazakhstan en Israël, maar moet dat naar verwachting makkelijk winnen.

FOK! Wat een weer: onstuimig weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend schijnt de zon geregeld en vooral in het westen en noorden komen enkele buien voor. Boven land is de zuidwestenwind vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. In het noordwestelijk kustgebied is de wind eerst mogelijk stormachtig, windkracht 8, met zware windstoten van 75-90 km/uur.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt met vooral landinwaarts mogelijk enkele buien. De middagtemperatuur ligt rond 23°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. In het zuiden en oosten komt plaatselijk nog een bui voor. De zuidwestenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer is de wind matig tot vrij krachtig.

Komende nacht kan heel lokaal nog een lichte bui voorkomen, maar is het overwegend droog. De minimumtemperatuur is ongeveer 15°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5-6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!


"Kwam voorbij drijven genietend vanuit mijn hang-ei te Haps" (Foto: Charged)
"Kwam voorbij drijven genietend vanuit mijn hang-ei te Haps" (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Koolhof dubbelt zich met Skupski naar Wimbledontitel

Tennisser Wesley Koolhof heeft eindelijk zijn Grand Slam-titel in het mannendubbelspel binnen. Nadat hij vorig jaar met Ena Shibahara - die hij voor dat toernooi nog nooit had ontmoet - Roland Garros won in het gemengd dubbelspel, was het zaterdag op Wimbledon raak met de Brit Neal Skupski.

De als eerste geplaatste Koolhof en Skupski speelden in de finale tegen de Spanjaard Marcel Granollers en zijn Argentijnse kompaan Horacio Zeballos, als vijftiende geplaatst. In set één was een break op 3-3 voldoende, waarna Koolhof en zijn partner in set twee op 2-2 al de service over konden nemen. Op de service van Skupski kwam op matchpoint een slechte return, die Koolhof wijselijk liet gaan en die dan ook uit ging: 6-4, 6-4 en de titel was binnen.

Historische Wimbledontitel voor ongeplaatste Vondrousova

Tennisster Marketa Vondrousova heeft op het heilige gras van Wimbledon de titel gepakt in het vrouwenenkelspel. Het is een historische zege voor de Tsjechische nummer 42 van de wereld, nooit eerder werd de titel gepakt door een ongeplaatste speelster.

Vondrousova stond in de finale tegenover de mondiale nummer zes, Ons Jabeur uit Tunesië. Die verloor vorig jaar de finale nog van Elena Rybakina, die ze dit jaar in de kwartfinales uitschakelde. Jabeur begon de finale dit keer goed met een break, maar leverde die ook gelijk weer in. Dat herhaalde zich later in set één nog eens, waarna Vondrousova met nog een break de set pakte.

In de tweede set werden de eerste twee games weer tegen de service in verdeeld, waarna Jabeur een break voorsprong pakte...en gelijk weer inleverde. Op 4-4 plaatste Vondrousova een break en op eigen service maakte de Tsjechische het daarna uitstekend af: 6-4, 6-4.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #235 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1440
special
Random Pics van de Dag #1439
special
Random Pics van de Dag #1438
special
Random Pics van de Dag #1437
special
Random Pics van de Dag #1436
©FOK.nl e.a.