F3-coureur Colapinto eert MP-teamgenoot Van 't Hoff met zege op Silverstone

Op een vochtig circuit van Silverstone hebben de jongelingen in de Formule 3 zaterdagochtend hun sprintrace afgewerkt. Dat werd een interessante vertoning, met name omdat de regen niet weg bleef, maar ook niet voor langere tijd door zou zetten.

Sebastian Montoya mocht vanaf poleposition vertrekken en had Jonny Edgar naast zich, gevolgd door Taylor Barnard, Franco Colapinto, Luke Browning, Gabriele Mini, Paul Aron, Gabriel Bortoleto, Christian Mansell, Pepe Marti, Oliver Goethe en Leonardo Fornaroli, die in de kwalificatie het snelst was en zondag dus vanaf pole mag vertrekken.

Terwijl men klaar stond voor de start begonnen er wat druppels te vallen, wat voor één man interessant kon zijn: in het middenveld stond Gregoire Saucy als enige op regenbanden. Montoya kwam in de openingsronde niet in de problemen, Edgar zakte ver weg. Barnard, Colapinto, Browning en Mini schoven zo een plekje op, Bortoleto won er zelfs twee.

Na een handvol ronden nam Bortoleto op fraaie wijze plek vijf over van Mini en nog even later begon het spannend te worden: de regen kwam na acht van de achttien ronden vrij serieus uit de hemel vallen. Hét moment voor jonge coureurs om te laten zien uit welk hout ze gesneden zijn, maar daar dacht de raceleiding anders over: safety car.

Achter de safety car kwam een hele reeks coureurs regenbanden halen, maar gezien de verwachte duur van de bui - een paar minuten - deed niet iedereen dat. Montoya, Barnard, Colapinto, Bortoleto en Mini voerden het veld aan en stonden nog op regenbanden, Dino Beganovic, Aron en Browning waren vanaf de elfde plek de eersten op regenbanden.

Met zes ronden te gaan mocht er weer geracet worden en in bocht één ging het al ietwat fout: Barnard tikte Montoya aan, die een volledige spin zowaar wist te vermijden, maar wel ver terug zou vallen. Colapinto kon zo de leiding pakken, voor Bortoleto en Barnard, die ongetwijfeld een straf boven het hoofd gehangen zou krijgen.

Barnard bleek zich al snel een lekke band gereden te hebben bij zijn actie op Montoya en viel ver terug, wat Mansell naar plek drie bracht. Aron en Beganovic waren ondertussen lekker bezig op de regenbanden en schoven in rap tempo de top-6 binnen. Dat duurde echter niet lang, want met drie ronden te gaan was het circuit dusdanig opgedroogd dat ze zelf weer links en rechts ingehaald werden.

Colapinto's overwinning kwam geen moment meer in gevaar, en het was een emotionele: het Nederlandse MP Motorsport verloor vorige week de jonge Nederlander Dilano van 't Hoff, die om het leven kwam op Spa-Francorchamps. Bortoleto reed naar een keurige tweede plek - en verstevigde zo zijn leiding in het kampioenschap - en Mansell pakte zijn allereerste Formule 3-podium door Caio Collet nog net van het lijf te houden.