FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 juli 2023

Verstappen: "Het was een goede dag en ik kijk uit naar morgen"

In een kwalificatie die vochtig begon wist Max Verstappen vanmiddag voor de vijfde maal op rij de pole position te veroveren. Vanaf de eerste startrij kan Verstappen op jacht naar zijn zesde grand prixzege op rij, een bijzondere prestatie.

"Het was een hectische kwalificatie. Op sommige plekken was het nog glad. De snelheid zat er altijd wel goed in. In Q1 was het lastig met de omstandigheden en de rode vlag. Toen ik weer naar buiten ging, was de baan aan het opdrogen. Dan weet je natuurlijk dat die ronde heel belangrijk gaat worden. Er was wel wat chaos in m’n out lap door het verkeer. Maar uiteindelijk was het gewoon prima en kon ik veilig door", aldus de regerend wereldkampioen, zo lezen we op Verstappen.nl.

Achter de Nederlander legden Lando Norris en Oscar Piastri verrassend beslag op de tweede en derde plaats. "Tijdens Q3 was ik best verrast om die twee daar te zien. Maar het is geweldig voor McLaren om hier te staan. Vanuit onze kant zijn we heel blij om op pole te staan", zo vertelt Verstappen.

De Red Bull-coureur kijkt met vertrouwen naar de wedstrijd van morgen. "Vooral tijdens Q1 en Q2 waren er nog wat vochtige plekken. Dus ik moest een beetje voorzichtig zijn. Natuurlijk zit je dicht op de limiet, maar wetende dat we een geweldige auto hebben hoef je niet 100% op de limiet te rijden. Het was een goede dag en ik kijk uit naar morgen. Ik denk dat we morgen sterk zijn. Normaal gesproken gaan we over de race nog beter dan over één ronde."

Brits onderzoek: één op de drie vegan producten bevat melk of ei

Meer dan een derde van voedingsmiddelen die als veganistisch zijn gelabeld in het Verenigd Koninkrijk, bevatte dierlijke producten, zo blijkt uit onderzoek. Experts waarschuwen dat kopers met ernstige allergieën mogelijk “ernstige gevolgen” kunnen ondervinden.

Forensische wetenschappers vonden sporen van ei of melk in een scala aan goederen die als veganistisch of plantaardig werden gelabeld, waarbij handelsstandaardspecialisten oproepen tot juridische bescherming om te voorkomen dat consumenten “worden uitgebuit door onethische voedselbedrijven”.

Inspecteurs van Hampshire en Kent Scientific Services ontdekten dat 24 (39%) van de 61 producten die als veganistisch waren gelabeld, ei of zuivel bevatten, inclusief 13 zuivelalternatieven en 48 vleesalternatieven. In totaal bleek 90% niet aan de norm te voldoen - wat betekent dat ze sporen van zuivel bevatten of onnauwkeurigheden in hun etikettering en voedingsinformatie hadden.

De geanalyseerde items omvatten veganistische equivalenten van chocoladetruffels, pizza, hamburgers, muffins en wraps.

John Herriman, de CEO van het Chartered Trading Standards Institute (CTSI), zei: “Het gebrek aan een juridische definitie kan worden misbruikt door onethische voedselbedrijven die beweren dat voedsel veganistisch is, terwijl ze in feite dierlijke producten bevatten.”

“Misschien nog zorgwekkender is dat deze 'leugen' rampzalige gevolgen kan hebben voor mensen met allergieën voor dierlijke producten, zoals melk en eieren. We weten dat mensen helaas hun leven hebben verloren als gevolg hiervan en dringen daarom aan op meer duidelijkheid over wat wel en niet wettelijk als veganistisch en plantaardig voedsel kan worden benoemd.”

Uit recente peilingen is gebleken dat de consument erop vertrouwt dat iets met het etiket veganistisch vrij is van dierlijke ingrediënten. Het CTSI heeft 2000 mensen ondervraagd en vastgesteld dat 76% dit gelooft.

Maar er is momenteel geen wettelijke definitie voor veganistisch voedsel, waardoor bedrijven hun producten als zodanig kunnen marketen zelfs als ze zuivel of ei bevatten. En er zijn geen drempelvereisten voor dierlijke producten in het VK of de EU, in tegenstelling tot de vereiste voor sporen van gluten.

Ongeveer 1,5% van de bevolking is veganistisch en één op de zes mensen heeft een allergie voor melk of schaaldieren. Het onderzoek van CTSI laat zien dat onder respondenten met een melkallergie, 84,6% gelooft dat veganistisch voedsel veilig voor hen is om te eten. Dit geloof was het hoogst (92,7%) bij 35-44-jarigen.

In 2017 overleed Celia Marsh nadat ze een wrap had gegeten van Pret a Manger die als veganistisch was gelabeld maar door kruisbesmetting tijdens het productieproces melkeiwit bevatte. 

Kerry Nicol, beleids- en campagnevoerder bij CTSI, zei dat plantaardige en vegan diëten enorm populair zijn geworden. Ook zij hebben een “toename gezien in klachten en incidenten waar consumenten zich misleid voelen”.

Ze voegde eraan toe: “Er is ook een toename geweest van mensen met dierlijke allergieën die voedsel dat als veganistisch is gemarkeerd kiezen, in de veronderstelling dat het veilig voor hen is om te eten, om vervolgens toch een allergische reactie te krijgen.”

De meeste producten die door wetenschappers werden onderzocht, waren gelabeld als veganistisch, hoewel sommige als plantaardig werden beschreven. De plantaardige trend sluit dierlijke producten niet per se uit van iemands dieet, maar moedigt mensen aan voornamelijk fruit, groenten en noten te eten.

De helft van de respondenten die door CTSI werden ondervraagd, dacht dat plantaardig en vegan hetzelfde betekende, waardoor mensen met allergieën misleid kunnen worden door te denken dat ze veilig zijn.

Voedseletiketregels bevatten een lijst van 14 stoffen of producten die voedselallergieën of intoleranties kunnen veroorzaken. Wanneer een van deze als ingrediënten wordt gebruikt in voorverpakt voedsel of voedsel dat ter plaatse wordt verpakt om te verkopen, zoals een broodje bij de bakker, moet hun aanwezigheid worden benadrukt in de ingrediëntenlijst zodat ze duidelijk opvallen tussen de andere ingrediënten, bijvoorbeeld door ze vetgedrukt te maken.

Dit was echter niet altijd het geval bij de onderzochte producten. Consumenten wordt geadviseerd om op zoek te gaan naar ingrediënten op producten die als plantaardig of veganistisch zijn aangeduid, waaronder caseïne, een melkeiwit; lactose, een melk- en suikerproteïne; en wei, een bijproduct van melk. Ze moeten ook oppassen voor collageen, dat afkomstig is van de huid en botten van dieren, en reuzel of talg, dat dierlijk vet is.

Een woordvoerder van het  Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken zei: “Voedsellabels mogen niet misleidend zijn om consumenten vertrouwen te geven in het voedsel dat ze kopen - daarom eisen we dat de aanwezigheid van ingrediënten die voedselallergieën kunnen veroorzaken duidelijk wordt aangegeven op de verpakking.”

Oostenrijk: vader biecht moord op per SMS aan dochter

In de nacht van 6 juli 2023 vond een moord plaats in een woongebouw in Eberndorf, wijk Völkermarkt. Volgens de huidige stand van het onderzoek wordt een 69-jarige man verdacht van het dodelijk verwonden van zijn 62-jarige partner, beiden Nederlanders die al vele jaren in Oostenrijk wonen, met een mesachtig voorwerp.

Om 01.20 uur werd een politiepatrouille opgeroepen voor een verkeersongeval met materiële schade op de zuidelijke snelweg A2 in het Poggersdorf-gebied. Daar vonden ze de 69-jarige man in een zwaar beschadigde auto. De man gedroeg zich recalcitrant bij het opnemen van het ongeval en verwondde een agent bij zijn arrestatie. De politie was toen nog niet op de hoogte van de moord. 

Ook de vrijwillige brandweer die ter plaatse was geroepen, meldde het agressieve gedrag van de bestuurder. 

De 40-jarige dochter van het Nederlandse stel belde om 05.12 uur de politie. Ze had een sms van haar vader ontvangen waarin stond dat hij en zijn partner niet meer in leven waren als ze het bericht ontving. Een politiepatrouille ging vervolgens naar het huis van de man, waar ze de dodelijk gewonde vrouw aantroffen. Pas toen ontdekten ambtenaren dat de schrijver van de SMS de 69-jarige man was. 

De verdachte zit vast, maar is nog niet verhoord. De onderzoeken werden overgenomen door de recherche van de deelstaat Karinthië. 

Pedersen sprint naar winst in Tour de France, net voor Philipsen

Mads Pedersen heeft de achtste etappe van de Tour de France op zijn naam gezet. De 27-jarige Deen was nipt sneller dan Jasper Philipsen, die al drie keer eerder na de zege sprintte. Wout van Aert werd derde.

De achtste etappe van Libourne naar Limoges over 200 kilometer was een vlakke etappe met op het einde van de rit enkele klimmetjes van de vierde categorie. De finish liep ook wat omhoog en was er dus een één voor de sterke sprinters. Vroeg in de etappe waren er verschillende aanvallen, Mads Pedersen probeerde meermaals mee te springen in de vroege vlucht, maar de sprintersploegen lieten niet begaan en daarna ging er een kopgroep van drie weg.

Makkelijk te controleren door het peloton en de kopgroep met Tim Declercq , Anthony Turgis en Anthony Delaplace kreeg vijf minuten voorsprong. Bij de eerste tussensprint was er toch animo in het peloton. Nadat Jasper Philipsen de tussensprint won van het peloton zette Alpecin-deceuninck opeens door onder leiding van Mathieu van der Poel. Een kleine halve minuut namen ze op het peloton, waarna Jumbo-Visma het recht zette.

Daarna was er weer controle in het peloton en zakte de voorsprong geleidelijk. Kasper Asgreen probeerde in de laatste dertig kilometer nog naar de kopgroep toe te rijden, maar slaagde daar niet in. Op het laatste klimmetje van de dag trok Jumbo-Visma eens door, alleen de schade was niet groot. Het zorgde wel dat de kopgroep werd ingelopen, waarna er gesprint kon worden voor de dagzege. In de sprint trok Van der Poel de sprint aan voor zijn ploeggenoot Philipsen, maar het was Pedersen de snelste was op de oplopende finishstrook. De voormalig wereldkampioen pakte daarmee zijn eerste dagzege in de Tour de France.

Results powered by FirstCycling.com

F1: Verstappen op poleposition in Groot-Brittannië

Max Verstappen heeft de poleposition voor de Grand Prix van Groot-Brittannië gepakt. De Nederlander was met zijn Red Bull op het circuit van Silverstone met een tijd van 1.26,720 een fractie sneller dan de McLarens van Lando Norris en Oscar Piastri. Nyck de Vries kon geen vuist maken en eindigde als negentiende.

Aan het begin van de kwalificatie was de baan nog wat vochtig, waardoor een aantal coureurs het probeerde op intermediates, maar dit bleek de verkeerde keuze. Het circuit werd sneller en sneller waardoor de rijders wel door moesten gaan om telkens hun tijd te verbeteren, zeker omdat regen dreigde. Met nog iets meer dan drie minuten op de klok was er een code rood omdat de Haas van Kevin Magnussen stil viel.

Red Bull-coureur Sergio Perez stond op dat moment buiten de top vijftien en werd door zijn team als eerste de pits uitgestuurd. De Mexicaan kon na het vrijgeven als eerste een tijd neerzetten, maar eindigde uiteindelijk op plek zestien, terwijl hij nog een tweede ronde had kunnen doen. In de chaos vielen ook Yuki Tsunoda, Guanyo Zhou, De Vries en Magnussen buiten de boot. Na het vallen van de vlag kwam Valtteri Bottas vanwege te weinig brandstof nog stil te staan waardoor de Fin niet meer in actie kwam.

Tussen Q1 en Q2 had het weer licht geregend, maar ook nu werd de baan richting het einde weer sneller en sneller. Het betekende dat de coureurs een tweede setje zachte banden moesten halen om maar door te kunnen gaan. Nadat de vlag gevallen was bleek dat Nico Hülkenberg, Lance Stroll, Esteban Ocon, Logan Sargeant en Bottas klaar waren.

Verstappen zette in het laatste deel met een 1.27,086 meteen de toon voor Lewis Hamilton en Piastri. In de tweede run verbeterde Verstappen zich naar een 1.26,720 waarmee hij zijn vijfde poleposition op rij pakte. Feest was het bij McLaren met de tweede en derde tijd voor Norris en Piastri. Charles Leclerc, Carlos Sainz, George Russell, Hamilton, Alexander Albon, Fernando Alonso en Pierre Gasly.

Na afloop werd duidelijk dat Bottas gestrand was met te weinig brandstof en uit de uitslag van de kwalificatie geschrapt werd. De Fin zal achteraan moeten starten.

Vesti domineert F2-sprintrace op nat Silverstone

In de Formule 2 is zaterdag op het circuit van Silverstone de sprintrace van dit weekeinde verreden. Het werd een race met veel strijd om de voorste posities, behalve de allereerste plek, die was vanaf de start al zo goed als vergeven.

Polesitter Frederik Vesti en Isack Hadjar stonden op de eerste startrij, gevolgd door Theo Pourchaire, Enzo Fittipaldi, Oliver Bearman, Jack Doohan, Ayumu Iwasa, Victor Martins, Roy Nissany en Zane Maloney - Richard Verschoor mocht het proberen vanaf de zestiende plek.

Het was flink nat en dus besloot men dat de jongelingen een rollende start uit moesten voeren. Bearman ging rap langs Fittipaldi voor plek vier, maar al snel kwam de safety car terug: Brad Benavides stond naast de baan - Iwasa stond ondertussen binnen met remproblemen.

Bij de herstart schoof Bearman langs Pourchaire gelijk weer een plekje op en nog geen ronde later nam hij ook Hadjar te grazen voor plek twee. Het duurde niet lang voor Bearman een foutje maakte, maar na een volledige '360' bleef de schade beperkt tot Hadjar en even later ook Pourchaire die hem inhaalden.

Bearman moest alle zeilen bijzetten om Doohan van de vierde plek te houden, terwijl Pourchaire na een mooie strijd plek twee over wist te nemen van Hadjar - Vesti reed onbedreigd ver voorop. Pourchaire reed in rap tempo ver weg bij Hadjar, die bezoek kreeg van Bearman en Doohan en beiden al snel zag passeren.

Na rondenlang strijden om de derde plek werd dat duel tussen Bearman en Doohan eindelijk beslecht met twee ronden te gaan: Bearman verremde zich, dus de constant klagende Doohan kon er éindelijk voorbij. Daarmee was de race dan ook beslist: Vesti boekte een bijzonder overtuigende zege, Pourchaire werd tweede en Doohan finishte als derde, met Verschoor ver buiten de punten.

F3-coureur Colapinto eert MP-teamgenoot Van 't Hoff met zege op Silverstone

Op een vochtig circuit van Silverstone hebben de jongelingen in de Formule 3 zaterdagochtend hun sprintrace afgewerkt. Dat werd een interessante vertoning, met name omdat de regen niet weg bleef, maar ook niet voor langere tijd door zou zetten.

Sebastian Montoya mocht vanaf poleposition vertrekken en had Jonny Edgar naast zich, gevolgd door Taylor Barnard, Franco Colapinto, Luke Browning, Gabriele Mini, Paul Aron, Gabriel Bortoleto, Christian Mansell, Pepe Marti, Oliver Goethe en Leonardo Fornaroli, die in de kwalificatie het snelst was en zondag dus vanaf pole mag vertrekken.

Terwijl men klaar stond voor de start begonnen er wat druppels te vallen, wat voor één man interessant kon zijn: in het middenveld stond Gregoire Saucy als enige op regenbanden. Montoya kwam in de openingsronde niet in de problemen, Edgar zakte ver weg. Barnard, Colapinto, Browning en Mini schoven zo een plekje op, Bortoleto won er zelfs twee.

Na een handvol ronden nam Bortoleto op fraaie wijze plek vijf over van Mini en nog even later begon het spannend te worden: de regen kwam na acht van de achttien ronden vrij serieus uit de hemel vallen. Hét moment voor jonge coureurs om te laten zien uit welk hout ze gesneden zijn, maar daar dacht de raceleiding anders over: safety car.

Achter de safety car kwam een hele reeks coureurs regenbanden halen, maar gezien de verwachte duur van de bui - een paar minuten - deed niet iedereen dat. Montoya, Barnard, Colapinto, Bortoleto en Mini voerden het veld aan en stonden nog op regenbanden, Dino Beganovic, Aron en Browning waren vanaf de elfde plek de eersten op regenbanden.

Met zes ronden te gaan mocht er weer geracet worden en in bocht één ging het al ietwat fout: Barnard tikte Montoya aan, die een volledige spin zowaar wist te vermijden, maar wel ver terug zou vallen. Colapinto kon zo de leiding pakken, voor Bortoleto en Barnard, die ongetwijfeld een straf boven het hoofd gehangen zou krijgen.

Barnard bleek zich al snel een lekke band gereden te hebben bij zijn actie op Montoya en viel ver terug, wat Mansell naar plek drie bracht. Aron en Beganovic waren ondertussen lekker bezig op de regenbanden en schoven in rap tempo de top-6 binnen. Dat duurde echter niet lang, want met drie ronden te gaan was het circuit dusdanig opgedroogd dat ze zelf weer links en rechts ingehaald werden.

Colapinto's overwinning kwam geen moment meer in gevaar, en het was een emotionele: het Nederlandse MP Motorsport verloor vorige week de jonge Nederlander Dilano van 't Hoff, die om het leven kwam op Spa-Francorchamps. Bortoleto reed naar een keurige tweede plek - en verstevigde zo zijn leiding in het kampioenschap - en Mansell pakte zijn allereerste Formule 3-podium door Caio Collet nog net van het lijf te houden.

'Overvaller maakt geen indruk in nagelsalon'

Een poging van een man om een nagelsalon in Georgia te beroven is mislukt doordat de klanten en het personeel kalm bleven, zijn eisen negeerden en rustig doorgingen met hun behandelingen. Eén persoon staat op, maar lijkt niet echt onder de indruk.

Op CCTV-beelden, vastgelegd op 3 juli, is te zien hoe de verdachte de salon in Atlanta binnenstormt en begint te schreeuwen dat mensen moeten gaan liggen en hun geld moeten afgeven.

Zelenskyy bezoekt Snake Island om stil te staan bij 500 dagen oorlog

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft een bezoek gebracht aan Snake Island in de Zwarte Zee, waarvan de verdedigers beroemd werden door een Russisch oorlogsschip aan het begin van de invasie te trotseren door "Fuck yourself" te antwoorden aan de Russen.

"Vandaag zijn we op Snake Island, dat nooit zal worden veroverd door de bezetters, zoals de rest van Oekraïne, omdat we het land van de dapperen zijn", zei Zelenskyy. Hij legde bloemen neer als eerbetoon aan de soldaten die Snake Island verdedigden met hun leven.

Op 8 juli is het 500 dagen geleden dat Rusland de grootschalige invasie van het Europese land begon.

Biden: 'Oekraïne nog niet klaar voor NAVO-lidmaatschap'

De Amerikaanse president Joe Biden vindt een snelle toetreding van Oekraïne tot de NAVO onrealistisch. "Ik denk niet dat het land klaar is voor het NAVO-lidmaatschap", zei Biden in een interviewfragment gepubliceerd door de Amerikaanse omroep CNN. Hij is van mening dat er tussen de NAVO-lidstaten nog steeds geen overeenstemming is over het al dan niet toelaten van Oekraïne tot het bondgenootschap "nu, ten tijde van de oorlog".

Als je dat deed, zou men volgens Biden ook verplicht zijn om elke centimeter van het NAVO-grondgebied te verdedigen. Als de oorlog voortduurt, zouden alle NAVO-partners in oorlog zijn.

'Forever chemicals' in ongeveer 45 % van Amerikaans kraanwater

In bijna de helft van het kraanwater in de Verenigde Staten worden zogenaamde 'forever-chemicals' aangetroffen. Volgens een studie van het US Science Agency USGS worden per- en polyfluorstoffen(PFAS) aangetroffen in tenminste 45 procent van het landelijke kraanwater. In ongeveer 75 procent van het leidingwater in Amerikaanse steden is het aangetroffen, op het platteland is dat 25 procent.

Voor de studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Environment International, namen de wetenschappers monsters op 716 representatieve locaties in het hele land. Het onderzoek richtte zich op 32 soorten - maar er zijn meer dan 12.000 soorten 'eeuwige chemicaliën'. Volgens het onderzoek maakt het geen verschil of het kraanwater uit particuliere of openbare bronnen komt.

De groep van per- en polyfluorstoffen (PFAS) wordt gewoonlijk 'forever chemicals' genoemd omdat deze stoffen extreem langzaam afbreken. Ze worden gebruikt bij de vervaardiging van tal van industriële en consumentenproducten, waaronder tapijten, waterdichte kleding, cosmetica, shampoos, pizzadozen en toiletpapier. De stoffen zijn schadelijk en kunnen kanker en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Zie ook: Nieuw onderzoek bevestigt: mensen in Nederland krijgen teveel PFAS binnen

Tour: Etappe 8 - Sprinten, maar aanvallen kan ook

We zijn zeven etappes onderweg in de Tour de France en de door Mathieu van der Poel bijzonder goed gepiloteerde Jasper Philipsen heeft zijn derde massasprintzege alweer in de tas. Vandaag zou het nummer vier kunnen worden, hoewel het parcours wel lastiger is.

De heren stappen op de fiets in Libourne en zetten dan koers voor een 200 kilometer lange rit naar Limoges. De eerste grofweg 120 kilometer zijn tamelijk vlak, met uiteraard hier en daar een klein edoch niet echt noemenswaardig heuveltje, maar daarna is het nog wel een wat ander verhaal, zoals we ook zien in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier.

In de laatste ongeveer vijftig kilometer gaat het constant wat op en neer, met twee klimmetjes van de vierde categorie in de finale - ruim een kilometer aan ruim vijf procent gemiddeld, nadat de finale geopend wordt door een vergelijkbaar maar twee keer zo lang klimmetje van de derde categorie.

Na wat licht bochtenwerk finishen we dus in Limoges, waar een massasprint zeker een mogelijkheid is, maar de aanvallers zullen ook wel een kans zien. Om half één gaat men op pad, een kwartier later kan er echt gekoerst worden. Eurosport is er op de diverse kanalen weer gelijk bij, de NOS en Sporza wachten nog een uur, omdat het kan. De finish staat tussen vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: tropische warmte

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het wordt warm vandaag, tropisch warm. Zelfs op de Wadden. De dag begint al zonnig, ook vanmiddag is er volop zon, al komt er in het zuiden geleidelijk wat bewolking voor. De wind komt uit het noorden, in het zuiden van verschillende richtingen. De temperatuur loopt op van 30 graden op de Wadden tot 34 graden in het zuiden. 

Vanavond is er kans op een plaatselijke (onweers)bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog en blijft het nog lang warm. Rond middernacht zitten we nog boven de 20 graden. Veel minder warm dan 19 graden wordt het niet in de nacht naar zondag. Morgen is er meer kans op (onweers)buien met zware windstoten, een code geel of misschien oranje sluit ik niet uit voor het zuiden. Wel blijft het nog warm, hoe warm, ga ik je morgen vertellen.

Tot morgen!

Noord-Holland likt zijn wonden na Poly (Foto: DJMO)
Noord-Holland likt zijn wonden na Poly (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Pentagon: 'VS stuurt clustermunitie vanwege trage voortgang tegenoffensief'

De Verenigde Staten hebben de beslissing genomen om clustermunitie naar Oekraïne te sturen als onderdeel van hun nieuwste wapenhulppakket, daarbij benoemden ze de trage voortgang van het tegenoffensief van Oekraïne als een primaire factor, zei Pentagon-functionaris Colin Kahl.

Kahl vertelde verslaggevers dat de "urgentie van het moment" dit vereist, maar zei ook: "We willen ervoor zorgen dat de Oekraïners voldoende artillerie hebben om zich te kunnen verdedigen in het tegenoffensief waarvan' de voortgang langzamer gaat dan sommigen hadden gehoopt."

Minister-president biedt Koning ontslag kabinet aan

Mededeling van het Kabinet van de Koning:

Minister-president drs. M. Rutte, heeft aan Zijne Majesteit de Koning het ontslag van alle ministers en staatssecretarissen aangeboden. De Koning heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de minister-president, ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten, wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten. 

Zaterdag 8 juli ontvangt de Koning demissionair minister-president Rutte op Paleis Huis ten Bosch voor een toelichting op de ontslagaanvraag van het kabinet.

Edwin van der Sar in Kroatië getroffen door hersenbloeding

Oud-Ajaxdirecteur Edwin van der Sar ligt op dit moment in een ziekenhuis vanwege een hersenbloeding. Dat bevestigt Ajax na berichtgeving door De Telegraaf. Zo meldt AT5

Van der Sar was op vakantie. Hij is per helikopter naar een ziekenhuis overgebracht en ligt volgens de krant op de intensive care.

Via Twitter laat Ajax weten dat de toestand van Van der Sar 'stabiel' is. "Iedereen bij Ajax wenst Edwin een spoedig herstel. We denken aan je."

Eind mei liet Van der Sar weten dat hij na elf jaar in de directie zijn taken neerlegde. Hij gaf aan behoefte te hebben om "afstand te nemen, tot rust te komen en om andere dingen te gaan doen".

VS vernietigen hun laatste voorraad chemische wapens

In 1997 ondertekenden in totaal 193 landen het Verdrag inzake het verbod op chemische wapens. De Verenigde Staten hebben 26 jaar na de inwerkingtreding een mijlpaal bereikt: hun laatste chemische wapens zijn nu vernietigd.

Volgens een vooraanstaande Amerikaanse senator hebben de Verenigde Staten de laatste voorraden van hun chemische wapens vernietigd. De minderheidsleider van de Republikeinse Senaat, Mitch McConnell, kondigde aan dat de laatste van de officieel bekende zeer giftige middelen voor oorlogsvoering in de VS was geëlimineerd - een mijlpaal ruim 26 jaar na de inwerkingtreding van het Verdrag inzake chemische wapens.

"Hoewel het gebruik van deze dodelijke middelen altijd een smet op de geschiedenis zal blijven, heeft onze natie vandaag eindelijk haar belofte vervuld om ons arsenaal van dit kwaad te bevrijden." McConnell is senator in de Amerikaanse staat Kentucky, waar de wapenvernietigingsfaciliteit is gevestigd.

In 1997 hebben de 193 staten die partij zijn bij het Verdrag inzake chemische wapens zich ertoe verbonden alle voorraden van hun chemische wapens te rapporteren en te vernietigen en geen chemische wapens te gebruiken. De Controle Autoriteit Chemische Wapens (OPCW), gevestigd in Den Haag, controleert de handhaving ervan. Sinds 1997 is meer dan 70.000 ton van de dodelijkste wapens zoals mosterdgas en sarin vernietigd. In de VS lag nog zo'n 127 ton te wachten om vernietigd te worden.

Veel van de meest gruwelijke aanvallen op mensen zijn te wijten aan het gebruik van chemische wapens. In de afgelopen tien jaar hebben Syrische regeringstroepen herhaaldelijk deze verboden oorlogsmiddelen ingezet in de burgeroorlog. Als vermoed wordt dat er chemische wapens zijn gebruikt in conflicten, stuurt de OPCW onderzoekers naar het betreffende land. De autoriteit inspecteert ook regelmatig de chemische industrie in verdragsstaten. Staten die het verdrag niet hebben ondertekend, zijn Noord-Korea, Israël, Egypte en Zuid-Soedan. De OPCW ontving in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar werk.

Erdogan: 'Oekraïne verdient NAVO-lidmaatschap'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn steun uitgesproken voor het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. "Het lijdt geen twijfel dat Oekraïne het NAVO-lidmaatschap verdient", zei Erdogan vrijdag tegen journalisten in Istanbul na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Het Turkse staatshoofd zei ook dat met betrekking tot de oorlog tussen Rusland en Oekraïne "beide partijen" "moeten terugkeren naar vredesbesprekingen".

Erdogan kondigde aan dat de Russische president Vladimir Poetin in augustus voor het eerst sinds het begin van de oorlog Turkije zal bezoeken. Volgens Erdogan gaan de gesprekken met Poetin ook over het verlengen van de overeenkomst over de export van Oekraïens graan, die op 17 juli afloopt. Erdogan zei dat hij erover sprak met Zelenskyy en hoopt het de komende maand met Poetin te bespreken, en voegde eraan toe: "We hopen dat de overeenkomst wordt verlengd."

Zelenskyy's bezoek aan Turkije was ook zijn eerste sinds de Russische invasie van zijn land. Het Kremlin had eerder verklaard de bijeenkomst nauwlettend te volgen. "We zullen de resultaten van deze besprekingen nauwlettend volgen", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vrijdag. "Het zal voor ons interessant zijn om erachter te komen wat er is besproken. Het is belangrijk", voegde hij eraan toe.

NAVO-land Turkije onderhoudt sinds het begin van de oorlog goede betrekkingen met zowel Oekraïne als Rusland.

Nederlandse tennissers dubbelen door op Wimbledon

Op Wimbledon is de openingsweek tamelijk rommelig aan het verlopen dankzij de vele regen in de eerste paar dagen, maar inmiddels is de boel goed op gang. Ook de dubbeltoernooien zijn begonnen en daarin zijn traditiegetrouw weer flink wat Nederlanders te vinden.

Mannendubbels
Met zijn Britse kompaan Neal Skupski is Wesley Koolhof als eerste geplaatst en dat begon in elk geval goed: het duo won met 6-3, 7-5 van de Duitser Daniel Altmaier en de Rus Aslan Karatsev. Jean-Julien Rojer en de Salvadoriaan Marcelo Arevalo zijn als zevende geplaatst, zij openden met een 6-4, 7-6 (7) zege op Marc-Andrea Hüsler uit Zwitserland en de Amerikaan Brandon Nakashima.

De stunt van de eerste ronde kwam op naam van Tallon Griekspoor en Bart Stevens, als alternates nog toegelaten tot het toernooi: het duo wist met 6-7 (5), 6-3, 6-4 zowaar af te rekenen met het als derde geplaatste Amerikaans-Britse duo Rajeev Ram/Joe Salisbury. David Pel werd met de Amerikaan Reese Stalder ook als alternate toegevoegd en won met 6-3, 6-2 van de Franse alternates Constant Lestienne en Corentin Moutet.

Succes was er niet voor Matwé Middelkoop en Robin Haase. Middelkoop ging met de Braziliaan Marcelo Demoliner met 6-7 (5), 4-6 onderuit tegen de ervaren Kroaten Nikola Mektic en Mate Pavic, terwijl Haase en zijn Oostenrijkse kompaan Philipp Oswald met 7-6 (4), 4-6, 4-6 sneuvelden tegen het Braziliaans-Australische duo Marcelo Melo/John Peers.

Vrouwendubbels
Demi Schuurs is met de Amerikaanse Desirae Krawczyk als vijfde geplaatst, maar ronde één leverde wel flink wat problemen op. Toch werden de Georgische Natela Dzalamidze en de Amerikaanse Sabrina Santamaria aan de kant gezet: 6-1, 4-6, 7-6 (7). Rosalie van der Hoek en de Amerikaanse Lauren Davis rekenden met 6-4, 6-0 af met de Canadese Gabriela Dabrowski en Aleksandra Krunic uit Servië.

Gemengde dubbels
Rojer kwam nog eens in actie, samen met Ena Shibahara uit Japan is hij als achtste geplaatst bij de gemengde dubbels. Ook dat begon prima: het Britse wildcardduo Lloyd Glasspool/Jodie Burrage werd met 6-4, 7-5 verslagen.

Swiatek, Sabalenka verder op Wimbledon, Garcia sneuvelt

Tennisster Iga Swiatek staat in de achtste finales op Wimbledon. De Poolse nummer één van de wereld, jagend op haar eerste titel in Londen, rekende vrijdag in de derde ronde met 6-2, 7-5 af met de als dertigste geplaatste Kroatische Petra Martic.

Aan de andere kant van het schema had de als tweede geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka iets meer moeite met Varvara Gracheva, maar de Française werd met 2-6, 7-5, 6-2 toch verslagen. De Amerikaanse Jessica Pegula (4) won ondertussen vrij soepel van Elisabetta Cocciaretto uit Italië: 6-4, 6-0.

De Tunesische Ons Jabeur (6), vorig jaar verliezend finaliste op Wimbledon en de US Open, stuurde de jonge Chinese qualifier Bai Zhuoxuan met twee keer 6-1 naar huis, terwijl de Tsjechische tweevoudig Wimbledonkampioene Petra Kvitova (9) met twee keer 6-2 van de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich won. De Zwitserse Belinda Bencic (14) rekende dan weer met 6-3, 6-1 af met de Poolse Magda Linette (23) en mag het hierna opnemen tegen Swiatek.

In de top-15 vielen vrijdag twee slachtoffers: de Russische Daria Kasatkina (11) was niet opgewassen tegen de Wit-Russische veterane Viktoria Azarenka (19), die haar met 6-2, 6-4 de baas was. Grootste slachtoffer was echter Caroline Garcia: de Franse nummer vijf van de plaatsingslijst ging met 7-6 (0), 4-6, 7-5 onderuit tegen de als 32e geplaatste Tsjechische Marie Bouzkova.

Lanknek in de file

Vrijdagmiddag heeft Rijkswaterstaat voor speciale begeleiding gezorgd voor een hooggeplaatst individu. Een giraf op transport naar Blijdorp belandde in de file en dreigde oververhit te raken. Onder begeleiding van een weginspecteur kon het transport via de vluchtstrook de file passeren en de weg naar de dierentuin vervolgen.

Verstappen domineert trainingen op Silverstone

Op het circuit van Silverstone zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Geen groot feest voor de vele Britse fans, want Max Verstappen - niet bepaald hun favoriet - domineert vooralsnog op het Britse asfalt.

In de eerste training werd overal vooral veel geklaagd over een gebrek aan grip, ook door Verstappen. Toch had hij op de harde banden al snel de rapste tijd staan, wat hij later nog aanscherpte op de zachte banden. Teamgenoot Sergio Perez bleef net als de verrassende Williams-coureur Alexander Albon goed in de buurt, de rest zat al op meer dan een halve seconde - Nyck de Vries noteerde een prima elfde tijd, voor outsider Lewis Hamilton.

Ook in training twee was Verstappen de snelste, dit keer moest Perez genoegen nemen met de vierde tijd. Carlos Sainz zette zijn Ferrari er tussen en Albon noteerde zowaar nog een derde plek, terwijl teamgenoot Logan Sargeant op plek vijf misschien nog wel verrassender was. De Vries noteerde de negentiende tijd: Leclerc kwam door elektrische problemen überhaupt niet in actie.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden, net als het programma voor zaterdag en zondag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.