Levenslange gevangenisstraf na familiedrama in Etten-Leur

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 36-jarige man veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij is schuldig aan doodslag op zijn vrouw en de moord op zijn twee kinderen van destijds twee en zes jaar oud en zijn moeder door hen te wurgen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde hem 30 jaar gevangenisstraf op.

De man had een gokverslaving. Wegens financiële problemen woonde het gezin bij de moeder van de man in huis. Hij had een nieuw huis gekocht, maar dat ging door wanbetaling niet door. Iedereen in de omgeving van het gezin dacht echter dat het gezin binnenkort zou gaan verhuizen naar het nieuwe huis.

In de ochtend van 27 maart 2020 heeft de moeder van het gezin via WhatsApp nog contact gehad met haar moeder in het buitenland. Ook kwam er een familievriendin op de koffie in de woning van de moeder van de man. Hij vertelde aan de familievriendin dat zijn vrouw ziek was en boven lag te slapen. De moeder van de man maakte ’s middags een wandeling met een vriendin toen de man haar belde met het verzoek naar huis te komen om op haar kleinkind te passen. Toen ’s avonds een andere vriendin aan de deur kwam, gaf de man aan dat zowel zijn vrouw als zijn moeder ziek op bed lagen.

Een dag later zochten de ouders van de vrouw nogmaals contact via WhatsApp. De berichten werden beantwoord door haar man. Na aandringen stuurde hij foto’s van zijn gezinsleden, waarna het de ouders van de vrouw duidelijk werd dat hun dochter en kleinkinderen niet meer leefden. Later die dag ging ook de broer van de man naar de woning waar hij de overleden gezinsleden aantrof. De man werd enkele dagen later aangehouden door de politie.

Aanleiding onbekend
De reden waarom de man zijn gezinsleden en moeder heeft gedood, is het hele proces onduidelijk gebleven. De man heeft zich overwegend beroepen op zijn zwijgrecht en geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden. Hij heeft een alternatief scenario geschetst waarbij buitenlandse mannen waarvan hij geld zou hebben geleend, zijn familie hebben gedood. Het dossier laat daar echter geen bewijs voor zien en het hof vindt dat scenario dan ook niet aannemelijk.

Moord of doodslag?
Het hof ziet zich – net als de rechtbank – voor de vraag gesteld of er sprake is van moord of doodslag. De rechtbank ging uit van doodslag op zijn vrouw en kinderen en moord op zijn moeder. Om te kunnen bewijzen dat er sprake is van moord, moet het hof vaststellen dat de man voldoende tijd heeft gehad om zich te beraden over zijn handelen.

Het doden van zijn vrouw ziet het hof als doodslag. Hoewel het feit dat er oxycodon is aangetroffen in haar lichaam zou kunnen worden gezien als onderdeel van een vooropgezet plan, is dit zonder meer niet voldoende om te kunnen spreken van voorbedachte raad. Het hof gaat er van uit dat de man, nadat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht, zijn kinderen heeft omgebracht. Volgens het hof heeft de man voldoende tijd gehad om zich te beraden over de betekenis en de gevolgen van zijn daad. Er is in het dossier geen aanwijzing dat de man verkeerde in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling. Het hof vindt moord bewezen.

Ten slotte heeft de man zijn moeder gebeld met het verzoek naar huis te komen om op zijn dochter te passen. Niet wetende dat haar kleinkinderen en schoondochter al waren overleden, hebben de man en zijn moeder nog geruime tijd samen doorgebracht in de woning. Nadat zij boven de levenloze lichamen zag van haar schoondochter en kleinkinderen, heeft de man bekend dat hij haar heeft gewurgd om haar pijn te besparen. Ook had zij sporen van Oxycodon in haar lichaam. Het hof gaat er van uit dat de man tijd en gelegenheid had om zich te beraden. Het hof leidt daaruit af dat de man zijn moeder heeft vermoord.

Levenslange gevangenisstraf
Naar oordeel van het hof is de zwaarst mogelijke straf op zijn plaats en legt de man – zoals het OM had geëist – een levenslange gevangenisstraf op. Hij moet daarnaast ruim 110.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden. De man heeft vier uitzonderlijk zware misdrijven gepleegd en tot op de dag van vandaag op geen enkele manier openheid van zaken willen geven. Sterker nog: hij heeft de nabestaanden onnodig extra leed aangedaan. Zij zullen achterblijven met vragen over wat de slachtoffers precies is overkomen.

Nederland is een van de weinige landen waar een levenslange gevangenisstraf in principe ook écht levenslang is. In 2017 is de straf deels herzien omdat een levenslang gestrafte ook perspectief op vrijlating moet hebben. Sindsdien krijgt een levenslang gestrafte na 25 jaar de gelegenheid tot een herbeoordeling. Dan kan worden besloten gratie te verlenen.