FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 juli 2023

Superdebutant Van Gisbergen wint eerste NASCAR-straatrace ooit

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de bijzonder vroege maandagochtend. In Chicago streek de NASCAR Cup Series neer voor de allereerste echte stratenrace ooit in de hoogste NASCAR-klasse, wat een bijzondere race werd.

Het regende fors in Chicago en dus werd de start een tijdje uitgesteld, tot het iets minder overdreven nat was en er geracet kon gaan worden. Denny Hamlin reed voorop bij de start, voor Tyler Reddick, de Nieuw-Zeelandse Supercarsgrootheid Shane van Gisbergen, Christopher Bell, Daniel Suarez, Michael McDowell en Kyle Larson.

Reddick nam gelijk de leiding, terwijl in het middenveld Aric Almirola, Erik Jones, Brad Keselowski en Noah Gragson al in de problemen kwamen. Voorin ging het in ronde twee ook al fout: Hamlin gleed de bocht uit en de bandenstapel in, hoewel de schade beperkt leek te blijven tot zo'n tien posities verlies.

Kyle Busch was in ronde drie de volgende die zich verremde, hij kletterde stevig de bandenstapel in: caution, even later konden we met Reddick, Bell en Van Gisbergen voorop weer door - voormalig F1-wereldkampioen Jenson Button reed inmiddels op de negende plek. Niet veel later maakte Reddick een foutje, waardoor Bell hem kon passeren voor de leiding.

Het duurde niet lang tot de volgende caution een feit was: Gragson ramde zijn auto in de bandenstapel. We konden weer door en na een kwart van de race waren de eerste reguliere pitstops achter de rug - Bell reed voorop, Van Gisbergen zat inmiddels ook voor Reddick, maar kort daarop zorgde Gragson wéér voor een caution door de bandenstapels op te zoeken.

Na Gragson's volgende avontuur konden we weer even door, tot Alex Bowman door Hamlin tegen de muur getikt werd: caution, na ruim veertig ronden. Ondertussen werd de race ingekort, want door de vertraging en het slechte weer begon men in de problemen te komen wat daglicht betreft: 75 ronden was de nieuwe afstand, in plaats van 100 ronden.

Tijdens de caution kwam het gros van de voorste coureurs binnen, waardoor de leiding ineens bij Justin Haley lag, voor Austin Dillon, Chase Elliott, Joey Logano en William Byron - Bell reed rond op plek twaalf, maar wel met nieuwe banden. Dat pakte allemaal niet lekker uit: kort na de herstart was hij betrokken bij een grote opstopping en na de daaropvolgende caution gleed hij de bandenstapel in.

Reddick zat voorin, maar dat duurde niet lang: hij ramde de voorkant van zijn auto vast onder de bandenstapel, caution. Met vijftien ronden te gaan konden we door, met Haley, Dillon, Elliott en zowaar Kyle Busch voorop. Dillon verremde zich al snel en beukte de bandenstapel in, hoewel hij nog wel de pitstraat kon bereiken.

Met tien ronden te gaan reed Haley op kop, voor Elliott en de weer sterk naar voren gekomen Van Gisbergen. De Nieuw-Zeelander was op dreef en in krap een halve ronde verschalkte hij zowel Elliott als Haley voor de leiding, terwijl de volgende caution een feit was: Martin Truex stond in de banden en door de timing moest Van Gisbergen Haley toch nog even voor laten gaan, hij was er iets te laat voorbij.

Bij de herstart, vijf ronden voor het einde, ging Van Gisbergen gelijk langs Haley, die nog een ultieme edoch mislukte poging deed om terug te slaan. Van Gisbergen sloeg een gat en was op weg naar een bijzondere zege, maar Ricky Stenhouse parkeerde zijn auto in de voorlaatste ronde - met wat onfortuinlijke hulp van Bubba Wallace - in de bandenstapel: caution.

Van Gisbergen hield na de herstart gewoon weer stand en als eerste sinds Johnny Rutherford in 1963 (!) wist hij bij zijn debuut in de Cup Series direct te winnen, voor de als 37e en laatste gestartte Haley.

Mogelijk erg gevaarlijk weer

Goeiedag! 

Ik mag alweer komen opdraven.  

Alle gekheid, ik maakte er enkele dagen geleden al melding van dat er mogelijk een erg heftig weertje mogelijk was rond deze periode. Ik hield daarbij wel een slag om de arm, omdat deze in potentie gevaarlijke situatie ook ineens weer van de kaarten verdwenen kon zijn. In eerste instantie gebeurde dat ook, en stond het GFS -model helemaal alleen. Toen verdween die ineens weer, maar gisteren dook hij ineens weer op, en toen gingen alle modellen ineens mee. 

Dat komt omdat zich uiteindelijk toch een kleine, maar zeer actieve depressie gaat ontwikkelen boven Het Kanaal. Momenteel ligt er een storing boven de Britse Eilanden. Deze gaat echter een interactie aan met een trog in de bovenlucht die nog ten ZW van Ierland ligt. Dit lijkt dus te gaan zorgen voor een heftige situatie. 

De diverse modellen laten een zeer sterk windveld zien bij de depressie. Op dit moment is zelfs korte tijd STORM mogelijk, kracht 9, en dat vanaf de Zuid-Hollandse kust tot de Wadden. Uiteraard zal dit voor veel problemen gaan zorgen.

Ik heb het dan nog niet eens over de mogelijke windstoten. Over het algemeen lijken die in het noorden en westen tot 100/120 km/u te kunnen komen. Sommige modellen maken het nog bonter met méér dan 130 km. Helemaal uitsluiten doe ik dat niet, maar die kans is vrij klein. 

Ook in het binnenland kunnen mogelijk zware/zeer zware windstoten optreden van 80/ 90 km/u. UItschieters naar 100 km lijken met name in het noordoosten nog mogelijk, als de depresie uitwisseling heeft gehad met het relatief warme water van het IJsselmeer. 

Verder is ook de regen een aandachtspunt. Lokaal kan er 30 tot 50 mm vallen in groot gebied met name boven de rivieren. Ook hierbij zijn aanzienlijk grotere hoeveelheden lokaal best mogelijk. In het zuiden blijft ook zeker niet droog, maar waarschijnlijk vallen er daar iets mindere hoeveelheden. 

Waar exact het meeste gaat vallen is nu nog niet helemaal zeker.

Overigens is het vandaag ook al onrustig met soms felle buien in het noorden en het binnenland. Nabij Apeldoorn is zelfs een kleine tornado waargenomen, dat zegt maar vast hoe onrustig het is, en wat er dus mogelijk kan zijn. 

Op dit moment is er nog code GEEL, maar de kans op ORANJE lijkt mij wel 100%. Ook code ROOD, een WEERALARM, is zeker wel mogelijk, maar dat zien we pas vanavond als alles zich gaat ontwikkelen. 

Het spreekt voor zich dat dit grote overlast kan gaan leiden. Met name voor de ochtendspits ziet het er niet goed uit, gezien het meest heftige juist dan lijkt te gaan passeren. 

Uiteraard blijf ik dit volgen.  

Weeerman P. 

*Update 20.07*  Op Schiphol is morgenochtend tussen 09.00 en 11.00 géén landend vliegverkeer mogelijk door de zware windstoten. Logisch uiteraard, bijna iedere baan heeft teveel aan dwarswind op de baan, waardoor er niet geland kan worden, de enige baan waar dat wel redelijk mogelijk is, dat is de Buitenveldertbaan. Laat die nu net in onderhoud zijn en dus buiten gebruik is. Een klassiek geval van pech, want zelf tante Truus van de overkant weet dat systemen van dit kaliber in juli erg zeldzaam zijn. Onweersbuien zijn wat gebruikelijker, maar dan wordt er ter plekke besloten of de luchthaven tijdeijk plat moet. Aangezien onweersbuien ook zomaar een andere route kunnen volgen of oplossen. 

Best uniek dit dus. Er zijn al ruim 200 vluchten geannuleerd. 

Plus voldoet nog niet aan 'wegwerpplastic-regels', nader onderzoek van ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt supermarktketen Plus omdat zij nog geen toeslagen op plastic wegwerpverpakkingen hanteren. Sinds 1 juli moeten bedrijven toeslagen rekenen voor eten dat verpakt, afgehaald of bezorgd wordt in plastic wegwerpverpakkingen. Dit bedrag moet apart op de kassabon vermeld staan zodat de klant weet wat er betaald wordt voor de plastic wegwerpverpakking.

Plus is de enige supermarktketen die nog niet voldoet aan deze regels. De Inspectie zal een onderzoek instellen en bepalen welke stappen er genomen zullen worden. Andere supermarkten hanteren al toeslagen op plastic verpakkingen, al zijn deze veel lager dan de overheid adviseert. Albert Heijn, Jumbo, Dirk van den Broek en Coop rekenen een toeslag van 5 cent. Ook Plus gaat 5 cent rekenen. Lidl gaat nog lager met een meer symbolische toeslag van 1 cent. Aldi hanteert bedragen tussen 5 en 10 cent. Bij verreweg de meeste ketens wordt de heffing doorberekend in hun eigen winstmarge. De verkoopprijzen blijven dus grotendeels hetzelfde als vóór 1 juli. “Dat mag volgens de wet. Maar de adviesprijzen van de overheid zijn er niet voor niets. Ze hebben een bepaalde hoogte zodat het invloed heeft op het gedrag van mensen”, aldus een woordvoerder van ILT.

Philipsen sprint naar tweede dagege op rij in Tour de France

Jasper Philipsen heeft zich net als maandag de snelste getoond in de massasprint. In de vierde rit was de Belgische sprinter opnieuw de snelste en pakte zijn tweede ritzege in deze Tour de France.

De vierde rit in de Tour de France was er een voor de sprinters. Tussen Dax en Nogaro moesten de renners 181 kilometer afleggen over voornamelijk vlakke wegen. De renners deden hadden er weinig zin in en er was ook geen animo om mee te gaan in een vroege ontsnapping en zo kregen we een peloton dat de eerste uren het rustig aan deed.

Halfweg de wedstrijd lag er een tussensprint en daar toonde Jasper Philipsen zijn snelle benen. De Belg won de tussensprint voor Bryan Coquard en Caleb Ewan. Na de tussensprint kozen Benoît Cosnefroy en Anthony Delaplace voor de aanval. De twee Fransen reden even vooruit, maar werden ruim voor de meet ingerekend en kregen we voor de tweede dag op rij een massasprint in de Tour de France.

Philipsen leek bij de massasprint te ver te zitten, maar dankzij een geweldige leadout van Mathieu van der Poel werd de Belgische sprinter alsnog perfect afgeleverd en begon zijn sprint. Alleen Caleb Ewan kon nog enigszins in de buurt blijven van Philipsen, maar de Australiër kon Philipsen niet van de zege afhouden, waardoor Philipsen zijn tweede ritzege op rij boekte. Fabio Jakobsen kon zich niet mengen in de sprint nadat hij vlak daarvoor tegen de grond ging.

Woensdag trekken de renners de Pyreneeën in.

Results powered by FirstCycling.com

Drones nabij Moskou neergehaald

Volgens burgemeester Sergei Sobyanin zijn er dinsdagmorgen opnieuw drones neergeschoten boven het gebied van de Russische hoofdstad Moskou. De Russische luchtverdediging weerde "een nieuwe poging tot aanval door Oekraïense drones af", schreef Sobyanin op zijn Telegram-kanaal. Er vielen geen doden of gewonden. Alle raketten werden vernietigd.

Volgens de reddingsdiensten waren er vier drones. Om veiligheidsredenen werd het luchtverkeer omgeleid van Vnukovo Airport, ten zuidwesten van het stadscentrum van Moskou, naar andere luchthavens. Volgens de Russische luchtvaartautoriteit werden de vluchten om 8.00 uur Moskouse tijd hervat. 

Eerder vanmorgen meldde Tass dat er twee drones boven de regio Moskou en de aangrenzende regio Kaluga waren neergeschoten. De dienst baseert zich daarbij op de informatie die de hulpdiensten verstrekken.


12 jaar cel en tbs voor moord en verkrachting in woning Amsterdam

De 40-jarige Andrzej B. is veroordeeld tot 12 jaar cel voor de moord op Willem van Elewout en een verkrachting; beiden in een woning aan de Houtrijkstraat in Amsterdam-West. Het levenloze lichaam van het dodelijke slachtoffer werd gevonden nadat de vrouw de politie inlichtte over de verkrachting, waarbij ze een ondraaglijke geur rook. Zo meldt AT5.

"De wijze waarop het lichaam van Willem van Elewout is aangetroffen is mensonterend. De verdachte heeft het slachtoffer het hoogste recht ontnomen, het recht om te leven", stelde de officier van justitie drie weken geleden en eiste een onvoorwaardelijke celstraf van 18 jaar.

Net als het Openbaar Ministerie houdt ook de rechtbank B. verantwoordelijk voor de dood van Van Elewout en de verkrachting van een vrouw in de woning. De Pool wordt daarom veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Daarnaast moet de man 17.500 euro schadevergoeding betalen aan de moeder van het dodelijk slachtoffer.

Aanzetstaal en waterpomptang
De zaak kwam begin maart 2022 aan het rollen nadat er bij de politie een melding binnenkwam van een verkrachting waarbij een ondraaglijke geur zou zijn geroken. De vrouw kon de geur niet thuisbrengen, maar ze dacht dat het van vuilnis of van een dood dier ergens in de woning kwam.

Het leidde tot de vondst van het levenloze lichaam van de 62-jarige Willem van Elewout. Zijn lichaam lag daar op dat moment mogelijk al weken in een 'ernstig vervuilde' woning, zo beschreef de officier van justitie vandaag. Naast het lichaam van het slachtoffer lagen een messenslijper, een mok, een waterpomptang en een aantal grijze plukken haar.

Westerpark
De twee mannen zouden elkaar kennen van een groep die regelmatig in het Westerpark hangt. B. kwam daarnaast regelmatig over de vloer bij van  Elewout en had zelfs een kamer in zijn woning. Toch zouden de twee een moeizame verhouding hebben gehad. Meerdere getuigen verklaarden dat de Pool gewelddadig werd als hij had gedronken en dat Van Elewout hem al langer het huis uit wilde.

De verdachte ontkent alle betrokkenheid, ook is het volgens hem niet opvallend dat zijn dna op de spullen zit. "Ik heb daar langer dan twee jaar gewoond, mijn sporen zitten ongetwijfeld overal op. Ook op het aanzetstaal dat ik heb gebruikt om messen scherper te maken", stelde Andrzej B. eerder.

De advocaten van de Poolse man wezen daarnaast eerder al op een zogeheten mit-rapport, waarbij gekeken is naar de eventuele resten van de waterpomptang en het aanzetstaal op de botten van het slachtoffer. "Er zijn geen sporen van de waterpomptang en een aanzetstaal op zijn botten aangetroffen", vertelde advocaat Chris Pittau een paar weken geleden.

Omdat de verdachte zijn betrokkenheid ontkent is het voor de nabestaanden van Van Elewout alleen maar gissen hoe de man om het leven kwam. Zijn moeder maakte tijdens de behandeling van de strafzaak gebruik van haar spreekrecht: "Ongeveer veertien maanden lang wist ik niet waaraan mijn zoon is overleden, door alle onduidelijkheden voelde ik mij deze periode opgejaagd en onrustig. Nu weet ik wat meer, dus dat gevoel is wat afgenomen. Wel blijven er vragen door mijn hoofd spoken. Het doet mij ontzettend veel pijn dat ik niet weet wat zijn laatste woorden zijn geweest en wat er precies is gebeurd".

Levenslange gevangenisstraf na familiedrama in Etten-Leur

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 36-jarige man veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij is schuldig aan doodslag op zijn vrouw en de moord op zijn twee kinderen van destijds twee en zes jaar oud en zijn moeder door hen te wurgen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde hem 30 jaar gevangenisstraf op.

De man had een gokverslaving. Wegens financiële problemen woonde het gezin bij de moeder van de man in huis. Hij had een nieuw huis gekocht, maar dat ging door wanbetaling niet door. Iedereen in de omgeving van het gezin dacht echter dat het gezin binnenkort zou gaan verhuizen naar het nieuwe huis.

In de ochtend van 27 maart 2020 heeft de moeder van het gezin via WhatsApp nog contact gehad met haar moeder in het buitenland. Ook kwam er een familievriendin op de koffie in de woning van de moeder van de man. Hij vertelde aan de familievriendin dat zijn vrouw ziek was en boven lag te slapen. De moeder van de man maakte ’s middags een wandeling met een vriendin toen de man haar belde met het verzoek naar huis te komen om op haar kleinkind te passen. Toen ’s avonds een andere vriendin aan de deur kwam, gaf de man aan dat zowel zijn vrouw als zijn moeder ziek op bed lagen.

Een dag later zochten de ouders van de vrouw nogmaals contact via WhatsApp. De berichten werden beantwoord door haar man. Na aandringen stuurde hij foto’s van zijn gezinsleden, waarna het de ouders van de vrouw duidelijk werd dat hun dochter en kleinkinderen niet meer leefden. Later die dag ging ook de broer van de man naar de woning waar hij de overleden gezinsleden aantrof. De man werd enkele dagen later aangehouden door de politie.

Aanleiding onbekend
De reden waarom de man zijn gezinsleden en moeder heeft gedood, is het hele proces onduidelijk gebleven. De man heeft zich overwegend beroepen op zijn zwijgrecht en geen verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden. Hij heeft een alternatief scenario geschetst waarbij buitenlandse mannen waarvan hij geld zou hebben geleend, zijn familie hebben gedood. Het dossier laat daar echter geen bewijs voor zien en het hof vindt dat scenario dan ook niet aannemelijk.

Moord of doodslag?
Het hof ziet zich – net als de rechtbank – voor de vraag gesteld of er sprake is van moord of doodslag. De rechtbank ging uit van doodslag op zijn vrouw en kinderen en moord op zijn moeder. Om te kunnen bewijzen dat er sprake is van moord, moet het hof vaststellen dat de man voldoende tijd heeft gehad om zich te beraden over zijn handelen.

Het doden van zijn vrouw ziet het hof als doodslag. Hoewel het feit dat er oxycodon is aangetroffen in haar lichaam zou kunnen worden gezien als onderdeel van een vooropgezet plan, is dit zonder meer niet voldoende om te kunnen spreken van voorbedachte raad. Het hof gaat er van uit dat de man, nadat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht, zijn kinderen heeft omgebracht. Volgens het hof heeft de man voldoende tijd gehad om zich te beraden over de betekenis en de gevolgen van zijn daad. Er is in het dossier geen aanwijzing dat de man verkeerde in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling. Het hof vindt moord bewezen.

Ten slotte heeft de man zijn moeder gebeld met het verzoek naar huis te komen om op zijn dochter te passen. Niet wetende dat haar kleinkinderen en schoondochter al waren overleden, hebben de man en zijn moeder nog geruime tijd samen doorgebracht in de woning. Nadat zij boven de levenloze lichamen zag van haar schoondochter en kleinkinderen, heeft de man bekend dat hij haar heeft gewurgd om haar pijn te besparen. Ook had zij sporen van Oxycodon in haar lichaam. Het hof gaat er van uit dat de man tijd en gelegenheid had om zich te beraden. Het hof leidt daaruit af dat de man zijn moeder heeft vermoord.

Levenslange gevangenisstraf
Naar oordeel van het hof is de zwaarst mogelijke straf op zijn plaats en legt de man – zoals het OM had geëist – een levenslange gevangenisstraf op. Hij moet daarnaast ruim 110.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden. De man heeft vier uitzonderlijk zware misdrijven gepleegd en tot op de dag van vandaag op geen enkele manier openheid van zaken willen geven. Sterker nog: hij heeft de nabestaanden onnodig extra leed aangedaan. Zij zullen achterblijven met vragen over wat de slachtoffers precies is overkomen.

Nederland is een van de weinige landen waar een levenslange gevangenisstraf in principe ook écht levenslang is. In 2017 is de straf deels herzien omdat een levenslang gestrafte ook perspectief op vrijlating moet hebben. Sindsdien krijgt een levenslang gestrafte na 25 jaar de gelegenheid tot een herbeoordeling. Dan kan worden besloten gratie te verlenen.

Mobieltjes niet meer welkom in klaslokaal

Niet meer tijdens de les een TikTokfilmpje kijken, een berichtje sturen aan een klasgenoot of een foto delen via Snapchat. In de klas zijn mobieltjes en bijvoorbeeld ook tablets of smartwatches vanaf 1 januari volgend jaar niet meer toegestaan omdat ze afleiden en ervoor zorgen dat leerlingen slechter presteren. Dat heeft minister Robbert Dijkgraaf (OCW) afgesproken met de VO-raad, Sectorraad GO, AVS, AOb, CNV-onderwijs, FvOV, Ouders en Onderwijs, LAKS en LBVSO.

Alleen als de mobieltjes noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les mogen ze worden gebruikt, bijvoorbeeld in een les over digitale vaardigheden. Het is aan de scholen zelf om hiervoor met leraren, ouders en leerlingen de exacte regels af te spreken zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag. Scholen kunnen zelf de keuze maken om mobieltjes helemaal uit de school te weren. Leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon, bijvoorbeeld om medische redenen of vanwege een beperking, mogen deze wel gewoon gebruiken. Voor het speciaal onderwijs komen dan ook aangepaste afspraken.

Leren zonder afleiding
Minister Robbert Dijkgraaf (OCW): “Ook al zijn mobieltjes haast verweven met ons leven, in de klas horen ze niet thuis. Daar moeten leerlingen zich kunnen concentreren en alle ruimte krijgen goed te leren. Mobieltjes verstoren dit, weten we uit wetenschappelijk onderzoek, met alle gevolgen van dien. Daar moeten we leerlingen tegen beschermen.”

Gesprek ín de school
De komende tijd werken de betrokken organisaties de afspraak verder uit. Na de zomervakantie kunnen dan ook leraren, leerlingen en hun ouders met elkaar bespreken hoe dit er op hún school precies gaat uitzien, zodat zij dit op 1 januari 2024 hebben geregeld. Eind volgend schooljaar wordt geëvalueerd of de afspraak het gewenste effect heeft of dat eventueel toch een wettelijk verbod nodig is.

De afspraken zijn aangejaagd door de motie Peters/Beertema.

RIVM: sigaretten tot 15 keer schadelijker dan mag worden verkocht in ons land

Alle sigarettenmerken in Nederland zijn schadelijker dan toegestaan, zo blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM. Staatssecretaris Van Ooijen wil handhaven en de huidige sigaret verbieden, maar wacht een hoger beroep af om juridisch meer zekerheid te krijgen dat hij in Nederland van Europese richtlijnen mag afwijken. Meer hierover bij het AD.

Het RIVM heeft van alle filtersigaretten die in Nederland te koop zijn de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide (TNCO (tar, nicotin and carbon monoxide)) gemeten met de WHO (World Health Organization) Intense-methode. Daaruit blijkt dat de hoeveelheden TNCO tot meer dan 15 keer hoger zijn dan gemeten met de wettelijk voorgeschreven ISO (International Organization of Standardization)-methode.

Voor dit onderzoek heeft het RIVM in opdracht van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) alle filtersigaretten die in Nederland te koop zijn onderzocht. Bij alle onderzochte merken komen de hoeveelheden teer en koolmonoxide met de methode van de WHO (World Health Organization) boven de wettelijke eis. Voor nicotine geldt dat de gemeten hoeveelheid van 3 merken voldoet aan de eis.

Verschillen in manier van meten
De TNCO (tar, nicotin and carbon monoxide)-hoeveelheden van de WHO Intense-methode zijn vergeleken met de TNCO hoeveelheden die de fabrikant of importeur in de Europese database heeft gezet. Deze zijn bepaald volgens de ISO (International Organization of Standardization)-methode. De ISO-methode (International Organization for Standardization) en de Intense-methode van de WHO (World Health Organization) meten sigarettenrook op een andere manier. De WHO Intense-methode simuleert intenser rookgedrag: de machine neemt vaker en met een groter volume een trek van de sigaret dan de ISO-methode. Ook worden bij de WHO-methode de ventilatiegaatjes in het filter dichtgehouden. Deze gaatjes zijn aangebracht op de plek waar een roker de sigaret normaal gesproken vasthoudt (tussen de vingers of lippen). Zo bootst de WHO Intense-methode het gedrag van een roker beter na.

Achtergrond onderzoek
Aanleiding voor dit onderzoek was discussie over de relevantie van de ISO-methode. Deze methode is opgenomen in de Tabaks- en rookwarenwet voor het meten van de hoeveelheid TNCO in sigarettenrook. Onder andere de Stichting Rookpreventie Jeugd heeft via een rechtszaak aan de NVWA gevraagd om op te treden tegen de zogenaamde sjoemelsigaret. Zij beweren dat rokers per sigaret veel meer TNCO binnenkrijgen dan wat via de ISO-methode wordt gemeten. De NVWA heeft naar aanleiding van deze rechtszaak het RIVM gevraagd om de hoeveelheden TNCO te meten in de rook van filtersigaretten die in Nederland te koop zijn met de WHO Intense-methode.

Bevestiging eerder onderzoek
De resultaten bevestigen eerder onderzoek. Daaruit bleek ook al dat met de WHO Intense-methode veel meer TNCO werd gevonden dan met de ISO-methode. Het RIVM vindt dat de WHO-methode in de wet moet worden opgenomen omdat hiermee beter kan worden gemeten wat rokers binnenkrijgen.

Windhoos trekt langs Apeldoorn

Een windhoos veroorzaakte vanochtend schade in Apeldoorn en omgeving. Bomen vielen om en huizen raakten beschadigd in Klarenbeek, Beekbergen, Lieren en Apeldoorn. De omvang van de schade is nog niet bekend.

Hulpdiensten zijn bezig met het opruimen van wegen en het oplossen van gevaarlijke situaties. Er zijn geen gewonden gemeld. Een automobiliste, Liesbeth, filmde het ontstaan van de windhoos. Ze zag plotseling dat de lucht donker werd en de wolken zich vreemd begonnen te gedragen. Liesbeth was aan het werk in Beekbergen toen de “kleine tornado” voorbijtrok. Samen met haar cliënten ging ze naar buiten om te kijken wat er gebeurde. Op de zorgboerderij waar ze werkte was er geen schade, maar de maïsvelden in de omgeving werden wel geraakt.

In Lierden richtte de windhoos ook aanzienlijke schade aan, waaronder vier omgevallen bomen op een afgesloten weg. Ook bij basisschool Prinses Juliana in Lieren werden bomen ontworteld en containers weggeblazen, maar gelukkig waren alle kinderen veilig binnen. Een caravan werd door de windhoos van de A50 geblazen, waardoor een rijstrook tijdelijk werd afgesloten.

Tour: Etappe 4 - Sprinten, maar nu echt in Frankrijk

De openingsfase van de Tour de France is achter de rug, we hebben het Baskenland nu definitief achter ons gelaten. De geweldige Baskische fans worden een herinnering, nu krijgen we weer gewoon Fransen te zien, nadat Jasper Philipsen gisteren in Baiona naar de ritzege sprintte.

Vandaag volgt de op papier minst enerverende etappe tot nu toe: de heren zetten koers in Dax en finishen na ruim 180 kilometer in Nogaro, met onderweg hier en daar wat heuveltjes en dergelijken, maar niks waar echt serieus geklommen moet worden. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zijn alle details te vinden, met name wat de toeristische informatie betreft.

Deze tweede echte sprintersrit gaat om tien over één van start, tien minuten later zit de neutralisatie er ook op en gaan we echt beginnen. Eurosport is er uiteraard weer gelijk live bij, dit keer wel op Eurosport 2 en uiteraard de digitale kanalen. Ook nu zijn de Nederlandse en Belgische TV weer een flink uur te laat, ze hebben er nog altijd weinig zin in - de finish staat kwart over vijf en kwart voor zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: zon en een buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het begint vandaag rustig met een zonnetje, elders is wel wat bewolking maar niet veel. Het blijft droog in de ochtend. De wind is vrij krachtig uit het zuidwesten, later neemt deze af. Vanmiddag is er wat meer bewolking en kan er een buitje vallen. De temperatuur komt uit tussen de 19 graden op de wadden tot 24 in het zuidoosten.

Vanavond neemt de wind verder af, wel kan er dan nog steeds een bui vallen.

Later in de nacht naar woensdag en woensdagochtend geldt code geel wegens windstoten en veel regen in een korte tijd. Hierdoor kan verkeer hinder ondervinden. In Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland geldt deze van 05:00 tot 08:00. In Utrecht en Gelderland van 07:00 tot 10:00. In Noord-Holland, Flevoland, Groningen en Overijssel van 09:00 tot 13:00 en in de provincies Drenthe en Friesland geldt deze code geel van 11:00 tot 16:00. Let dus even goed op als je de weg op gaat of naar buiten gaat.

Tot morgen!

Af en toe zon, af en toe wolken nabij Winterswijk (Foto: Anouk)
Af en toe zon, af en toe wolken nabij Winterswijk (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

China: wegens zware overstromingen duizenden mensen geevacueerd

Autoriteiten in de noordelijke Chinese provincie Shaanxi meldden de ergste overstromingen in 50 jaar, terwijl in de zuidwestelijke stad Chongqing een aardverschuiving forse scheuren in wegen en beschadigde funderingen veroorzaakte. Beelden uit het hele land tonen voertuigen die onder water staan en vernielde bruggen. Er zijn tot nu toe geen doden gevallen als gevolg van de overstromingen.

'Puff Daddy' raakt eigen wodkamerk kwijt na uiten beschuldigingen van racisme

Rapper Sean ‘Diddy’ Combs, voorheen bekend als Puff Daddy, verliest zijn eigen wodkamerk. Diageo, een van ‘s werelds grootste drankenproducenten, heeft de langdurige samenwerking beëindigd nadat de artiest het bedrijf beschuldigde van racisme.

Hiermee komt een einde aan een 15-jarige samenwerking tussen de rapper en het drankbedrijf. Diageo benaderde hem in 2007 als ambassadeur voor het wodkamerk Ciroc, dat sindsdien enorm populair is geworden. Wodka en tequila

Volgens de rapper verkocht Diageo in 2007 slechts 75.000 dozen Ciroc, maar door zijn inspanningen steeg dit aantal tot 2,6 miljoen dozen in 2014. In datzelfde jaar starten ze ook een samenwerking met het tequilamerk DeLeon.

De samenwerking kwam de afgelopen jaren echter steeds meer onder druk te staan, volgens gerechtelijke documenten. Combs beweerde dat Diageo Ciroc en DeLeon verwaarloosde en hen verkeerd promootte als ‘zwarte merken’.

Ook zou de drankenproducent meer tijd en geld hebben gestoken in de productie, marketing en distributie van hun andere wodka- en tequilamerken. Hierdoor zou DeLeon veel minder hebben gescoord dan het tequilamerk Casamigos, dat Diageo in 2017 kocht voor ongeveer één miljard dollar van acteur George Clooney. 

Combs beweert dat hogere managers van het drankbedrijf hebben laten doorschemeren dat ze zijn merken anders behandeld zouden hebben behandelen als hij een blanke beroemdheid was geweest.

Volgens Diageo probeert de rapper het bedrijf te chanteren met ongefundeerde beschuldigingen van racisme, om zo miljarden dollars aan schadevergoeding te kunnen eisen. Diageo, dat vorig jaar een omzet behaalde van omgerekend 18 miljard euro met merken als Johnnie Walker whisky, Tanqueray gin en Smirnoff wodka, voelt zich daarom genoodzaakt om de samenwerking te beëindigen.

Diageo beweert dat de artiest nauwelijks geld heeft geïnvesteerd in de samenwerking, maar er wel honderden miljoenen aan heeft verdiend. Combs stond jarenlang bovenaan de lijst van rijkste rappers van Forbes.

Combs stapte in mei naar de rechter en Diageo heeft gevraagd de zaak af te wijzen.

VS: man verzweeg 30 jaar dood van moeder om haar uitkering te innen

Een man uit Californië heeft schuldig gepleit aan het gedurende meer dan dertig jaar verborgen houden van het overlijden van zijn moeder, terwijl hij haar socialezekerheids- en militaire pensioenuitkeringen in ontvangst nam. De Amerikaanse aanklager zei dat dit waarschijnlijk de langstlopende en grootste fraude in zijn soort is in de regio.

Donald Felix Zampach uit Poway, ongeveer 20 mijl ten noorden van San Diego, heeft meer dan $830.000 aan publieke gelden en bijna $30.000 aan frauduleus geopende creditcards geïnd gedurende dertig jaar, aldus de Amerikaanse aanklager Randy Grossman vorige week.

De zwendel begon in 1990 toen de moeder van Zampach in Japan overleed, aldus de aanklacht. Net voor haar overlijden heeft Zampach het eigendom van haar huis in Zuid-Californië overgeschreven en namens zijn moeder een hoofdstuk 7 faillissement aanvraag ingediend, wat geen terugbetalingsplan vereist zoals het bekendere hoofdstuk 11 faillissement, aldus federale aanklagers in een persbericht.

In de vele jaren na de dood van zijn moeder hield Zampach haar bankrekeningen actief, vervalste hij haar handtekening en diende hij vervalste belastingaangiftes in. Het enige dat hij nooit deed: de dood van zijn moeder melden bij de socialezekerheidsinstantie zodat zij de uitkeringen zouden stopzetten.

“Deze verdachte inde niet alleen passief cheques die naar zijn overleden moeder werden gestuurd. Dit was een uitgebreide fraude die meer dan drie decennia duurde en met voorbedachte rade en leugens werd uitgevoerd om de zwendel in stand te houden,” aldus Grossman in een verklaring.

Zampach is op borgtocht vrijgelaten en zal op 20 september worden veroordeeld. Als onderdeel van zijn plea agreement moet hij zijn huis in Poway verkopen en het geld gebruiken om zijn schuld van $830.000 terug te betalen.

In 2020 waren er bijna 70 miljoen ontvangers van socialezekerheidsuitkeringen in de VS, volgens de instantie, die zegt dat frauduleuze voorvallen in minder dan 1% voorkomen.

Persona 5 Tactica-trailer toont Phantom Thieves aan het werk

Atlus heeft een nieuwe trailer van Persona 5 Tactica gedeeld die meer inzicht geeft in hoe de personages in deze game spelen. Zoals verwacht is de gameplay in de stijl van X-COM of Valkyria Chronicles. Persona 5 Tactica komt op 17 november uit voor alle consoles en pc.

In de nieuwe onderstaande trailer zien we hoe Joker, Morgana en Erina (een nieuw personage) in de game spelen. In dit spel komen de Phantom Thieves in een alternatieve realiteit terecht waar burgers onder een tirannieke dictator en leger moeten leven. De Phantom Thieves besluiten om een revolutionair groep te helpen.

Getuige beschuldigt Spacey van een 'gestoorde seksualiteit'

Als directeur van een theater in Londen zou Kevin Spacey meerdere mannen hebben lastiggevallen en seksueel misbruikt. Een getuige noemt de beklaagde een “seksueel roofdier” en vergelijkt hem met dezelfde seriemoordenaar die de Oscarwinnaar speelde in de thriller 'Se7en'.

Een man die beweert slachtoffer te zijn geworden van seksueel misbruik door de Amerikaanse acteur Kevin Spacey, beschuldigt hem van een “gestoorde seksualiteit”. De Hollywood-ster, die op dit moment terechtstaat voor vermeende seksuele misdrijven voor een rechtbank in Londen, zou meer dan 20 jaar geleden zijn begonnen met hem lastigvallen, verklaarde het vermeende slachtoffer, wiens naam om juridische redenen niet bekend is gemaakt.

Hoewel hij duidelijk maakte aan Spacey dat hij niet gediend was van de toenaderingspogingen van de acteur, bleef het “seksuele roofdier” volharden. Het vermeende slachtoffer noemde de acteur een “gladde, slangachtige, moeilijke persoon”. Goed uitziende jonge mannen werden al bij voorbaat gewaarschuwd voor Spacey, zei hij en vergeleek de acteur met de seriemoordenaar die hij speelt in de film 'Se7en'.

Eerder had het Openbaar Ministerie de Oscarwinnaar beschreven als een “seksuele tiran”, wiens “voorkeursmethode van aanval” eruit bestond om “agressief andere mannen in het kruis te grijpen”. In één geval ging hij zelfs verder.

Spacey moet zich verantwoorden voor de vermeende seksuele misdrijven voor de rechtbank Southwark Crown Court in de Britse hoofdstad. De Hollywood-ster, bekend van films als 'The Usual Suspects' en 'American Beauty', evenals de succesvolle Netflix-serie 'House of Cards', ontkent alle twaalf aanklachten en wil het hof naar eigen zeggen overtuigen van zijn “onschuld”. Het proces zal in totaal ongeveer vier weken duren.

Spacey wordt beschuldigd van twaalf gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij vier mannen in de jaren 2001 tot 2013, zowel in Londen als in Gloucestershire in het zuidwesten van Engeland, waaronder seksuele intimidatie, seksuele dwang, “onfatsoenlijke aanvallen” en niet-consensuele seksuele handelingen. De Amerikaanse acteur was artistiek leider van het Londense theater Old Vic van 2004 tot 2015.

Israel stuurt meer dan duizend soldaten naar Westelijke Jordaanoever

De stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever wordt beschouwd als een bolwerk van militante Palestijnen. Israël is daar voor het eerst sinds tientallen jaren weer een grootschalig offensief gestart. 

Voor het eerst in twee decennia is Israël begonnen met een grootschalig militair offensief op de Westelijke Jordaanoever. Na meerdere luchtaanvallen gisteravond trok het leger met grondtroepen de Palestijnse stad Jenin binnen. Ten minste acht Palestijnen zijn gedood, waaronder een 16-jarige jongen. Tientallen anderen raakten volgens Palestijnse bronnen ernstig gewond, sommigen verkeren in levensgevaar. In de stad braken hevige vuurgevechten uit die urenlang aanhielden. Volgens berichten zou ten minste één slachtoffer een militantische Palestijn zijn. De gevechten gingen door tot laat in de avond en volgens een insider van persbureau Reuters zal de operatie waarschijnlijk nog minstens 24 uur duren.

De tekenen van een grootschalig offensief werden de afgelopen tijd steeds duidelijker zichtbaar. In Israël klonken wekenlang steeds meer oproepen om hardere actie te ondernemen in Jenin. Minister van Financiën Bezalel Smotrich zei bijvoorbeeld dat het “tijd is om in plaats van kleindnschalige activiteiten een grote operatie te starten om de terroristische nesten” in het noorden van de Westelijke Jordaanoever uit te roeien. Soortgelijke eisen kwamen ook van minister van Politie Itamar Ben-Gvir, die banden heeft met extreemrechtse groeperingen.

Woordvoerder Richard Hecht zei na het begin van het offensief dat het doel van operatie “Home and Garden” is om “terroristische infrastructuur” te vernietigen. Het leger heeft niet de bedoeling om de stad, die onder controle staat van de Palestijnse Autoriteit (PA), te bezetten. Maar Jenin mag niet langer “een veilige haven voor terroristen” zijn, aldus Hecht. Volgens hem zijn er sinds september vorig jaar 19 Palestijnen naar Jenin gevlucht na aanslagen op Israëli’s, terwijl Jerusalem op slechts 80 kilometer afstand ligt.

Naar verluidt zouden meer dan duizend soldaten zijn ingezet voor deze operatie. Het leger heeft naar eigen zeggen maandag onder een moskee opslagplaatsen van wapens en explosieven ontdekt en deze in beslag genomen. Volgens mediaberichten kwam het ook tot confrontaties tussen bewoners van een Palestijns dorp en omwonenden van een nabijgelegen nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

Broedplaats voor militante Palestijnen
De dichtbevolkte stad Jenin en het bijbehorende vluchtelingenkamp met ongeveer 17.000 inwoners worden al jarenlang beschouwd als bolwerk van militante Palestijnen. Naast Hamas, dat heerst in de Gazastrook, hebben de militante Palestijnse organisatie Islamitische Jihad en andere groeperingen de afgelopen jaren ook veel invloed gewonnen. Ze worden grotendeels gefinancierd door Iran.

Het was meer dan 20 jaar geleden tijdens de tweede intifada (2000-2005) dat er sprake was van een vergelijkbare operatie. In 2002 vochten Israëlische soldaten en militanten dagenlang in de nauwe straatjes van het vluchtelingenkamp. Destijds werden meer dan 50 Palestijnen en 23 Israëlische soldaten gedood.

Hamas riep ‘s ochtends op tot mobilisatie van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en beloofde steun aan haar strijders in Jenin. Een woordvoerder van Islamitische Jihad zei: “Zolang deze agressie niet stopt, zullen onze reacties uitgebreid zijn.” De woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, sprak van een “nieuw oorlogsmisdrijf” en riep de internationale gemeenschap op om haar “beschamende stilte te doorbreken en serieuze maatregelen te nemen”.

Expert: “We kopen alleen tijd”
Volgens Jochanan Zoref van het Institute for National Security Studies kan het geweld zich uitbreiden naar andere fronten. “Hamas en andere militante groeperingen in de Gazastrook en in buurland Libanon werden verrast door de aanval”, zei hij. Ze overwegen nu of ze moeten ingrijpen in hun gebieden. Dit hangt ook af van het aantal slachtoffers en de mate van verzet op de Westelijke Jordaanoever. Volgens Zoref is een duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict echter niet mogelijk met deze operatie. Dit kan alleen als Israël weer in politiek dialoog treedt met de PA. Het leger kan dit niet alleen oplossen. “We kopen alleen tijd.” De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liggen stil sinds 2014.

De veiligheidssituatie in Israël en de Palestijnse gebieden is al langere tijd gespannen en verslechterde recentelijk na een dodelijke aanslag van twee Palestijnen op vier Israelische kolonisten. Sinds het begin van het jaar zijn meer dan 24 mensen omgekomen bij aanslagen door Palestijnen. In dezelfde periode zijn meer dan 140 Palestijnen gedood bij confrontaties, Israëlische militaire operaties of als gevolg van hun eigen aanslagen.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. De Palestijnen eisen deze gebieden op voor een eigen staat.

Opnieuw eenmalige Energietoeslag in 2023

Het wetsvoorstel Energietoeslag 2023 van minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) is maandag door het Kabinet van de Koning aangeboden aan de Tweede Kamer. De energietoeslag 2023 is, net als in 2022, bedoeld voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum om hen te helpen de hogere energiekosten te betalen.

Omdat de regering ziet dat ook studenten met hogere energiekosten worden geconfronteerd en dat er studenten zijn die daardoor mogelijk in financiële problemen komen is er in het wetsvoorstel ook een regeling opgenomen voor studenten. Zij ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 400 via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit geldt voor studenten met zowel een uitwonende basisbeurs en daarnaast ook een aanvullende beurs.

Minister Schouten: “De energierekening is lager dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk hoger dan voorheen. Met de energietoeslag hebben we mensen vorig jaar gericht kunnen helpen om het hoofd boven water te houden. Gemeenten hebben een enorme inspanning geleverd om dit mogelijk te maken en ik ben hen zeer dankbaar dat zij bereid zijn om dit voor 2023 nogmaals te doen.”

Weer energietoeslag voor mensen met een laag inkomen via gemeenten
Met Prinsjesdag kondigde het kabinet al aan dat zij gemeenten, net als in 2022, de bevoegdheid wil geven ook dit jaar een energietoeslag uit te keren aan huishoudens met een laag inkomen. Om de eerste helft van 2023 te overbruggen hadden gemeenten al de mogelijkheid de energietoeslag van 2022 te verhogen met een bedrag van € 500. Gemeenten die hier gebruik van hebben gemaakt, kunnen dit jaar nog € 800 uitkeren. Gemeenten die dit niet hebben gedaan kunnen de volledige € 1300 uitkeren.

Tegemoetkoming voor studenten via DUO
Ook studenten worden met hogere energiekosten geconfronteerd en er zijn studenten die daardoor mogelijk in financiële problemen komen. De visie van de regering is dat de financiële situatie van studenten een gedeelde verantwoordelijkheid is van overheid, ouders en de student zelf. Na overleg met betrokken partijen waaronder het ministerie van OCW, DUO, de VNG, Divosa en wethouders van studentensteden stelt het kabinet daarom voor om studenten met zowel een uitwonende beurs en daarnaast ook een aanvullende beurs in het studiejaar 2023-2024 eenmalig een tegemoetkoming in de energiekosten van € 400 te laten verstrekken door DUO. Het gaat dan om een gift. Hiermee doet het wetsvoorstel recht aan enkele rechterlijke uitspraken over het recht van studenten op energietoeslag en het advies van de Raad van State op dit punt.

Studenten die komend studiejaar geen recht meer hebben op een prestatiebeurs, maar nog wel kunnen lenen, worden met het wetsvoorstel niet bereikt. Van deze studenten, die langer over hun studie doen dan de tijd die hiervoor staat, weet DUO niet of zij uitwonend zijn omdat deze informatie voor de toekenning van de lening niet relevant is. Het kabinet doet de komende periode een ultieme poging om uit te zoeken hoe het de studenten die dat nodig hebben tegemoet kan komen voor de gestegen energiekosten.

Consequenties van het niet eerlijk invullen aangiften inkomstenbelasting

Drie mannelijke verdachten van omstreeks 36 jaar uit Nederland, waarvan twee inmiddels woonachtig in Zwitserland, worden door het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van mogelijke belastingfraude in Nederland door bankrekeningen en aandelenbelangen in Hong Kong onvermeld te laten in hun aangiften inkomstenbelasting. Bij twee verdachten gaat het om de periode 2013-2017. Bij de andere verdachte om de periode 2015-2017.

Dating- en sekswebsites vanuit Hong Kong
Het geld dat verdachten hebben verdiend met dating- en sekswebsites hebben verdachten voor een deel laten neerslaan in Hong Kong. Van twee Hongkongse vennootschappen hadden ze alle aandelen en zaten ze als enigen in het bestuur. Het strafrechtelijke onderzoek waarin dit naar voren is gekomen startte in november 2019 op grond van restinformatie.

Parasiteren op de Nederlandse samenleving
“Twee van de drie verdachten hebben in Nederland opleidingen genoten en gebruikgemaakt van alle mogelijkheden om een succesvolle onderneming op te zetten. Maar ze hebben niet een eerlijke financiële bijdrage willen leveren aan de gemeenschap. In plaats daarvan hebben ze meerdere keren de beslissing genomen om belasting te ontduiken en daarmee te parasiteren op de samenleving.”, aldus de officier van justitie.

Hoeveel is schatkist misgelopen
Onzeker is hoeveel belastinggeld Nederland precies is misgelopen. De discussie daarover loopt nog tussen een deel van de verdachten en de Belastingdienst. Omdat echter buiten kijf staat dat de betreffende belastingaangiften onvolledig zijn, eiste het OM taakstraffen oplopend tot 240 uur.

Rechtbank verwacht op 31 juli uitspraak te doen.

Strengere strafrechtelijke aanpak van de georganiseerde misdaad

De strafrechtelijke aanpak van de georganiseerde misdaad wordt aangescherpt in de strijd tegen nietsontziende criminelen die onze vrije samenleving bedreigen met geweld en intimidatie. De aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit is breed, met veel aandacht voor preventie en voorkomen. Maar ook straffere middelen zijn nodig om criminele machtsstructuren bloot te leggen, te doorbreken en te verslaan. Zo gaan de maximum straffen omhoog voor de zwaarste vormen van drugscriminaliteit. En de kroongetuigenregeling wordt met strakkere kaders verbeterd.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid schreef maandag aan de Tweede Kamer hieraan te werken. Hiermee reageert ze ook op het onderzoek ‘Hoofdlijnen van de bestrijding van maffiacriminaliteit in Italië - een verkennende studie voor het debat over de bestrijding van criminele samenwerkingsverbanden in Nederland’ van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onder leiding van mr. dr. Laura Peters.

“Naïviteit kunnen we ons niet meer permitteren. Er wordt gesproken over Italiaanse toestanden, maar hier worden we dagelijks geconfronteerd met de verwoestende georganiseerde misdaad. Explosies in woonwijken, jongeren worden geronseld voor drugscriminaliteit, boeren onder druk gezet om hun schuren voor drugslabs te laten gebruiken, onze maatschappij en open economie worden gecorrumpeerd. En de mensen die criminelen dwarszitten - waaronder burgemeesters, rechters, advocaten en journalisten - kunnen niet zonder beveiliging door het leven. Willen we onze veilige rechtsstaat behouden, dan moeten we als samenleving een vuist vormen en stevig optreden waar grenzen worden overschreden”, aldus minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid.

Italiaanse maffia-aanpak
Italië heeft de afgelopen decennia helaas veel ervaring opgedaan in de aanpak van intimiderende en gewelddadige praktijken van maffiose criminele organisaties. Het keerpunt kwam circa dertig jaar geleden met de afschuwelijke moorden op de twee onderzoeksrechters; Falcone en Borsellino. Na deze schokkende gebeurtenissen veranderde iets fundamenteel. De samenleving keerde zich meer dan ooit tegen alles wat met de maffia te maken had en met grote voortvarendheid werden maatregelen genomen. Hoewel de kenmerkende elementen van de Italiaanse anti-maffia aanpak niet zonder meer (integraal) in Nederland kunnen worden toegepast, bieden deze wel inspiratie.

De belangrijkste les is volgens minister Yeşilgöz-Zegerius het eensgezinde front van de Italiaanse samenleving wat ervoor zorgt dat ze sterker is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. In de Nederlandse opsporing is al een verschuiving gaande van de focus op individuele kopstukken in de criminaliteit naar het gezamenlijk ontmantelen van criminele machtsstructuren met alle betrokken organisaties in de strafrechtketen. Daar wil de minister op doorpakken, door te investeren in de recherchecapaciteit en meer coördinatie op de aanpak van criminele machtsstructuren.

Daarnaast werkt Italië met verkorte procedures en wordt op crimineel vermogen effectief beslag gelegd. Hier wordt in Nederland ook aan gewerkt. Zo is een wettelijk kader in voorbereiding voor procesafspraken. Daarnaast verwacht minister Yeşilgöz-Zegerius later in 2023 een wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer, waardoor confiscatie van vermogen zonder veroordeling mogelijk wordt als aannemelijk is dat goederen en geld afkomstig zijn uit een misdrijf. En recent is een eerste pilot gestart met maatschappelijk herbestemmen van afgepakt crimineel vermogen, waarmee een leerwerkplaats in een Schiedamse wijk voor plaatselijke jeugd is geopend.

Kroongetuigenregeling
De kroongetuigenregeling is een zwaar instrument dat terughoudend wordt toegepast. Het kan echter cruciaal zijn in de opsporing om zo de afscherming te doorbreken waarmee criminele netwerken zich omhullen en om informatie te achterhalen over de modus operandi van criminele machtsstructuren. Afspraken met kroongetuigen worden alleen gemaakt als dat verantwoord is uit oogpunt van hun veiligheid, hun omgeving en betrokken functionarissen. De komende periode wordt het instrument verbeterd.

Om lessen uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van de moorden op de broer, toenmalige advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries van de kroongetuige in het Marengo-proces, te kunnen toepassen voordat alle verbeteringen zijn doorgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie een actieplan in werking gesteld. Daarbij zijn lopende en afgeronde kroongetuigentrajecten geanalyseerd en zijn acute verbeteringen doorgevoerd vooruitlopend op nieuwe wet- en regelgeving. Zo wordt vanaf het eerste moment dat met een potentiële kroongetuige wordt gesproken direct in kaart gebracht welke beschermingsmaatregelen nodig zijn.

Een getuigenbeschermingsovereenkomst met een crimineel is een zakelijke deal en daarbij horen strakke afspraken volgens minister Yeşilgöz-Zegerius. Hiervoor wil ze aan de voorkant met wet- en regelgeving een kader inrichten. Er wordt ook gekeken naar hoe dit in andere landen wettelijk is geregeld. Voor iedereen moet duidelijk zijn welke gestandaardiseerde afspraken er gelden. Als een kroongetuige zich gaandeweg niet aan de afspraken houdt, kan een kroongetuigendeal door de Staat eenzijdig ontbonden worden. Het kader dat wordt uitgewerkt, gaat over de te treffen beschermingsmaatregelen, de rechten en plichten van de Staat en die van de te beschermen personen en tegemoetkomingen voor levensonderhoud.

Ook moet er naast de interne toetsing op de kroongetuigendeal rond een strafproces een onafhankelijke toets komen op de getuigenbeschermingsovereenkomst. Er wordt nog onderzocht wie deze toets gaat uitvoeren. Er wordt gedacht aan een rechter-commissaris, een andere onafhankelijke rechter of een onafhankelijke commissie. Het doel is meer transparantie, maar dit vergt grote zorgvuldigheid. De getuigenbeschermingsovereenkomst bevat immers zeer gevoelige informatie die, als deze breder bekend wordt, gevaar voor alle betrokkenen kan opleveren. Bij de uitwerking van de wet- en regelgeving zal de minister ook het onderzoek betrekken van de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad hierover, dat voor het einde van dit jaar wordt verwacht.

Strafmaat zware drugsdelicten
De afgelopen decennia is de georganiseerde misdaad enorm veranderd en verhard. Nederland heeft zich ontwikkeld tot een grote producent van synthetische drugs en doorvoerland van harddrugs. Drugs en crimineel vermogen gaan razendsnel over landsgrenzen. Nietsontziend geweld wordt gebruikt als iets de criminelen in de weg zit. Volgens minister Yeşilgöz-Zegerius is het bestraffen het sluitstuk, naast het opsporen en zoveel mogelijk oppakken van criminelen. Het zijn vooral de opsporingsdiensten die de harde klappen uitdelen in het oprollen van criminele netwerken dankzij het kraken van versleutelde communicatiediensten, zoals EncroChat, SkyECC en recent nog Exclu.

Daarbij is van belang dat er voldoende mogelijkheden zijn om ook duidelijk normerend op te treden bij de zwaarste vormen van de georganiseerde misdaad. Om hier meer ruimte aan te geven, worden de strafmaxima voor zware drugsdelicten verhoogd: voor het aanwezig hebben van harddrugs van 6 naar 8 jaar, voor de handel en productie van harddrugs van 8 naar 12 jaar, voor de in- en uitvoer van harddrugs van 12 naar 16 jaar en voor het plegen van voorbereidingshandelingen ten behoeve van harddrugsdelicten van 6 naar 8 jaar. De verwachting is dat komend najaar het wetsvoorstel hiertoe in consultatie kan gaan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.