FOK! Wat een weer: hitteplan?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het gaat (tropisch) warm worden de komende dagen, vandaag nog niet maar vanaf morgen is een lokale hittegolf niet uitgesloten. Gezien ik nog nergens iets van een hitteplan heb gelezen (deze wordt in werking gezet wanneer de temperatuur minimaal 4 dagen boven de 27 graden uit komt) zal ik de primeur dan maar doen. Bij hitte: drink voldoende water (3 liter per dag), kleed je luchtig aan, probeer zware inspanningen overdag te vermijden, ga dus bijvoorbeeld in de ochtend boodschappen doen of in de tuin werken. Check ook je medicatie of je voldoende hebt, verkoel jezelf maar pas ook op: het zeewater is nog niet voldoende opgewarmd. Ga tevens beschermd naar buiten, dat wil zeggen met pet of paraplu en ingesmeerd.

Goed, nu we dit weten kan ik door naar het weer voor vandaag, er zijn momenteel buitjes in het noorden, daar is het dus bewolkt, net als in het noordwesten. Elders is het droog en schijnt de zon, al kan er in het oosten ook een buitje vallen, mogelijk met onweer vanmiddag. De temperatuur komt uit tussen de 16 graden in het Waddengebied tot 27 in het zuidoosten. De wind komt uit het noordoosten, deze draait de komende dagen naar het oosten, vanwaar wij de warme lucht toegediend krijgen.

Vanavond kan er in het oosten en zuidoosten een regen of onweersbui voorkomen, elders is het droog en zonnig. In de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar de 10 tot 15 graden, morgen is de eerste kans op een tropische dag in het midden en zuiden van het land. Maar gelukkig zijn jullie voorbereid

Tot morgen!

Een prima manier om te verkoelen in Amsterdam (Foto: DJMO)
Een prima manier om te verkoelen in Amsterdam (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.