Amsterdamse blotebillenskater Henri (66) overleden

Een van de meest iconische Amsterdammers, helaas veel te jong overleden. Er zullen weinig Amsterdammers zijn die hem nog nooit hebben gezien. Vooral in de jaren '80 en '90 hoorde hij helemaal bij het Amsterdamse straatbeeld. Henri Pronker, beter bekend als de 'skater met de reetveter', de 'blotebillenskater' of de 'stringskater', is deze week overleden. Hij was ziek en is 66 jaar geworden. Zo meldt AT5.

"Hoeveel foto's moeten er niet van hem gemaakt zijn?", vraagt Erik Tange, de oprichter van Friday Night Skate, zich hardop af als we hem spreken over zijn overlijden. En die foto's en dat gezien worden, daar deed hij het juist helemaal niet voor. "Henri is een van de meest bescheiden mensen die ik ken. Schuchter bijna".

Symbool voor de vrijheid
Hoe tegenstrijdig het misschien klinkt als je zo de straat op gaat, maar op een gegeven moment ging Henri het liefst om 4 uur 's ochtends, bij zonsopgang, skaten. "Dan had hij niet zoveel last van al die mensen die naar hem keken en foto's maakten. Het was puur een symbool voor de vrijheid in Amsterdam, voor het feit dat het gewoon kon, dat hij op die manier de straat op ging".

Pronker had in 1999 een bijrol als zichzelf in de actiethriller Do Not Disturb van regisseur Dick Maas. Dinsdag om 11.00 uur wordt afscheid van hem genomen in de Mozes en Aäronkerk op het Waterlooplein.