Giro: Etappe 10 - Zonder Evenepoel begint de tweede week

De eerste en ook met afstand langste week van de Giro d'Italia is achter de rug, negen etappes alweer. Na een rustdag gaan we verder met etappe tien, maar dat geldt niet voor iedereen: rozetruidrager Remco Evenepoel haakte zondagavond na de tijdrit af met COVID-19.

Voor de precieze details verwijzen we graag weer door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, hier te vinden. Daar zien we dat de heren vandaag opstappen in Scandiano, waar een 196 kilometer lange rit naar Viareggio begint. Vooral in de eerste negentig kilometer van de koers moet er niet zoeer steil, maar wel lang en veel geklommen worden.

Na de Passo delle Radici volgt een zeer lange afdaling, gelijk gevolgd door nog een kort klimmetje. Vervolgens is het grotendeels vlak, op een klimmetje en vooral een pittige afdaling na, waarmee de finale wordt geopend. Een massasprint is mogelijk en zou best interessant kunnen zijn: we finishen op een weg waar het de laatste drie kilometer volle bak rechtdoor gaat.

De etappe gaat even na het middaguur van start, uiteraard gelijk live bij Eurosport. De finish staat wederom ergens tussen vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)