FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 mei 2023

ME begint aan ontruiming van bezet UvA-gebouw

De politie is op last van het Openbaar Ministerie begonnen met het ontruimen van een gebouw van de UvA op Roeterseiland te Amsterdam. In het gebouw zijn sinds het begin van de middag demonstranten aanwezig. Ze zeggen niet te willen vertrekken tot hun eisen zijn ingewilligd. Zo meldt AT5

Een woordvoerder van de politie zegt dat de ME op dit moment bezig is om zogenoemde 'vrije werkruimte' te creëren. Dat betekent dat alles wat in de weg kan staan wanneer de eenheid in actie moet komen, alvast aan de kant wordt gezet.

Een woordvoerder van de universiteit zei eerder op de middag nog dat studenten mochten demonstreren, maar dat ze om 22.00 uur (de sluitingstijd van het gebouw) wel moesten vertrekken. Niet iedereen heeft dat dus gedaan. De zegsvrouw kan niet zeggen hoeveel demonstranten er nog in het gebouw zijn. Volgens Folia ging het rond 22.20 uur nog om zo'n 30 mensen. Eerder op de dag zouden dat er zo'n 100 zijn geweest.

De demonstranten willen onder meer dat de universiteit de banden met Shell verbreekt, dat er meer democratisering komt en dat er geen politie meer op de campus komt om tegen demonstraties op te treden. Ook werden er leuzen als 'kraken gaat door' en 'free Palestina' geroepen.

NHL: Stars verslaan Kraken en staan in finale Western Conference

In het American Airlines Center in Dallas stond maandagavond de zevende en beslissende wedstrijd op het programma in de halve finales van de Western Conference van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De Dallas Stars namen het op tegen de Seattle Kraken, waar de geblesseerde Daniël Sprong niet speelde.

In de eerste periode hielden beide goalies hun doel schoon, maar de thuisfans konden na een kwartier in periode twee dan toch juichen: Roope Hintz opende de score. Halverwege periode twee werd de voorsprong verdubbeld door Wyatt Johnston, een dag na zijn 20e verjaardag, waarna de Stars het af konden maken.

Oliver Bjorkstrand scoorde negentien seconden voor tijd nog de 2-1, maar de Kraken kreeg het in de laatste seconden niet voor elkaar om de gelijkmaker er nog in te krijgen.

Donderdagavond om 02.00 uur Nederlandse tijd trappen de Carolina Hurricanes en Florida Panthers de finale van de Eastern Conference af, een dag later staat om 02.30 uur wedstrijd één van de Western Conference-finale op het programma, met de Vegas Golden Knights tegen de Stars.

Rechters ouder dan zeventig jaar blijven inzetbaar als plaatsvervanger

Rechters en raadsheren die de wettelijke ontslagleeftijd van 70 jaar bereiken, blijven tot de leeftijd van 73 jaar inzetbaar als rechter-plaatsvervanger of raadsheer-plaatsvervanger. Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer.

Deze inzetbaarheid van deze rechters en raadsheren als plaatsvervangers is nodig, omdat de rechtspraak door een gebrek aan capaciteit onder meer kampt met achterstanden bij het afdoen van zaken. De huidige tijdelijke regeling die de inzetbaarheid mogelijk maakt vervalt op 15 juli 2023. Met het ingediende wetsvoorstel wil minister Weerwind de inzetbaarheid verlengen voor 3 jaar. 

Minister Weerwind: “Kwalitatieve en tijdige rechtspraak is essentieel voor het functioneren van onze rechtstaat. Het spreekt voor zich dat dit begint met de beschikbaarheid van voldoende rechters en raadsheren. Met de inzet van deze zeer ervaren rechters en raadsheren als plaatsvervanger behouden we hun kennis en kunde en kunnen we de achterstanden, hoge werkdruk en lange doorlooptijden bij het afdoen van zaken dempen.”

COVID-19
Raadsheren en rechters van 70 jaar en ouder zijn op dit moment inzetbaar als plaatsvervanger naar aanleiding van de uitbraak van COVID-19. De tijdelijke regeling die dit mogelijk maakt via de Tweede Verzamelspoedwet COVID-19 vervalt op 15 juli 2023. Minister Weerwind heeft besloten om de inzetbaarheid van rechters en raadsheren ouder dan 70 jaar voor 3 jaar te verlengen. Naast het terugdringen van het capaciteitstekort en de achterstanden in het afdoen van zaken moet de inzetbaarheid een positieve bijdrage leveren aan de werkdruk en de doorlooptijden in de rechtspraak. De periode van 3 jaar wordt gebruikt om te beoordelen of de inzet als plaatsvervangers structureel kan worden gemaakt.

Gebrek aan capaciteit
Een van de belangrijkste oorzaken voor het gebrek aan capaciteit is de leeftijdsgebonden uitstroom van rechters en raadsheren. Steeds meer rechters en raadsheren naderen de wettelijke ontslagleeftijd van 70 jaar. Hier komt bij dat een deel van hen op een eerder moment met pensioen gaat dan deze wettelijke ontslagleeftijd.

Andere maatregelen
Naast de regeling zijn eerder andere maatregelen genomen om de capaciteit in de rechtspraak te verhogen. De opleidingscapaciteit voor rechters en raadsheren is verhoogd van 80 naar 130, waardoor jaarlijks 50 extra raadsheren en rechters worden opgeleid. Verder is met steun van het ministerie van Justitie en Veiligheid geïnvesteerd in meer ondersteunend personeel. Dit is nadrukkelijk meegenomen in de prijsafspraken van 155 miljoen tussen de Raad voor de rechtspraak en het ministerie van Justitie en Veiligheid voor de periode 2023 tot en met 2025. In de periode van 2020 tot en met 2022 bedroegen deze prijsafspraken 95 miljoen.

Rovanperń wint loodzware Rally van Portugal

Voor de rallyliefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want de vijfde rally van het wereldkampioenschap 2023 is inmiddels achter de rug. De Rally van Portugal werd weer grotendeels op gravel verreden en werd een behoorlijk slagveld in de topklasse.

De openingsdag was er één met de nodige pech voor meerdere toppers. Takamoto Katsuta moest met technische problemen de eerste dag al halverwege laten voor wat het was, Pierre-Lous Loubet en navigator Nicolas Gilsoul moesten in de Ford een brandje blussen en Ott Tänak kreeg met Martin Järveoja met een lekke band te maken. Elfyn Evans kon helemaal inpakken: met navigator Scott Martin crashte de Toyota-rijder, waarna er ook nog eens brand uitbrak.

Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen gingen in de overgebleven Toyota aan de leiding en hadden na dag één 10,8 seconden voorsprong op de Hyundai van Dani Sordo en Candido Carrera. Hun teamgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe volgden op 26,0 seconden, vlak voor Loubet (+26,9) en de Hyundai van Esapekka Lappi en Janne Ferm (+27,3) - Tänak was op 1:04,7 minuten verder de enige die nog een klein beetje in de buurt bleef.

Op de zaterdag viel Loubet weg, nadat hij een boomwortel geraakt had en teveel schade op had gelopen om nog goed door te kunnen. Rovanperä behield de leiding en breidde die stevig uit met een indrukwekkende dag: Sordo volgde op 57,5 seconden, Neuville stond al op 1:08,6 minuten en Lappi op 1:10,9. Tänak deed nog wel mee, maar op plek vijf gaf hij inmiddels al 2:21,8 minuten toe, als laatste van de overgebleven kanshebbers in de topklasse.

Aan het eind van de zaterdag had Neuville flinke technische problemen en op de openingsproef van zondag bleek dat het nog niet was opgelost: de Belg verloor bijna anderhalve minuut en zijn reactie - "Het is voorbij" - was duidelijk. Rovanperä kwam op de slotdag niet meer in de problemen en pakte zijn eerste zege van het jaar, voor Sordo (+54,7) en Lappi (+1:20,3). Tänak werd op 2:04,1 minuten vierde, Neuville hield op 8:22,5 minuten plek vijf nog wel vast.

Uitslag FC Groningen - Ajax

Ajax staat weer op de derde plaats in de eredivisie. In de resterende 82 minuten tegen FC Groningen wonnen de Amsterdammers met 2-3.

In de lege Euroborg werd de score al vroeg geopend door Dusan Tadic, die vanaf elf meter raak schoot. Bij rust was de stand weer gelijk nadat Florian Krüger profiteerde van slecht verdedigen bij de Amsterdammers.

Brian Brobbey zorgde halverwege de tweede helft voor een nieuwe voorsprong van Ajax, waarna Jurriën Timber voor de 1-3 binnenkopte. Laros Duarte maakte het nog even spannend in Groningen door op fraaie wijze de aansluitingstreffer binnen te schieten, maar daar bleef het ook bij, waardoor Ajax de drie punten meenam naar Amsterdam.

Door de zege gaat Ajax AZ weer voorbij in de stand en staat het op een derde plek in de eredivisie. FC Groningen is al zeker van degradatie.

Vluchter Cort wint kletsnatte Giro-etappe

Magnus Cort heeft zijn trilogie compleet wat betreft etappes in grote rondes. Nadat de Deen in het verleden etappes wist te winnen de in Tour de France en de Vuelta a Espana pakte Cort vandaag zijn zege in de Giro d'Italia. In een uitgeregende tiende etappe won hij voor Derek Gee en Alessandro De Marchi. Geraint Thomas blijft leider.

De tiende etappe in de Giro d'Italia was er een over bijna 200 kilometer. Vooraf werd nog overleg gevoerd om de etappe in te korte vanwege het slechte weer, maar uiteindelijk werd besloten dat de renners het volledige parcours moesten afleggen. Nog voor de etappe hadden een aantal renners de strijd al gestaakt, onder meer Remco Evenepoel, en en ook onderweg waren een aantal renners die de strijd moesten staken vanwege ziekte. Aleksandr Vlasov, de nummer zes van het klassement, moest al snel opgeven nadat hij zich ziek voelde.

Het duurde even voordat de kopgroep zich had gevormd, maar uiteindelijk kregen we vier renners vooruit: Alessandro De Marchi, Derek Gee, Magnus Cort Nielsen bergkoning Davide Bais. Nadat Bais op de eerste klim van de dag als eerste boven kwam moest hij het peloton laten gaan en kreeg we een strijd tussen het peloton en de kopgroep.

Op de klim van de tweede categorie was het peloton sterk uitgedund en had het peloton niet veel mankrachten meer over om de kopgroep terug te halen en mocht het drietal om de dagzege strijden. Gee demarreerde op 1,5 kilometer van de streep, maar Cort dichtte het gat en won daarna vrij gemakkelijk de sprint voor de Canadees. De Marchi kwam als derde over de streep. Geraint Thomas blijft in het algemeen klassement de leider.

Results powered by FirstCycling.com

Franse wijnstreek in de problemen: Bordeaux minder populair

Franse wijnboeren zijn wanhopig door het huidige overschot aan Bordeaux, de vaten van vorig jaar zijn nog helemaal gevuld en zelfs de helft van de wijnvaten uit 2021 staan nog vol. En dan moet de oogst van najaar 2023 nog verwerkt worden. 

Tussen 1975 en 2020 is in Frankrijk de gemiddelde wijn-consumptie gezakt van 100 liter naar 40 liter per persoon. Deze tendens dat er steeds minder – met name rode – wijn wordt gedronken is merkbaar in heel Europa. Lees verder bij WNL.

'Gamen met Spike en Flipper'

Marinewetenschappers in San Diego, Californië, hebben zeeleeuwen en dolfijnen getraind om videogames te spelen als onderdeel van hun onderzoek naar de cognitieve vaardigheden van zeezoogdieren. Op videobeelden is "Spike" te zien, een van de drie mannelijke zeeleeuwen die zijn getraind om een spelsysteem te spelen dat is ontwikkeld door wetenschappers. Spike gebruikt zijn neus om vier knoppen in te drukken en leidt een bewegende cursor door een doolhof op het scherm.

Moskou en Kyiv gaan akkoord met Afrikaans bemiddelingsinitiatief

Zuid-Afrika wil samen met vijf andere Afrikaanse landen bemiddelen in de oorlog tegen Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensyky zijn telefonisch overeengekomen om een vredesmissie van Afrikaanse leiders in Moskou en Kyiv te organiseren, aldus het kantoor van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.

Ook de presidenten van Zambia, Senegal, Congo, Oeganda en Egypte zouden aan de bemiddeling deelnemen. Ramaphosa zei dat hij VN-secretaris-generaal António Guterres op de hoogte had gebracht van zijn plannen. Die verwelkomde het initiatief. Verdere details over de geplande gesprekken zijn niet gegeven. Zelenskyy heeft eerder aangegeven dat hij geen vredesovereenkomst zou overwegen totdat de Russische troepen zich volledig hebben teruggetrokken uit Oekraïens grondgebied.

Krakers Vossiusstraat winnen ook hoger beroep van Russische miljardair

De krakers van het pand aan de Vossiusstraat in Amsterdam Zuid zijn voor de tweede keer door een rechter in het gelijk gesteld. De eigenaar van het pand, de Russische miljardair Arkady Volozj, staat op de Europese sanctielijst. Volgens het gerechtshof is dat reden genoeg om de krakers voorlopig te laten zitten in de gekraakte woning, zo meldt AT5.

In november vorig jaar kregen de krakers van het herenhuis aan het Vondelpark al in een kort geding te horen dat zij mochten blijven. Volgens de rechter hoefde het pand niet ontruimd te worden omdat de bezittingen en tegoeden van Volozj, oprichter van de Russische zoekmachine Yandex, bevroren zijn.

De Russische miljardair staat op de Europese sanctielijst omdat zijn bedrijf zoekresultaten zou hebben gemanipuleerd. Hij zou via de zoekmachine propaganda hebben verspreid en zoekresultaten over de oorlog met Oekraïne wegfilteren.

'Family home'
Na het kort geding spande Volozj via zijn Nederlandse advocaat een hoger beroep aan. Tijdens de zitting stond de vraag centraal of het pand voor persoonlijk gebruik was of niet. Omdat Volozj op de sanctielijst staat zou er geen financieel voordeel uit zijn bezittingen mogen voortvloeien. Echter stelde de advocaat van de Rus dat de woning werd gebruikt als 'family home'. Daarnaast zouden er op het moment van kraken werkzaamheden in het pand bezig zijn en stond het pand dus niet leeg. De aannemer kon door de krakers niet doorwerken aan de verbouwing.

Tijdens het kort geding werden die standpunten al door de voorzieningenrechter verworpen. Omdat het onvoldoende aannemelijk was dat Volozj met zijn gezin snel gebruik gaat maken van het pand en omdat het voortzetten van de verbouwingswerkzaamheden in strijd is met de sancties. Het hof is het met de voorzieningenrechter eens. Als de krakers zouden worden ontruimd zou dat leiden tot ongerechtvaardigde leegstand. De krakers hoeven voorlopig daarom niet de woning te verlaten.

Overlast
Wel werd er tijdens de zitting duidelijk dat de krakers regelmatig feestjes en andere activiteiten organiseren met veel mensen. Volgens de advocaat van Volozj zorgt dat voor veel overlast in de buurt. Het hof is het wel met dat punt eens. "Het huisrecht van de krakers is geen vrijbrief voor dergelijke activiteiten. Bovendien mogen ook krakers geen overlast veroorzaken." De krakers moeten van het gerechtshof rekening houden dat zij, als ze overlast blijven veroorzaken, alsnog ontruimd kunnen worden.

De advocaat van Volozj laat weten dat de Rus bij de Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland, in beroep gaat tegen de uitspraak. "De inhoud van deze zaak is absoluut zwart-wit. Het gaat hier om een aanvankelijk verkeerde toepassing van de Europese sanctiemaatregelen en daarmee gepaard gaande schending van de eigendomsrechten van de familie. Het schept een alarmerend precedent dat gevolgen kan hebben voor elke eigenaar van onroerend goed in Nederland."

Tienduizenden passagiers de pineut door Transavia: 200 vluchten geannuleerd

Transavia annuleert in juni maar liefst 200 vluchten van en naar Schiphol door een hardnekkig vliegtuigentekort. Hoeveel passagiers de budgetmaatschappij daarmee dupeert is niet bekendgemaakt, maar naar schatting ligt dat aantal tussen de 30.000 en 38.000 reizigers. In totaal annuleert Transavia in juni 320 vluchten op Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Zo meldt AT5

Op dit moment komt Transavia vijf vliegtuigen tekort door uitgelopen onderhoud, schade en een vertraagde levering van enkele tweedehands vliegtuigen. Volgens de maatschappij neemt het aantal vliegtuigen dat aan de grond moet blijven 'gestaag af'. Begin deze maand waren dat er nog acht.

Transavia gaat diep door het stof: "We realiseren ons goed dat we daarmee reisplannen in de war schoppen. Onze excuses voor deze vervelende situatie. Dit is niet de goede reis die je van Transavia mag verwachten." Reizigers worden vandaag over het slechte nieuws gebeld of gemaild.

Ook in de zomer
De luchtvaartmaatschappij verwacht ook in de zomervakantiemaanden passagiers te moeten duperen. Om hoeveel geannuleerde vluchten het dan gaat, wordt op 25 mei bekendgemaakt.

Lerares in problemen wegens tonen 'homoporno' aan 11-jarigen

De Amerikaanse Jenna Barbee heeft een probleem. De onderwijzeres aan de Winding Waters-school in Hernando County, in het immer gezellige Florida, ligt onder de loep omdat ze vuige homoporno toonde aan een klas met 10- en 11-jarige kinderen.

De vuile smeerlapperij die viespeuk Barbee aan de kinderen liet zien was - en voor de gevoelige lezer is het wellicht handig om nu af te haken - Strange World, een Disney-film met daarin een karakter uit de LGBTQ+-gemeenschap, die een keertje praat over een verliefdheid. Dat gaan we natuurlijk niet doen in Florida, waar gouverneur Ron DeSantis hard bezig is om een soort religieus extremisme door te voeren tegen alles wat men 'woke' noemt, zoals gelijkwaardige omgangsvormen en het leren daarover.

Volgens Barbee had de klas een ochtend vol toetsen achter de rug en wilde ze de kinderen een welverdiende pauze geven. De school had van alle ouders al eens toestemming gekregen om Disney-films te laten zien, zonder dat bepaalde specifieke inhoud daarbij genoemd werd als onwenselijk. Niks mis met een onschuldige Disney-film dus, zo dacht Barbee, maar daarvoor werkt ze toch echt in de verkeerde staat.

Een van de kinderen is de dochter van een van de hoge figuren binnen de school, en volgens Barbee is dat hoge figuur bezig aan een kruistocht om elke vorm van LGBTQ+-representatie keihard van de school af te trappen. "Als leider binnen deze gemeenschap ga ik niet toekijken hoe deze minderheid onze scholen infiltreert...God heeft me hier neergezet", aldus nog net niet schuimbekkend bestuurslid Shannon Rodriguez.

Wat uiteindelijk de gevolgen voor Barbee's loopbaan als lerares gaan zijn is nog niet bekend, maar het hele gebeuren vergroot de zorgen onder leraren in Florida nog maar eens, een vuurtje dat flink wordt aangewakkerd door de ogenschijnlijk alsmaar verder doordravende DeSantis. Overigens heeft Florida een ernstig tekort aan leraren en staan er meer dan vijfduizend vacatures voor open, maar waar dit (deels) door komt is een raadsel.

Giro: Etappe 10 - Zonder Evenepoel begint de tweede week

De eerste en ook met afstand langste week van de Giro d'Italia is achter de rug, negen etappes alweer. Na een rustdag gaan we verder met etappe tien, maar dat geldt niet voor iedereen: rozetruidrager Remco Evenepoel haakte zondagavond na de tijdrit af met COVID-19.

Voor de precieze details verwijzen we graag weer door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, hier te vinden. Daar zien we dat de heren vandaag opstappen in Scandiano, waar een 196 kilometer lange rit naar Viareggio begint. Vooral in de eerste negentig kilometer van de koers moet er niet zoeer steil, maar wel lang en veel geklommen worden.

Na de Passo delle Radici volgt een zeer lange afdaling, gelijk gevolgd door nog een kort klimmetje. Vervolgens is het grotendeels vlak, op een klimmetje en vooral een pittige afdaling na, waarmee de finale wordt geopend. Een massasprint is mogelijk en zou best interessant kunnen zijn: we finishen op een weg waar het de laatste drie kilometer volle bak rechtdoor gaat.

De etappe gaat even na het middaguur van start, uiteraard gelijk live bij Eurosport. De finish staat wederom ergens tussen vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: zon en een buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De zon is vanochtend aanwezig maar ook vallen er buien, vooral in het noorden, midden en oosten van het land. Ook vanmiddag blijft dit zo. De temperatuur blijft hangen tussen de 13 en 16 graden bij een zwak tot matige wind uit het noordwesten.

Vanavond klaart het op en is alleen in het noordoosten nog een bui mogelijk. De wind neemt dan ook af. In de nacht naar woensdag valt er regen in het noordoosten bij minima tusse de 4 graden landinwaarts tot 9 aan de kust. Morgen lijkt een droge, zonnige dag te worden bij een ongeveer gelijke temperatuur aan vandaag. Richting het weekend stijgt de temperatuur weer tot over de 20 graden, daarna is de 25 graden zelfs in zicht maar dat is nog ver weg.

Tot morgen!

Ergens in het buitengebied van Winterswijk (Foto: Anouk)
Ergens in het buitengebied van Winterswijk (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Opmars Chinese auto klap voor Europese auto-industrie en economie

De overgang naar ‘groene’ auto’s gaat in de EU razendsnel. Het marktaandeel steeg in twee jaar van 11% naar 47%. De batterij-auto is daarbij veruit het populairst. Vooral de battery electric vehicles (BEV’s) uit China vallen in de smaak. Kredietverzekeraar Allianz Trade waarschuwt voor de klap die China toebrengt aan de Europese auto-industrie en daarmee aan de complete Europese economie.

Johan Geeroms van Allianz Trade: “De auto-industrie wordt opnieuw gedefinieerd. 15 jaar geleden heeft de Chinese overheid vol ingezet op BEV’s. Grote staatsbedrijven zijn opgezet. Nu marcheren ze op volle sterkte de Europese markt binnen. De drie bestverkochte batterij-auto’s in 2022 kwamen uit China. Straks komen alle auto’s uit China, hetzij geproduceerd door een Chinees merk, hetzij van een Amerikaans of Europees merk.” Het vooroordeel dat Chinese auto’s kwalitatief minder zijn is volgens Geeroms achterhaald. “Ze voldoen aan alle Europese eisen."

Gevoelig klap voor industrie
Volgens Geeroms betekent de Chinese opmars niet alleen een enorme klap voor de Europese auto-industrie maar ook voor de Europese economie als geheel. “Europa is 's werelds grootste auto-exporteur. De autohandel heeft de afgelopen tien jaar elk jaar tussen de 70 en 110 miljard euro aan handelsoverschot opgeleverd voor de Europese economie. Ook is het nu nog zo dat vier op de vijf auto's die in Europa worden verkocht, hier ook worden geassembleerd. Dat gaat voor een groot deel verdwijnen. In Europa gaan we de komende jaren massaal over op auto’s die in China gemaakt zijn.” Europese autofabrikanten kunnen volgens Geeroms tegen 2030 gezamenlijk meer dan 7 miljard euro aan jaarlijkse nettowinst verliezen

De researchafdeling van Allianz Trade stelt dat de automobielsector, de grootste industriële sector van Europa, goed is voor 10% van de toegevoegde waarde van de maakindustrie. Dit is nog hoger in landen als Duitsland (15%), Hongarije, Tsjechië en Slowakije (rond 20% of hoger). De auto-industrie is ook een belangrijke afnemer voor sectoren als metaal, kunststoffen en elektronica.

Automarkt wordt herschikt
Geeroms: “De impact van de elektrificatie van de auto-industrie in Europa is enorm. Neem de aandrijving. Van oudsher goed voor 25% tot 30% van de totale kosten van een auto. Elektrische aandrijving is veel eenvoudiger en vereist aanzienlijk minder onderdelen. Nieuw is de grote kostenpost voor de accu. De ene technologie vervangt de andere. Het hele Europese ecosysteem rond de fabricage van auto’s wordt herschikt. Dat is niet alleen voor de autofabrikanten zelf een directe bedreiging maar ook voor het enorme netwerk aan bedrijven om de autofabrikanten heen.”

Hoe is de Chinese opmars te stuiten? Geeroms: “Dan moet je denken aan handelsvoorwaarden. Ook zouden beleidsmakers moeten proberen de assemblage in de EU te houden. Daarnaast is het belangrijk om als EU substantieel te investeren in batterijtechnologie en lithium voor eigen gebruik te produceren.”

'Supermarkten weten van mensenrechten problemen maar doen veel te weinig'

Lidl loopt voorop, maar geen enkele Nederlandse supermarkt toont vergaande maatregelen voor het naleven van mensenrechten in hun toeleveringsketens. Supermarkten hebben wel beleid en ze hebben ook zicht op waar de risico’s op kinderarbeid, discriminatie en uitbuiting zich voordoen. Maar concrete acties van supermarkten om de rechten van arbeiders, boeren en vrouwen te respecteren, blijven grotendeels uit.

Dat is de conclusie van Superlijst Sociaal, waarin de zeven grootste supermarkten in Nederland zijn vergeleken op het naleven van mensenrechten. Dit nieuwe onderzoek is een initiatief van denktank Questionmark, ondersteund door Oxfam Novib en Solidaridad, dat vandaag gepubliceerd wordt.

Risico’s bekend, acties blijven achter
Uit het Superlijst onderzoek blijkt dat Lidl nu voorloper is in de markt, Albert Heijn, Aldi, Ekoplaza en Jumbo in de middenmoot belanden en Plus en Dirk de minste inzet op mensenrechten tonen. Lidl is transparanter over waar producten vandaan komen dan andere supermarkten en hoe het mensenrechten problemen aanpakt. Maar geen enkele supermarkt levert voldoende bewijs voor het waarborgen van mensenrechten. Dit ondanks toezeggingen van alle 7 supermarkten om internationale richtlijnen van de Verenigde Naties en de OESO te volgen. “Twaalf jaar na de bekrachtiging van de OESO richtlijnen, is het de hoogste tijd dat supermarkten in de breedte van hun assortiment risicoproducten gaan identificeren en onderzoeken. Zodat ze in nauwe samenwerking met leveranciers, boeren en arbeiders maatregelen kunnen nemen”, zegt Heske Verburg, directeur van Solidaridad.

Sporadische stappen voor leefbaar inkomen
De meeste supermarkten erkennen dat kleinschalige boeren zoals in de cacaosector vaak onvoldoende verdienen om aan hun basisbehoeften te kunnen voldoen. Zo werken Albert Heijn, Aldi en Plus samen met Tony’s Chocolonely aan een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Lidl onderneemt projecten in cacao, koffie en cashews om kleinschalige boeren te ondersteunen in de Way to Go-productlijnen. Dit zijn concrete stappen om de rechten van kleinschalige boeren op een leefbaar inkomen te respecteren. Maar supermarkten hebben duizenden andere producten in de schappen liggen waarvoor zo’n aanpak ook nodig is. Eline Achterberg, expert mensenrechten in voedselketens bij Oxfam Novib: “Supermarkten draaien megawinsten, terwijl mensen die hun voedsel produceren vaak zelf niet eens genoeg verdienen om rond te komen. Het is echt tijd dat supermarkten zich inzetten voor een eerlijke verdeling van waarde en zeggenschap in de keten.”

Supermarkten niet voorbereid op wetgeving
De Europese Unie onderhandelt op dit moment over een nieuwe richtlijn voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze wetgeving vereist dat bedrijven, inclusief supermarkten, zorg dragen voor mensenrechten en het milieu. Ook in Nederland ligt een initiatiefwet op tafel. Charlotte Linnebank, directeur Questionmark: “Supermarkten nemen nog te weinig verantwoordelijkheid en lijken te wachten op wetgeving voordat zij mensenrechten echt serieus nemen. Superlijst Sociaal laat kansen zien van goed beleid en praktijken waarmee supermarkten verdere stappen kunnen zetten.”

De WHO raadt zoetstoffen af, ook van zoetjes en 'light' word je dik

Suikervrije zoetstoffen zijn geen goed alternatief voor suiker - dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nu officieel in een richtlijn gesteld.

Daarin staat dat dergelijke zoetstoffen niet langdurig mogen worden gebruikt om af te vallen. Experts van de WHO hebben vele onderzoeken naar suikervrije zoetstoffen beoordeeld - en ontdekten dat zoetstoffen op korte termijn kunnen helpen om af te vallen of om op gewicht te blijven. Bij een langer gebruik neemt echter het risico op meer gewichtstoename en zelfs het ontwikkelen van ernstige obesitas toe. Ook de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 of hart- en vaatziekten neemt toe. De WHO rekent alle synthetische- maar ook natuurlijke producten tot de suikervrije zoetstoffen – ook die gemaakt van de Stevia-plant.

De aanbeveling is niet van toepassing op producten voor persoonlijke verzorging en hygiëne die  suikervrije zoetstoffen bevatten, zoals tandpasta, huidcrème en medicijnen, of op caloriearme suikers en suikeralcoholen (polyolen), dit zijn suikers of suikerderivaten die calorieën bevatten en daarom niet worden gezien als suikervrije zoetstof. 

Volgens de WHO moet je niet alleen suiker maar ook suikervrije zoetstoffen vermijden. Wereldwijd lijden miljarden mensen aan overgewicht en obesitas, ofwel ernstige obesitas.

Download het onderzoeksrapport hier

Republikeinen: Niks te vinden bij Biden

Republikeinen lieten woensdag het resultaat zien in een uitgebreid onderzoek naar de familie Biden. Zonder resultaat dat president Biden direct in verband brengt.

De uitrol door toezichtsvoorzitter James Comer en GOP-leden van zijn panel markeert de grootste publieke ommezwaai die Republikeinen sinds november hebben gemaakt in een onderzoek dat ze centraal hebben gesteld in onderzoeken waarvan ze hopen dat het hen zal helpen aan een meerderheid in 2024 en het winnen van het Witte Huis.

Er is geen link naar buiten gekomen tijdens het onderzoek, en dat veranderde niet tijdens de persconferentie van woensdag. "Het is duidelijk dat we blijven zoeken", zei hij, de update van woensdag karakteriserend als de 'beginfase' van zijn onderzoek.

Zelfs terwijl Republikeinen retorisch rond Biden blijven cirkelen, concentreerde een groot deel van de onderzoeksinspanningen die ze woensdag onthulden zich op een netwerk van bedrijven die verband houden met zijn familieleden en hun medewerkers. Een memo van meer dan 30 pagina's van het GOP Oversight-personeel, concentreerde zich op betalingen in verband met Roemenië en China. Volgens de GOP-memo, op basis van bankgegevens die de commissie heeft verkregen, ontvingen Biden-familieleden, zakenpartners of gerelateerde bedrijven in totaal meer dan $ 10 miljoen van bedrijven die worden gerund door buitenlanders.

De memo detailleerde betalingen aan familieleden van Biden, de republikeinen nemen aan dat 'het niet geloofwaardig is' dat de president niet op de hoogte was van de zakelijke inspanningen van zijn familie, gezien de totale omvang van de betalingen. Het toonde ook niet aan op welke manier de beslissingen van Biden werden beïnvloed door die overeenkomsten of dat hij er directe kennis van had.
En hoewel de Republikeinen de betalingen als twijfelachtig hebben bekritiseerd, noemden ze de activiteiten niet langer potentieel illegaal.

Comer schetste woensdag zijn volgende onderzoeksstappen en zwoer dat hij spoedig meerdere banken zou dagvaarden. Hij hintte ook naar het dagvaarden van de zakenpartners van Hunter Biden, waaronder een galerie die de kunstwerken van de First Son heeft verkocht.

Democraten in het Congres en het Witte Huis, en anderen dringen erop aan dat Comer eerdere openbare berichtgeving corrigeert. Ze stellen dat de Republikein uit Kentucky krenten uit de pap haalt, uit een reeks documenten die hij als onderdeel van het onderzoek heeft ontvangen.

“Vertegenwoordiger Comer … heeft de afgelopen vijf maanden wilde voorspellingen gedaan zonder bewijs, hardop stomme vragen gesteld en elke keer tekortgeschoten – ook vandaag”, zegt Abbe Lowell, een advocaat van Hunter Biden. "De zogenaamde 'onthullingen' van vandaag zijn vernieuwde, herverpakte onjuiste verklaringen van volkomen correcte vergaderingen en zaken door particulieren."

De vertegenwoordiger van Maryland, Jamie Raskin, de belangrijkste democraat in het Oversight Committee, voegde eraan toe dat "er veel insinuaties en roddels plaatsvinden en veel ervan is afkomstig van eerdere claims."

De persconferentie van Comer komt terwijl hij strijdt om de onderzoeksschijnwerpers van andere Biden-onderzoeken.

Jim Jordan, voorzitter van de rechterlijke commissie (R-Ohio), ook lid van de toezichtscommissie, bracht woensdagochtend een nieuw rapport uit over zijn afzonderlijke onderzoek naar een brief uit 2020 van 51 voormalige inlichtingenfunctionarissen die waarschuwden dat een verhaal in de New York Post verband hield met Hunter Biden zou het product kunnen zijn van Russische desinformatie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.